:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Русия започва криминално разследване за допинг скандала

Само човек без здрав разум би взел мелдоний, оправда се Александър Крушелницкий
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Третият спортист с положителна допинг проба в ПьонгЧанг `18 - Жига Йеглич (вдясно), се бори край мантинелата за шайбата със словака Марек Далога в мача между двата отбора от предварителната група.
Русия ще започне криминално разследване за положителната допинг проба на бронзовия медалист от Пьонгчанг Александър Крушелницкий. Това става ясно от съобщение на руския тим на игрите, който се подвизава под името "олимпийски спортисти от Русия", тъй като страната е наказана заради системна употреба на допинг.

25-годишният Крушелницкий взе бронз в смесените двойки на кърлинг заедно със съпругата си Анастасия Бризгалова, но в пробата му бе открит мелдоний. Б-пробата очаквано също е положителна, а това бе потвърдено и от Арбитражния спортен съд (CAS). Крушелницкий е дал две положителни проби по време на игрите. От олимпийския отбор на Русия обявиха, че преди да пристигне в Пьонгчанг, състезателят е бил чист, а тестът му от 22 януари е отрицателен.

"Според анализа концентрацията на мелдоний е такава, че веществото е прието еднократно. Няма доказателства за системна употреба. Заради това руският олимпийски комитет започва свое разследване, включително и криминално разследване по руските закони, за да установи фактите", се казва в съобщението.

Крушелницкий се извини чрез съобщение в сайта на руската кърлинг федерация. Той обаче уточни, че никога не е взимал допинг: "Винаги съм бил против допинга и затова тази новина беше шок. Това е голям удар за репутацията и кариерата ми. Само човек, лишен от здрав разум, би ползвал допинг, особено мелдоний, точно на олимпийските игри, където проверките са най-строги".

Спортният министър на Русия Павел Колобков също оправда състезателя: "Няма как да е взел мелдоний умишлено, това просто е безсмислено. Освен това кърлингът не е спорт, в който се използва допинг."

В Русия пък продължават с теориите как се е стигнало до положителната проба. Основната версия е, че някой е сипал мелдоний на Крушелницкий. "Първи канал" дори стигна и до теория, че състезателят може сам да е взел хапчето, без да иска - заради махмурлук.



ДОПИНГ И В ХОКЕЯ

Словенският хокеист Жига Йеглич стана третият спортист в Пьонгчанг, хванат с допинг. В пробата му е открито веществото фенотерол, което се съдържа в лекарства за астма. Именно това е и оправданието на хокеиста. Йеглич вкара победното попадение за Словения при успеха с 3:2 срещу Словакия. Освен него и Крушелницкий положителна проба даде и кънкьорът Кей Сато (Яп).
1090
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД