:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 315
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът обеща бързи законови промени в енергетиката

Работодателите остават в стачна готовност въпреки щедрите предложения
СНИМКА: БГНЕС
Под заплаха от нови протести кабинетът "Борисов" предложи серия от мерки за свободния пазар на ток. На снимката: Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев (вторият от ляво на дясно) обяснява какви са предложенията на правителството заедно с представителите на работодателите от КРИБ, БТПП, БСК и АИКБ.
Пред заплахата от протест на национално представените работодателски организации и на синдикатите заради шоковото повишение на цената на тока на свободния пазар, правителството им обеща бързи законодателни промени. Бизнесът оттегля искането си за оставка на ресорния министър Теменужка Петкова, но остава в готовност за протести. До "туширане" на спора се стигна след като вчера работодателите от БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП са се срещнали с премиера Бойко Борисов. На нея са били обсъдени серия от мерки за укрепване на енергетиката и реалното, а не само формално въвеждане на либерализирания пазар на ток.

От началото на годината досега бизнесът написа и поредица от отворени писма и призиви във връзка с поскъпването на тока на свободния пазар. За част от фирмите увеличението достигна до 60%, заявиха работодателите. Те поискаха среща с премиера, но отказаха визита при ресорния министър Теменужка Петкова. Причината - подобна среща имало и в края на миналата година, но до решение на проблема с цените така и не се е стигнало.

Сега кабинетът е обещал на бизнеса да прекрати договорите за преференциални цени и задължително изкупуване на тока от т.нар. "американски централи" - "Марица -изток" 1 и 3. Обещанието обаче е в неясно бъдеще време. "С Европейската комисия върви комуникация за прекратяване на тези договори, а ангажимент на правителството е да забърза разговорите и в сравнително кратък срок договорите да бъдат прекратени и те да продават на свободния пазар", обясни депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев.

Друга част от обещанията на правителството предвиждат на свободния пазар да излязат топлофикациите, когенерациите, заводските централи и производителите на ток от зелени централи над 5 мегавата. Предложението ще залегне в законодателни промени, които ще бъдат написани до март, а се очаква да влязат в сила от 1 юли. Това ще увеличи ликвидността на свободния пазар ще даде реална, пазарна цена на тока, заяви Добрев.

Според него тези промени "почти напълно" ще либерализират пазара, без да се засягат домакинствата. "Моделът не предвижда на този етап промени в регулирания пазар, начина, по който се определят цените за бита. В същото време изгражда до много по-голяма степен свободния пазар така, че да има множество продавачи на електроенергия и да сме сигурни, че цената, която получават бизнесът и индустрията, е пазарна", каза още Делян Добрев.

Дружествата в енергетиката ще предлагат на свободния пазар електроенергия на дневна и нощна цена. Досега тези дружества предлагаха тока на 24-часови профили, а сега ще го правят на 12-часови профили, уточни Добрев.

"Говорим за свободен пазар, а на него има точно две или три фирми, и то държавни. За да има конкуренция, най-малкото трябва да се въведат повече дружества, които да продават на борсата", коментира пред в. "Сега" зам.-председателят на БСК Камен Колев. Той уточни, че мерките, предложени от кабинета "Борисов" устройват бизнеса, но двете страни са си дали двуседмичен срок, в който те да бъдат формулирани като законодателни промени. "Все пак оставаме в готовност за протести", заяви той.



ПРИДОБИВАНЕ



Българската независима енергийна борса (БНЕБ) вече официално е част от Българската фондова борса (БФБ) - София. Договорът за прехвърляне на акциите на БНЕБ между Българския енергиен холдинг и БФБ влезе в сила след получаване на всички необходими разрешения. Договорената цена е 5.2 млн. лв. 4 млн. лева от цената са платени при придобиването на акциите, което финализира процеса по продажбата, а останалите 1.2 млн. лв. ще бъдат преведени на три равни вноски в рамките на шестия, дванадесетия и осемнадесетия месец от прехвърлянето на капитала.

5
1496
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
06 Февруари 2018 20:03
И Кабинетът Му, и рабодателските Му организации четат този Форум, и гледат какво Плесnick им е рекъл! Ето какво им казах на 25 януари, т.г.:

Покажи
25 Януари 2018 05:50
СТИГА ГЛУПОСТИ!
Развалете договорите с американските тецове, с фотоволтаичните и ветроперкови латифунздисти, с ковачки и прочие айдуци и ВСИЧКИ на БОРСАТА да си ПРОДАВАТ стоката! Включително и всичката стока на АЕЦА да отива на борсата! А там, с право на първа покупка на 1/2 от постигнатата на "пода" на борсата цена да е Иван ИВАНОВ от КЕВР, и този ток той да го дава на 3-те ЕРП-та, които да препращат на ДОМАКИНСТВАТА! Всички останали, а те останаха само БИЗНЕС потребителите, си купуват нужния им ток по ПЪЛНАТА борсова цена!

Не минаха и 3 седмици и го изпълнявят! Е-е, поне обещаха да го изпълнят - гледах по БИТ кадри от пресконференцията им, ръководителите на работодателските Му организации, и т.нар. "депутат" Негов, от Хасково "избран", много сериозни изражения имаха, и по нищо не личеше, че само хвърлят буре с шарлан връз вълните от РАЗБУНИЛОТО се море! Едно момче, Румен Радев, от АИКБ каза, че са обещали взаимно усилено да работят през следващите 2 седмици до обявяния протест, който НЕ е отменен, а put on hold!
06 Февруари 2018 20:04
Пустият му Захари ! Нарече Правителството Кабинет и до ден днешен, Кабинет, Кабинет, Кабинет.
Има Правеителство, Кабинет няма.!
06 Февруари 2018 20:06
оле-мале! само това не! при този калинкаж да правиш бързи промени

по-добре първо да си седнат на опашките и да помислят. после да променят.
06 Февруари 2018 20:34
Интересно е дали развалянето на договорите с американските тецове е следствие от някакъв сигнал от ЕС(за нерегламентирана държавна помощ)
07 Февруари 2018 15:53
Егати капитализма имаме, щом като дори и чорбаджиите-изедници са тръгнали да протестират!?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД