:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 234
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Премиерът нахока министрите за бавната административна реформа

Снимка: Юлиян Савчев
Тъй като администрацията бавно и неохотно преминава онлайн, опашките по гишетата продължават да са част от ежедневието на българите.
Премиерът Бойко Борисов нахока министрите, че са забравили ангажиментите си по преминаването изцяло към електронен обмен на данни и разтоварването на гражданите и фирмите от представянето на хартиени документи. На заседанието на кабинета вчера министър-председателят предупреждава министрите да не протакат взимането на решения, защото административната реформа няма да им се размине, става ясно от разпространената стенограма.

"Много ясно сме се разбрали и това, че месец-два не ви занимавах с темата, не значи, че е отпаднало. Едно от първите три неща, за които сме се разбрали и в коалицията, е електронното управление като най-практическата мярка в борбата с корупцията, с това, което мъчи хората. И не си мислете, че на някой ще се размине. Много ясно сме се разбрали! Така че не пилейте времето!", заявява Борисов.

Заканата на премиера е породена от оплакване на вицепремиера Томислав Дончев по време на заседанието, че работата на ведомствата по въвеждането на електронното управление е "крайно недостатъчна". Дончев напомня, че крайният срок, в който всички администрации трябва да минат на електронен обмен на документите помежду си и да спрат да изискват хартиени документи, е 1 ноември 2018 г. "Това няма как да се случи без ваше лично участие. Приемете го като приоритет, защото няма нагласа за удължаване на срока", предупреждава Дончев своите колеги.

През януари правителството трябваше да гласува доклад какво е направено по административната реформа през 2017 г., но такъв документ досега не е минавал през Министерския съвет. Последният подобен доклад бе гласуван през ноември 2017 г. и тогава бяха изпълнени само 170 от набелязаните мерки, или едва 28%. Други 211, или 37%, бяха в процес на изпълнение, а за реализирането на 35% от мерките се налагала "по-продължителна работа в търсене на подходящата нормативна формула.

Все пак вчера от Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) отчетоха, че към февруари 2018 г. 144 от административните структури вече могат да обменят документи изцяло по електронен път. Сред тях са 26 институции на централната администрация - министерства, агенции и държавни комисии, както и половината от областните администрации. Не става ясно колко от общините вече са в състояние да обменят данни и документи изцяло електронно.

1071
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД