:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Понижение на прокурорски шеф падна в съда

Върховният административен съд (ВАС) отмени понижението на бившата ръководителка на девинската прокуратура, наложено й заради наказателно дело, свързано със сина й. Това става ясно от онлайн деловодството на съда.

От мотивите на петчленния състав на ВАС се разбира, че Дамянова е била наказана от Висшия съдебен съвет (ВСС) заради участие в разследване за противозаконно отнемане на кола, свързано със сина й.

Дисциплинарното производство срещу Мария Дамянова е образувано през април 2016 г. по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. В предложението се твърди, че са установени данни за виновно неизпълнение на служебните й задължения. Дисциплинарният състав на ВСС приема, че тя е нарушила етичния кодекс и е накърнила престижа на съдебната власт. Освен това не била критична към себе си, а определяла действията си само като отстранимо процесуално нарушение.

Първата инстанция е потвърдила наказанието със следния мотив: "Дамянова не би следвало да извършва действия по служба, засягащи нейния син, за което безспорно правилното поведение е да се отведе от тези действия".

Петчленният състав - Анна Димитрова, Диана Добрева, Йовка Дражева, Еманоил Митев и Илиана Славовска - е на друго мнение. Съдиите приемат, че ако извършеното не беше от шеф в прокуратурата, а от редови прокурор, той нямаше да бъде наказан. Освен това нямало вредни последици, а Дамянова е направила необходимото за обезпечаване на доказателствата и за разглеждане на делото от прокурор, който не е заинтересуван от изхода на делото. Синът й е нямал качество на обвиняем, за да се налага отвод, смятат върховните съдии.
1096
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД