:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 388
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За трети път управляващите ще опитат да узаконят сечта в горите

ГЕРБ и "Обединени патриоти" искат да улеснят строежа на нови писти и лифтове в планините
Парламентът ще опита отново да узакони сечта в планините и да улесни изграждането на нови лифтове и ски писти. Това ще стане с приемането на промени в Закона за горите, които са внесени от депутати на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Подобни промени, поискани от ГЕРБ през 2012 г., доведоха до масови протести. През миналата година бе направен опит те да бъдат прокарани през промени в Закона за туризма, вкарани потайно и без обществено обсъждане. След остра реакция от страна на еколозите текстовете бяха оттеглени. Сега управляващите правят трети опит да приемат спорни промени в режима за строителство в горски територии.

Промените са внесени в парламента в деня, когато с безпрецедентно остър тон от партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ поискаха евродепутатката Ска Келер да бъде експулсирана от България и пратена в Анадола. Повод бе нейното участие в поредния протест срещу застрояването на Пирин и критиките й срещу екологичната политика на правителството. Последва официално разграничаване на правителството от позицията на патриотите, а вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че след тази реакция на правителството случаят е приключен.

Новият законопроект е подписан от Йордан Апостолов от ОП, Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на правната комисия в парламента, Христиан Митев (ОП), Анна Александрова (ГЕРБ) и др. Йордан Апостолов бе депутатът, който наскоро предизвика скандал с поправки в друг закон - за земеделските земи, през преходните и заключителни разпоредби в Закона за посевите. Те целяха да бъде улеснено строителството в земеделски земи с променено предназначение, придобити основно край морето и курортни центрове след заменки.

Предлаганите поправки в Закона за горите разрешават строителство и реконструкция на "ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващи такива", без да се минава задължителната процедура за смяна на предназначението на горските територии, върху които е предвидено да се строи. Отпада ограничението в закона, според което не е позволена промяна на предназначението на горски територии за ски писти и стълбове за лифтове и влекове, когато изграждането им не е предвидено в приетите областни планове за развитие на горските територии.

В мотивите на вносителите пише, че "има нужда от спешни законодателни мерки за създаване на адекватни и равни условия за развитие на ски и планински туризъм в зимните курорти на страната предвид нарастващата роля на зимния туризъм, както и налагането на България като лидер в този вид спорт на Балканите". Според депутатите сегашният режим, при който се изисква нови писти да се строят, след като съответните земи се изключат от горския фонд, създавал "вътрешни противоречия".

Намеренията за промяна в закона идват след многократни публични заявления както от ОП, така и от ГЕРБ, за подкрепа за развитието на ски туризма в страната. Според тях сегашният ограничителен режим довел до това, че в последните години няма нито един нов лифт или ски писта. Природозащитниците обаче опонират, че промените са в услуга на сегашните концесионери на ски зоните, най-вече в Банско, които искат да разширят територията на концесията и да изградят там освен втора кабинка и нови ски писти.

През 2012 г. ГЕРБ опита да прокара почти идентични промени, но се отказа от тях след протести на природозащитници. След провала на инициативата тогавашният земеделски министър Мирослав Найденов с огорчение призна, че целта на облекчението да се строи без промяна на предназначението е била да се спестят средно 50-100 млн. лв. на потенциалните инвеститори от такси, а сега няма да се намери кой да плаща подобна цена.



ДИПЛОМАЦИЯ

По повод острите нападки на Патриотите срещу Ска Келер председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е разговарял още в петък с председателя на групата на зелените в Европейския парламент, както и с българските власти, заяви на пресконференция говорителят на Еврокомисията Мина Андреева. "Последва съобщение до медиите от българското правителство, което според нас изясни нещата. Затова за нас случаят е приключен - съобщението разграничи правителството от позицията на вицепремиера Валери Симеонов", добави Андреева.

Ска Келер разказа пред сайта BulgarianPresidency.eu, че още от България позвънила на Юнкер и председателя на Европарламента Антонио Таяни, за да ги запознае с арогантното отношение на Валери Симеонов към нея. "Алармирах и двамата, защото това не е случаен човек, а вицепремиер, което ги ангажира да направят нещо по въпроса. Това доведе до изявлението на българското правителство, в което декларира, че казаното (от Валери Симеонов) не е негова позиция. Много хубаво е, че бе направена такава декларация, но наистина не разбирам какви са отношенията им с коалиционните партньори, щом текстът (на Валери Симеонов) заплашва с насилие," казва Келер.

Запитана доколко Юнкер е проявил загриженост от случая, като се има предвид, че обикновено подкрепя силно Борисов, Ска Келер отговаря: "Юнкер бързо ме защити и нямам впечатлението, че се стреми да брани Борисов - ни най-малко. А изявлението (на Симеонов) изглежда още по-зле заради факта, че България в момента е председател на Съвета на ЕС." Тя добавя, че останала със същото впечатление и от разговора си с Таяни. Той погледнал на въпроса много сериозно и не показал желание да омаловажи случката с цел да помогне на политически приятел.
16
4353
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
12 Февруари 2018 20:16
Добре, ще се изсекат държавни гори, ще се развие някаква дейност, ще има печалба. И ще се внесе в държавния бюджет едва 10 % Данък печалба. 90 % от печалбата ще отиде в нечий джоб.
Да съжаляваме за комунизма ли ?
12 Февруари 2018 20:53
Сечта така и така си тече/дървената мафия си действа необезпокоявана десетилетия/.. в случая не става дума за сеч, а за построяване на ски писти и ски съоръжения. Сечта ще е малък процент от тази която си я има и сега.. във вид на дървена мафия. Въпросът е да се печели по някакъв начин от планината.. а не да е само источник на дървен материал. Т.е. да не се облажват само бракониерите...
12 Февруари 2018 21:00
Предлаганите поправки в Закона за горите разрешават строителство и реконструкция на "ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващи такива", без да се минава задължителната процедура за смяна на предназначението на горските територии, върху които е предвидено да се строи. Отпада ограничението в закона, според което не е позволена промяна на предназначението на горски територии за ски писти и стълбове за лифтове и влекове, когато изграждането им не е предвидено в приетите областни планове за развитие на горските територии.

Ми - изглежда добре.
12 Февруари 2018 21:26
Йордан Апостолов бе депутатът, който наскоро предизвика скандал с поправки в друг закон - за земеделските земи, през преходните и заключителни разпоредби в Закона за посевите. Те целяха да бъде улеснено строителството в земеделски земи с променено предназначение, придобити основно край морето и курортни центрове след заменки.

Ми - не изглежда добре...
12 Февруари 2018 22:05
Suhar, защо имам усещане, че през комунзма ти си взимал 90% от печалбата от моята работа?
12 Февруари 2018 22:35
Добре, ще се изсекат държавни гори, ще се развие някаква дейност, ще има печалба. И ще се внесе в държавния бюджет едва 10 % Данък печалба. 90 % от печалбата ще отиде в нечий джоб.

Да , в джобовете на населението. Това е и основната функция на обединенията наречени държави, да осигурят поминък на гражданите си.
А да събира пари от данъци...че то ако това бе целта щяха да ги напечатат.Ако секнат парите от презастроеното Черноморие и Банско , не данък печалбата а заплатите, с които бармани и хотелиери си хранят семействата цялата страна ще стане като северозапада.
12 Февруари 2018 22:40
Много интересни икономически възгледи във форума...10%данък и 90% печалба....
Момчета вие и градски кенеф да управлявате с тез парадигми ще затворите за 2 седмици....
Явно е, че и стотинките в джобовете си не може да преброите и да си направите проста сметка кое как е...
Навлизаме в ерата на Зеления комунизъм
13 Февруари 2018 08:46
Materius,
Циското направо кърти миФки с неговото "печатане на пари" ВМЕСТО събиране на данъци!
13 Февруари 2018 09:14
Cisco, имаш ли някаква информация (достоверна, от държавна администрация) колко пари идват от данъци от презастроеното Черноморие и Банско? Че и там има големи хотели, които забравят да издадат касов бон. Дискотеките отчитат по 500-1000 лева оборот, нищо че са пълни в сезона. За малките кръчмета и хотелчета (у които се надяваш да остане част от тая 90% печалба) изобщо не повдигам въпрос за данъчни приходи.
А за населението, което благоденства - то как е с данъците? Превърналите се в о служващ персонал местни дали отчитат в ГДД бакшишите, или им стига това, че се осигуряват (или са осигурявани на минимален осигурителен доход)?
Освен ако не разбираш като печатане на пари това - да показваш на данъчните доход 500 лева, а да харчиш на месец по 1500...
13 Февруари 2018 10:05
Materius
12 Фев 2018 22:40
Но е нормално. 99,9% от пишещите тука не управляват свой бизнес. Всичко гледат от другата камбанария.
13 Февруари 2018 10:48
И за какво държавата събира данъци според вас? За да храни бюджетния сектор, да трупа излишък и да го раздава като бонуси пред избори...
Целта не е да се съберат много пари от данъце, а да расте икономиката, да има работа и доходи за хората.Данъците са за да се улесни този процес, да се създадат условия, инфраструктура... а не някакво трупане на пари на палета в БНБ.
Освен това цорпоративния и ДОД-то са смешни пари, жълти стотинки, истинския данък е ДДС-то, то е половината бюджет. А този данък го плаща крайния потребител, всеки от нас плаща 20 процента от похарченото на държавата.
13 Февруари 2018 11:31
Циско,
така е вече много по-добре!
13 Февруари 2018 11:34
При Комунизма си купих 2 апартамента и смених 3 леки коли. Приспособявах се, имах семейство и стари хора, за които се чувствах отговорен. Сега не чувствам разлика в стандарта си преди и след 1989.
13 Февруари 2018 12:43
След гласуването за тия миндили логично следстввие ще е на следващите избори да гласуваме за некой Даун от помощното във Вършец
13 Февруари 2018 15:53
все сеч им е в главата на всички бе...става дума за лифтове, нормално е да се промени закона така, че да се позволи да се строят лифтове. иначе ще минат сто години и нищо няма да се направи по въпроса.
13 Февруари 2018 16:43
Циганите и ДПС това го направиха доста отдавна Така че ,какво се опитват да узаконяват управляващите или аврота си пише така да се намира на работа
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД