:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,541,207
Активни 129
Страници 15,998
За един ден 1,302,066

Български пенсионери масово се лекували в Германия

Нямаме проблеми да се разплащаме за лечението на български граждани в Европа, увери здравният министър
Проф. Камен Плочев
Германия се е оплакала на българските власти, че значителен брой български пенсионери се лекуват в тамошни клиники, при това голяма част от тях са в последен стадий на болестта. Въпреки че там живеят приблизително толкова българи, колкото и в Испания, дълговете към Германия са несъразмерно по-големи от тези в Испания. Към Германия дългът е 128 млн. лв., докато към Испания е 23.1 млн. лв. На френски клиники дължим 38 млн. лв., а на австрийски - 22 млн. Тези детайли излязоха наяве около скандала с управителя на НЗОК проф. Камен Плочев и дълговете към европейски клиники, които са над 270 млн. лв.

Оплакването на Германия е известно поне от миналата есен, става ясно от стенограма на заседание на надзорния съвет на здравната каса от 13 септември 2017 г. За него разказва представителят на Асоциацията на индустриалния капитал в надзора на НЗОК Боян Бойчев, който е присъствал на разговорите с немските каси м.г. "Беше ми казано не много директно, че числата, с които немската страна разполага за разходите, показват, че има значителен брой пенсионери, които се лекуват в Германия и директно казаха - голяма част от тях са в последен стадий на болестта. Те казаха - защо български пенсионери се лекуват в Германия. Явно е, че те живеят там. Български пенсионер не може стандартно да си позволи да живее в Германия и казах - най-вероятно децата са там, теглят ги възрастните хора, лекуват ги както ги лекуват и след това предоставят сметката", обяснява Бойчев на заседанието.

В понеделник управителят на касата Камен Плочев хвърли бомбата, че премиерът му разкрил, че проблемът не е да платим парите, а "да пресечем източване на касата от български лекари, които работят в Европа и викат с рейсове определени хора, за да ги лекуват като спешни". Според "Медиапул" след това заседание на 13 септември здравният министър Красимир Ананиев е загатнал пред медии, че немската страна е готова да провери евентуални схеми за източване на касата, при което се облагодетелстват български лекари, работещи в германски клиники. Повече подробности обаче липсват.

Въпросното заседание е първото след избора на проф. Камен Плочев за управител на касата. Нито на него обаче, нито на 26 януари т.г., когато темата за дълговете към чуждите клиники отново е повдигната, Плочев взема някакво отношение. Седмици по-късно той изпраща самосиндикално писмо до парламента, с което иска актуализация на бюджета на НЗОК за разплащане с европейски клиники. Заради тази му инициатива здравният министър Кирил Ананиев поиска оставка на Плочев, но той не смята да я подава.

Според Ананиев проблемът е под контрол. И вчера министърът заяви пред Нова тв, че "нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски партньори по отношение лечението на българските граждани. Освен това никой досега не ми е докладвал, че има някакъв проблем по отношение на това разплащане". Той потвърди, че чужди клиники искат авансови плащания, за да са сигурни, че ще си получат парите за лечението, но "това се отнася за всички граждани на ЕС и не е отношение към България".КАЗУС

В темата беше замесен случаят на пациент, който така и не дочака белодробна трансплантация във Виена. Както "Сега" писа, съпругата на починалия съди МЗ за "незаконосъобразни действия, бездействие и неоснователно бавене на процедурата". Искът е за 500 000 лв. През 2016 г. Георги Хрисимов е кандидатствал през комисията за лечение в чужбина към МЗ за финансиране на белодробна трансплантация в Австрия, но не е дочакал операцията заради забавянето на комисията. Съпругата му Христина твърди, че това е единствената болница, която е приемала български граждани за белодробна трансплантация, но и тя вече не работи с българи. "Назначил съм проверка. До края на деня моите експерти ще ми докладват за проверката и аз ще предприема необходимите действия, ако има виновни лица", коментира по тези въпроси Ананиев пред Нова тв. До редакционното приключване на броя резултати от проверката не бяха оповестени.ДИАЛОГ

На 26 януари т.г. зам.-министър Жени Начева, която е и председател на надзора на касата, отново заявява, че проблеми няма и по отношение на най-големите държави, на които дължим - Германия и Австрия, са проведени срещи и има споразумение за разсрочено плащане. "Какво ни дава тази информация? Виждаме тенденциите, но никъде аз не виждам предложение и по-скоро позиция доколко тези разходи са били ефективни, какъв е резултатът от тези разходи и какво може да бъде подобрено за настоящата година", реагира Боян Бойчев. На тези негови въпроси Жени Начева отговаря, че се готви друг по-подробен отчет.
43
8184
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
20 Февруари 2018 20:00
siktirmek
20 Февруари 2018 20:14
*
20 Февруари 2018 20:15
Е баси гадните пенсионери, в последен стадии , вместо да си мрът кротко и да спестява бюджета от тях, те тръгнали в Германия да се лекуват.
Не хора а зверове.
20 Февруари 2018 20:27
Не хора а зверове.

"НЕУЛОВИМИТЕ ОТМЪСТИТЕЛИ"
20 Февруари 2018 20:30
Брех, какви интелигентни физиономии! Че и професор!
20 Февруари 2018 21:13
... на разговорите с немските каси м.г. "Беше ми казано не много директно, че числата, с които немската страна разполага за разходите ...


Този човек е в надзора на НЗОК и цитира "недиректни" числа. На този надзорен съвет никой от касата ли не дава информация?
По данни на самата НЗОК по спешност в ЕС се лекуват ок. 50 000 души всяка година, което струва 80 - 100 млн. лева. Има случаи по неколкостотин лева, както и такива по 300 - 500 000.
20 Февруари 2018 22:16
голяма част от тях са в последен стадий на болестта. Те казаха - защо български пенсионери се лекуват в Германия. Явно е, че те живеят там. Български пенсионер не може стандартно да си позволи да живее в Германия и казах - най-вероятно децата са там, теглят ги възрастните хора, лекуват ги както ги лекуват и след това предоставят сметкат


Мръсници! Тук ги оставят да мрат да и да освободят света от присъствието си, техните деца, гадове ниедни, ги влачат полуумрели в Германия, където ги лекуват, наместо директно в моргата.


Щеше да е смешно, ако не беше толкова тъжно, долно и жалко, че да се чудиш откъде има такива животни в държавните ни служби.
20 Февруари 2018 22:38
Мда-а-а, става вече ясно, че някои от ПО-РАВНИТЕ пенсионери ходят в Правителствената, ама в ЗАДГРАНИЧНИТЕ й филиали - в Германия, Австрия и Испания!

А дечицата на въпросните по.равни пенсионери държаха "скромните" си спестявания в КТБ, при Мустакатия, щото при него лихвата повече от хубава! А при арменчето и при другите кирякстефчовци, дето чужденците, собственици на приватизираните български банки, са ги цанили да им въртят на въпросните чужденци банковата собственост, депозитните лихви ПО-НИСКИ!

Я да питам туканка сведущите форумци - от три годин' вече я няма КТБ (= гъската, угоена от един, с мустаки, ама други двама му завидяха, поискаха му я гъската за малко, да я пооскубят, сварят и изядат, ама той не се съгласи, и стана тя, квато стана!), а пък лошите кредити ЦЕЛИ 10 % от кредитния портфейл на банките, 10 млрд. и кусур левета - според оня ден огласени официални данни за 2017-та! Що така бе Радев и другите подуправители БНБейски! Нали Мустакатия беше необластомът на банковата ни система! Е, изрязахте го, нема го веч, ама разсейките - из ЦЯЛАТА т.нар. АББ, Асоциация на банките в България, същите дето са раздали въпросните 10 милиарда и кусур ЛОШИ кредити! (Лоши ама само за юр.лицето лоши, иначе за разни физ.лица, и вътре в банките, и извън тях, много ХУБАВИ кредити!)
20 Февруари 2018 23:32
Жалка работа! И като не могат да обвинят немските лекари, пак нашите са виновни. Ние сме универсалната изтривалка за всяка административна нескопосност в здравеопазната ни система!
20 Февруари 2018 23:49
Български пенсионери масово се лекували в Германия


Щом немецът се оплаква, нека прати адекватен брой техни пенсионери да се лекуват в България.
Така ще сме квит...

.....................................................
http://www.drago.info/
21 Февруари 2018 00:36
Щом немецът се оплаква, нека прати адекватен брой техни пенсионери да се лекуват в България.
Така ще сме квит...


Ние сме квит ... е не съвсем.
Доста граждани на ЕС, вкл. и българи осигурени в чужбина, се лекуват по спешност у нас. Техните фондове са очаровани от цените, защото плащат лечението по цени на НЗОК.
Последно при на имахме германец с мозъчно сътресение. Това, което плати неговата каса (прегледи от неврохирург, скенер, 4 дневно лечение в болницата) беше 197 евро.
Убийствена сума!

21 Февруари 2018 00:46
Фалитът на социализЪма ще ни се види като детска игра в сравнение с очертаващия се банкрут на лоялната и предвидима членка...

21 Февруари 2018 00:49
Гиди престъпни типове! Вместо да мрат, ще ходят в Германия да харчат народните пари за собствен кеф. Я връщайте бързо откраднатите пари, че България тясна ще ви се види дори в гробищата...
21 Февруари 2018 08:28
Какви деца е родила Kleta majka Balgariq - лекуват болните си родители по странство вместо да ги оставят на сегашната "здравна система"
21 Февруари 2018 08:28
най-вероятно децата са там, теглят ги възрастните хора, лекуват ги както ги лекуват и след това предоставят сметката"


Скоро четох някъде, че българите в Германия били някъде между 300 и 400 хиляди. Не знам дали се включват и зиганските тълпи или това са само официално регистрираните и установилите се за постоянно там. Но както и да е, от казаното излиза, че хиляди от тези българи "теглят" пенсионери, за да ги лекуват там. Щом тук отчитат официално, че около 50 000 българи /при това основно не пенсионери/ се лекуват в чужбина, сметката показва, че сигурно половината от тях трябва да са пенсионери, "изтеглени" в Германия от децата си. Да се смееш,ли, да плачеш ли от простотиите, които се леят от устите на управляващите, стократно умножавани от медиите.

А на Ананиев газетата да му купи риза, че го кръсти Красимир.
21 Февруари 2018 08:30
Хората ходят в Германия, защото нашата здравна система е паратька работа, като всяко нещо управлявано от ГЕРБ. Пет човека наши хора на хранилка и щракай с пръсти. Когато резултатите се окажат катастрофални всички са изненадани.
21 Февруари 2018 08:41
Последно при на имахме германец с мозъчно сътресение. Това, което плати неговата каса (прегледи от неврохирург, скенер, 4 дневно лечение в болницата) беше 197 евро.

В Германия СТ-то струва 820 Евро, лаборатория 60 Евро, преглед от специалист 50 - 150 Евро, 4 дена в болница по най-малко 250 Евро на ден. Общо 1.950 Евро. Тоест 10 пъти повече.
21 Февруари 2018 08:56
Какво се чудите, че цената на лечението в Германия била 10 пъти по-голяма? Ами че почти такава е разликата и в стандарта. По този начин се източва държавата ни. Поредният. И на никой досега не му е направило впечатление, камо ли да се сетят предварително, докато пишат законите. И няма никакво значение кой управлява - безотговорността е еднаква.
21 Февруари 2018 09:30
То българин и на проститутка да отиде зад Калотина - все го източват.
21 Февруари 2018 09:37
Nickolas
21 Февруари 2018 09:30
То българин и на проститутка да отиде зад Калотина - все го източват.

Не ти ли правят отстъпка, като на социално слаб?
21 Февруари 2018 10:03
По собствен опит ли?
21 Февруари 2018 10:06
hamer
21 Февруари 2018 08:28


250 милиона дългове.. се правят от малко на брой но скъпи лечения. А там няма евтини лечения. Сигурно 80% от тия пари са отишли за не повече от 1000-2000 пациента.
21 Февруари 2018 10:24
Да, Mick. Сигурно е точно толкова, че е от скъпи лечения, колкото е сигурно, че всички български пенсионери имат собствени жилища по 100 Хил евро и нагоре и не искат да ги продадат и да живеят. Нали?
21 Февруари 2018 10:59
Проблем ако има е че тези Деца не плащат осигуровки тука аз олеквам с 2000 лв. всеки месец за да има за другите дори лечение в Германия. С други думи всеки на който роднините му се лекуват извън България да бъде така добър да си плаща осигуровките тука. Иначе да - това е източване на здравната каса от хора които реално нямат принос в пълненето на касата.

Крайно време е да минем на система който внася той ползва а за останалите не знам. Защото сега е по-лошо от комунизма едни плащат други ползват, тогава поне всички не плащаха.
21 Февруари 2018 12:04
homoludens


той бил олеквал а бе защо трябва да се пишат идиотизми?
21 Февруари 2018 12:12
Гледай сега от 20 години стаж имам 0-дни на държавна или общинска или каквато и да е работа дето да се взимат пари от бюджета. Болничен също не ползвам защото не ми е оферта.

Зад всеки мой лев заплата стои реално произведен и продаден продукт, което в тази глобална конкуренция си е направо постижение. И в тези условия всеки месец едни 2000 лв. заминават за държавата под формата на данъци осигуровки и акцизи. Лошо няма така трябва, лошото е че съм малцинство демек тези дето пълним касата/кацата сме по-малко от тези дето вадят от кацата/касата. А да ми кажеш че една значителна част от обществото не се възползва успешно от ситуацията е лъжа.

А на среща нищо 8000 лв. ми струваше раждането на втория ми син.
21 Февруари 2018 12:33
направо почвам да роня сълзи за теб, ей така:

айде сега да обясниш как точно лечението на някого в германия те кара точно теб да олекваш с две хиляди лева, щото това малоумие си написал по-горе.

21 Февруари 2018 12:38
как точно лечението на някого в германия те кара точно теб да олекваш с две хиляди лева, щото това малоумие си написал по-горе.


нека аз.
ами по следния начин - НЗОК трябва да плати на немската примерно каса за извършена дейност. тия пари НЗОК ги взима от бюджета си, който иначе, в идеалния вариант, би трябвало да се харчи за лечение в страната.
цената на една процедура в германия вероятно е по-голяма от цената на същата процедура у нас.
ерго, сяка платена процедура в чужбина струва колкото същата процедура да се случи тук, плюс неква горница.
горницата яде бюджет и намалява броя на процедурите, които могат да се свършат тук.
така добре ли е?
21 Февруари 2018 12:40
не е добре. не обяснява по никакъв начин тръвдението на оня горния / / как точно той бил олекнал с два бона точно от пенсионерите, които се лекуват точно в германия.
21 Февруари 2018 12:42
бе, зарежи.
21 Февруари 2018 12:48
Този въпрос доста се профанизира, както в публикацията, така също и в коментарите.

Обективната информация може да бъде систематизирана съвсем накратко: Здравната каса трупа дългове, защото плаща (много) скъпи лечения на пациенти, (голяма) част от които в последен стадий на (ракови) заболявания.

Фактите са следните: Ракови заболявания в много напреднал стадий са изключително трудно (невъзможно) лечими. Лечението (по-правилно е терапия за поддържане на качеството на живот) е изключително скъпо. Можете да си мислите за нещо > 5000 Евро/месец. Ранно идентифицираните ракови заболявания са много по-лесно лечими. За съжаление не в България СМЕ ШАМПИОНИ по късно диагностицирани заболявания. От там скъпо струващи терапии практически без изглед за успех. Повечето се правят в Германия, затова задлъжняваме там. В немския отговор има рационален елемент, базиран на обективно много малката вероятност да излекуват пациент с раково заболяване в 4-ти стадий.

Тоест, вместо трябва да приказваме и пишем глупости, трябва МНОГО спешно да се търси променяна в здраваната система с цел по-ранно диагностициране на раковите заболявания. Тогава шансовете на пациентите са по-големи и лечението излиза по-евтино и е наистина лечение. Тук е акцента на всички развити здравеопазвания в света.

Пример: Ранно диагностициран рак на простата е почти напълно лечим за месеци (>90%). Късно диагностициран рак на простата с метастази (4-ти стадий) е изключително трудно лечим с много скъпи медикаменти, повече от които подобряват качеството на живот на пациента. Следене на PSA след 50 г. е добър начин да се диагностицира рано рак на простата. Колко кампании за информиране на мъжете за горните факти са ви известни. А всяка вечер слушате по новините реклами за Простамол УНо и др. подобни....

Издвод: Образованост на населението, внимание към собственото здраве, информираност (отнсно рискови групи и т.н.), самонаблюдение и профилактика с цел ранно идентифициране на възможен проблем (когато той потенциално може да бъде решим)... Алтернатвата е чакане до последно, неходене на прегледи, липса на самоконтрол и в резултат идентифициране на проблема, когато той най-вероятно не е решим с пари (но опита за решение струва много скъпо ).

21 Февруари 2018 14:57
Виж сега обективната истина е следната.

За да има болници, здравна каса, пенсии и т.н. Трябва да има едни, като мен "РОБИ НА ОЩЕСТВОТО" които внасят данъци и осигуровки много повече от това което получават като обществени услуги насреща плюс офертата, че за родените след 1977 пенсии НЯМА да има. Нямам нищо против пенсионерите, ромите, болните просто искам или всички да си плащат лептата включително едрия бизнес и офшор-land или драстично да се намали данъчно осигурителната тежест защото разликата между брутния ми доход и това което ми влиза в джоба ами никак не ми харесва. Просто със стригането на 100 000 балъци обществени услуги не може да се предоставят. А пък за работещите българи в чужбина съм особено чувствителен защото всички обществени услуги, които техните родители ползват и те самите като си дойдат се плащат от такива като мен.
Просто си представи, че всички взимаме минималната заплата и работим все на работа финансирана от бюджета било директно, било през обществени поръчки. какво правим тогава? Моля отговори ми!
Конкретно на твоя въпрос как ми бъркат в джоба ами бях кристално ясен ако не плащах данъци и осигуровки нямаше да ми бъркат. Сега ако ти си мислиш, че тези почти 300 000 000 дългове няма да ги платим, малко си се объркал.

П.С.
Също така не трябва да се забравя че сме във валутен борд и печатницата е затворена.
21 Февруари 2018 17:19
С други думи всеки на който роднините му се лекуват извън България да бъде така добър да си плаща осигуровките тука. Иначе да - това е източване на здравната каса от хора които реално нямат принос в пълненето на касата.
Роднините му се лекуват на основание, че те са здравно осигурени в страна от ЕС и като такива имат законно право да се лекуват в която и да е страна от ЕС по техен избор.
21 Февруари 2018 17:25
А пък за работещите българи в чужбина съм особено чувствителен защото всички обществени услуги, които техните родители ползват и те самите като си дойдат се плащат от такива като мен.
Айде пак. Родителите са работили ТУК. И на мен не ми харесва бруто-нето картинката във фиша ми, но нито пенсионерите, които са изработили своето и имат право на качествено лечение, нито децата им, където и да живеят и да работят са ни виновни. Не те ли дразни циганската пасмина, която бълва поколение след поколение негодни за нищо, напълно неграмотни индивиди на които ти, аз и още няколко стотин хиляди балъци плащаме детски, помощи, спешна помощ, абе целия масраф?
21 Февруари 2018 18:22
Здравка
21 Фев 2018 17:25


21 Февруари 2018 19:32
Кво става коха сезонен гастарбактер, обикновено в зоната на здрача и осигуряван у нас, си прасне пръста с трслата в Германия, Испания или Холандия. В Англия системата е малко по-различна. Просто списъка се набива на очи като сттаните в които последните години се е съсредоточила сезонната емиграция. И Гърция-разбира се,
Скоро говорих с един във вузторг от германска болница. Подизпъьнител на турчин, нает от риснак работещ за кюрд. Бригадата регистрира оод у нас, плаща тук осигуровки и бачка там.
21 Февруари 2018 19:33
.
21 Февруари 2018 19:35
Кво става коха сезонен гастарбактер, обикновено в зоната на здрача и осигуряван у нас, си прасне пръста с трслата в Германия, Испания или Холандия. В Англия системата е малко по-различна. Просто списъка се набива на очи като сттаните в които последните години се е съсредоточила сезонната емиграция. И Гърция-разбира се,
Скоро говорих с един във вузторг от германска болница. Подизпъьнител на турчин, нает от риснак работещ за кюрд. Бригадата регистрира оод у нас, плаща тук осигуровки и бачка там.
21 Февруари 2018 19:35
.
21 Февруари 2018 19:40
Кайзер Созе
21 Фев 2018 19:35


http://www.comnet.bg/burgas/za-klienta-burgas/kontakti_burgas.html - чудна връкза, нямам оплаквания
21 Февруари 2018 19:43
Телефон, много арматура, клетка на фарадей, диван, мързи ме да стана. Нямам оялаквания
21 Февруари 2018 19:44
Телефон, много арматура, клетка на фарадей, диван, мързи ме да стана. Нямам оялаквания
21 Февруари 2018 19:46
Телефон, много арматура, клетка на фарадей, диван, мързи ме да стана. Нямам оялаквания
Кат кръстословица-да не хванеш Аьцхаймер, ще го броим превенция
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД