:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 316
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Изгонен ученик застреля 17 души в US училище

Властите арестуваха 18-годишен младеж, който готвел терористичен акт
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Полицаи охраняват гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас", превърнала се в арена на трагичния инцидент.
Полицията в САЩ арестува 19-годишния Никълъс Крус за масовата стрелба в училище във Флорида, при което бяха убити 17 души, предадоха агенциите. Сред загиналите в училището "Марджъри Стоунман Дъглас" в Паркленд има деца и възрастни хора. Поне 15 души са приети за лечение в болница, като петима са с опасност за живота, а 10 са в стабилно състояние. Нападателят влязъл в училището в сряда следобед и открил огън. Той е бил въоръжен с полуавтоматична винтовка AR-15 и с "много пълнители", съобщиха от полицията. Крус също така използвал противогаз и димни гранати. Нападателят умишлено е задействал алармата в училището, за да принуди децата и учителите да напуснат стаите. След стрелбата Крус се опитал да избяга, смесвайки се с учениците. По-късно полицията го задържала, след като прегледала охранителните камери. Крус е учил в училището, но е изключен по дисциплинарни причини. Учител в училището заяви, че служителите са били предупредени да не го пускат в комплекса. По непотвърдена информация той е лекуван, тъй като има психически заболявания. Според АП Крус е изключен след сбиване с новия приятел на бившата му приятелка. Съученици на Крус разказаха, че много ученици са предсказали, че той може да "направи нещо", с което да ги нарани. Според учениците заподозреният и преди е носил оръжия в училището. Ученик разкри, че на телефона си Крус е имал много снимки с оръжия.

Според друг ученик извършителят имал желание да се присъедини към армията. Той също така обичал да ходи на лов. Източници от Пентагона разкриха, че роденият през 1998 г. е участвал в младежка програма за военно обучение. Крус е бивш член на федералната програма Junior Reserve Officer Training Corps (JROTC), която е спонсорирана от въоръжените сили на САЩ в средните училища. Тя има за цел развиване на различни умения, включително и военни. 19-годишният е имал проблем с поведението си. Преди около 9 месеца той заплашил, че "един ден" ще убие полицаи, защото те "преследват добрите хора". Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в "Туитър", че се моли и поднася съболезнования на засегнатите, но реши да не говори повече за нападението.

Полицията в град Еверет в щат Вашингтон е арестувала 18-годишен ученик, подозиран в планиране на терористичен акт. Джошуа О'Конър е бил задържан, след като баба му прочела написаното в дневника му. Жената веднага отишла в полицията и разказала за плановете на внука си. В дневника Джошуа описва как ще отиде с оръжие в гимназията и ще открие стрелба срещу съучениците си. Той е планирал да си направи и самоделна бомба, с която да взриви повече хора. За да си набави пари за атентата, младежът обрал магазин, но оттам успял да вземе само 100 долара. Съдът му е определил гаранция от 5 милиона долара, ако иска да е на свобода до процеса.

ЧЕРНА ХРОНИКА

Тази трагедията е осмата най-кръвопролитна масова стрелба в съвременната история на САЩ. Също така нападението е едно от най-малко 8 атаки с огнестрелно и друго оръжие в американски училища от началото на 2018 г., при които има загинали и ранени, съобщи телевизия Си Ен Ен.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Никълъс Крус
1217
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД