:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,783,536
Активни 59
Страници 26,498
За един ден 1,302,066

Е-управлението на аналоговия Борисов заби

Правителствата на ГЕРБ са похарчили стотици милиони левове, а електронни услуги почти няма
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
"Офлайн" до "офлайн" са представителите на властта. И само мъчат Дончев.
Достоен за съжаление изглеждаше вицепремиерът Томислав Дончев преди дни, когато парламентът проведе дебат за дереджето на електронното управление и на е-услугите у нас. Министърът отговаря за въвеждането им. От дискусията стана ясно, че положението е отчайващо, че в страната няма институция, която да може (или пък да иска, или да й стиска) да каже колко пари са изхарчени за тези услуги досега, коя местна и държавна администрация кога и какво е въвеждала, защо го е въвеждала, какво е постигнала и дали въведеното изобщо функционира.

Появата на Дончев в Народното събрание бе използвано от опозицията - депутатите от БСП се надпреварваха да задават иронични въпроси и да правят хапливи забележки, включително с коментари, че сегашните министри не са наясно ибъркат парите за е-услуги с парите за хардуер и заплати."Искаме да стане ясно колко пари са изхарчени за тази дейност и колко за принтери, за тонери, за телефони и повече това да не се случва. Досега единственото нещо, което е направено, е да сложат апаратче за билетчета в НАП, в митниците и в здравната каса, вместо хората да стоят прави и да се записват в списъци. Сега стоят с листчета и си чакат на същите опашки", заяви Георги Свиленски.

Накрая Дончев го удари на самокритика. "Исторически един от проблемите е, че всяка администрация си е правила собствен пакет е-услуги, без мисъл дали те могат да се интегрират с услугите на другото ведомство", каза той. И видимо изнервен, изстреля:"Няма как да се прави електронно управление с аналогови политици."А това са камъни в градината на Бойко Борисов, премиер в трето правителство през последните девет години. Министър-председателят говори за електронно правителство и за е-услуги, откакто управлява, но досега от това не е произтекло нищо. През септември 2011 г. Борисов даде едногодишен срок на министрите си електронното правителство да заработи на пълни обороти. Нещо повече: премиерът оглави Съвет за електронното управление, а кабинетът му прие "Обща стратегия за електронното управление за периода 2011-2015". Това стана след среща с естонския му колега, на която Борисов силно се впечатли от постигнатото. "Естония е държава от нашата черга, а много бързо въведоха електронното правителство и работи перфектно", изтъкна той на следващата си среща с министрите. (Ако премиерът по-често ходеше в парламента да слуша какво говорят депутатите му, щеше да чуе как преди седмица те мърморят, че процентно Естония харчела повече пари за е-управление, отколкото ние.)

Въпреки че Борисов даде срок за въвеждане на е-услугите до есента на 2012 г., това изобщо не се случи в следващите 4 г. През 2016 г. бе създадена Държавна агенция за "Електронно управление" (ДАЕУ) и за неин шеф бе назначен Росен Желязков. Преди дни той бе пратен начело на Комисията за регулиране на съобщенията. От 15 януари мястото му зае досегашният главен изпълнителен директор на агенцията Атанас Темелков. Преди това той години наред е изпълнявал и управлявал комуникационни и информационни системи в армията. В първия си отчет за м.г. ДАЕУ призна, че единна платформа за е-управление липсва. Призна още, че вместо да изпълнява набелязаните цели, администрацията масово създава електронна бюрокрация. Пример за това е дистанционното издаване на удостоверение за постоянен адрес, предлагано от няколко общини, при което гражданите все пак се налага да разпечатват документа на хартия и да го носят на чиновниците. Изводът бе, че не е мислено, когато са харчени пари.

А похарченото наистина е впечатляващо, като се има предвид, чес парите не е постигнато почти нищо.Управляващите твърдят, че до момента пръснатите средства са 120-130 млн. лв. Опозицията говори за над 200 милиона, а неотдавна Българската стопанска камара пресметна, че всъщност България вече е дала около 2 млрд. лв. Изчислено бе, че от 2002 г. насам всяко българско ведомство си е поръчвало скъпи сървъри и софтуер. След това е ставало ясно, че продуктите са несъвместими и различните мрежи не могат да "разговарят помежду си". Сравнение с Естония показваше, че нейното е-управление е създадено с около 25 млн. евро. Балтийската държава инвестирала 70% от сумата в техника, а софтуерните решения са били безплатни, защото са използвани програми с отворен код.

В резултат на безхаберието на нашите управляващи гражданите продължават да не могат да ползват е-услуги, които не само биха направили живота им по-уреден, но и биха подобрили здравеопазването, образованието, социалната сфера и т.н. Една от огромните липси безспорно е електронната здравна карта, която да дава цялата информация за здравния статус на пациента и лекарят да може да я погледне както от София, така и от Слънчев бряг, а и от чужбина. Миналата есен управителят на НЗОК Камен Плочев обеща картата да е готова до юни 2018 г.Подобни обещания сме чували неведнъж през последните 15 г.Затова е трудно да се повярва, че и този срок ще бъде спазен.

Друга е-услуга, която гражданите напразно чакат да получат от години, е системата за онлайн регистриране на автомобили. Ако тя се въведе, със сигурност ще доведе до намаляване на опашките пред КАТ. Ще намалее и корупцията, като ще изчезнат някои често срещани сега "услуги" - регистриране на кола без ред срещу подкуп, чакане на опашка пред пунктовете и т.н. Все "екстри", които правят съпротивата срещу електронната регистрация силна и повсеместна.

Напоследък управляващите се хвалят, че с промени в десетки закони се намалява административната тежест върху гражданите и бизнеса, на които се спестяват време и пари. Като облекчение се сочи, че е отпаднало изискването за издаване на свидетелство за съдимост на хартия и че се е установил принципът администрацията да събира информацията по служебен път. Пропуска се обаче фактът, че това се отнася само до държавните и общински служби. На българите продължава да се налага да вадят хартиено удостоверение за съдимост, когато кандидатстват за работа в частни фирми. Друг огромен проблем продължава да са многобройните пароли, ПИН-ове, ПИК-ове и т.н., с които различните администрации работят. Един е начинът за влизане в системата на НАП, друг - на МВР, трети - на "Топлофикация" и т.н. И това не е е-управление.

По предложение на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов преди две години бе отложено въвеждането в личните карти на т.нар. електронен идентификатор - чип, който съдържа онлайн самоличността на гражданите. Чипът е ключов за дистанционното гласуване на избори и за масовото въвеждане на електронни услуги в държавната администрация. През м.г. кабинетът отложи с още една година - от 1 януари 2019 г., издаването на лични карти с чип. Преди това се предвиждаше те да тръгнат от 2018 г., а още преди това - от 2017 г. През август обаче с промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за МВР кабинетът призна, че поради изоставане в работата карти с чип няма да има скоро. Това е положението с аналоговите управляващи. Време е да ги сменяме с дигитални.
СНИМКА: БГНЕС
Тези граждани нарочно се редят на опашка с бумаги в ръцете - за да развалят пейзажа на електронното ни управление.
7
3213
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
30 Януари 2018 20:39
Не ма 'а се пуашите ! Марийка Дългошийка ще оправи нещата . И Нетскейп Навигейтър ...
30 Януари 2018 23:45
Може би правилното подзаглавие трябва да е :
Правителствата на ГЕРБ са похарчили откраднали стотици милиони левове, а и затова електронни услуги почти няма.
31 Януари 2018 09:05
То по принцип така не се прави. Тръгва се от една голяма база от данни, като Oracle или DB2 и по ведомствата се разработва софтуеър, който се привключва към голямата база с данни. Един софтуеър може да бъде разпространен и да обслужва много ведомства. Така, ще имаме еднакви или една единстввена парола за всеки обслужван, няма отделно да се изскват разни pin-ове и pik-ове.
Друга е-услуга, която гражданите напразно чакат да получат от години, е системата за онлайн регистриране на автомобили. Ако тя се въведе, със сигурност ще доведе до намаляване на опашките пред КАТ.
Е там трябва да отидеш да си вземеш табелите, това не може да стане on line. Обаче там има друг проблем, на 5 канала, през които минават колите, има обикновенно само една или две служителки, които раздават табелите. И пак чакане.
31 Януари 2018 11:06
Наскоро пустосах нашето е-управление, сега се повтарям:

Отивам за ГТП на колата в сервиза, искат ми документ за платен данък.
Давам им нареждане за банков превод с подпис/печат на банката(за 40-50лв иде реч).
Техникът ми каза, че от тази година, т.е. 2017 били приели някакъв закон, че трябвало на документа да има някакво стикерче, от което да се види че данъкът е платен!
И когато го попитах откъде да го взема - той ми вика отиваш в Общината, там се редиш еди-къде си(забравих вече) и ще ти сложат!!!
В XXI век. Боже, Боже!!!!!

От мен толкова за електронното управление.
31 Януари 2018 12:35
Ще се повторя, ама пак ще разкажа: Като си вадих документи за пенция, ми поискаха вноска за още 1 месец. Платих, счетоводителката подаде електронна декларация до НАП. Отивам в НОИ (НАП- НОИ- 1,5км) с подпечатано от банката платежно да ми заверят осигурителната книжка за още 1м, а те казват: "А, не, трябва да получим потвърждение от НАП за вноската по ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ- 3 работни дни, така че елате след 6 календарни"
31 Януари 2018 12:48
tatyana1
31 Януари 2018 12:35

Искаш да кажеш, че си взел разстоянието от НАП до НОИ за по-кратко време от електроните! Бързак!
31 Януари 2018 15:49
За 2 000 000 000 лв. -толкоз.

Електроните на управлението потекоха бавно по жиците.
/Реакторът се завъртя на 3000 оборота и токът бавно потече по жиците към Родината
("Работническо дело" - 1974 година по повод откриването на 1 блок на АЕЦ " Козлодуй"/
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД