:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 259
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Турция заплаши Сирия заради Африн

Сирийските кюрди сключиха нов съюз с режима в Дамаск заради турската офанзива
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турски общински служител поставя табела с новото име на булеварда, на който се намира посолството на САЩ в Анкара. Той вече се казва "Маслинова клонка" по името на турската военна операция в Сирия, след като миналата седмица общинарите в турската столица решиха да преименуват булеварда. Досега булевардът се казваше "Невзат Тандоган".
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заплаши Сирия с ответни военни действия, ако верни на Башар Асад сили подкрепят кюрдите в Африн. Според Чавушоглу няма да има проблем, ако правителствени войски влязат в града и го освободят от "терористите", съобщи телевизия NTV. "Но ако те защитават кюрдите от турските войски, то никой не може да ни спре да отговорим с военни действия на това", каза външният министър.

По-рано стана ясно, че сирийските кюрди са постигнали споразумение със сирийската правителствена армия да влезе в град Африн и да помогне за отблъскването на турската офанзива в региона, предаде Би Би Си. Кюрдски представители подчертаха, че военното сътрудничество не означава задължително и политическо и че то ще бъде обект на допълнителни преговори. Кюрдските формирования "Отряди за народна самоотбрана" ще предадат на сирийската армия няколко позиции в град Африн (на 65 км от Алепо) и на границата с Турция. Според държавните медии в Сирия частите от правителствените войски може да влязат в Африн през следващите часове. Споразумението е постигнато по време на преговорите между страните, проведени в Алепо. Кюрдите искат от Дамаск да осигури и противовъздушната отбрана на Африн, който е подложен на атаки от страна на турските военновъздушни сили. На 14 февруари сирийският зам.-министър на външните работи Фейсал Мекдад заяви, че сирийските власти "предприемат необходимите мерки за отразяване на турската агресия". Той отбеляза, че район Африн е "неразделна част от сирийската територия". Ако този нов съюз стане факт, то това ще постави в трудно положение САЩ, които подпомагат кюрдските сили в района и се обявяват срещу режима в Дамаск, коментират наблюдатели.

Русия наблюдава с тревога опитите на САЩ да осъществят плановете си за подялба на Сирия, заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров при откриването на конференция на международния дискусионен клуб "Валдай". Той поясни, че тези опасения са заради действията на САЩ на обширна сирийска територия източно от река Ефрат до границите с Ирак и Турция. Първият дипломат на Москва призова американската страна "да не си играе с огъня и внимателно да обмисля ходовете си, като изхожда не от политическата конюнктура, а от дългосрочните интереси на сирийския народ и на всички народи в региона, включително кюрдите".

ЗАПЛАХА

Две големи ислямистки бунтовнически групи, действащи в Северна Сирия, се обединяват, съобщиха агенциите. "Ние, Ахрар ал Шам и Нуредин ал Зинки, обявяваме нашето сливане под името "Сирийски фронт за освобождение", гласи комюнике на двете групи, които действат в провинциите Алепо и Идлиб. Това е единствената област, в която различни бунтовнически групи засега имат силно надмощие. Областта е под контрола на джихадистката коалиция "Хаят Тахрир ал Шам"(бившият "Фронт ан Нусра"), в която доминира бившият сирийски клон на "Ал Кайда". Въоръжената опозиция срещу режима на Башар Асад се разпадна на множество фракции, като най-силно е влиянието на джихадистките групировки. В гражданската война в Сирия, която започна през 2011 г., са убити над 340 000 души.
1
1514
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
19 Февруари 2018 22:47
Африн возвращается к Дамаску: США проиграли партию. Правда об ударе под Дэйр-эз-Зором

http://www.russiapost.su/archives/138219
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД