:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,485,382
Активни 121
Страници 11,529
За един ден 1,302,066

Бунтовете срещу орязването на паралелки в гимназиите се разрастват

Директорът на МГ "Баба Тонка" в Русе се закани да даде на съд заповедта на РУО
Пореден град се вдига на протест срещу намаляването на профилираните паралелки за сметка на професионалните. Родители и учители от математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе не приемат предложението на регионалното управление по образованието за намаляване на профилираните им паралелки от 5 на 4. Директорът дори заплаши да оспори пред съда заповедта за орязания прием, ако такава бъде издадена. От миналата седмица протестират и във Враца.

Още в началото на мандата си просветният министър Красимир Вълчев заяви, че политика на ведомството му ще е да насърчава увеличаването на приема в професионалните гимназии - както чрез финансови инструменти, така и чрез "постепенно ежегодно минимално административно увеличаване на приема в професионални паралелки". Намерението за увеличаване на професионалните паралелки обаче на много места води до свиване на профилираните заради намаляващия брой на учениците въобще, а оттам и до много недоволни.

Директорът на МГ "Баба Тонка" в Русе Милко Кунчев настоява хората да имат право на свободен избор. Намаляването на паралелките в гимназията според него ще доведе до съкращаване на учители и до намаляване на делегирания бюджет с 35 хил. лв., което ще го ликвидира. Шефът на РУО-Русе Росица Георгиева обаче контрира, че гимназията може да се издържа и с 4 паралелки. Тя мотивира промяната с факта, че децата намаляват, а бизнесът заявил, че "ножът е опрял до кокала", и дава стипендии. РУО смята да намали с по една паралелка приема в три от осемте профилирани гимназии в Русе - МГ "Баба Тонка", Средно училище за европейски езици и "Възраждане".

Георгиева даде още доводи за решението - разликата в баловете на първия и последния приет ученик в МГ "Баба Тонка" за м.г. е 156 т., а това затруднява и работата на учителите, които трябва да преподават материал на ученици с много различни възможности. Според шефката на РУО-Русе гимназията трябва да подготвя кадри, които да се явяват и да печелят медали от национални и международни състезания, а такива към момента няма. "Ние сме едно малко общинско училище. Имаме 2 паралелки математика, 2 информатика и една биология. Няма как г-жа Георгиева да ни сравнява със софийските гимназии и тези във Варна и Бургас", отвърна Кунчев.

Вчера продължиха и протестите във Враца. Там в СУ "Хр. Ботев" се закриват две от трите им профилирани паралелки. И там причините са намаляващият брой на децата и заявките на бизнеса за кадри. Протестиращите родители обаче посочиха, че само 2 от работодателските организации са били питани, а те представляват само 5% от бизнеса във Враца. Един от тях предложи решението да се отложи за след 3-4 години, тъй като много от децата вече са се ориентирали къде искат да кандидатстват и така би се ограничил изборът им. За плавен преход се обяви и директорът на школото Виктор Кръстев.

Напрежение срещу преструктуриране на училища има и в Сливен, а "Офнюз" съобщи за напрежение и в Бургас. В бургаската ПМГ "Акад. Н. Обрешков" предстои закриване на една паралелка, с което те ще останат само три. Шефът на РУО-Бургас Виолета Илиева се аргументира, че учениците намаляват и намаление ще има и в професионалните училища. "Не виждам защо трябва да се намаляват бройките предварително. Нека родителите да си изберат в зависимост от това какво предлагат училищата", коментира зам.-кметът Йорданка Ананиева.

КОНТРА

Междувременно директори на професионални гимназии във Враца се готвеха да организират митинг шествие в подкрепа на професионалното образование.

СРОК

Училищата вече са готови с план-приема си след седми клас (срокът за това бе 15 януари), но тепърва той ще се анализира от регионалните управления по образованието, които имат последната дума (до 30 март). Министърът на образованието одобрява план-приема само в неспециализираните училища с национално значение, осъществяващи профилирано и професионално обучение.

ЦИТАТ

"Трябва да осъзнаем, че има нужда от ученици, които да се включат в професионално обучение. След години във все по-голяма степен всички деца ще имат нужда от квалификация, отколкото от диплома за определена степен". Красимир Вълчев
14
1505
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
30 Януари 2018 07:24
Напрежение срещу преструктуриране на училища има и в Сливен, а "Офнюз" съобщи за напрежение и в Бургас. В бургаската ПМГ "Акад. Н. Обрешков" предстои закриване на една паралелка, с което те ще останат само три. Шефът на РУО-Бургас Виолета Илиева се аргументира, че учениците намаляват и намаление ще има и в професионалните училища.

От ГЕРБ така са й казали на Илиева да каже.
Така де, ще ми ходят начи ученическите отбори на ПМГ да печелят състезания по цял свят, мъ къде се намират те, бе, Я да се преквалифицират в келнери и тенекиджии.
А, в другата пък гимназия вече бастисаха италианската паралелка, сега ще добастисат и испанските. Езици ще ми учат, за кво ви са, начи. За да станеш плеймейтка или проститутка, съвсем друг език ти върши достатъчно работа. Е, вярно, че миналата година директорката им получи най-високата държавна награда на Франция (не че медиите го забелязаха, де), но ако е необходимо ще я заменим с гербов кадър, колко му е, чакат на дългата резервна скамейка
30 Януари 2018 07:30
Впрочем на журналистите не са им казали естествено, че цялата работа е да се позакрие ПМГ с цялата му дълга история, награди и успехи на учениците му, за да се открие - от кмета и Плевнелиев /той специално дойде да лобира/ "иновативно" училище за средни техници програмисти (?!).
Ми тва е положението - зад всяка "реформа" за заТриване на създаденото с усилията на няколко поколения седят ени интереси, ени лобита и ени пари...
30 Януари 2018 09:46
Георгиева даде още доводи за решението - разликата в баловете на първия и последния приет ученик в МГ "Баба Тонка" за м.г. е 156 т., а това затруднява и работата на учителите, които трябва да преподават материал на ученици с много различни възможности.


Това е смислен аргумент. В момента в провинциалните математически и езикови гимназии приемат куцо и сакато, само да запълнят паралелките. Същата логика обаче трябва да се приложи и към университетите. На по-добрите университети трябва драстично да им се орежат квотите, като за сметка на това се увеличат парите на студент. А провинциалните шу-та, ру-та, бу-та и юзу-та трябва да се преобразуват в пуцове, каквито всъщност са си и каквито едно време бяха повечето. Средствата трябва да се съсредоточат в малкото останали читави училища и университети (по-скоро факултети или дори катедри).
30 Януари 2018 10:17
Това е смислен аргумент. В момента в провинциалните математически и езикови гимназии приемат куцо и сакато, само да запълнят паралелките.

Преди десетилетия може и да е било смислен аргумент. Сега, поне за природо-математическите неща трагедията започва да става неописуема.
В цялата област Бургас за 2017 г от кръгло 3000 абитуриенти, на матура по математика са отишли 181. От тях изкарали средно над 4.0 (по български критерии, по световните е над 3.0) са към 120 човека от тях около 100 са от ПМГ, а като сложим няколко човека от строителния и икономическия техникум и няма други. На матури по физика или химия са отишли 4-5 човека (без да обсъждаме успех)
В област Русе, от 1500 абитуриенти, матура по математика 93, практически всички прилично изкарали са от ПМГ и някоя малка добавка от икономическите. По физика - 4 човека, по химия цели 6.
В област Враца, от 1300 абитуриенти, матура по математика 70, практически всички изкарали са от ПМГ във Враца (52) и в Козлодуй (10). По физика - 4 човека, по химия 5.
В тези 3 области живее над 10% от населението на България.
В образованието отдавна е време за реформа от вида "ни шагу назад". Това не включва загробване на природо-математическите гимназии.
30 Януари 2018 10:28
Светице, преди да пишеш глупости погледни как е в държавите с развита промишленост, например европейския мотор - Германия. Основно внимание и тежест държавата обръща на ПРОФЕСИОНАЛНОТО образование, защото са нужни на същата тази държава РАБОТНИЦИ. И за това Германия е развита икономически. Същото в миналото през лошия социализъм беше и у нас. Но сега всички искат само хуманитарни специалности и чужд език. Ами че езикът е само средство за комуникация, а не професия/с малки изключения/.
30 Януари 2018 10:50
Gabara 10:28
Светице, преди да пишеш глупости...

Gabara,
Преди да пишете глупости, да бяхте помислили като как сравнявате икономиката на Германия с нашата – най-прост пример: колко десетки милиона коли произвежда Германия и колко ние?!...
Сега поредната мода в образованието е професионалното, дуалното и иновативното, но това е и поредното надуване на свирката с всичката пара... Първо – у нас няма реализация за средни кадри, защото няма реален бизнес, а този, който го има – днес го има, утре го няма...
Второ – държавата разпродаде каквото можа и липсват държавни предприятия с ясно виждане за години напред и съответно от какви кадри ще се нуждаят – та дори БДЖ е на изкуствено дишане, едно Софийско летище печели, но и него ще го продадат...
Трето – у нас местата за прием на студенти са повече от абитуриентите, така че и завършилите професионални гимназии стават студенти, често в съвсем други специалности...
Има и още, но дано поне се замислите, преди да обвинявате, че колеги пишат глупости...
30 Януари 2018 10:53
Дежурния, знанията по математика въобще не са задължителни за всички. Огромната част от хората навсякъде по света са математически неграмотни. И в тоя форум, дето иначе всички се имат за много образовани, цари въпиющо невежество по отношение на математиката и природните науки. Та няма нищо фатално в това, че хората не разбират от тази материя. Малцина са тези, които ще продължат образованието си и ще имат занимание, което изисква такива знания. Огромната част от народа ще натиска копчета, ще прехвърля папки, ще създава и прилага разпоредби и ще вдига телефона - за такива професии е достатъчно човек да може да чете, що годе да пише и да поназнайва някой чужд език. Науката и технологиите се усложняват с огромни темпове и посветените ще стават все по-малко на брой, това е неизбежно. Затова е важно да дадем възможност на малцината светнати, схватливи и любознателни деца да получат минимума от знания, който ще им позволи да продължат образованието си - именно за тази цел съществуват тия профилирани паралелки (или поне би трябвало).
30 Януари 2018 10:57
Това не включва загробване на природо-математическите гимназии.


Най-сигурният начин да се загробят ПМГ-та е като се приема куцо и сакато в тях. Същото важи и за университетите.
30 Януари 2018 11:06

Най-сигурният начин да се загробят ПМГ-та е като се приема куцо и сакато в тях.

Колега, а по-кротко...
Куци и сакати деца не означава, че са слабоумни...
--------------------
Дискусията е за намаляването на броя на профилираните класове – да, добре е всички да са с успех над 5, че и повече, но тук е и противоречието с делегираните бюджети – парите не стигат, постоянно се правят компромиси...
30 Януари 2018 11:16
Куци и сакати деца не означава, че са слабоумни.


Нямах предвид деца с физически недъзи, извинявам се ако съм засегнал някого. "Куцо и сакато" е метафоричен израз, означава "всеки, без подбор".
30 Януари 2018 11:23
Ку-Ку
30 Яну 2018 11:16
Трябваше да кажеш "Сульо, Пульо, Атанас и аз." Спомняш ли си, кой се изразяваше така?
30 Януари 2018 11:32
Най-сигурният начин да се загробят ПМГ-та е като се приема куцо и сакато в тях. Същото важи и за университетите.

Това е така, но аргументите не са коректни. Разлика 150 точки в ПМГ се получава между пълен отличник и човек с диплома 5, външно оценяване по български 70% (около петица, по сегашните критерии) и математика 75% (около и малко над 5), което в наши дни изобщо не влиза в определението за "куцо и сакато". И с важното уточнение, че не говорим за София (не задълго). За университетите е друга тема, също тъжна.
знанията по математика въобще не са задължителни за всички

Включени са и физиката и химията, естествено също незадължителни като познание. Общо говорим обаче за едни 5% от учениците (всъщност само от тези стигнали до завършване на средно образование) и то далеч не всички с оценки 5 и 6 по новите критерии. Колко от тези теоретично 5% (реално 1-2%) ще си търсят пътя навън е отделно. Това е път към Буркина Фасо, а там основната част от населението не се занимава с натискане на копчета, разнасяне на папки и вдигане на телефона.
30 Януари 2018 11:43
Още в началото на мандата си просветният министър Красимир Вълчев заяви, че политика на ведомството му ще е да насърчава увеличаването на приема в професионалните гимназии

Какво друго може да се очаква от този министър - ами колко години си беше главен секретар и все в такава посока се променяха правилата. А и той не е човек с разбиране за образованието - той си е икономист. Още когато го доведе Фандъкова се знаеше, че той е нужен защото образованието вече е бизнес, а не обществена необходимост.
30 Януари 2018 17:01
Редник, и кво? Дай да произвеждаме псевдо математици на кило? Тези, които завършат професионални гимназии /не ми харесва името-повече подхожда старото ТЕХНИКУМИ/ поне имат професия. Колкото до т.нар. ДУАЛНО обучение, през соца го имаше и работеше добре. Забравиха го за 28г. и сега го преоткриват. Завършил съм техникум и това, което научих там го нямаше дори в МЕИ-то.
Колкото до това, че няма промишленост, това просто не е вярно. Занимавам се с контрол на промишлени обекти и съм запознат добре с проблема за липсваща подготвена работна ръка. Явно вие сте далеч от всякакво производство и просто повтаряте някакви мантри. Отговорете ми само на един въпрос: Кой издържа БАН, например, където има и институт от математици? Бюджета, нали! Да сте чували за принадена стойност, печалба, данъци и т.н. Няма държава без добре развит реален сектор, а за него са нужни преди всичко много подготвени РАБОТНИЦИ. А у нас - много вожд, малко индианец!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД