:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Комедия дел арте, или предизборна кампания по италиански

Партиите в изключително оспорваната битка се надпреварват да дават изпълними и неизпълними обещания на избирателите
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Лидерът на движението "5 звезди" Луиджи ди Майо дава щедри обещания на избирателите преди предстоящия парламентарен вот.
Италианската политика от дълго време е комична и водената в момента предизборна кампания не е по-различна. Преди парламентарния вот, който трябва да се състои на 4 март, на италианците се обещава какво ли не - 600 000 бежанци ще бъдат върнати по родните им места, публичните домове отново ще отворят врати и ще са облагани с данъци (учудващо, само едно от тези обещания беше дадено от Силвио Берлускони).

Изборите ще бъдат доста оспорвани. Социологическите проучвания показват, че оглавяваната от бившия премиер Матео Ренци лявоцентристка Демократическа партия, дясноцентристката коалиция, начело с Берлускони (който често влиза в противоречия с Матео Салвини от Северната лига, въпреки че споделят една и съща политическа платформа) и движението "5 звезди" на Луиджи ди Майо (основателят Бепе Грило се дистанцира от организацията) ще имат близки резултати и никой от тях няма да може да сформира стабилен кабинет. Всички големи партии представиха на избирателите програмите си, които съдържат както разумни, така и безумни идеи.



Икономиката



Демократическата партия обещава да намали корпоративния данък на малките и големите компании от 24 на 22% - един от най-ниските в Европа. Има намерение да даде на самоосигуряващите се служители възможност за месечно приспадане на 80 евро от данъците. Не са направени изчисления колко ще струва първата мярка, но втората би била на стойност около 1 млрд. евро. Звучи разумно!

Дясноцентристите искат въвеждането на плосък данък, чийто размер да е между 15 (Северната лига) и 23% ("Напред, Италия" на Берлускони), като се предвижда хората с най-ниски доходи да не плащат никакви налози. Берлускони, който е кралят на предизборните обещания, също така обяви, че ще бъдат премахнати данъците върху сградите, наследството и пътищата. Благодарение на новата му роля на защитник на правата на животните Берлускони обеща да намали данъка върху храната за домашни любимци и да осигури безплатни посещения при ветеринар на всеки 15 дни (въпреки че това е обещание на "Напред, Италия", а не на коалицията). Изпълнимо ли е всичко това? Според икономистите само плоският данък би струвал около 80 млрд. евро, а за прилагането на целия обещан пакет от данъчни мерки ще отидат около 130 млрд. евро. Това няма как да се случи!

"5 звезди" иска италианците, които печелят по-малко от 10 000 евро, да бъдат освободени от данъци, да се намали налогът върху приходите и "драстично" да се орежат регионалните данъци, плащани от фирмите. Реформата на данъка върху доходите ще струва около 13 млрд. евро, смятат от движението, въпреки че икономистите предупреждават, че реално това ще възлезе на около 20 млрд. евро. Скъпо е, но не е прекалено утопично!



Трудовият пазар

Демократическата партия иска въвеждането на минимално възнаграждение, да се намалят социалните осигуровки от 33 на 29% и да се използват безсрочни трудови договори, които са по-добри от краткосрочните. Това е в сферата на мечтите.

За десницата - Северната лига се обяви за премахване на Закона за работните места, който беше въведен от правителството на Ренци и улесни както наемането на работа, така и уволненията. Комбинираната предизборна програма на дясноцентристите е насочена към универсална цел - пълна заетост на младите хора, вместо да се насочи към очевидните проблеми.

"5 звезди" пък иска "Умна нация" и да бъдат създадени много работни места чрез инвестиции в нови технологии. Доста неясно.



Семейство и благосъстояние



Демократическата партия ще даде на семействата месечно по 400 евро за дете в рамките на 3 години, за да подпомогне отглеждането му, както и данъчни облекчения в размер на 240 евро за дете, докато то стане на 18 години. Освен това партията иска да въведе минимална месечна пенсия от 750 евро. В момента тя е 500 евро. Икономисти казват, че този план ще опрости системата, но ще струва годишно 33 млрд. евро.

Дясноцентристите планират субсидии за семействата, като те ще бъдат пропорционални на броя на децата. "Напред, Италия" обещава да вдигне минималната месечна пенсия на 1000 евро. Северната лига пък успя да включи в общата предизборна програма незабавното премахване на пенсионната реформа от 2011 г. (която доведе до увеличаване на възрастта за пенсиониране), като я замени "с нова система, която да е устойчива в социално и икономическо отношение". Според изчисленията на експертите отхвърлянето на т.нар. закон "Форнеро" ще струва около 140 млрд. евро. Изобщо не може да бъде приложен подобен план.

"5 звезди" иска всички граждани, които имат доходи под линията на бедността, да получават от държавата месечно по 780 евро. След като вземат тази сума, хората трябва активно да си търсят работа (ако отхвърлят три направени им предложения за работа, то спира изплащането на парите). Планът ще струва годишно 17 млрд. евро според "5 звезди". Идеята е той частично да бъде финансиран от вдигането на данъците на банките, застрахователните компании и хазартните игри. Икономистите обаче са на мнение, че планът ще струва на държавната хазна около 29 млрд. евро. Ако добавим и обещанието да се вдигне минималната месечна пенсия най-малко до 780 евро ... Сумата става още по-висока.



Имиграция и сигурност

Демократическата партия иска намаляване на мигрантския поток към Италия на базата на сключените двустранни споразумения с различни държави. Освен това настоява да се спре еврофинансирането на страни като Унгария и Полша, които отказват за приемат част от 600 000 мигранти, които пристигнаха в Италия през Средиземно море в последните 4 години. Е, Италия сама не може да решава политиката на ЕС, но е добър опит.

Дясноцентристите са обединени в призива си за по-твърда позиция по отношение на миграцията и Салвини е този, който най-силно настоява за това. "Напред, Италия" и Северната лига искат отново да бъде въведен граничен контрол; да се спират новопристигащите и да бъдат връщани всички мигранти, които нямат право да останат на територията на Италия; да се въведат по-строги критерии за предоставянето на хуманитарна помощ на мигрантите. В същото време общата предизборна програма призовава за план "Маршал" за Африка в подкрепа на местното развитие. Това изглежда противоречиво.

"5 звезди" иска да се увеличи броят на полицаите и да има по-добър контрол на ГКПП-та. Също така настоява за незабавно връщане на незаконните имигранти - това обаче не е възможно без договарянето на подобни споразумения със страните, откъдето те са родом. Движението обещава 10 000 нови работни места, за да се ускори работата на местните власти, които разглеждат молбите за убежище - според специалистите по миграция би било много полезно. Неясна е обаче цялата концепция.

Европа



Демократическата партия настоява за икономически министър, отговарящ за еврозоната, въвеждането на общи еврооблигации за финансиране на единната валута на ЕС и преки избори за председател на ЕК. В същото време партията иска да намали дълга на Италия от 132% от БВП - най-високият в Европа след този на Гърция - до 100% за десетилетие. Прекалено амбициозно.

"Напред, Италия" на Берлускони заема проевропейска позиция, но Северната лига си остава твърдо евроскептична. Според нейна декларация Италия трябва да напусне ЕС, докато общността не промени фискалните си правила. "Искаме да останем в ЕС само ако можем да предоговорим всички закони, които ограничават пълния ни и законен суверенитет, което означава да се върнем към Европейския икономически съюз, който предшестваше Маастрихсткия договор", се казва в програмата на Северната лига. Посланието е: нека да върнем календара до 1991 г.

"5 звезди" обещават повече инвестиции, финансиране от по-високия дефицит (партньорите в ЕС няма да бъдат доволни от това), докато се ангажират да намалят огромния италиански дълг с 40% за 10 години. Някой трябва да каже на движението, че тези две обещания са в пълна противоположност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Матео Салвини от Северната лига често има противоречия със Силвио Берлускони, въпреки че споделят една и съща политическа платформа и заедно ще се явят на изборите на 4 март.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В предизборната кампания Берлускони се изявява като голям защитник на правата на животните и обеща да намали данъка върху храната за домашни любимци, както и да осигури безплатни посещения при ветеринар на всеки 15 дни.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Лидерът на Демократическата партия и бивш премиер Матео Ренци (вляво) позира за селфи със свой привърженик по време на предизборна изява в град Комо.
1571
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД