:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Здравната каса е почти без ръководство заради дългове и хаос

Министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя Камен Плочев. Той отказва да я подаде
Снимка: БГНЕС
Депутатът от БСП Славчо Велков обяви, че НСО трябва да охранява Камен Плочев, тъй като е заплашен с "цялата репресивна машина" на държавата.
Огромните дългове към чужди клиники и пълният хаос са на път да доведат до поредния кадрил по високите етажи на здравеопазването. Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, след като се оказа, че той настоява пред парламента за актуализация на бюджета на касата през главата му. Управителят на НЗОК се назначава от парламента и следващата седмица ще е ясно ще бъде ли сменен. Плочев засега не смята да се оттегля. Премиерът подкрепи министъра си. Плочев твърди, че заради големите дългове чуждите болници отказват лечение на българи, но Ананиев казва, че няма такава информация.

Скандалът започва, след като на 13 февруари в парламента е получено писмо от управителя на НЗОК с искане да се обсъди актуализация на бюджета на касата със 140 млн. лв., за да се разплатят най-спешните дългове на касата към клиники в Европа. В писмото се посочва, че към началото на 2018 г. НЗОК дължи 271 млн. лв. за лечение на български граждани в ЕС, като от тях 207 млн. лв. се очаква да са просрочените към края на февруари. Откакто България е член на ЕС, осигурените у нас имат право да получават безплатна спешна и неотложна помощ в членки на съюза, освен това НЗОК покрива и лечение в ЕС, което не може да се осигури у нас. От 11 години дългът постоянно расте, тъй като заради другите си ежегодни преразходи касата не успява да го плаща. Плочев твърди, че има сигнали за пациенти, на които е отказан планов прием, и те трябва да си плащат лечението. "Освен това по просрочените плащания започват да се начисляват и лихви", пише той.

Още на следващия ден - 14 февруари, здравният министър Кирил Ананиев е поискал оставката на Камен Плочев. Според него управителят е нарушил законовата процедура, по която се искат промени в закона за бюджета на касата, и няма нужда от актуализация на бюджета на НЗОК. Ананиев разказа, че Плочев първо заявил, че подписът под писмото не е неговият и някой го е фалшифицирал. "Тогава му предложих да направим постъпки пред съответните служби, за да установим кой е злоупотребил с подписа му. Той помоли да се обадим в касата, за да видим как е изведено писмото. В момента, в който ни изпратиха по имейл писмото със съгласувателните подписи, проф. Плочев започна да мисли по какъв друг начин да ми каже, че няма участие в цялата тази история. Заяви, че са му дали да подпише писмо и го е подписал, без да гледа. Поисках му оставката. Той пред мен заяви: "Г-н министър, виновен съм, ще си поема отговорността и утре ще отида да си подам оставката". Това трябваше да се случи вчера (в четвъртък - б.р.). А той тръгва да обикаля парламентарните групи и да злоупотребява, че някой го е обиждал, че насила се иска да освободи поста. Изключително некоректно!", възмути се Ананиев.

Тъй като НЗОК дължи най-много на болници в Германия - 128 млн. лв., Франция - 38 млн. лв., и Австрия - 22 млн. лв., още миналата година бяха сключени споразумения за разсрочено плащане. "Ние изплащаме суми по тези споразумения и всъщност към момента няма задължения, които са договорени и не се плащат. Няма необходимост от актуализация на бюджета на НЗОК", обясни министърът. Той няма информация да е отказано лечение на българи в чужбина. "Обадихме се на нашия посланик в Берлин. Попитахме го има ли такова нещо или не. Изпратихме на посланика ни споразумението с немските каси и с нашето писмо той отиде в немското външно министерство и нещата са изяснени", каза още Ананиев. Той обаче потвърди, че дългът към болниците в ЕС е такъв, какъвто твърди и Плочев.

По-късно вчера Плочев даде да се разбере, че не смята да подава оставка. "Писмото, предизвикало реакцията на министър Ананиев, не попада в законовите основания за предсрочно освобождаване на управителя на НЗОК. Още повече че министърът на здравеопазването няма правомощия да иска оставка на управител на здравната каса. Неслучайно законодателят е регламентирал изборът на управител на НЗОК да се извършва от Народното събрание. Целта е да се елиминира възможността да се оказва влияние от страна на изпълнителната власт", съобщиха от касата. Оттам твърдят още, че писмото до НС е пратено и на министъра по-рано. В приложеното към съобщението писмо до МЗ обаче не се споменава актуализация на бюджета на касата със 140 млн. лв., а се иска министерството да побърза с трансфер от 18 млн. лв., за да може касата да плати част от дълговете си. Освен това целта на "проблемното" писмо била да се помоли парламента "да се обсъди възможността да се предвидят целеви субсидии от държавния бюджет", с които да се покрият дълговете, което "не представлява процедура за актуализация на закона за бюджета на НЗОК". Реално обаче, ако държавата реши да отпусне субсидия, ще е нужна именно актуализация на бюджета.

Премиерът Бойко Борисов застана зад министъра си. "Не може да вкарваш актуализация на бюджета на здравната каса, и то за 200 млн., без преди това да си минал през министъра си, правителството си, без да видиш с какви пари разполага бюджетът. Плюс това още сме февруари. Милиарди левове сме осигурили за здравеопазването в България, и то години наред, и все някак си в един момент здравната каса излиза и има дупка. Видяхме как са харчени пари за лекарства, как са източвани пари. Не може само да осигуряваме възможност някой да краде повече", заяви Борисов в Мюнхен и добави, че службите работят. На въпрос дали подкрепя искането на Ананиев за оставка на Плочев, Борисов отвърна: "Всеки министър трябва да си довежда екип и да може да работи с тези хора". Плочев е предложен от предишния министър на здравеопазването в кабинета на Борисов Николай Петров.



ЗАПЛАХИ

От БСП твърдят, че Камен Плочев е бил заставен сам да си подаде оставката и дори е бил заплашван. "Чрез посредник проф. Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик в държавата, който казва следното - предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро, защото в противен случай ние имаме и други мерки и ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор", заяви депутатът Славчо Велков. Той отказа да каже кой е този високопоставен политик, но поиска НСО да осигури охрана на проф. Плочев.



СИМПТОМИ

Когато пое поста, Плочев се оплакваше, че в касата цари хаос и му е трудно да контролира служителите си. "Аз сега не знам кой е на работа и кой не е. Няма как да го открия. Минах по блоковете и гледам как по прозорците стоят 2-3-ма и пушат непрекъснато", обясни Плочев и допълни, че контролът над лекари и болници от страна на касата "е братовчедска история". След това пък се оказа, че без знанието на Плочев е подписано и писмо, с което се разрешава договор с нова частна болница в Ловеч. През декември беше освободен от поста и подуправителят Димитър Петров, който обяви, че в касата се задава хаос, тъй като Плочев не разбира естеството на работата и е лесно да бъде подведен. Нов подуправител още не е назначен, което допълнително поставя под въпрос текущата работа на касата.
53
6072
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
53
 Видими 
16 Февруари 2018 19:46
Ананиев
В Касата наистина цари такъв хаос, че да се чуди човек как все още мърда. Откакто я има само некадърници и мързеливци я налитат - търсят си тихо, топло и добре платено местенце.
16 Февруари 2018 20:07
славче,

и за какво точно му вдигаш палче на ананиев? щото не знае, че няма право да иска оставката на плочев? щото не знае колко и на кого дължи въпросната каса? щото е дефекирал в гащите и той, и горанов, па и баци, че ще трябва да вадят пари по време на прецедателството?

за какво?
16 Февруари 2018 20:14
Славче, Касата е такава, каквато я напрви зъболекарят-импресионист илко с клиничната пътека "Ухапан от алигатор".
А МЗ да се ръководи от счетоводителче с ръкавели? По-добре Мутрьо да беше инсталирал приятелчето си зоотехник Миро Мършата!
16 Февруари 2018 20:48
Kinks, на МЗ точно човек като Ананиев му трябва. Но и той няма да спре масовия грабеж, ако не успее да смени цялата система с друга - работеща.
16 Февруари 2018 20:51
на МЗ точно човек като Ананиев му трябва
ъхъ, финансист, дето не знае ключови числа, не знае кой му е и кой не му е подчинен, съответно чия оставка може де иска и чия - не, а бе експерт отсекъде

от на баци дългата скамейка
16 Февруари 2018 20:51
onzi
16 Фев 2018 20:07
Прочети още веднъж статията - в частта за разсроченото плащане дълговете към чуждите каси и нататък. Обяснил е Ананиев, нямам какво да добавя. По - лошото е, че който и да стане шеф на Касата, трудно ще промени нещо - писах вече за какво иде реч там.
16 Февруари 2018 20:57
Прочети още веднъж статията - в частта за разсроченото плащане дълговете към чуждите каси и нататък. Обяснил е Ананиев, нямам какво да добавя. По - лошото е, че който и да стане шеф на Касата, трудно ще промени нещо - писах вече за какво иде реч там.
какво е обяснил - я да видим:
Той обаче потвърди, че дългът към болниците в ЕС е такъв, какъвто твърди и Плочев.
сиреч числата на плочев са верни, ама министъра се е наакал, като ги е видял, и се е попикал, щото и на депутатите им е станало ясно състоянието на здравната ни каса. и единственото, което му е хрумнало, е да убие вестоносеца.

а че нямаш какво да добавиш, аз съм сигурен предвид форумното ти творчество досега. аз те питах на какво точно му вдигаш палче на ананиевия. и продължавам да те питам
16 Февруари 2018 20:59
Но и той няма да спре масовия грабеж, ако не успее да смени цялата система с друга - работеща.

Имахме такава система до 1989 г. С парите за народното здраве се оправяха 4 счетоводителки в МНЗ, без каси, без грабеж, и с лекар във всяко село...
16 Февруари 2018 20:59
Но и той няма да спре масовия грабеж, ако не успее да смени цялата система с друга - работеща.

Имахме такава система до 1989 г. С парите за народното здраве се оправяха 4 счетоводителки в МНЗ, без каси, без грабеж, и с лекар във всяко село...
16 Февруари 2018 22:20

onzi 16 Февруари 2018 20:57

Прав сте колега за "стресово-физиологичното" състояние на министъра.
Ананиев от години е в Надзорния съвет на НЗОК.

Той ли не познава проблемите, харченето на пари по пътеки и без пътеки,
с лекарства и без лекарства и т.н.?!

А ако не го знае - да върне цялото си възнаграждение, което е
взимал като шеф на НЗОК през всичките години....

Да не би - вчера да е научил, че НЗОК дължи 200 млн.лв. на
ЧУЖДИ ЗДРАВНИ СИСТЕМИ И ФОНДОВЕ?!

Пълна отврат и безобразие в държавата. Пълна.

... Прочее тези 847 МИЛИОНА ЛЕВА ИЗЛИШЪК В БЮДЖЕТА
за януари, които освети М.Стоянова -

какви дупки ще пълнят, че да не може БЪРЗО да се ПОГАСИ
СРАМА на българската ЗДРАВНА администрация и на правителството?!

Разумете се вече, скъпа ни държавна администрация.

....Прочее още - тази Жени Начева, заместничката на Ананиев
също е била шеф на НЗОК.

Сигурно и тя не знае какво се случва в НЗОК и какви дългове има?!
Сега Плочев виновен...



16 Февруари 2018 22:57
А бе нали на тая Каса и гледаха бюджета в Парламента в края на миналата година.
Тия 200 милиона искаха ли ги в тоя бюджет?
Или тоя симпатичен чичка началството на таквоз голямо нещо като НЗОК го разбира да ходи и гледа по прозорците кой пуши в работно време.
200 милиона са бая кинти. Ама пък има и гратисен период 18 месеца да се платят.
Колко от тях и кога изтичат?
Не може ей така в края на Януари да ти щукне, че ти трябват 200 милки и търчиш при мама да ти даде.
Ами то и в нашта фамилия тия неща в махалата вече не вървят. Колкото е бюджетирано на чаветата - толкоз. Да се оправят.
Чичката да си ходи.
Не става за тая работа.
16 Февруари 2018 23:12
има един допълнителен щрих - от два месеца касата си няма зам шеф. значи в края на юли плочев е назначен за шеф на нзок, в средата на декември разкарва заместника си поради несъответствие в характерите.

между другото, сегашната структура е гербав експеримент:
НЗОК вече с управител, без директор и само с един заместник
29 юли 2010 11:40 | Коментари: 0

НЗОК вече с управител, без директор и само с един заместник

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за здравното осигуряване, предаде агенция „Фокус“. Така народните представители решиха директорът на Националната здравноосигурителна каса вече да бъде управител. Дейността на управителя на НЗОК ще се подпомага от един подуправител вместо от досегашните заместник-директори. Управителят, като орган на управление, ще бъде подпомаган при осъществяване на неговата дейност само от един подуправител, като тази промяна, произтича от необходимостта за намаляване на разходите за административна дейност на Националната здравноосигурителна каса в условията на финансова криза.

Натисни тук
значи гербавите забъркват поредния буламач, одялкват оперативното ръководство на касата, назначават нов човек, който има само един заместник, разкаран няколко месеца по-късно. естествено, че ще цари хаос.

между другото, ква е таз финансова криза при бацевия непрестанен възход

има ли към момента назначен зам шеф на нзок?

и когато до въпросния шеф е стигнало инфо за едни сериозни числа, които се дължат, той е пратил писма както до министъра си, така и до онези, които са го избрали. и министърът се е газирал. бе не само се е разпърдял, а се е наакал, както вече споделих. нищо, че тези числа той като финансист трябва да ги е знаел.
16 Февруари 2018 23:46
при тия осигуровки дето ги плащаме в бг + циганите които изобщо не плащат, тия 270 милиона са си чудо. хубуу,че не са станали 2.270 милиона досега
17 Февруари 2018 00:15
Той обаче потвърди, че дългът към болниците в ЕС е такъв, какъвто твърди и Плочев.


Да привикат Джанкоффф да върне с лихвите ония три милиарда и кусур, дето ги отмъкна от НЗОК, и проблемът одма ще се реши.
17 Февруари 2018 00:20
при тия осигуровки дето ги плащаме в бг циганите които изобщо не плащат, тия 270 милиона са си чудо. хубуу,че не са станали 2.270 милиона досега


В един момент системата на финансиране на здравеопазването (както и начинът на "доставка" на услугата) ше трябва да се променят драматично.
Цената на това ше е по-високи данъци и няма да се хареса на никого, а и не виждам кой би имал топки да го направи.
Но просто няма друг вариант.
17 Февруари 2018 00:28
Ананиев - илюстрация на приказката българска "никога не е късно да станеш за резил"...
Жалко
17 Февруари 2018 01:31
В един момент системата на финансиране на здравеопазването (както и начинът на "доставка" на услугата) ше трябва да се променят драматично.
ще трябва, най-малкото защото осигуряваните от държавата не са половин хора, та да им се плаща по половин осигуровка.

така че първо, държавата внася 50%, второ, като се появи някой дянков и си отмъква по некой и друг милиард, трето, сегашният е бивш заместник на оня дянков...
17 Февруари 2018 01:40
по половин осигуровка.


осигуровката в момента си е де факто данък. само дето има осигурителен таван.

15% данък за доходи над 50,000 годишно, както и малце вдигане на осигурителния праг са част от вариантите.
другото е осигуровки, макар и в по-малък размер, и върху нетрудовите доходи - от наеми, дивиденти и т.н.
но ако не се спрат течовете, нищо няма да помогне.
17 Февруари 2018 08:18
Колко, колко милиарда отпусна МСто Му за стиропорене на частни жилища?
Колко?
Колко, колко милиарда от нашите здравни осигуровки ДЯНА някъде финансовият Му министър ДЯНков?
Колко?

Народен съд ли, Истанбулска конвенция ли, Ойропредседателство ли, Западни Балкани ли, Молитвени закуски ли, Елит на нацията ли... -
17 Февруари 2018 08:21
Винету и Ананиев показват смущаващо непознаване на държавното устройство и функциониране. А репликата Му: "Все още сме февруари." - ако сте имали някаква вяра, че съществува механизъм за планиране и осъществяване на разходи и приходи в бюджета, трябва да забравите за нея. Него не го притеснява нарушаването на закона за държавния бюджет, а колко пари има в хазната. Явно не са много!
17 Февруари 2018 09:45
осигуровката в момента си е де факто данък. само дето има осигурителен таван.
данък в смисъл, че ти вземат некви кинти, без ти да си твърде съгласен да ги дадеш - това да, обаче къде не е така?

държавата обаче от самото начало си е наумила да внася половината от вноската, която внасят работещите в частния сектор.
17 Февруари 2018 10:16
ъхъ, финансист, дето не знае ключови числа, не знае кой му е и кой не му е подчинен, съответно чия оставка може де иска и чия - не, а бе експерт отсекъде

В конкретния случай нещата не са точно така. Финансистът със сигурност знае ключовите числа. За обсъждания въпрос задачката може да се реши дори и от политици като Мая Манолова. Преди 2 години дългът към чужбина беше 190 милиона лева, сега е 270. Годишно има перо за изплащане - 60 милиона. Проста сметка - има за плащане средно 110 милиона годишно, плащат се по 60 и дългът ежегодно се увеличава с по 50. Естествено допускане е, че тези 60 милиона се изплащат, иначе има пък нарушение на закон. Финансистът е в надзорния съвет на касата, тоест макар и не в казармен смисъл, има някаква форма на подчинение. По писаните правила, искане за гласуване, изменение и прочие на бюджет на касата се подава през министъра на здравеопазването. Ананиев съвсем ясно каза, че няма правно основание лично да иска оставката на шефа на касата.
Големият проблем е криенето на главата в пясъка. Къде има ясно написан годишен отчет на НЗОК в който да са описани този и доста други сходни проблеми без да се чете между редовете и да се изчислява? Има и друг момент, тези истории с неплащанията на реални задължения започнаха от дянков (със заместник тогава влади горанов) и си продължават. Надеждата е, че сметката ще дойде при следващите, ама не винаги се оправдава. Заметените неща под чергата сега само започват да изскачат.
17 Февруари 2018 10:23
Къде има ясно написан годишен отчет на НЗОК в който да са описани този и доста други сходни проблеми без да се чете между редовете и да се изчислява?
и какво е направил и надзиравал въпросният надзорен съвет, с финансистът вътре? щото когато надзорният съвет изиска справка от оперативното ръководство, последното би трябвало да я изготви без помайване.
17 Февруари 2018 10:42
15% данък за доходи над 50,000 годишно, както и малце вдигане на осигурителния праг са част от вариантите.

Тук нещата не са като на Острова. С такива облагаеми доходи са много малко хора и като бройка и като дял. На и над осигурителния максимум (около 30 хил годишно) са да кажем щедро 100 000 човека. С достоверни допускания за пропорции и съотношения, над 50 к облагаем доход сигурно са под 20 хил човека. Щедро допускане за среден доход 100 000 годишно, важно условие - плащат чинно като понастоящем, резултат - още 50 милиона лева годишно. На фона на 30 милиарда държавни харчове, едни 0.1% допълнителни (или 0.05% ако се отчете, че сега върху тези суми се събира ДДС, акцизи и прочие) и 99.95% както сега. Ако трябват големи пари, единственият източник е голямата маса хора. Когато обаче на щедро хранената с популизъм тълпа се каже, че трябва да яде по-малко за да има повече за доктори и учители, (не че ще се каже в пряк текст), нещата стават страшни и се отива на отработената схема - тези след нас да се оправят. Доста народ е наясно, че това е непрекъснато затъване в блатото, но популизмът е по-силен.
Апропо, това нещо изобщо не е само в здравеопазването.
17 Февруари 2018 10:44
и какво е направил и надзиравал въпросният надзорен съвет, с финансистът вътре? щото когато надзорният съвет изиска справка от оперативното ръководство, последното би трябвало да я изготви без помайване.

Този надзорен съвет сигурно знае за какво става въпрос. Проблемът е, че на сайта няма ясен отчет където тези неща да ги прочетем аз и ти. А за това пряко отговорен е директорът.
17 Февруари 2018 10:51
Тук нещата не са като на Острова.


Далеч не давам Острова за пример за добра данъчна система. И там болниците са в хроничен преразход, въпреки че се наливат милиарди. Проблемите са доста сходни, но не е това темата.

Плоският данък в сегашният му вид няма как да остане. Или трябва да се вдигне ставката - на поне 15-16%, или да се направи някаква умерено прогресивна скала до към 20%.

Спирането на кражбите си е съвсем друго на ръка, без това да се случи нищо друго няма смисъл, само ще се краде повече.
17 Февруари 2018 11:01
Този надзорен съвет сигурно знае за какво става въпрос.
да бе, затова финансистът, дето е там във въпросния надзорен, му се дръпнаха фекалиите вчера, та се засилва да иска оставки /на каквото искане няма право/.
17 Февруари 2018 11:02
Чичето професор или другите около него в Касата не може да не са знаели за тия 200та милки когато са правили бюджета.
Пита се, защо обаче в началото на годината чичето решава да изока - дай 200-та?
Да не би защото един Друг по Коледа без да му мигне окото обеща 100 на полицаите, без изобщо да го брига бюджети-мюджети и разни подобни тинтири-минитри.
17 Февруари 2018 11:10

ЗАЩО ТАКА, СКЪПИ НИ, МНОГО СКЪПИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ?!

-----------------------------------------------
btv.bg 20.04.2010 г.

Софийският градски съд отстрани директора на НЗОК
Жени Начева от длъжността й.

От вчера шефката на НЗОК е обвинена, че през първата половина на миналата година,
в качеството си на финансов директор е
превишила правата си и допуснала на болниците в Сливен
да бъдат отпуснати 800 000 лева повече.
Освен това обвинението твърди, че като директор на касата Начева
разпоредила на столичната Здравна каса да бъдат отпуснати
близо 840 000 лева допълнително на болниците "Токуда" и ВМА.

https://btvnovinite.bg/article/bulgaria/sdt-otstrani-zheni-nacheva-kato-shef-na-nzok.html

----------------------------------------------------------------------

....От прокуратурата уточняват, че тримата са привлечени в
качеството си на обвиняеми
след съвместни действия с ДАНС и проведено разследване.
Прокуратурата ще иска отстраняване на Жени Начева от длъжност,
съобщи говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова.

Премиерът Бойко Борисов очаква Начева да подаде оставка.

"В течение съм на разследването от самото му начало.
Поздравявам прокуратурата и ДАНС за добрата съвместна работа.
Както многократно съм заявявал,
ще бъдем безкомпромисни към всеки човек,
за когото постъпят данни за извършени нарушения,
независимо дали е от предишните или от настоящите управляващи",
посочи премиерът.

На Жени Начева, която е директор на НЗОК от февруари т.г.,
са повдигнати две обвинения за престъпления по служба.

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/shefove-na-zdravnata-kasa-obviniaemi-2920591
19.04.2010
--------------------------------------------------------------------

Един час спор в НС за оставката на Жени Начева

.....Красимир Велчев обясни, че Начева е била предложена за поста на базата
на нейния богат опит и стаж.
Няма нищо лошо да си признаеш грешката,
а дали има грешка, ще каже съдът, посочи той.
Ще има оставки, докато намерим точните хора, на точните места
заяви още Велчев.....

...Депутатът от Коалиция за България контрира,
че парламентът се КОМПРОМЕТИРА с честото "изхвърляне" на хора от властта!

....Лютви Местан от ДПС припомни, че ЗАРАДИ кандидатурата на Начева
в ЗАКОНА е била направена ПОПРАВКА
шефът на НЗОК да не е непременно лекар!

"Начева твърди, че е невинна за всичко, за което е обвинена.
Ако след време се установи, че тя наистина е невинна,
какво ще стане тогава?
Можем ли да си играем с толкова важни постове", попита той.

22.04.2010
https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/edin-chas-spor-za-ostavkata-na-zheni-nacheva-2928051

--------------------------------------------

Мила ни Родино!
Или как се калява (ше) ... ЗДРАВЕТО на българина!




17 Февруари 2018 11:11
чичето професор е назначен в края на юли, а през декември изпъжда единствения си заместник /който вероятно е правил бюджета, не вярвам баш шефът да се занимава с бюджет, за това си има подчинени/. и в началото на февруари някой от подчинените го сърпризира с писмо, което той определя като тревожно и съответно се чувства длъжен да разпрати до горната инстанция, сиреч тези, които са го поставили на поста. за да не стане грешка, пише за получатели и некои из министерския съвет.

следват физиологични изпускания от здравния и финансовия
17 Февруари 2018 11:12
аристо,

що не немари нещо по-древно да довлачиш?
17 Февруари 2018 11:14
Плоският данък в сегашният му вид няма как да остане.

Това е така, но е важно кога. За Острова става въпрос за нивото на доходи, не за здравната система. Сигурно 20 к паунда годишно получават доста хора като дял и изглежда, че и в България е така, а не е.
Плоският данък (като елемент от система заедно с много, много други неща) би трябвало да докара нещата до там, че с облагаем годишен доход над тези 50 к лева да са не 10-20 хил човека а 200 000 - 300 000 (при сегашни нива на цени). След това вече ще може да си ходи.
Иначе помня добре времената с максимална прогресивна ставка над 40% и цена от 5-10% от сумата за да се получи останалото във вид неподлежащ на данъчно облагане. Ако искаме пак това, ще го получим.
17 Февруари 2018 11:31
Иначе помня добре времената с максимална прогресивна ставка над 40% и цена от 5-10% от сумата за да се получи останалото във вид неподлежащ на данъчно облагане. Ако искаме пак това, ще го получим.


то е малце въпрос на разбивка кое е данък, кое осигуровка и колко на финала е общата данъчноосигурителна тежест.

и в момента като туриш осигуровките, общите отчисления при заплата от 1,000 кинта далеч не са 10%, а доста повече.
от друга страна, ако здравеопазването се финансира изцяло от бюджета, както според мен би трябвало да бъде, може съвсем спокойно да няма отделна здравна осигуровка.

с което искам да кажа, че за мен не е толко плашещо колко точно е самият данък, а колко е общата тежест на осигуровки и данъци. нива от около 25-30% общо си имаме и в момента, само дето за доходи над 3,000 месечно тази тежест намалява, вместо поне малце да се увеличава.
17 Февруари 2018 12:30

Дежурния 17 Февруари 2018 10:16


... „Големият проблем е криенето на главата в пясъка.
Къде има ясно написан годишен отчет на НЗОК
в който да са описани този и доста други сходни проблеми
без да се чете между редовете и да се изчислява?

Има и друг момент,
тези истории с неплащанията на реални задължения
започнаха от Дянков (със заместник тогава влади горанов)
и си продължават.

Надеждата е, че сметката ще дойде при следващите,
ама не винаги се оправдава.
Заметените неща под чергата сега само започват да изскачат! ....“


-------------
onzi 17 Февруари 2018 11:12

аристо,
що не немари нещо по-древно да довлачиш?


Ето затова – колега onzi.
Затова!


Колегата Дежурния, Ви / ни е показал по прекрасен начин,
къде е заровено ....!

Нали ще се съгласите - до безкрай не може да се трупат
под налягане - грешки, грешки, грешки ....

17 Февруари 2018 12:42
само дето за доходи над 3,000 месечно тази тежест намалява, вместо поне малце да се увеличава.

Така е, но е въпрос на виждане за "справедливост". Това е едно парче от картинката, а е добре да се види цялата или поне по-голяма част. Тези с 3000 и нагоре са 1% от населението, останалите са 99%. Дискусионен въпрос е дали да увеличиш доенето на този 1% с идеята за "справедливост" и с евентуално намаляване на тези които имат крака от този 1% или да ги увеличиш поне до 10% и тогава вече да се иска по-голям принос.
Това е едрата част, а има множество по-дребни картинки. Максималната пенсия съответства на осигуровки върху 2100-2200, а таванът до който се искат осигуровки е по-височко. Пред кабинетите на лекарите за "безплатно" посещение са основно хората имащи повече време, а тези с повечко принос трябва да плащат допълнително. В общи линии масово вече плащат, около 500 лв годишно (2% от максималния осигурителен доход) и си е вид допълнителна осигуровка, срещу която не се чака, а тези които имат време и нямат достатъчно пари чакат по-малко (без принос) и делят повече от така жадуваните направления (пак без принос). Има още много, много такива по-дребни парченца от цялата картинка.
17 Февруари 2018 15:36
Нямаме спор за това.
17 Февруари 2018 16:42
Какво ни чака в близко бъдеще: 20-тина областни болници с базово медицинско обслужване предимно за хора с ниски доходи. Всички, които искат качествено лечение и могат да си го позволят ще се лекуват в частните болници. Става въпрос за доплащане от 5-600 до 5-6000 лв. за обичайните случаи.
17 Февруари 2018 17:09
Какво ни чака в близко бъдеще: 20-тина областни болници с базово медицинско обслужване предимно за хора с ниски доходи. Всички, които искат качествено лечение и могат да си го позволят ще се лекуват в частните болници. Става въпрос за доплащане от 5-600 до 5-6000 лв. за обичайните случаи.

това не е така. В момента всички частни болници са на цицата на здравната каса и цоцат яко, от най-скъпите клинични пътеки. Де що има болница, тя е ва хранилкатана здаравната каса. Има преразход на болнични лечения, има старшна бюрокорация за работа с касата за единчните специалисти.
Вместо да се улесни достъпа до изследвания и прегледи при специалисти платени от касата,в момента системата ги затруднява- според мен умишлено. В резултат, всички частно практикуващи специалисти, които сутрин са в болниците, а след обяяд в частинте си кабинети, частни медицински центрове и т.н работят на два стана- грабят за частни прегледи по сотина лева и пълнят с пациенти болниците , които се нуждаят от ИЗСЛЕДВАНИЯ, а не от хоспитализация. От там докарlат бизнес и на лечебото си заведение, което кумулира хоспитализации и точи яко касата.
И какво излиза българсата здравна система- скъпа на триците, евтина на брашното.
Какво трябва да се направи?

17 Февруари 2018 17:12
основното, което прави частните болници печеливши, е възможността им за избор - те могат да избират както клиничните пътеки, така и пациентите. шкартото остава за държавните.

а това е порок, който може лесно да бъде отстранен при наличие на съответното желание у ръководството на касата.
17 Февруари 2018 17:36
основното, което прави частните болници печеливши, е възможността им за избор - те могат да избират както клиничните пътеки, така и пациентите. шкартото остава за държавните

Частните болници са на равна нога с държавните, т.е няма разлика между двата вида собственост. И едните и другите могат да избират какво и колко да лекуват. Пациентите избират- частни или държавни болници, зависи къде са чули недочули , че лекуват добре. Всеки, който е ходил в болница, каквато и да е в София, вижда, че болниците са преълнени, пред всеки кабинет чакат хиляди хора, целия народ е болен и плаща ли плаща. Доктор фалирал няма. Колко и да лош пред вратата му опашка, пука му даи ще отдеш пак или не. Ако не си доволен, други чакат от вън...Ужас.
Първото нещо което трябва да се направи е да се отрежат частните болници от държавната каса.
Второто да се създадат още две каси. Да се конкурират и надграждат едан друга.
частинте болници да лекуват с частните каси . Да видим тогава дали ще никнат ката ден нови болници и мед.центраве с договори за пляащане от касата.
Третото нещо е да се ограничи времето за частна практика на лекуващите в болниците. Не може да си на работа и след това да бичиш на частно на конвеир, само с по една фърчаща рецепта, без диагноза, без доклада за прегледа. Ако ви се струва екзотично- лекарите в Австрия, нямат право да преглеждат на частен прием повече от 14 до 19 часа месечно!!! Защото ако го правиш всеки ден, то ти няма да си способен да работиш в основоното си раотно място. Говорим, за тези които са наработа в болниците, разбира се. Ако искаш да си частник- напусни болницата/ която е собственост на касата/ и работи на частно, печели много и плащай много данъци. Има и такива там.
Тук обаче няма такива. Всички са в държаните болници, и в частните кабинети.
Четвърто: вноската да стане наистина застраховка, по-висока вноска, по-всеобхватно и пълно лечение.
Това с допълнение на развитие на доболничаната помощ, т.е лесен досъп до специалист, който ти трябва без да висиш пред нечий кабинт за направление, пък после търсене на специалист, който работи с касата, защото повечето не работят, поради бюрокрация и ниски цени на касата, ще разтовари болниците от излишни и фалшиви лечения. В масовия случай в болница се влиза да си направиш изследвания, които не са платени от касата. Други пък като мен си плащат втори път, като трябват изследвания и прегледи от специалисти.
Е така мисля, че ще почнат нещата да се оправят. Тогава всеки, който има застраховка няма да му е все едно дали ще плати дав пъти за едно и също нещо.
17 Февруари 2018 17:41
И едните и другите могат да избират какво и колко да лекуват.
не е вярно - частните болници нямат спешни отделения /където пристигат разни неосигурени и създават проблеми с паричния поток/, частните болници отказват да приемат пациенти, ако има усложнения пациентите се прехвърлят от частните в държавните болници /след като някоя и друга клинична пътека са осребрени, естествено/.

обратното не се забелязва. държавните болници не отказват прием, имат спешна помощ, приемат усложнените случаи от частните.
17 Февруари 2018 17:50
Чичето професор или другите около него в Касата не може да не са знаели за тия 200та милки когато са правили бюджета.

Знаел е професорът. И другите са знаели и знаят, само че пеят приспивни песни за регулярно издължаване, споразумения за разсрочено плащане и всичко останало в стил " ама колко магистрали построихме". И когато "чичето" се е светнало, разбира се, че ще си върже гащите и ще сигнализира НС, защото после той ще опере пешкира, ще му кажат, че не е съобщил своевременно и иди доказвай, ще нямаш сестра.
17 Февруари 2018 17:53
обратното не се забелязва. държавните болници не отказват прием, имат спешна помощ, приемат усложнените случаи от частните.

Точно за това частните болници нямат място в парите на касата. те трябва да се финансират от частни каси, т.ед асе на съзадат и регламентират фондовете, които ти позваляват да изира дали държавна или частна болница. КОлокото повечеплащаш толковапвече трябва да получаваш.
Спешната помощ например в исул също еплатена- не приемат без да си платиш всички изследвания. Безплатно е само в пирогов и александровска болница. Признавам, че не познава всички спешни отделения. Но не спешните приеми в болниците товварят касата. А на бюджета на касата са се накачурили всички и здраво се надпреварват кой повече хоспитализации да отчете, присадени сърца, стетове, сложнотии, и всичките скъпи та скъпи процедури, всички накупиха скенери, ядрено магинтни резонанси, а я се опитай да се вредиш за скенер или ямр по касата. На мен до сега не ми се е случвало да ползавам такава услуга по касата- ве си плащам
17 Февруари 2018 17:57
Точно за това частните болници нямат място в парите на касата.
с това съм сто процента съгласен.
17 Февруари 2018 18:09
с лекар във всяко село...
...във ВСЯКО училище.
17 Февруари 2018 18:19
...във ВСЯКО училище.


и зъболекар. и медицинска сестра.
17 Февруари 2018 19:18
За Касата , като такава са виновни Иван Костов , тогавашния министър на Народното здраве, и най- вече Илко Семерджиев.
17 Февруари 2018 20:11
За такива дивотии колко министри на здравеопазването щяха да разстрелят в Китай? А тук няма дори уволнен, да не говорим за осъден.
Тъй е в мамковината ни мутренска...
17 Февруари 2018 20:16
За Касата , като такава са виновни Иван Костов , тогавашния министър на Народното здраве, и най- вече Илко Семерджиев.

Аха, а кухите, престъпни лейки след това от "климатично" училище ли дойдоха? Освен да мултиплицират хаоса и грабежа, те нищо друго не правеха. Под одобрителния поглед на БПЦ...
17 Февруари 2018 20:30

Не забравяйте и световните финансови мошеници!

Пардон - финансови акули!


... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД