:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 445
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пеевски пак е рекордьор по отсъствия в парламента

Депутатът от ДПС не е стъпил там от 19 април, но си взема редовно заплатата
Снимка: Юлиян Савчев
Пеевски си тръгна от парламента, след като се закле като депутат на 19 април 2017 г., и оттогава не се е връщал там.
Депутатът от ДПС и медиен собственик Делян Пеевски е абсолютен рекордьор по отсъствия и в това Народно събрание. Той не се е появявал на нито едно от проведените 101 пленарни заседания досега от 19 април м.г., когато беше формиран новият му състав, установиха репортери на "Сега".

Избраният в Благоевград народен представител не уважи дори обсъждането на закона си за банковата несъстоятелност, известен още като "закона КТБ". Другият законопроект, който преди дни Пеевски внесе, е за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Той предстои да се гледа в комисии и в зала на първо и второ четене. И въпреки че правилникът на Народното събрание предвижда при внасяне на законопроект вносителят да даде становище от трибуната, правилото вероятно няма да бъде спазено.

Въпреки че Пеевски няма нито един работен ден след сформирането на този парламент, той получава изцяло депутатската си заплата и няма неизвинени отсъствия в зала. Съгласно парламентарния правилник депутатът "е длъжен да присъства на заседанията на Народното събрание и на комисиите, в които е избран". Ако му се наложи да отсъства по уважителни причини, той трябва предварително да уведоми председателя на събранието и шефа на комисията.

Според Медиапул лично шефът на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ е разрешавал на Пеевски да отсъства и по този начин е извинявал отсъствията му. Председателят на НС Цвета Караянчева също е била уведомена за "уважителните причини" на депутата от ДПС и е оправдавала отсъствията. Медията цитира отговор от администрацията на парламента, получен по Закона за достъп до обществена информация.

Така Пеевски е получил над 30 000 лв. за десет месеца от бюджета на парламента. Депутатската заплата се равнява на три средномесечни заплати в обществения сектор, тоест не по-малко от 3150 лв.

По правило при неоправдано отсъствие на народния представител се удържа надницата му. При отсъствия от три поредни или общо 5 пленарни заседания за месеца се отнемат 2/3 от месечното възнаграждение, а бюджетът на парламента не поема повече от 1/3 от допълнителните му разходи.

Пеевски е ненадминат по отсъствия и в комисиите, на които е член. В тях той очевидно не намира за нужно да оправдава отсъствията си. За участието си в комисии народният представител получава възнаграждение до 5% от основната му заплата.

Според регистъра с неоправданите отсъствия на сайта на парламента депутатът има неоправдани отсъствия от всички 21 заседания на комисията по земеделието и храните и всички 17 сбирки на комисията по икономическа политика и туризъм.

По същия начин Пеевски действаше и в миналия, 43-ти парламент, в който почти няма неизвинени отсъствия от зала, въпреки че и тогава редовно не се появяваше. В предишните две Народни събрания той беше по-често санкциониран за неявяване.



ПОДГЛАСНИЦИ

С най-много неоправдани отсъствия от пленарни заседания е представителят на БСП Михаил Христов - пет, а от комисии - след Пеевски е шефът на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ.
1
1350
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
14 Февруари 2018 21:20
Депутатът от ДПС и медиен собственик Делян Пеевски е абсолютен рекордьор по отсъствия и в това Народно събрание. Той не се е появявал на нито едно от проведените 101 пленарни заседания досега от 19 април м.г......Избраният в Благоевград народен представител не уважи дори обсъждането на закона си за банковата несъстоятелност, известен още като "закона КТБ". Другият законопроект, който преди дни Пеевски внесе,

Интересно кога този юридически титан успя да напише и да внесе тези закони?! ... Отделен е въпросът какво пише в тях...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД