:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Новият антикорупционен орган дебютира при неясни правила

Арестуван е кметът на Септември
СНИМКА: Антикорупционната комисия
Служителите на новия антикорупционен орган позират пред община Септември с новите си жилетки и маски.
Чисто новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество дебютира вчера в Септември. Маскирани служители, облечени със специални облекла и надписи на гърба "Комисия за противодействие на корупцията", влетяха в кметството и на няколко частни адреси.

Първоначално операцията, която се оказа насочена единствено срещу кмета на града Марин Рачев, бе обявена като дело на специализираната прокуратура, осъществявана с покритието на над 50 полицаи, които блокираха кметството. После обаче тв камерите заснеха маскираните служители, които действат за първи път под новата си фирма. Възникна въпросът по какви правила и процедури работят те след като още няма правилник, наредби и инструкции.

Законът, с който се създава новият антикорупционен орган, влезе в сила едва преди десетина дни. В него автоматично бяха влети комисията за конфискация, БОРКОР, комисията за конфликт на интереси, публичният регистър на Сметната палата и антикорупционната дирекция на ДАНС. Всичко мина под шапката на Комисията за конфискация, чийто шеф е Пламен Георгиев.

Според новия закон в едномесечен срок трябва да бъде избран титулярен председател по новите правила, а в двумесечен срок трябва да бъдат определени и другите четирима членове. Новият нормативен акт определя, че например хората от ДАНС просто се преливат в Комисията по конфискация. Възможно е именно те да са били вчера в Септември. Не е ясно обаче на какви процедурни правила се подчинява тяхната работа, защото такива не е известно да има.

Кметът Рачев е задържан, ще му бъдат повдигнати две обвинения, съобщи по обед говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Разследването срещу него е започнало в края на ноември, като ставало дума за корупционно престъпление. Той е задържан за 24 ч.

Според Арнаудова специализираната прокуратура ще му повдигне обвинение за две престъпления. Едното било за умишлена безстопанственост по отношение на седем сделки, вследствие на което били настъпили вреди за общината за над 100 хил. лв. Второто щяло да бъде за продажбата на общински имот на многократно по-ниска от пазарната цена на фирма, която преди време е била негова собственост, с което отново са нанесени щети на общината за над 100 000 лв.

Разследвани ще бъдат всички роднини на кмета, заяви ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев, цитиран от БГНЕС. Очаква се да бъде поискано отстраняването от длъжност на кмета.

При извеждането му от общината задържаният заявил, че е оказал пълно съдействие на разследващите.



НАРЦИС

Антон Славчев, директор на "Противодействие на корупцията" към антикорупционния орган: "Осъществихме много добър синхрон. В кратък срок се наложи да подпомогнем прокуратурата с оперативна информация. Не се допусна изтичане на информация. Това означава едно много добро сработване между институциите."



ДЕЛА

Кметът на Септември е обект на прокурорски интерес от години. Преди дни в Окръжния съд в Пазарджик се гледа наказателно дело, по което той е обвинен в укриване на данъци в особено големи размери от продажбата на гориво. На последното заседание бяха назначени четири нови експертизи. Вече направена експертиза не е изяснила дали Рачев е имал необходимите цистерни, за да съхранява толкова гориво, колкото е продал преди 12 г., и дали така е ощетил държавата, разказа bTV. Рачев категорично отрича да е извършвал каквото и да е престъпление.
 Марин Рачев
3
1305
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
01 Февруари 2018 20:47
И тоя сега от КУМОВЕТЕ ли е?!?!
02 Февруари 2018 10:36
Кметът на Септември не е Кмета на София, Пловдив, Варна, дори Хасково...
02 Февруари 2018 10:53
Е, сефте. Така дебютират повечето им законодателни недоносчета.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД