:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 302
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Очаква се ново поскъпване на "Гражданска отговорност"

Застрахователите трябва да внесат 4 милиона евро като гаранция за некоректни компании
СНИМКА: БГНЕС
Цените на "Гражданска отговорност" може да се вдигнат допълнително след анализа на Световната банка.
От 1 февруари цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" се вдигна средно с 12 лв. Възможно е обаче това да не е единственото увеличение през тази година, докато очакваме въвеждането на системата "бонус-малус". По замисъл тя трябва да направи застраховката по-евтина за изрядните шофьори и по-скъпа за нарушителите на пътя.

До дни се очаква Световната банка да представи своя анализ за размера на "Гражданската отговорност" у нас и дали той е достатъчен, за да покрие рисковете, съобщиха от Комисията за финансов надзор. Този анализ е бил възложен след извършената през миналата година проверка на целия финансов сектор у нас от МВФ (т.нар. FSAP). Тогава сред установените слабости бяха занижените застрахователни премии, и по-точно тези по задължителната "Гражданска отговорност". Въз основа на анализа на Световната банка КФН ще реши какви мерки да предприеме и дали трябва да има завишение на цените.

Причина за поскъпването на "Гражданска отговорност" от началото на февруари бе новата вноска, която застрахователите трябва да направят в специален фонд към Националното бюро "Зелена карта". Това е институцията, която плаща обезщетения, ако българи без "Гражданска отговорност" причинят катастрофа в чужбина. Средствата във фонда ще служат като банкова гаранция срещу неплащането на щети в чужбина, а създаването му е по решение на Международния съвет на бюрата "Зелена карта". Заради зачестилите случаи на некоректни български застрахователи, които бавят или не могат да платят щетите, сега всички компании трябва да внесат до март общо 4 млн. евро депозит. Тези пари на практика ще бъдат платени от крайните потребители, като поскъпването на "Гражданската отговорност" варира между 11 до 18 лв. от всяка полица в различните застрахователни компании.

ПРОЦЕДУРА

Междувременно през март се очаква най-после избраният преди година консултант "Ърнст енд Янг" да представи методиката си за определяне на цената на "Гражданска отговорност" по системата "бонус-малус". Тя обаче трябва да бъде въведена със специална наредба на КФН, МВР и транспортното министерство, като преди това методиката ще бъде представена за обществено обсъждане. Според експерти ще се наложат и промени в Закона за движение по пътищата, което означава, че реално системата няма да задейства по-рано от лятото на тази година.

19
3443
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
16 Февруари 2018 19:37
НА ПРОТЕСТ!!! Моля, съобщения за увеличаване на задължителни застраховки да се публикуват само с прилагане на данни за печалбата на застрахователите до момента: http://www.fsc.bg/bg/pazari/zastrahovatelen-pazar/statistika/obshto-zastrahovane , http://www.abz.bg
16 Февруари 2018 19:46
А шефката на КФН с 13 бона основна заплата, а?
16 Февруари 2018 20:14
4 млн евро, разделени на 2.4 млн застраховани, правят по 1.67 евро на застраховка или малко над 3лв. как това оправдава вдигането на цените с между 11 и 18 лв?
16 Февруари 2018 20:23
И защо не подгонят некоректните компании, а налагат всички ние да плащаме вместо тях?
Може би защото тези компании са недосегаеми?
16 Февруари 2018 20:51
Докато тъпи, крадливи и лъжливи гербери управляват в България ще има аномалии във всички области!!!
16 Февруари 2018 20:55
Proksimable16 Февруари 2018 20:51
Докато тъпи, крадливи и лъжливи гербери управляват в България ще има аномалии във всички области!!!
16 Февруари 2018 21:15
Заради зачестилите случаи на некоректни български застрахователи, които бавят или не могат да платят щетите, сега всички компании трябва да внесат до март общо 4 млн. евро депозит. Тези пари на практика ще бъдат платени от крайните потребители,

СЕФТЕ!!!
Както винаги народецът ще го отнесе за пореден път, за да могат няколко "пеликана" да си напълнят големите гуши.
Срам и позор, ама си имаме клатикурка-"златна калинка" с 13 бона заплата за месец-нищонеправене.
Застрахователите станаха бетер банкерите.
16 Февруари 2018 22:14
Това е институцията, която плаща обезщетения, ако българи без "Гражданска отговорност" причинят катастрофа в чужбина.

Това не е вярно. Обратно - плаща се ако има валидна "гражданска отговорност". Иначе застрахователят няма задължения.

В случая става дума за ЗАД "ДаллБогг". В отчаян опит за справяне с румънските мошеници, които масово си регистрираха колите тук (и съответно плащаха задължителната ГО) чрез подставени лица, тази фирма се опита да не плаща за направените от тях в Европа щети. Впоследствие задържаха плащания не само за техни щети, и нещата придобиха уродливи форми.

Иначе шефа основно се занимава с фармация - генерични лекарства. Застраховките са му допълнително упражнение. И защо не, като накрая ние ще плащаме.
16 Февруари 2018 23:20
Очаква се ново поскъпване на "Гражданска отговорност"

Знаем, знаем, че се очаква. Но защо така млъкнаха за страшните магнитни бури, които предричаше НАСА? Народът требе да се трича информационно ката ден, нъл тъй бре вестникани ниедни? Всъщност апокалипсисът ни гази сега - вече десета година...
16 Февруари 2018 23:25
Аз следя делата на ДаллБогг. Стотици пъти внася една и съща искова молба в различни съдилища, само сменя имената на ответниците. Иска обявяване на нищожност на застраховки "Гражданска отговорност" “поради липса на съгласие”, т.е. оспорва подписите на ответниците. Да, но има едно ТР 5/14 на ВКС от 12.12.2016, в което се казва, че никой няма право да внася ИМ за оспорване на чужд подпис. То е ясно и без ТР, че нормално всеки оспорва собствения си подпис. ДаллБогг обаче прави точно обратното в неговите измислени дела – оспорва подписите на ответниците. И най-интересното е, че обикновено успява. Тези негови дела сякаш са някакъв експеримент с българската правосъдна система за доказване липсата на професионализъм сред съдиите.

По едно от тези дела съм призована и аз - случаен гражданин без кола и книжка (не съм шофьор). Според ДаллБогг, обаче, аз съм закоравяла престъпница, развила "многогодишна порочна практика" по измамно, привидно, фиктивно, симулативно и пр. регистриране и застраховане на "огромен брой" коли на свое име, извършвала "престъпната си дейност" изцяло „по занятие" като подставено лице („сламен“ човек), многократно "услужвала" със своята самоличност на румънски граждани с цел лична облага и умишлено ощетяване на застрахователя и пр. и пр.

"Посоченото – твърди ищецът в исковата си молба, – съставлява безспорно заобикаляне,както на данъчното, транспортното, така и на гражданското и търговското законодателство. При знание за действителната ПРОТИВОЗАКОННА дейност, предмет на която е застрахованото МПС, застрахователят не би сключил тази застраховка, защото по този начин най - малкото излиза, че сам участва в ПРЕСТЪПНАТА ПРОТИВОЗАКОННА СХЕМА."

Хубавото е, че напоследък възходящият тренд към отхвърляне на исковете му, започнал от декември м.г., се засилва. Появиха се вече съдебни решения, в които се казва:

"Всъщност с настоящото дело, под претекста за борба с описаната в исковата молба схема, ищецът [ДаллБогг] преследва именно тази забранена от законодателството на ЕС цел - чрез прогласяването на застрахователния договор за нищожен на някое от предявените с исковата молба основания, респ. чрез унищожаването му, да изключи собствената си отговорност пред пострадалите при ПТП с участието на застрахования автомобил лица Преследването именно на този мотив се признава и в самата искова молба, в която правният интерес от завеждане на делото е обоснован по следния начин: „ ... ако нищожната/унищожаемата полица продължи да съществува в правния мир, това би означавало, че при евентуално настъпване на застрахователно събитие застрахователят ще е длъжен да изплати застрахователно обезщетение, което несъмнено ще доведе до засягане на неговия патримониум чрез увеличаване на неговия пасив". Нещо повече, ищецът признава, че е узнал за настъпило ПТП в чужбина с участието на застрахования автомобил и че води делото именно, за да се освободи от евентуалната си отговорност пред увредените при ПТП трети лица. Изправен пред законовата забрана по чл.432, ал.2, in fine от КЗ да релевира възраженията си в производството по предявения от пострадалото лице пряк иск (чл.18 от кодифицираната Директива 2009/103/ЕО), ищецът се домогва да постигне същия забранен резултат, а именно отпадане на неговата отговорност, като въз основа на същите по естеството си доводи иска прогласяване на нищожността, респ. унищожаването на застрахователния договор в производство, водено срещу застрахования.“
16 Февруари 2018 23:46
Да не забравяме, че петимата членове на КФН вземат общо над 660 хиляди лева годишно, а Комисията се самофинансира...
17 Февруари 2018 00:11
Не са 11-18 лв. а точно 40. От онзи ден.
17 Февруари 2018 01:28
Всъщност, май друг трябва да бъде задължен да се застрахова, поради опасно управление...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/02/grajdanska-otgovornost-za-politicite/
17 Февруари 2018 08:37
дааа,клатят ни както циганин клати общинска слива... докато си траем така ще е..но друго ме интересува мен-автомобила гражданин ли е? не трябва ли водачът да е обект на застраховката?
17 Февруари 2018 09:23
Застрахователната мафия никога не ползва числа за доказателства.Например,от 2 милиона МПС-та(приемаме,че 1 милион не си плащат) събрахме 300 000 000 лева по ГО. От тях изплатихме 50 000 000 за обезщетения,а с останалите си раздадохме бонуси и платихме за лобиране. Вместо конкретика обаче,гощават ни с общи лафове.
17 Февруари 2018 09:29
Например,от 2 милиона МПС-та(приемаме,че 1 милион не си плащат)
няма неплащащи вече. влязохме в необходимите проценти застраховани с последните промени, дето служебо дерегистрират колата, ако няма го. и сега имаме 2.4 млн застраховани.
17 Февруари 2018 09:35
После Андрешко бил помагач на нелоялен данъкоплатец..., а създателят му еФтин противодръжавен подстрекател.
17 Февруари 2018 15:33
Световната банка!??!
17 Февруари 2018 23:08
Чуйте за какво става въпрос -- https://www.youtube.com/watch?v=9b4sjhB_h9g -- от 5:00 минута
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД