:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 423,965,374
Активни 343
Страници 12,821
За един ден 1,302,066

Хазната е събрала с 65% повече данък дивидент

Само 21 милиона лева са влезли от налога върху лихвите
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Ведомството на финансовия министър Владислав Горанов се похвали с добро изпълнение на приходите от данъци за миналата година. За премахване на безсмисления налог върху лихвите от депозити обаче не се споменава и дума.
Кампанията на НАП срещу фиктивните касови наличности във фирмите изсветли голяма част от парите, които собствениците на фирми си разпределят, без да плащат данъци. Това показва отчетът на финансовото министерство за изпълнението на бюджета за 2017 г. Сред данъчните постъпления с най-висок ръст през миналата година са тези от окончателен данък и данък върху дивидентите. По това перо в хазната са влезли 332.4 млн. лв., което е с 65% повече от 2016 г.

НАП започна през миналата година проверка на над 550 фирми, които са посочили във финансовите си отчети за 2016 г. касови наличности за над 1 млн. лв. Очаквано проверката установи, че в по-голямата част от случаите парите ги няма. Отделно над 10 000 компании, също обявили големи суми в касите си, бяха предупредени да подадат коригиращи декларации до края на годината, ако са похарчили парите, и да си платят данъка, без да бъдат санкционирани. Тези неотчетени плащания към съдружниците във фирмата се третират като дивидент, а дължимият данък е 5% върху сумите. НАП вече предупреди, че през 2018 г. няма да е толкова толерантна към този вид счетоводни и данъчни отклонения и ще прилага пълната сила на закона.

Ниските лихви по депозитите пък са се отразили негативно на постъпленията от данъка върху приходите от лихви. Налогът бе въведен по време на първото правителство на Бойко Борисов въпреки многото критики за неговата безполезност. Близо 70 млрд. лв. са влоговете в банките на фирми и домакинства, но през миналата година от данъка върху лихвите по тях са влезли само 21.2 млн. лв. Сумата е 68% от планираните по това перо постъпления.

Иначе при повечето данъци и осигурителни вноски има преизпълнение на приходите. Причината са растежът на БВП с около 4% за годината и по-добрата събираемост, както и административната намеса на държавата с увеличаване на осигуровката за пенсия и ръста на минималната работна заплата.

Постъпленията от данъците върху доходите на физическите лица са нараснали с 12.6% до 3.314 млрд. лв. Корпоративните данъци са 2.308 млрд. лв., което е с 11.2% повече от събраните през 2016 г. При ДДС постъпленията са със 7.2% повече до 14.532 млрд. лв.

Събираемостта на приходите от акцизи обаче изостава от планираното въпреки вдигането на ставките за цигарите. От допълнителното облагане на тютюневи изделия, горива, алкохол, еленергия и въглища в хазната са влезли 4.984 млрд. лв., което е 98.9% от разчета за годината и 3.7% повече от 2016 г.

Икономическият растеж и по-активната търговия със страни извън ЕС влияят положително на приходите от мита. През 2017 г. постъпленията в бюджета от мита са 194.3 млн. лв., което със 17% преизпълнение на планираното и с 12% повече от предходната година.

1244
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД