:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,478,152
Активни 121
Страници 4,299
За един ден 1,302,066

МФ изненадващо поиска подмяна на всички касови апарати

Само за няколко месеца бизнесът трябва да похарчи 120 млн. лв. за нови устройства
СНИМКА: СЕГА
Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова е изненадана от намерението на финансовия министър Владислав Горанов да подмени всички касови апарати в страната.
В опитите си да се преборят със сивата икономика и укриването на обороти финансовото министерство и НАП готвят ново утежнение за бизнеса. След като преди няколко месеца бяха въведени изисквания всички търговци поетапно до средата на 2019 г. да усъвършенстват фискалните си устройства, така че да отпечатват QR код на всяка касова бележка и данните за всяка продажба да се отчитат онлайн в НАП, сега става ясно, че до края на тази година трябва да бъдат подменени всички над 400 000 касови апарати в страната. По груби оценки на НАП това означава над 120 млн. лв. допълнителни разходи за фирмите.

Новината изненада депутатите от бюджетната парламентарна комисия и нейния шеф Менда Стоянова. Вчера те гласуваха за второ четене безобидни промени в Закона за митниците, свързани с административната реформа и премахването на някои хартиени удостоверения, които фирмите трябва да представят пред митническите органи. По изпитания вече начин, без предварително публично обсъждане, в преходните и заключителните разпоредби на закона между първо и второ четене са вмъкнати и промени в Закона за ДДС. Те въвеждат нови изисквания към софтуера, с който в търговските обекти се управляват продажбите. Декларираната цел е да се прекратят възможностите за манипулиране на устройствата и укриване на обороти. НАП ще поддържа публичен списък с предварително одобрени програмни продукти и няма да се позволява на търговците да използват софтуер извън този списък.

Новите изисквания за софтуера всъщност се появиха преди месец на сайта на финансовото министерство в проект на поредни изменения в наредбата за отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства. Причина за промените е, че данъчните инспектори се натъкват все по-често на манипулиран софтуер, чрез който се укриват оборотите на търговците. С него се изтрива информация или изобщо не се отчитат продажби, а на клиентите се връчват фалшиви касови бележки.

Никъде в мотивите на проектонаредбата не се посочва, че тези мерки всъщност ще доведат до масова подмяна на касовите апарати. Споменава се единствено, че по данни на НАП в около 20 300 обекта се използва софтуер за управление на продажбите или т. нар. фискални принтери. "Следва да се има предвид, че броят на обектите е със сигурност по-голям, тъй като повечето одобрени типове електронни касови апарати с фискална памет позволяват работа и в режим "фискален принтер". Към момента обаче не може да се даде оценка за разходите, но те ще са съществени", посочват вносителите от Министерството на финансите.

На практика трябва да се подменят всички над 400 000 касови апарати и фискални принтери в страната, уточни пред депутатите от бюджетната комисия Александър Георгиев, заместник изпълнителен директор на НАП. Като се има предвид, че най-евтините струват между 250 - 300 лв., излиза, че инвестицията е над 120 млн. лв., сметна Георгиев.

Сериозните разходи, които трябва да направи бизнесът до края на годината, стъписаха депутатите от комисията. "Финансовият министър знае ли за тези разчети? Има ли цялостна оценка на въздействието?", изумена попита Менда Стоянова. "Всички искаме да се борим срещу сивата икономика, но подобни мерки са шокиращи и не е възможно да се извършат в рамките на няколко месеца", заяви депутатът от БСП Румен Гечев. Йордан Апостолов от "Обединени патриоти" се възмути, че само преди няколко месеца земеделците, които се занимават с растениевъдство, са били принудени да се снабдят с електронни фискални устройства, за да си получат субсидията. "Сега отново ли ще искате от тях да купуват касови апарати", попита той.

"Финансовият министър трябва да промени сроковете в тази наредба", коментира по-късно пред журналисти Менда Стоянова.

Предложените промени в Закона за ДДС предизвикаха спор и заради предлаганите санкции за манипулиране на софтуера и на фискалните устройства. Предвидените глоби трябва да бъдат диференцирани според оборотите на търговските обекти, а не да са еднакви за всички, настояха депутатите и върнаха законопроекта за преработка до следващото заседание на комисията.

49
12515
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
49
 Видими 
15 Февруари 2018 19:58
На това му казват държавно организирана корупция.
15 Февруари 2018 20:20
Тия са луди. Крадливи и нагли.
15 Февруари 2018 20:22
Вероятно някой (избран) доставчик на касови апарати вече разглежда каталога на Бентли за 2019 г.
Очевидно на герберастията мого им хареса да променят тихомълком закони чрез промени в ДЗР на съвсем други закони.
15 Февруари 2018 20:25
Ох, на дядо!!! Оправи ми се настроението. Ще пийна едно
15 Февруари 2018 20:26
Още ли спорите за джендър конвенцията? Докато се лее пот по темата, ОПГ ГЕРП активно спуска към нотариата на пл. „Народно събрание“ 2 поредната порция безумия за подпис и печат.
15 Февруари 2018 20:31
Има годишен план на ГЕРБ.....всеки ден да се измисля някоя глупост.
15 Февруари 2018 20:32
Май трябва касовите апарати да станат собственост на държавата и тя да си ги плаща и поддържа. Тогава когато иска - да си ги сменя и да си прави далаверите, но да не тормози фирмите.
15 Февруари 2018 20:34
Също и личните карти, регистрационните номера на автомобилите и т.н. Стига с този тормоз. Тая държава се превърна в мафия.. компенсира калпавите си мафиоти с нови плащания от "охраняваните".

15 Февруари 2018 20:38
Има годишен план на ГЕРБ.....всеки ден да се измисля някоя глупост.
Те са стахановци - по пет норми на ден.
15 Февруари 2018 20:53
да не тормози фирмите

Скоро писаха за някаква чиновничка със заплата 13000лв....а подчинените и по 12000лв.
Повече от 20 години се занимавам с бизнес и трябва да кажа че не се сещам за дребен бизнесмен с такъв доход......
15 Февруари 2018 20:59
Има годишен план на ГЕРБ.....всеки ден да се измисля някоя глупост.

Не. Така увеличават брутния вътрешен продукт на България. Както и богатството на точно определени хора.
15 Февруари 2018 21:23
Поредна порция суджук към ГЕРБ. Корупция ли борят? То бива крадене, но тяхното е за три Народни съда.
15 Февруари 2018 21:30
Stern15 Февруари 2018 20:22
Вероятно някой (избран) доставчик на касови апарати вече разглежда каталога на Бентли за 2019 г.


Абсолютно същото си помислих и аз! Явно някоя герберска фирма има нужда да пласира определен брой касови апарати.
15 Февруари 2018 21:31
Прави са НАП. Фискалните принтери се управляват от компютърни програми, които позволяват манипулация. Така се стига до куриоза малки фирми с обикновени апарати да регистрират и внасят повече ДДС от големи "акули" с добри програмисти в екипа си. Жалко за крокодилските сълзи на някои колеги тук. Нали от после пък реват, че няма пари за здраве, образование и т.н.
15 Февруари 2018 21:34
големи "акули" с добри програмисти в екипа си.
Ми тогаз тез да си сменят апаратите. Изрядните що трябва да се харчат.
15 Февруари 2018 21:34
Повече от 20 години се занимавам с бизнес и трябва да кажа че не се сещам за дребен бизнесмен с такъв доход......

Нормално е да не се сещаш! Не само у нас, а и по света дохода на дребния бизнес е по-нисък от заплатите на висши държавни чиновници. Не говоря за тези на изборни длъжности.
15 Февруари 2018 22:15
Май отдавна минахме времената на кокошкарските далавери на Муравей Радев, където целта бе да се уредят продажби на една "наша" фирма. Държавата да се бръкне с нужните 120 милиона, да закупи и раздаде касовите апарати, срещу предаване на стар, и да реши въпроса. Най много за месец ще си върне похарчените пари от изсветляването на оборотите.
15 Февруари 2018 22:27
Също и личните карти, регистрационните номера на автомобилите и т.н.
мик, както казва зет-менът, влез в 21 век.
(5) (Нова - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Български лични документи по смисъла на този закон са:

1. документи за самоличност;
2. свидетелство за управление на моторно превозно средство;
3. документи за пребиваване.

Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Българските лични документи са собственост на държавата.
15 Февруари 2018 22:30
Прави са НАП. Фискалните принтери се управляват от компютърни програми, които позволяват манипулация. Така се стига до куриоза малки фирми с обикновени апарати да регистрират и внасят повече ДДС от големи "акули" с добри програмисти в екипа си. Жалко за крокодилските сълзи на някои колеги тук. Нали от после пък реват, че няма пари за здраве, образование и т.н.
защо пропускаш възможността въобще да няма касов апарат? навремето специално за метро бяха цвъкнали неква поправка, че е достатъчно да имаш наета линия до мф, и може и без касови апарати да минеш.
15 Февруари 2018 22:41
Mavrodinov,икой не иска да говори на тая тема, но акциз или не това дето го плащаме пушачите ни го вземат под предлога, че струваме много на здравеопазването. Грубо е по 2 милиарда годишно - къде отива? Да плащаме все повече на хора, които не знаят как да управляват е тъпо, а все по-високо си оценяват труда - пропорционално на повишаващата се некадърност. Та така -може да се оплакаме, ама ако намеренията отговаряха на действията, пак да питам къде отиват тия два милярда, че болниците взеха да фалират? Помним как гербер умее да вади пари от здравната каса, ама може ли да слага оратно и то такива уж вземани по тоя повод?
15 Февруари 2018 23:24
И тоя мандат няма да Довърши...

16 Февруари 2018 00:19
Брех! Влади изненадАл Мендичка... На тез години...
16 Февруари 2018 00:22
***
16 Февруари 2018 01:11
Хехехе, кяр берекет.
Това е мафия, майна...
16 Февруари 2018 01:20
Пък S-винетката рече, че не познава люде със заплата под 3 000 лева...
16 Февруари 2018 01:21
Касовите апарати да имат и камера за да правят снимка на купената стока и в НАП да виждат стоката и цената
16 Февруари 2018 06:25
Интересно, доколко новите апарати няма да могат да бъдат софтуерно манипулирани? Някой правил ли е оценка?

16 Февруари 2018 06:53
Доколкото разбирам от обясненията в статията, ЕДИНСТВЕНАТА разлика на новите апарати спрямо старите се състои в отпечатването на QR код на бележката.
Оттук две неща:

1. Това НЕ налага подмяна на касовия апарат. Старият апарат може да бъде препрограмиран, т.е. да се смени фърмуеъра, така че да получи новата функция.
2. Как наличието на QR код ще предотврати измамите?
16 Февруари 2018 07:11
Буболечо
16 Февруари 2018 06:53


Препрограмирането .. последния път струваше почти колкото нов апарат. Просто фирмите са касови апарати са само няколко и се наговориха. Сега пак ще е същото.
16 Февруари 2018 07:34
Интересно, доколко новите апарати няма да могат да бъдат софтуерно манипулирани? Някой правил ли е оценка?

Akо използват в схемата на апарата отделен чип стандартна памет, спасение от манипулация достъпна дори за любители на електрониката няма.
За предпочитане е паметта и процесора да са едночипова система със защита като при микроконтролерите.
Веднъж програмирани да няма достъп до паметта на програмата и данните.
Но по принцип спасение няма, защото винаги можеш да подкупиш служител на фирмата производител и да получиш всичко необходимо за да манипулираш апаратите.
16 Февруари 2018 07:42
Това което забелязвам е, че просто не се издават фискални бонове.. ами някакви си други бележки.. И това е масова практика. Само големите вериги имат работещи касови апарати..

При толкова голям ДДС.. винаги ще има опити за скатаването му.. Махнете ДДС и въведете данък върху продажбите без връщане - например 5% и готово. Никой и няма да си помисля да го скатава или и да го скатае, няма да се отрази чак толкова на фиска. Вярно може в някои случаи да се получи облагане на вече обложена стака.. но нали затова ще е нисък данъка.

Французите дето са измислили ДДС са били големи крадци .. направен е така за да може да се краде от него и с него.. и от купувачите. Ама яко.
16 Февруари 2018 08:38
Щом е софтуер няма начин да не може да се маниполира! Борбата продължава.
16 Февруари 2018 08:47
... ЕДНО ПИТАНЕ И ЕДНА МОЛБА КЪМ БГ МИНФИНА (с извинение за конкретността):

- Оти, за многоцифорвите кинти, при продажбата на талоните ("за триене" от т.нар. Държавна лотария не се издават касови бонове?!...

ТОЕСТ. Кой (да питам ли и ... защо, или всички си знаем защо) разреши от този оборот, от общонародни кинти, нищо да не виза в общонародната хазна ?!...

- Много моля, заплатаджиите от контролно_санкциониращите органи (дирекции) на Бг Минфина, да намерят подходящия цяр за ... "случайната", функционално_длъжностна слепота, на персоните от щата на софийската община "Младост", които за 3-4 години, не можаха да видят, че т.в. Спекулантите (пардон, търговците) от "вървежния" павилион ("на кюше" - "Сръбска скара", който се намира на 50-60 метра, от входа на тяхната административна сграда, НЕ ИЗДАВАТ касови бонове?!...


ТОЕСТ. Кой (да питам ли и ... защо, или всички си знаем защо) разреши, от този определено яко спекулативен (от сравнителния анализ, на цените на мръвките джиткани от Този павилион, на някой ресторантьор, от центъра на София, може да му падне шапката) оборот от кинти, нищо да не виза в общонародната хазна ?!...

16 Февруари 2018 08:49
Някой спомня ли си колко пъти подменяха касовите апарати? В моето мазе имим три вида изхвърлени не поради това, че не са изправни.
16 Февруари 2018 09:02
Щом е софтуер няма начин да не може да се маниполира!
Има, но е дяволски скъпо.
16 Февруари 2018 09:41
Има ли още наивници, които да не са разбрали какво представлява лицето Владислав Иванов Горанов ?/престъпниците обикновено се изписват с трите им имена/
Вижте му приятелите, погледнете с кого си пие уискито, погледнете до кого е на снимките и си правете сметката.
Той не е представител на държавата, а на личните интереси на шайка разбойници.
16 Февруари 2018 09:43
До кога в нашата държава ще наказват изрядните граждани?
Къде са полицията, прокуратурата и съдът да разкриват престъпления, да обвиняват и осъждат престъпниците?
Мафиотите в т.н. "народно събрание" до кога ще си гласуват удобни закончета с които да крадат още и още?
Така ще е, докато позволяваме да ни управляват партийните върхушки.
Така ще е, докато шепа мафиоти заблуждават болшинството от хората, че единствено партиите (техните "елити" могат да управляват държават.
16 Февруари 2018 09:59
Защо някой друг трябва да плаща за това, че НАП са некадърни да си изпълняват контролните функции? Като не могат- да измислят всяка година нови тъпотии, но да ги плащат от бюджета на НАП, без да се завишава.
А, да, и понеже служителите на НАП получават премия при успешно събрани вземания, да бъдат материално наказани ЛИЧНО за всеки случай на неправилно обвинена в неплащане на нещо си фирма.
16 Февруари 2018 10:34
Интересно, доколко новите апарати няма да могат да бъдат софтуерно манипулирани? Някой правил ли е оценка?

Зависи как са направени, защото е много вероятно нарочно да се остави възможност да се пипа в тях. Има много тривиални методи за "затваряне" на такова изделие, но никога не въм видял да се правят. А и идеята "да са непрекъснато свързани с НАП" си е най-голямата врата - ами ако няма интернет да не би да не се работи? НЕ, ще се записва на локалната памет и след това ще се сихронизира. А че това е една от най-явните и най-стандартните "дупки" - няма страшно, те затова се и оставят.
16 Февруари 2018 11:00
И дотук НИКОЙ не дава обяснение как QR кодът на бележката ще предотврати манипулирането на фискалната памет и данните, изпращани онлайн в НАП.

Ха де! Някакви версии?
16 Февруари 2018 11:12
Философията на законодателството ни е такава - от съветски, от казармен принцип - един като се издъни, наказват се всички, защото по презумпция се приема, че всички искат да направят нарушение.
16 Февруари 2018 12:27
Сериозните разходи, които трябва да направи бизнесът


Що ли се сещам за сериозните ПРИХОДИ, които трябва да направи една определена софийска фирма, а оттам и за сериозната комисионна, която ...
16 Февруари 2018 13:35
Буболечо, обяснявам като за по-прости.
Отваряш сергия скара-бира на Слънчака. Купуваш ей това например - http://www.eltrade.com/bg/product/eltrade-mpp101-mini-pos-printer, и за 200 лв ти правят/продават приложение дето ти печата "касови бележки". И хартията, и печата, и дори визията на апарата стават. Идеята на НАП е да вкарат лотарията с бележките през QR код - тогава ти като отидеш да купиш тройка кебабчета с гарнитура и ти издадат "бележка" - щракаш я с телефона и като ти писне че бележката е фалшива - обаждаш се на данъчните.
Колкото до връзката с НАП през GSM мрежата - тя се ползва за да могат данъчните да правят проверки, а не ревизии. Примерно - отива данъчния на проверка, издават му бележка, той се обажда по телефона и от офиса проверяват дали апарата репортува че тая бележка е във фискалната памет. С QR кода ще може да цъкне на телефона и да направи проверката. Пак по тия отчети гледат за да следят оборота всеки ден без да ходят на място. Че на някой му се привиждат врати с тая връзка - просто не е работил в тая област (производството на апарати и софтуера за тях). Врати има, но те са други и са различни за различните модели апарати.
И за да завърша - подмяната на апаратите наистина се прави с цел печалба, а не от технологична нужда.
16 Февруари 2018 14:29
Много завистници тук... Ами къщата на министъра на "Ярема" е недовършена, а пък и обзавеждане й трябва... На 120 млн.лева 1% комисионна е 1,2 млн.лв - колко е това... Няма да стигне и за едно прилично обзавеждане...
16 Февруари 2018 16:17
Teslata
16 Февруари 2018 13:35


И какво ще щракнеш, ако въобще не ти издадат касова бележка? Или ти издадат измислена бележка? Каквото и сега... - нищо.
16 Февруари 2018 22:13
И дотук НИКОЙ не дава обяснение как QR кодът на бележката ще предотврати манипулирането на фискалната памет и данните, изпращани онлайн в НАП.

Доколкото разбрах от статията, изискването за QR кода и връзката с НАП е отпреди няколко месеца и е трябвало да се изпълни до средата на 2019 година. Изглежда, че много фирми вече са го изпълнили (т.е. сменили са си касовите апарати). Сега обаче, се въвеждат нови изисквания към "софтуера, с който в търговските обекти се управляват продажбите" за да се предотврати манипулирането. Тези изисквания трябва да се изпълнят до края на тази година.
Всъщност в статията има един абсурден израз:
софтуер за управление на продажбите или т. нар. фискални принтери.

За пръв път чувам, че фискалните принтери са били софтуер. Явно този, който е писал статията не прави разлика между software, hardware и firmware.
Друг абсурден момент е това:
НАП ще поддържа публичен списък с предварително одобрени програмни продукти и няма да се позволява на търговците да използват софтуер извън този списък.

В много от магазините не се използва никакъв програмен продукт, а се издават касови бележки директно от касовия апарат. А как и дали изобщо си следят складовите наличности си е техен проблем и не касае НАП.
17 Февруари 2018 00:21
Някой направи ли оценка с колко се вдигна събираемоста като вързаха касовите апарати с НАП?Или само мобилните оператори лапат едни лесни пари?

Никой не спомена и за резултатите от масирания натиск на НАП върху бизнеса през последната година.....според някои проучвания сивия сектор се е увеличил през това време.....
19 Февруари 2018 20:45
И за да завърша - подмяната на апаратите наистина се прави с цел печалба, а не от технологична нужда.
Добре де, каква ще бъде разликата (технологично) между "старите" и "новите" апарати ? Какво ще могат новите, което не го могат - старите?
19 Февруари 2018 22:00
... ЕДНО ПИТАНЕ И ЕДНА МОЛБА КЪМ БГ МИНФИНА (с извинение за конкретността): - Оти, за многоцифорвите кинти, при продажбата на талоните ("за триене" от т.нар. Държавна лотария не се издават касови бонове?!... ТОЕСТ. Кой (да питам ли и ... защо, или всички си знаем защо) разреши от този оборот, от общонародни кинти, нищо да не виза в общонародната хазна ?!...


По същия начин не ти издават и за други ценни книжа (билети, ваучери, талони, фишове, както там са си ги кръстили).
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД