:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 547
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брюксел притиска социалните медии да защитават потребителите си

Европейците вече няма да бъдат принуждавани да се отказват от задължителни права, като да върнат онлайн покупка
Снимка:ЕПА/БГНЕС
Еврокомисарят Вера Йоурова настоя социалните медии да спазват европравилата за защита на потребителите.
Социалните медии трябва да положат повече усилия, за да защитават потребители си и да спазват еврозаконодателството в тази сфера, настоя Европейската комисия (ЕК). Вчера бяха публикувани промените, които са направили Facebook, Twitter и Google +, за да приведат условията за ползване на услугите им в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите, съобщиха от пресслужбата на институцията. От тези промени ще се възползват над четвърт милиард европейци, които са потребителите на социални медии.

Според тях гражданите вече няма да бъдат принуждавани да се отказват от задължителни права, като например правото да върнат покупка, направена онлайн; те ще могат да подават жалбите си в Европа, а не в Калифорния, където са централите на компаниите; платформите, подобно на доставчиците на офлайн услуги, ще поемат своя справедлив дял от отговорност към потребителите в ЕС. Въведените промени обаче само частично отговарят на изискванията, въведени от ЕС за защита на потребителите, отчитат от ЕК. Предложенията на Google били най-близо до изискванията, а Facebook и Twitter само в известна степен са разрешили въпроси, свързани с отговорността и начина на уведомяване на потребителите относно евентуално премахване на съдържание или прекратяване на договор.

"Тъй като социалните мрежи се използват като рекламни и търговски платформи, те трябва да спазват изцяло правилата за защита на потребителите. Радвам се, че мерките на националните органи за прилагане на правилата на ЕС за защита на потребителите дават резултати, за което свидетелства фактът, че някои дружества предприемат действия да направят своите платформи по-безопасни за потребителите", заяви еврокомисарят по правосъдието и защитата на потребителите Вера Йоурова. Тя напомни на социалните мрежи, че неспазването на европравилата за защита на потребителите ще доведе до санкции за нарушителите.



КРИТИКА

ЕК разкритикува социалните мрежи, че не са положили достатъчно усилия за въвеждане на процедурата за "уведомяване и действие", която органите за защита на потребителите използват, за да съобщят за наличието на незаконно съдържание и да поискат премахването му.
874
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД