:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Децата, които нямат право да спят

Да си на 11 години и да ставаш преди 6 ч., когато природата още не се е събудила, крехкото ти телце да "марширува" под тежестта на раница сред тъма и пустош на път за училище… - сбъркано е. Дикенсови времена в България
През зимата, под тъмно небе, пътят до училище е най-мъчен и страшен.


Александра е на 11 години. Живее в голям български град. Пети клас е. Всяка сутрин става в 6.15 ч. и след половин час тръгва към автобусната спирка. През зимата е тъмно, студено, мрачни силуети се разминават с Александра. Светлинки започват да просветват из жилищните блокове над нея, мъчейки се да прокудят несвършилата още нощ. Александра е дете, но няма право да спи.

В 7.30 ч. започва първият училищен час, в 7.20 ч. тя трябва да е в класната стая. Живее в квартал, училището е в центъра на града, нуждае се от около половин час за придвижване. Ако Александра учеше в квартално училище, сънят й щеше да бъде удължен едва с 15 минути. Звънецът и там бие в 7.30 ч.

Бащата на Александра е компютърен специалист. Започва работа в 10 часа. Майката е чиновник на административно гише, трябва да е на работното място в 9 ч. Сутрин майката става и изпраща Александра, понякога след това



ляга в затопленото от детето легло



Докато родителите едва се разбуждат, момиченцето им е стегнато в дрехи, обувки, "тактува" в ритъма на училищната дисциплина. В момента, в който възрастните хора започнат трудовия ден, при 11-годишната Александра той е почти преполовен.

За мнозинството родители описаният проблем е ясен и стар. Ако в началния етап учениците започват часовете след 8 часа, в следващите класове стартът е масово в 7.30 ч. А поне докъм 7-и клас децата са си все така крехки. Стават по тъмно, спят малко. Бродят из улиците сред глутници кучета и окъснели пияници. В 7.30 ч. училищата са единствените учреждения в страната, които работят. В никакъв случай проблемът не касае само градовете. В селата, където учениците са по-малко и би следвало времето да не е кът, често се става преди 6 ч. "Първата спирка на училищния автобус е в 6.25 ч.", казва Тихомир Трифонов, директор на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в село Царев брод, област Шумен. Да си на 11 години и да ставаш преди 6 ч., когато природата още не се е събудила, крехкото ти телце да "марширува" под тежестта на раница сред тъма и пустош... - сбъркано е. Затова в последните пет години няколко родителски инициативи опитаха да преместят старта на учебния ден в прогимназиалния курс поне в 8 часа. Не успяха.

Но проблемът се и неглижира. Днешните възрастни "навремето" са се събуждали в същите ранни часове. "Е, какво пък, станахме хора, нали!", пренебрежително махат с ръка те. Забравят, че според всички статистики са представители на изключително болно физически и психически общество.

За учените и лекарите темата с ранното ставане е дискусионна. Всички са на мнение, че проблем са малкото часове сън, но не всички смятат, че самото ставане е беда. И насочват вниманието към късното лягане. Според проф. Румен Стаматов от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", специалист по възрастова и педагогическа психология, всичко би било наред, ако денят на децата преминава мотивирано и занимателно. За проф. Венета Божинова, началник на Клиника по нервни болести за деца в софийската болница "Св. Наум", проблемите са два. "В България е традиция училището да започва в 7.30 ч. и така трябва да е. Заради занималнята обаче се удължават часовете престой. Това е т.нар. целодневно обучение, натоварването е огромно - първият проблем. Вторият е, че много родители не знаят какво да правят с децата си, не умеят да ги възпитават, оставят ги късно вечер." Според Божинова детето трябва да спи най-малко 8 часа, иначе се натрупва хронична умора. За столичния психотерапевт Милена Манова стартът на учебните часове преди 8 ч. е издевателство над психиката.



Вредите касаят и тялото.



"Ако детето има хубав първи сън преди полунощ, секрецията на растежния хормон е по-пълноценна", твърди проф. Виолета Йотова, педиатър и ендокринолог. Според нея тийнейджърският сън трябва да е минимум 9 часа, събуждането следва да е с проясняването на деня, а училището да започва в 8-9 часа. Детският гастроентеролог доц. Миглена Георгиева пък казва, че малчуганът задължително трябва да закуси сутрин, като първото хранене е плътно. Но колко деца го правят в бързината в ранни доби?

Проф. Йотова, която е и шеф на Първа детска клиника във варненската болница "Св. Марина", отхвърля модерните теории, че детето трябва да бъде оставено да прави каквото си иска. "Правим малките част от живота на възрастните, а не бива", казва тя. Живяла е сред семейства в Западна Европа, участвайки в сравнителни междудържавни проекти. Тя е поредният специалист, който счита, че вина за проблемите носят родителите, защото не смогват да вкарат децата в леглото вечер. Пречката е ясна - компютри, телефони... Но за нея проблемът е специфично български: "Спомням си интересни данни. Беше 2010 г., сега сигурно положението е още по-лошо. Изследване показа, че 78% от 5-годишните българчета имат в стаята си телевизор, а 48% - компютър. В централната част на Мюнхен, място с висок стандарт - 9% компютър и 23% телевизор". Йотова разказва за холандско семейство, с което е контактувала пряко - компютърът и телевизорът отсъствали като елемент от възпитанието, в резултат на което децата спазвали режим да си лягат в 20.30 часа. В Австрия също се ляга около този час, впечатленията се потвърждават и от Швеция.



"Родителят определя стриктни граници на поведение на детето",



казва българката Диана Капитанска, жител на град Сундсвал и общински съветник там. Ако в шведско училище се появи сънен ученик, разказва тя, на мига училищното ръководство установява връзка с родителите, за да види какъв е проблемът. Ако детето се окаже болно, се полагат здравни грижи. "Дори има училищна стая, в която по преценка на преподавателите ученикът може да поспи един час. Целта е просто да не бъде изтърван от контрол", казва Капитанска.

Отговорностите несъмнено са в полето и на българските родители. Но дали те са съгласни със специалистите? Може ли у нас да се приложи чуждият опит? "Не вярвам учените, които така добре разбират теорията, да съумяват практически да накарат собствените си деца да спазват режим. Не са проблем само телефоните и телевизията. Мъжът ми се прибира в 19 часа от работа. Ако децата трябва да легнат примерно в 21 часа, имат ли те време да общуват с него? Учебните смени са две, постоянен режим не може да се установи. При втората смяна децата се прибират в 20 часа, да ги пращам веднага в леглото ли?



А семейна вечеря, игри, общуване... те кога?



И ние преди години ставахме рано, учехме на две смени, но родителите ни в масовия случай работеха докъм 17 часа - приберат се навреме, сготвят, организират дома... Сега за дом няма време, затова всички лягаме късно", споделя 43-годишната пловдивчанка Галина Петрова, майка на две деца.

Тя е права за много неща. Включително за втората смяна, чийто седми час свършва в 19.20 ч. Нормално е по това време да се вечеря, децата отдавна да щуреят, а те?! Как организацията на първата и втората смяна се отразява на учебния процес, е повече от ясно. "Началото на занятията в 7.30 ч. е стресиращо за учениците. По-голямата част от първия час преминава в "доспиване" с отворени очи - децата са по-мудни, трудно се организират, често думите ми минават през тях. На противоположния полюс са емоциите им през последния час на втората смяна - отново трудно се организират, този път заради превъзбуда и умора", казва Десислава Чернева, преподавател във варненската Хуманитарна гимназия. И припомня нещо, което май отдавна пропускаме: "Свикнали сме с твърдението, че децата между 7 и 19 години са преди всичко ученици. Забравяме, че те са нормални същества, които имат нужда от различни форми на общуване. Психическото им здраве ще бъде много по-устойчиво, ако се намали стресът от ранното ставане и вечерните учебни часове, а това би довело и до по-пълноценно организиране на свободното им време".

За сравнение - в Германия и Унгария часовете започват малко преди или след 8 часа, също и в Швеция, като началото е съобразено с придвижването на децата. В Русия първият звънец понякога бие в 9, във Великобритания и Франция - 8.30-9 ч., в Австрия в 8 ч. Няма я втората смяна. Детският сън очевидно е по-пълноценен. Сутрешното ставане е или като в България, или по-късно. Стартът на учебните занятия определено е по-щадящ навсякъде. В България



единствените, които успяват да наместят графиците според нормалните възприятия,



са частните училища. Там децата трябва да са по чиновете между 8.30 и 9 часа.

В момента Министерството на образованието и науката организира кампания за преминаване към едносменен режим в цялата страна. Срокът за въвеждането му първоначално бе 2021 г., после се отложи незнайно за кога. Би следвало да се предполага, че при едносменен режим времето и сградния фонд ще са организирани по-добре и часовете ще започват по-късно. Невинаги е така. Връщаме се пак в ОУ "Св. св. Кирил и Методий", село Царев брод, област Шумен. То е на едносменен режим, със занимални. Часовете започват в 7.35 и 7.40 ч. "Всичко сме оптимизирали до минута, за да могат децата вечер да се прибират по светло. Съобразено е със занятията, задължителната почивка, извозването на учителите и т.н. Опитахме в 8 без 15 ч. да почваме, но не можем", заявява директорът Трифонов. Положението в прогимназиалния етап на държавните и общинските училища на България накратко е следното: часовете започват в най-добрия случай в 8 ч.; това е възможно само ако няма втора смяна, но невинаги; да си поспиват, примерно докъм 7 часа, могат единствено деца, които живеят близо до школото. Има ли общинска власт, която се е съобразила с този факт при затварянето на стотици училища през последните десетилетия?

И все пак кога можем да очакваме разширение на сградния фонд в големите градове, за да отпадне двусменният режим? Отговорът е зареян в неясното бъдеще. В образователната стратегия на София срокове не са посочени, от нея става ясно, че под половината от школата са едносменни. "В Пловдив 17 от всичките 52 общински училища са на две смени. В държавните училища базата е голяма, а децата малко. Ако се обединят усилията, може да има ефект. Но така или иначе ни трябват поне две чисто нови сгради", заявява зам.-кметът на града Стефан Стоянов. "Средствата, необходими за Варна, на база на прогнозните анализи са близо 50 млн. лева", гласи становището на управата в морския град. При съседа Бургас са нужни 15 млн. лв.



Всички общини казват, че разчитат на централната хазна



Ще се дадат ли тези пари, кога и как - идея няма. От изявления на образователния министър Красимир Вълчев става ясно, че той вижда решение и в редуциране на приема, тоест пренаселените училища да записват по-малко деца. Това не само ще срещне яростна съпротива от ръководствата на такива училища, но би означавало и кардинална реформа спрямо приема. "На този етап няма регламент, по който това да се случи", признава зам.-кметът на Пловдив Стоянов.

Проблемите са толкова много и всеобхватни, че това чудно българско ноу-хау - уроци в 7.30 ч., изглежда като непоклатимо нематериално културно наследство. В образователната система адски прости неща се превръщат в изключително сложни.

А на Александра й се спи. По пътя за училище душичката й все още сънува... По същото време половината възрастни хора се радват на уюта на стаите, а другата половина я дебнат из боязливото й детско съзнание, пременени като престъпник, с когото се разминава в тъмнината. Като се разминава с хора, сърцето й всеки път подскача. Какъв ли уравновесен човек ще порасне? Тази почти Дикенсова картина се допълва от статистиката. Тя сочи трайно опустяване на класните стаи през годините поради демографски причини. Проблемът с "натовареността на училищната база" един ден може да се разреши от само себе си. Каква трагедия само!
 Варна е един от градовете, в който проблемът с базата е най-остър. В момента се извършва ремонт на СУ "Найден Геров". Наложи се "разквартироване" на учениците в три други училища, като и на трите места това доведе до драстично разбъркване на графиците и ранен старт на занятията.
 Всичко в училищното разписание е разчетено до минути, няма място за своеволия...
 Най-любопитни и жизнерадостни са децата от малките класове в България. Колкото повече порастват, толкова повече образователната система им изцежда силите.
133
98214
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
133
 Видими 
20 Февруари 2018 19:41
тва па кво беше?
20 Февруари 2018 20:30
Реален, наболял проблем в урбанизираното ни общество. Много неща в училището трябва да се променят. И уговорки като "Ние едно време как..." е едно от оправданията, които спират развитието... Освен всичко друго, да не забравяме, че не всяко семейство има възможност да води на училище детето си с автомобил по тъмните градски улици.
20 Февруари 2018 20:41
Диян Божидаров...
20 Февруари 2018 20:43
Проблемът е в липсата сграден фонд. Една смяна означава да се строят училища.
20 Февруари 2018 20:59
Прекрасно написано!

Два практически съвета:

1. Детето трябва да се глези.
Убедено, последователно, безкомпромисно.
Ако някой от четящите е ударил дете, да си знае, че прошка няма.
2. Всичко, което пречи на горната точка, трябва да се маха.
Ако незрелите индивидчета от разказа искат да станат родители,
да забравят въргалянето докато детето им страда.
Щом почват работа от 9 и от 10, ще оставят Александричка да се наспи.
На даскалите - много им здраве
20 Февруари 2018 21:04
Децата трябва да са с бабите и дядовците си, а не по цял ден в училище.Само че нали се позападнячихме, та старците не искат вече да са старци и да се занимават с внучета, доколкото ги има вече....
20 Февруари 2018 21:04
Децата, които нямат право да спят


И все по-малко ще спят!
Защото в Третия свят, където трайно ни настаняват, масова практика е децата да работят от ранна възраст.
Всичко останало са технически подробности, опаковани в сълзливи заключения.
Дивашки капитализъм, сър...

...........................................
http://www.drago.info/
20 Февруари 2018 21:50
що давате пример със село еди кое си. на село стават така или иначе рано. софия и селата живеят в различен часови пояс. в 16 ч вече са свършили работа и очакват децата, заспиват в 21 ч - това възрастните. който става в 8 ч - води се мързел голям и тн. какво очаквате - децата да спят до 8 ч, а родителите да стават в 5:30 ? поколения тр да минат за да се смени тоз манталитет. и чак след това да се смени и времето в у-ще. в крайна сметка бг-я не е само софия.
20 Февруари 2018 21:53
и още нещо - когато децата не са на у-ще, трафикът в софия е безконфликтен. когато са на у-ще - е мъка, особена привечер 18-19ч. обаче сутрин рано 7-30 - 8-00 трафикът пак е супер. та ми е интересно как така става
20 Февруари 2018 22:07
Тази почти Дикенсова картина се допълва от статистиката.


Какъв Дикенс?! Освен ако не иде реч за малкия уличен метач Джо в Bleak House.

20 Февруари 2018 22:21
Как какъв Дикенс - Оливър Туист - тормозеното дете.
20 Февруари 2018 22:31
7.30 е безумие. Даже и малките в 8 още спят. Имам късмет моят да учи наблизо, да го оставям да поспива. Но всичко има нужда от промяна. Никой и нищо не функционира в 7.30. Те училище. 7.30 през декември/януари е мрак и ужас. А за да си там в 7.30, в колко трябва да се вдигнеш? Още помян как спях в автобуса всяка сутрин в 6 до училище.

Обаче като гледам умниците над мен, които свързват всичко с глезене и ми е ясно, че с такъв материал толкова. Или както казва един, който иначе хич го не обичам, но в случая е много прав - качеството на мат'риала е много ниско. Вижда се всеки път, когато трябва да св направи нещои разумно, когато си видя поредната безпричинна драскотина с ключ на колата, когато се опитат да ме прегазят на пешеходна пътака, когато в магазина им иде да ме напсуват, че им търся стотинки да им дам точно. Когато.... всичко останало.
20 Февруари 2018 22:44
Как какъв Дикенс - Оливър Туист - тормозеното дете.


Тормозеният Оливър въобще не ходи на училище! Дейвид Копърфийлд - също. Той живее и се "учи" в пансион, където също го тормозят. Но не с иди ми-дойди ми. Детето Пип от "Големите надежди" се обучава на нещичко от съселянката Биди. Впоследствие в Лондон тютър му е мистър Матю Покет.

Романите на Дикенс трябва да се четат и препрочитат. А не да се правят от тях тв сериали за еднокнижници.



20 Февруари 2018 23:16
21 Февруари 2018 00:33
Perseus
20 Февруари 2018 22:31
7.30 е безумие. Даже и малките в 8 още спят. Имам късмет моят да учи наблизо, да го оставям да поспива. Но всичко има нужда от промяна. Никой и нищо не функционира в 7.30. Те училище. 7.30 през декември/януари е мрак и ужас. А за да си там в 7.30, в колко трябва да се вдигнеш? Още помян как спях в автобуса всяка сутрин в 6 до училище.

Обаче като гледам умниците над мен, които свързват всичко с глезене и ми е ясно, че с такъв материал толкова.

Единственият умник над теб, споменал глезене, съм аз.
Явно е нужно да обяснявам повечко.
Да видим.
Предпоставката ти е правилна - 7.30 е безумие.
Ще опиташ ли да се сетиш за решение?
Ще ти дам няколко възможни отговора:
1. Искаме още училища
2. Искаме даскалите да променят разписанието
3. Роним сълзи за материала
4. Кълнем материала
5. Возим детето за втория час
Возим го, щото не всички имат късмета ти твоят да учи наблизо.
Но пък садистите от разказчето имат късмета да отиват на работа към обяд.
Нищо не им пречи да закарат Александричка до училище; отначало за втория час към 8.10, после и ако посвикне - може и за първия към 7.30.
Подчертавам ако посвикне и може
21 Февруари 2018 01:18
с такъв материал толкова... качеството на мат'риала е много ниско. Вижда се всеки път, когато трябва да св направи нещои разумно, когато си видя поредната безпричинна драскотина с ключ на колата, когато се опитат да ме прегазят на пешеходна пътака, когато в магазина им иде да ме напсуват, че им търся стотинки да им дам точно. Когато.... всичко останало.


В някои случаи е ниско. Не обръщай внимание, не си струва. Животът е хубав и повечето хора са добри.

Поздрав
21 Февруари 2018 07:11
Децата трябва да са с бабите и дядовците си, а не по цял ден в училище.

Децата бяха с бабите си, когато бабите им се пенсионираха на 55.
Задължителна беше само предучилищната възраст, която беше полудневна. За тези родители, които по изключение не разполагаха с баби, имаше целодневни и седмични ясли и градини.
....
Сега - има задължителни - по закон вече - казарми за дечица. И работещи до хоризонта баби.
Тоест Сега - дори и децата, и бабите им да искат, няма как да са със...
21 Февруари 2018 07:16
Плодовете от Сегашното вече почваме да ги берем. Баберката на по-едрите и съвсем гнили плодове - тепърва предстои.
21 Февруари 2018 08:10
На божидаров и на медията им е важно децата да стават късно, за да гледат повече телевизия вечерта и през нощта!
Няма друга причина, приятели, не се заблуждавайте.
21 Февруари 2018 09:26
Проблемът не е в ранното ставане , а в късия сън поради късно лягане. Не бива да съсипваме нощния живот на децата беше казал съвременен български полицай.
21 Февруари 2018 09:32
7.30 е безумие.

Точно в толкова започвах и аз в малките класове преди мнооооого луни. Но не гледах Две капки вода и Биг брадър до 23:00-24:00 часа, а ме натирваха след Сънчо да спя.
21 Февруари 2018 09:54
Сиско, не могат децата да са с бабите и дядовците си, щото с пенсионната реформа старците още работят или преждевременно са отишли "във вечните ловни полета". Това беше при соца - бабите на 55, дядовците - на 60 и поемат внуците. Найс, а!
21 Февруари 2018 10:09
При ставане в 6.30 сън от 8 часа се осигурява с лягане в 22.30. Не изглежда непостижимо или сериозен проблем за деца 1-2-3-4 клас. Отделно, избор не на училище в квартала, а "в центъра" си е съзнателно решение на родителите. В търсените училища има голям наплив и обичайно смените са 2. Ако се започне в 8-8.30 втората смяна ще свършва след Сънчо. Отделно, татко ИТ и мама държавен чиновник започващи работа в 9-10 сутринта не са най-масовия случай. Доста народ започва работа в 8-8.30, като преди това трябва да са завели децата до училище и едва ли повечето работят някъде в двора или до портите на училището. Отделно какво е сега сутрин с трафика в големите градове и какво ще стане, ако масово децата пътуващи с автомобил тръгнат към 7.30 - 8 часа. И още много неща има.
Не всичко е ори, мели, яж.
21 Февруари 2018 10:40
Децата бяха с бабите си, когато бабите им се пенсионираха на 55.
Задължителна беше само предучилищната възраст, която беше полудневна. За тези родители, които по изключение не разполагаха с баби, имаше целодневни и седмични ясли и градини.

Аз ходех на детска градина и дори по мое време децата не разполагаха толкова масово с баби, повечето от които живееха в други населени места.
Моите деца също нямаха баби, които да си стоят вкъщи и да ги гледат, така че ходеха първо на ясли, след това на детска градина.
....
Сега - има задължителни - по закон вече - казарми за дечица.

Задължителна предучилищна детска градина (целодневна или полудневна) от 5 г. възраст.
И работещи до хоризонта баби.

И по правило работещи доброволно и след хоризонта хабилитирани преподаватели.
21 Февруари 2018 10:49
Защото в Третия свят, където трайно ни настаняват, масова практика е децата да работят от ранна възраст.


А в оня соц- свят как беше, а ? Помните ли ?
Един месец от лятната ваканция и един месец от учебното време през есента - бригада. Другото име на ангарията !
Защото се блъскаше на норма, под командата на безпросветни селяци, в лоши или никакви битови условия, без заплащане, лошо хранене, казармен режим с маршировки и всичко под строй, а ДКМС бди над всички с наказателния си арсенал ...
Не казвам, че това беше добре, а именно , че тогава бяхме в Третия свят - там където сега е Северна Корея.
21 Февруари 2018 10:49
Мдаммм.
По мое време почвахме училище в 7:00 със сутрешна физ зарядка.
След даскало в казармата тръбата ни будеше в 5:00 и отново разкършване, включително 2-3км крос.
При дъжд, сняг - на плаца, и така 2г !

В статията са пропуснали яслите и детската градина.
Според новите 'идеи' обучението ще започва от 4-годишна възраст:
http://www.segabg.com/article.php?id=894895
21 Февруари 2018 10:52
И по правило работещи доброволно и след хоризонта хабилитирани преподаватели.

21 Февруари 2018 10:56
Дежурния
21 Февруари 2018 10:09
При ставане в 6.30 сън от 8 часа се осигурява с лягане в 22.30. Не изглежда непостижимо или сериозен проблем за деца 1-2-3-4 клас. Отделно, избор не на училище в квартала, а "в центъра" си е съзнателно решение на родителите. В търсените училища има голям наплив и обичайно смените са 2. Ако се започне в 8-8.30 втората смяна ще свършва след Сънчо. Отделно, татко ИТ и мама държавен чиновник започващи работа в 9-10 сутринта не са най-масовия случай. Доста народ започва работа в 8-8.30, като преди това трябва да са завели децата до училище и едва ли повечето работят някъде в двора или до портите на училището. Отделно какво е сега сутрин с трафика в големите градове и какво ще стане, ако масово децата пътуващи с автомобил тръгнат към 7.30 - 8 часа. И още много неща има.
Не всичко е ори, мели, яж.

Констатциите ти са верни.
За "многото неща" руснаците казват "на семь бед один ответ"
Отговорът е глезене - любов, всестранна помощ, съчувствие, разбиране, благоразумие, ведрост, удобства, любов
Отговорностите на детето трябва да идват естествено и постепенно, а изискванията да нарастват с възрастта.
До 13-годишна възраст трябва да има само едно - да се пази.
Нищо повече.
Всичко останало трябва да бъде в негово удобство.
Аман от безотговорни родители, аман от маниаци!
Те са единственият проблем за повечето деца.
21 Февруари 2018 11:12
dobadoba
21 Февруари 2018 10:49
Мдаммм.
По мое време почвахме училище в 7:00 със сутрешна физ зарядка.
След даскало в казармата тръбата ни будеше в 5:00 и отново разкършване, включително 2-3км крос.
При дъжд, сняг - на плаца, и така 2г !

И колко беха 11-годишните момиченца в поделението ти?
Или по бригадите, дето некои ги споменаха?

За всичко си има време и място. Това е важното.
Синът ми не ходи войник, но си направи стаята на фитнес.
Гладиатор, пътека, велонещоси, щанги, гири
Башка мааше с рейса до най-добрата гимназия в София
Но по негово си желание и като му дойде времето
21 Февруари 2018 11:23
Нещата се усложняват и с прехода към лятно часово време, но кой знае защо това не е споменато в статията...
21 Февруари 2018 11:32
Sine_metu, ,
Момичета по бригадите имаше предостатъчно.
В казармата бяха 'зад оградата', също се намираха.
Както се казва, не може да спреш гората да се разлистя.

Според мен нещата се преекспонират, също като случая с ФПЧ замърсяването.

ПП: Радвам се за сина ти, че е амбициозен. Да ти е Жив и Здрав, внуци и пра-внуци!
21 Февруари 2018 11:37
статията е пример как "демокрацията" е промила нечии мозъци. тука местните казват
Kein Bier vor vier
сиреч бира преди четири не се пие. що? щото хората са на работа.

сега обратната сметка - за да свършиш работа в четири, в колко трябва да почнеш, ако обедната почивка е половин час? правилно, в 7:30.

авторът бие по грешна цел. вместо да рони сълзи как децата трябва да стават рано, да рони сълзи за идиотите-родители, които са неспособни да накарат децата си да си легнат рано.
21 Февруари 2018 11:38
А в оня соц- свят как беше, а ? Помните ли ?
Един месец от лятната ваканция и един месец от учебното време през есента - бригада. Другото име на ангарията !
Защото се блъскаше на норма, под командата на безпросветни селяци, в лоши или никакви битови условия, без заплащане, лошо хранене, казармен режим с маршировки и всичко под строй, а ДКМС бди над всички с наказателния си арсенал ...


Лъжеш. Помним, помним! Битът наистина не беше петзвезден. Нямахме норми - колкото - толкова. "Безпросветните селяци" ни канеха в читалището за вечерни забавления. Никви маршировки! Само преброяване вечер, да не е някой липсал. Никви декамесета и наказания! Редене на домати за износ в щайги. Бране на малини - незабравим кеф! В подготвителния клас - първи любовни трепети към батковците!

Един консервен комбинат само ми се зловидя с всепроникващ дъх на оцет. Другото - безгрижна младост, мечти!

Абе я да ти скъсам нервичките аз! https://www.youtube.com/watch?v=xxlC-ypGqic


21 Февруари 2018 12:16
Дорис, ,
И аз имам спомени.

За протокола: по морето има свободни места за кандидат бригадири всяко лято.
Осигурено спане/храна + МРЗ.
Който има желание да заповяда: дружна песен днес да пеем, песен песен на труда...
21 Февруари 2018 12:19
А какво ще стане ако се удължи учебната година? Тогава средно дневно броят часове ще се намали. И без това ние имаме една от най-дългите летни ваканции.
21 Февруари 2018 12:56
Абе я да ти скъсам нервичките аз!


Всуе се напъваш, Дорис ! Аз съм зодия Овен и ми минава за 5 минути.
Но нещата са такива, с малки изключения. И като се сетиш , че всичко това ставаше на фона на перманентни задявки и свалки с момичетата далеч от родителска опека, спомените никак не бяха лоши !
21 Февруари 2018 13:34
dobadoba
21 Февруари 2018 11:32

Благодаря ти! Да ти се връща!

За амбицията си спомням като донесе първата шестичка. Емоция, възторг; тати, вика, отсега нататък само шестици!
Почаках да се успокои и на "мъжки разговор" му казвам, че се радвам много, но по-важното е всеки ден малко повече да внимава и да се старае. По мъничко, по минутка, по половин, но всеки ден. А бележките... колкото му е интересно и колкото да преминава
Те така те с амбициите, до докторантурите им


21 Февруари 2018 13:43
Форумската интелигенция както винаги се е отплеснала във всички посоки. Господа, ако бяхте ученици, почти всички щяхте да получите двойка за анализ с елементи на разсъждение.

Научно е доказано, че толкова ранно ставане и започване на активни умствени занятия е вредно за малките деца. Проблемът е, че въпреки научните доказателства, у нас това няма да се промени - защото няма достатъчно училищни сгради. Много е просто.

Да, има градчета и села, където не виждам никакъв проблем да започват от 8:30 и в прогимназиалния курс - и на много места го правят.

В София обаче най-големите училища са на две смени, часовете са намалени на 40 минути, а 7-мия час е даже само 30 минути, за да могат да вместят две смени в едно денонощие. Няма как да не почват в 7:30 и да не свършват в 19:10. Кошмарно е за деца и за родители. Но изход няма да има в близките десетилетия.



21 Февруари 2018 13:54
А какво ще стане ако се удължи учебната година?

Ще вряснат учителите, че убиваме детството на децата.

Във ОК, например, учебната година започва най-късно в началото на септември. Имат 3 срока с по две половинки, т.е. 6 учебни периода. Половинките са разделени с по една седмица ваканция (октомври, февруари и май). Големите с две ваканции от по две седмици (Коледа и Великден). Учебната година завършва в края на юли. Лятната ваканция е 6 седмици. Децата в началното училище са на училище от 9 до 15, като това включва и времето за обяд. Големите учат от 9 докъм 16-16:30. Толкоз. Приемът в училищата се определя от местния съвет и е строго по териториален принцип, т.е. ако искаш детето ти да учи в определено училище си сменяш местоживеенето. Освен, донякъде, в частните училища. Има изключително строги правила колко може да пътува едно дете до училище. За малките - не повече от 45 мин. За големите - не повече от час.
21 Февруари 2018 14:00
Учебната година завършва в края на юли.

И колко е типичната температура през този месец, да кажем в стаи масово с южно изложение? Защото в България е топличко.
21 Февруари 2018 14:02
Дорис
21 Февруари 2018 11:38
Никви декамесета и наказания!

Нее, декамесето си беше сила.
Но не както го представя колегата.

Студенти сме първи курс. Едно момче, много свестно впрочем, вузовският партком го определи да замине за МГИМО. Определил, определил, радвахме се. Но момчето не щеш ли, вместо да дойде с нас на бригада, остана да чете за изпитите. Останал, останал, ама не ни се обади.
Накратко, направихме едно събрание на курса и гласувахме да не замине.
Единодушно.
И не замина, партийците зачетоха решението на групата.
Днес, честно казано, не бих гласувал да го порежат
21 Февруари 2018 14:02

21 Февруари 2018 14:08
21 Февруари 2018 14:11
навремето "лека нощ, деца" свършваше в 20.00
21 Февруари 2018 14:15
2. Искаме даскалите да променят разписанието Това не зависи от "даскалите"!!!
21 Февруари 2018 14:22
21 Февруари 2018 14:26
Дорис
21 Февруари 2018 11:38

Друг случай за бригади и как се променят хората.

Бехме съученици, а по-късно и състуденти с братчето на много известен човек. Абсолютно сигурен съм, че знаеш човека и почти - че сте приятели
В гимназията братчето искаше наказание за едного, дето закъсня за бригада. Скочихме, застъпихме се, отърва се с потупване по рамото.
След неколко години братчето, вече партиен член, защити да не наказват другиго, пак закъснел за бригада. Заради защитата му, поискаха да го накажат с първо партийно наказание. Та пак требваше да скачаме и да се застъпваме, тоя път за братчето. И него отървахме
Сила си беше декамесето
21 Февруари 2018 14:37
И колко е типичната температура през този месец, да кажем в стаи масово с южно изложение? Защото в България е топличко.

Това е несериозен довод, защото средните температури в България през ноември, декември, януари и февруари са далеч по-ниски от тези в ОК. Но не спира училището, нали. Охлаждането на помещение не е най-трудното нещо на земята, тези дни.
21 Февруари 2018 14:39
Сила си беше декамесето


И нямаше наркомани! О, спомени! И сефедемето беше глобална сила! Фестивалите на демократичната младеж помните ли?

https://www.youtube.com/watch?v=qkD8COZO-_E

Баща ми беше секретар на федерацията.
21 Февруари 2018 15:16
Наистина е безумие това ранно започване на часовете в българското училище. Решението - нови сгради, както мнозина писаха. Татко ще ми купи колело, ама друг път...Докато училищата се "оптимизират", зад която думичка се крие "закриване", така ще е. Другият начин да не се става толкова безумно рано е тотална промяна на учебните програми, намаляване на броя часове. Ама и това няма да стане. Като се сетя за песента "Един неразделен клас", там Тоника пеят "след петия час". Ами нямахме толкова много часове, когато ние бяхме ученици. За седми часове да не говорим, такова чудо не бяхме чували. Да ама пък се учеше на шестдневна седмица...
Бригадите си бяха незабравим купон!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД