:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нова телевизия минава в ръцете на чешки милиардер

Собственикът на Нова телевизия - скандинавската компания MTG, е подписал споразумение за продажбата на 95 на сто от акциите на "Нова броудкастинг груп" с PPF Group, управлявана от най-богатия чех - милиардера Петер Келнер. За това съобщиха почти едновременно от двете дружества вчера.

Сделката оценява 100% от бизнеса на медийната група на 185 милиона евро. Останалите 5% в българското дружество се държат от французина Дидие Щосел, който е главен изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп". Според съобщението на PPF Group компанията ще придобие и тях. Приключването на сделката зависи от одобрението на регулаторните органи и се очаква да се осъществи през първата половина на 2018 г.

През 2008 г. MTG придоби Нова телевизия и тематичните й канали срещу 620 млн. евро, платени на гръцката "Антена ТВ". След това скандинавците наблегнаха на развитие в интернет, придобивайки платформата за видеосподеляне Vbox7, "Нетинфо", сайтовете на "Дарик" и др. Едновременно с това те увеличиха и броя на нишовите телевизии, чиито реклами управляват.

По данни от средата на миналата година PPF Group управлява активи за 35 милиарда евро. Групата възниква през 1991 г. като инвестиционен фонд за участие в приватизирането на държавния сектор в Чехия. И до днес Келнер остава най-големия акционер в него. Според "Форбс" самият той стартира бизнеса си с търговия с офис консумативи, като за целта взима банков заем от 1 милион долара. Първата голяма покупка е на най-големия чешки застраховател Ceska pojistovna. През 2007 г. PPF Group подписва споразумение с италианската Generali за създаване на Generali PPF Holding - съвместно дружество за бизнес в Централна и Източна Европа и бившия СССР. Шест години по-късно чехите продават дяловете си на своя партньор. В момента PPF Group работи в 16 държави и има интереси в банковия и финансовия сектор, телекомуникациите, недвижимите имоти и биотехнологиите.

Неотдавна компанията бе обявена за основен кандидат за придобиване на българския бизнес на скандинавския мобилен оператор "Теленор".
1514
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД