:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 221
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Земеделската комисия отхвърли ветото срещу застрояването на ниви

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Граждани протестираха вчера пред парламента срещу одобрените промени в Закона за опазване на земеделските земи, на които президентът Радев наложи вето.
С гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти" комисията по земеделие в Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху поредния опит да се разреши застрояването на земеделски земи. В подкрепа на ветото гласуваха БСП, ДПС и "Воля". Решаващото обсъждане в пленарна зала се очаква следващата седмица.

Миналия петък Радев върна за ново обсъждане в парламента промени в Закона за посевния и посадъчния материал, чрез които бяха изменени и преходните и заключителни разпоредби на Закона за защита на земеделските земи. На собствениците на земеделски имоти, които през последните години са били със сменено предназначение, бе разрешено да поискат препотвърждаване на разрешенията за строеж, което Радев оспори. Вносителят на предложението Йордан Апостолов от "Обединени патриоти" заяви вчера, че държи на внесените текстове и че "твърдо и последователно ще защитавам тази идея". Депутатът отрече да има личен интерес от удължаването на срока на действие на разрешенията. Бюрхан Абазов от ДПС опонира, че философията на Закона за защита на земеделските земи е статутът на земята да се сменя "по изключение и при доказана нужда", а не "задължително при желание на собственика".

Нито една институция в държавата не може да отговори на въпроса в колко имота със сменен статут е започнало строителство и колко още собственици биха могли да поискат същата процедура, стана ясно по време на дебатите. Вносителят Апостолов поиска информация от Министерството на земеделието и храните какъв е броят на проведените процедури. Оттам отговориха, че могат да предоставят само данни за броя на постановените решения за смяна на предназначението. Информацията в колко имота строителството е започнало обаче се съхранявала от общинските администрации. "Няколко хиляди са хората, които са в този казус и на които са изтекли сроковете да реализират инвестиционното си намерение. С тези поправки им се дава шанс отново да си потвърдят намеренията за промяна на предназначението на земите", заяви шефът на земеделската комисия Десислава Атанасова.
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
По същото време жители на Горубляне изразиха недоволство от намерението на общината да направи парк в "Младост" върху частни имоти. Предвождаше ги асоциацията "Българско Черноморие".
1
1191
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
07 Февруари 2018 21:21
Зависи каква е почвата на нивата, както и възвожността да бъде напоявана. Има ниви, на които само името им е ниви, защото както и да се обработи, натори и напои, задоволителна реколта няма да се получи. Всичко е въпрос на сметки. Като например, достъпна ли е за влизането на земеделска техника ? И там, наблизо ли е тази техника, или ще идва от 100 километра.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД