:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 304
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов се сопна за цените на самолети и танкове от САЩ

На конференция по сигурността в Мюнхен поиска отлични оценки за България
СНИМКА: ЕПА/БГЕНС
Премиерът Бойко Борисов дръпна емоционална реч на официална вечеря в четвъртък, дадена за участниците в Мюнхенската конференция за сигурност.
Премиерът Бойко Борисов отправи остър упрек към Съединените щати, че ни предлагат скъпи изтребители и танкове. На конференция по сигурността в Мюнхен той заяви ядосано: "Дано вървим напред в сигурността. Поставих въпроса за цените на въоръжението пред американските колеги. Може ли такива цени да обявяват за самолети, за танкове? Ще преговаряме... Да дадат преференциални цени. Ние как им даваме да тренират в Граф Игнатиево и Ново село?"

Гостуването в баварската столица стана повод Борисов да развие две тези: колко образцова е България под негово ръководство и колко несправедливо се отнасят към нея западните й партньори. "Аз съм убеден, че след като години наред изпълняваме всички критерии, време е да вземете решение да влезе България в чакалнята на еврозоната и в Шенген. Трябва тези, които са отличници, да получат и отлични резултати за труда си", каза той на вечеря в четвъртък.

После отправи безадресен упрек: "С цялото си уважение към моите приятели в Гърция, не може Гърция да е в Шенген, а България да не е - само защото е приятел на Бавария. Ако трябва да станем и ние недисциплинирани, за да ни обърнете внимание. Да дойдем и ние да кажем: дайте ни пари! Имате изключително лоялна и дисциплинирана държава на изток, на юг, спазваща всички критерии."

Борисов се застъпи енергично за повече европейско внимание към Западните Балкани: "В Западните Балкани в инфраструктурно отношение трябва незабавно да се започнат коридори 4, 8, 9 и 10, както и дигиталната инфраструктура. Западните Балкани са в Европа и колкото да ги подценявате, неслучайно няколко войни тръгват от Балканите. Напреженията там имат само едно решение - бързо присъединяване към НАТО и ЕС. Крайно време е външната политика на ЕС да бъде на ниво, което да гарантира и нашата сигурност".

Българският премиер призова също за сближаване на ЕС с Турция: "Като застанеш на брега на Черно море, от едната страна ти е Крим, от другата е Истанбул, а отзад е Косово - там се намира България. Да не забравяте, че и към момента южният фланг на НАТО се пази от Турция. И няма никаква промяна в плановете на НАТО да си изтегли отбранителната линия на границата с България - поне аз не съм чувал. Затова съм много доволен, че ЕС реши отново да се върне и да се опита да нормализира отношенията с Турция. И то не само заради имигрантите. Те са на южния фланг на НАТО с огромна действаща армия, която и в момента воюва в Сирия."

После ораторът премина към по-голямата политика: "Години наред говорим, че сме зависими от руската газ. Аз считам, че е обратното, руският бюджет е зависим от нашите евра. Колкото повече стока продадеш, толкова по-богат ставаш. Трябва ли ни един такъв голям противник, опрян до стената? Казвам го тук, в Мюнхен, защото руското външно министерство отново има много остро изказване по мой адрес." По-рано през деня говорителката на руското външно министерство Мария Захарова "покани" Борисов да стане руски гражданин, за да гласува на изборите на президент. Саркастичната й забележка бе по повод на шега, разказана от Борисов на откриването на българското европредседателство в Брюксел: "Всички знаем, че само две неща не можем да избираме - родителите си и президента на Русия".

Когато на вечерята Борисов стигна до темата "Америка", успя да каже само няколко думи по неин адрес: "И Америка вече не е същата. Но знам, че на вечеря се говори по-малко... Ще поработя максимум за мира. Другото става лесно и бързо."
32
9220
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
16 Февруари 2018 19:32
Предистория в колажи...
http://afera.bg/%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BC.html
16 Февруари 2018 19:37
Веуик! е нашийот Бойник!
16 Февруари 2018 19:50
Като не знае кога да спре...................
16 Февруари 2018 19:51
Шенген, Шенген!
Ти ярко пак пламтиш, ти пак туптиш!
......
16 Февруари 2018 19:53
Години наред говорим, че сме зависими от руската газ. Аз считам, че е обратното, руският бюджет е зависим от нашите евра.

Колкото повече стока продадеш, толкова по-богат ставаш. Трябва ли ни един такъв голям противник, опрян до стената?
Надминал е себе си!

Може ли да мине РФ без напечатаните евра? Може разбира се - просто ще пренасочи газа към други потребители или към въртешния пазар! И вместо с тази енергия да произвеждат стоки европейски компании, ще ги произвеждат други компании - руски, китайски, индийски и т.н.

Може ли да мине ЕС без руски газ? Ами това значи всеки трети потребител да бъде изключен я от парно, я от топла вода, я от ток. За промишлените предприятия да не говорим. Сами си отговорете можем ли. Заместител на такова количество газ няма. И не се предвижда да има.

Човек разбира се може да живее в плен на илюзии, че светът се върти около него. Но накрая винаги следва неизбежен сблъсък с грубата действителност...

16 Февруари 2018 19:56
Ловя се на бас, че всичката тази смелост е била не на конференцията , а на пресконференцията пред български медии.
16 Февруари 2018 20:05
Може ли такива цени да обявяват за самолети, за танкове? Ще преговаряме...
Да си оферират каквото искат и на каквито си искат цени е право на американците. Въпросът е защо ти не използваш твоето право да купуваш от този, който ти дава най-добри условия, а само се дръвчиш на ушким. Накрая ще се похвали, че намалил цената с 20 млн, при сделка за 2 млрд.
16 Февруари 2018 20:10
Като изнасяш снаряди за ИДИЛб си купуваш скъяи тараляси от САЩ. Няма подаръци.
16 Февруари 2018 20:13
Може ли да мине РФ без напечатаните евра? Може разбира се - просто ще пренасочи газа към други потребители или към въртешния пазар!
Може, ако Баце склони
16 Февруари 2018 20:15
Ако наистина ги е издрънкал тези пред партнерите ... вчера някой постна цитат от проф.Минеков относно Баце. Един глас от мен за професора.
16 Февруари 2018 20:27
Къде се покри форумната герберастия ?!?! Фместо да ни разясняват анонсите Му, покрили са се и маат пръжки с лук
16 Февруари 2018 20:34

Stern
16 Фев 2018 20:15

Ако наистина ги е издрънкал тези пред партнерите ... вчера някой постна цитат от проф.Минеков относно Баце. Един глас от мен за професора.


Борисов да се сопне на САЩ???

Прочети внимателно статията , и ще разбереш,че цялата му смелост е пред БТВ.
16 Февруари 2018 20:42
Да дадат преференциални цени. Ние как им даваме да тренират в Граф Игнатиево и Ново село?


Вие, още от Станишката им давате да тренират без пари.
Ами накарайте ги да си плащат, или най-добре ги изгонете.
За тази работа обаче @упе трябва.
И най-вече - достойнство...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/30/usa-vizi-za-gunzi/
17 Февруари 2018 00:19
цялата му смелост е пред БТВ.
17 Февруари 2018 00:33
17 Февруари 2018 01:45
“След отдалечаването на Швейк подпоручик Дуб се показа такъв идиот, че обърна внимание на войниците върху един свален австрийски самолет, на металическия корпус на който четливо бе отбелязано „Вийнер Нойщад“.
— Тоя руски самолет е бил свален при Лвов — каза той.
Думите му дочу поручик Лукаш, който се приближи и добави високо:
— При което и двамата руски летци изгорели.
Той не каза нищо повече и се отдалечи, като си помисли, че подпоручик Дуб е голямо говедо.”

По подобен начин агитката отразява прочетеното в материалчето.
17 Февруари 2018 06:29
Han

16 Февруари 2018 19:53

Може ли да мине РФ без напечатаните евра? Може разбира се - просто ще пренасочи газа към други потребители или към въртешния пазар!


ще ще ще
17 Февруари 2018 07:16
Ако еврото е напечатана, то рублите свише ли идват? Смешни сте с вашите мераци да плюете по всичко! И кое не е вярно, че руския бюджет се крепи на износа на горива ли или, ББ заема позиция добра за нас българите? Хубаво, е че сте малцинство и скоро власт няма да видите!
17 Февруари 2018 07:54
Moже ли видео с тази му поредна триумфална реч. От конференцията. Нали всичкото евроатлантик се кълне в трансперънциту.
17 Февруари 2018 08:03
Когато на вечерята Борисов стигна до темата "Америка", успя да каже само няколко думи по неин адрес: "И Америка вече не е същата. Но знам, че на вечеря се говори по-малко... Ще поработя максимум за мира. Другото става лесно и бързо."


Ще работи за мир като някоя Мис Вселена. Баце, само котетата се раждат лесно и бързо! Зачена ли ги вече? Например здравеопазващото коте? Образователното? Пенсионното? Правосъдното? ...

17 Февруари 2018 08:57
Снощи Евронюз излъчи интервю с Лавров. Препоръчвам на нашите политици да го прочетат внимателно. Има го на сайта на Евронюз. По-долу копирам откъс от него.

България не може да си позволи махленския тон на г-н Борисов и просташки импровизации на тема "външна политика". С наивността/глупостта си управляващите нанесоха такива щети на България, че само можем да се радваме, ако не ни въвлекат във война без да искат. От много угодничество и престараване ще се окажем сами в света. Времената се менят. Трябва ни повече далновидност и дипломатически финес. Абсурдно е да водим политика на фоби/ фили спрямо когото и да било.

Euronews – Galina Polonskaya
What are Russia’s interests in the Balkans and how do you see the evolution of this part of Europe?
Russian Foreign Minister –
Sergey Lavrov:
The Balkans are our historical partner, we have done a lot to ensure the security and statehood of many Balkan countries, during the Russo-Turkish wars, during the First World War, and during the Second World War. And our historical roots, our spiritual, religious roots (as most of the inhabitants of the Balkans are Orthodox), certainly shape relations between the people of the Russian Federation and the countries that are located on the Balkan peninsula very well.
We have had very good relations over the last few years with Serbia, Slovenia, I would say, the dialogue with Macedonia is going along very well. Recently, a period of some kind of a pause in the relations with Croatia was reversed, the Croatian President visited Russia, I met with my Croat counterpart. Of course, the situation in Montenegro is worrying, there are attempts to use it as some kind of bargaining chip in the Russophobic fight, they have had NATO membership imposed on them.
But nevertheless, we have very good relations with Montenegro, I just don’t understand why they had to get involved in this Russophobic campaign, but well, it will rest on their conscience… But please compare the facts. There is almost no Balkan country which has not had a US ambassador sometimes with the help of European ambassadors demanding they stop being friends with Russia. They do it almost publicly in Serbia for sure – and compare this with what we do in the Balkans. We simply offer mutually beneficial projects. We never ask our partners, either in the Balkans or anywhere else, to stop developing relations with this or that country. This is the fundamental difference between our foreign policy and the foreign policy of the West, and when they say that Russia interferes in internal processes without a shred of proof – well, I think that independent, objective media, and I put “Euronews” in this category, should show those actions that are openly undertaken by Western countries in the Balkans with public demands to stop being friends with Russia. In principle – the requirement of choice, either you are with Russia or you are with the West, this is from the Middle Ages.
17 Февруари 2018 10:16
Ще работи за мир като някоя Мис Вселена. Баце, само котетата се раждат лесно и бързо! Зачена ли ги вече? Например здравеопазващото коте? Образователното? Пенсионното? Правосъдното? ...
ТОЙ едва ли вече може да зачева , но много обича безпризорните котета, които намира по кръстовища и коридори и ги прибира под крилото си, щото е един гълъб, пощенски ли на мира ли ?

Даваме им още Мариците, и заради тях спряхме 3 стратегически проекта, даваме също така пушечно месо за войните им и най-вече ние сме фронтовата държава, която ще понесе първия шамар на Мечката, която дразни по заръка на същите тия, които продават скъпо. Има още много, ама нема нужда.
17 Февруари 2018 18:39
*
17 Февруари 2018 21:23
Поставих въпроса за цените на въоръжението пред американските колеги. Може ли такива цени да обявяват за самолети, за танкове? Ще преговаряме... Да дадат преференциални цени


А, бе, отворко, какви са ти американците, че само те могат да ти продават въоръжение? Що не се сопна на французи, италианци, германци, британци или шведи?
Но пък как хубаво лъсна, че американците му дърпат конците! Конграчулейшънс, преференциал!
17 Февруари 2018 23:00
Han16 Февруари 2018 19:53

Тъй рече Путин на европейците: "Не искате газ, въглища, петрол? На какво ще се топлите? На дърва ли? И за дърва пак при нас ще дойдете!"
Баци е разбрал,че няма мърдане. Ще се купуват щатски ламарини, ами опитва поне цената да свали.
18 Февруари 2018 05:24
...ако четем между редовете (дори да се е перчил само пред ЬТв) - дали въпросът с вида и възрастта на изтребителите не е предрешен?
От него?
Моля за версии.
18 Февруари 2018 08:22
Kаза на президента,че ще купят нови.
18 Февруари 2018 10:12
Надявай се булка на пиян ...мъж
18 Февруари 2018 11:09
Колкото и да е изненадващо някой трябваше да им каже на американците за двойният аршин. Както и на Евролидерите. Някога те подаряваха самолети и танкове - на когото трябваше разбира се. Тогава и на нас ни подаряваха,ама руснаците. С американците трябва да се играе твърдо - или давате даром самолети и танкове,или си плащайте за базите в България. Тая работа е изпусната у нас още от когато социалистите и царя ни вкараха без референдуми първо в НАТО а после и в ЕС. И трябва да му се признае на Борисов че в момента им казва "право куме у очи". Действително България е отличник в ЕС по всички показатели и критерии за Шенген и Еврозоната. Въпреки това не ни приемат. И това ако не е двоен стандарт здраве му кажи...! Накрая да не стане това което не трябва да става...!
18 Февруари 2018 11:17
Тиквата продължава да пее тиролските песни , композирани от Фрау Анхела. Какво да очакваме от пощенски гълъб ?
18 Февруари 2018 14:16
Сетих се за една "българска" песен:
орк. Уникат
Ако ти поискам
https://youtu.be/zNwtlsLhjbA
18 Февруари 2018 21:56
Може ли такива цени да обявяват за самолети, за танкове? Ще преговаряме... Да дадат преференциални цени. Ние как им даваме да тренират в Граф Игнатиево и Ново село?"
Ти чакай да видиш, ако ги купиш, какви пари за поддръжка ще даваш... Парите за поддръжка ще са убийствени.
Някои още не са разбрали, че сътрудничеството с американците е убийствено, в буквалния смисъл на думата.

Не разбра Бойко, че Началниците му са наглеци, циници, безсрамници
И че на безсрамника колкото повече му се подмазваш, колкото повече руски проекти спираш, толкова повече те презира, безсрамника, и като следствие -- и скуби, и граби, и прави с теб каквото си иска


"САЩ нямат приятели, имат васали" -- каза го един от най-големите Държавници в историята на света
А когато Държавник говори, политичетата е редно да се учат
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД