:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Златната ограда с Турция ще има и златна поддръжка

От БСП поискаха главният прокурор да им предостави доклад на ДАНС за нарушения при строителството
СНИМКА: БГНЕС
От ръководството на БСП настояха да получат доклада на ДАНС за строежа на оградата по границата с Турция. Според депутата Елена Йончева (вдясно) в него имало разгромяващи данни за нарушения.
Оградата на границата с Турция, чието изграждане вече струва около 200 млн. лв. (почти милион на един километър), ще продължи да поскъпва. Държавата е сключила странни договори с фирмите, издигнали оградата, в които почти няма ангажименти за ремонт и поддръжка. Така възстановяването на нарушени участъци от страна на трети лица (най-често бежанци и трафиканти, които отварят дупки или събарят ограждения на определени места) не е грижа на изпълнителите на оградата.

Извън гаранционната поддръжка са и разрушенията, причинени от наводнения, свлачища, ветрове и бури. Именно за подобни проблеми с разрушени участъци и за калпава работа на строителите алармира преди време народният представител от БСП Елена Йончева. За поправяне на поражения вследствие на подобни природни бедствия, за почистване на канавките, водостоците, избуялата растителност, както и изградената инфраструктура в близост до оградата тепърва ще се търсят фирми.

Това стана ясно от мотивите към промени в Закона за обществените поръчки, внесени в парламента от двама народни представители - Данаил Кирилов от ГЕРБ и Христиан Митев от "Обединени патриоти". С тях се предвижда поддържката на оградата да се изключи от задължителните процедури за избор на изпълнител. Целта била да се ускори сключването на договори, защото вече имало множество случаи на разрушени участъци, които няма кой да поправи. В момента само изграждането на възпиращото съоръжение бе изключено от изискванията на закон за обществените поръчки. Така се избягваха възможностите за обжалвания, които забавят строителството.

От мотивите не става ясно с какви средства ще се осигурява поддръжката и колко би струвала. Никъде не се споменава и колко пари до момента е струвало възпиращото съоръжение. Преди време председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че вдигането на 234 км ограда по българо-турската граница е излязло около 200 млн. лв.

Строителството на оградата и евентуални нарушения при него вчера предизвикаха и пореден политически скандал, в който от БСП обвиниха главния прокурор Сотир Цацаров, че не им предоставя доклад на ДАНС, в който имало фрапиращи изводи за разхищения. Социалистите ще отправят питане към Цацаров защо не огласява резултатите от проверка на ДАНС. Лидерът на БСП Корнелия Нинова припомни, че на 6 декември миналата година Цацаров е обявил на заседание на правната комисия, че относно строителството има доклади на АДФИ и на ДАНС и че "до седмица наблюдаващият прокурор ще вземе решение дали да образува наказателно производство".

Според Нинова в доклада на ДАНС имало изводи за "завишение на проектната стойност в сравнение с пазарните цени", както и за "неосъществен контрол от страна на възложителя". "Докладът на ДАНС е изпратен в прокуратурата, а от обещанието на г-н Цацаров са минали шест седмици. От една седмица искаме от ДАНС резултата от този доклад, защото сигналът бе подаден от нашия депутат Елена Йончева. Изпратили сме и официално писмо до главния прокурор с искане да ни информира докъде е стигнала проверката. За съжаление нямаме отговор. Затова питаме главния прокурор какво се случва и защо не ни се отговаря. Прикрива ли се нещо? Ще има ли образувано досъдебно производство, за какви пари става дума, за какво завишение на проектната стойност в сравнение с реалните цени", попита тя.

"Лично съм звъняла в ДАНС с настояване този доклад да се предостави на нашата парламентарна група. Този доклад на ДАНС е разгромяващ и прокуратурата трябва да образува дело. Защо до този момент не е образувано дело? Това е скандално", допълни Елена Йончева. Тя ще заведе дело срещу зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов за думите му пред Би Ти Ви, че "Елена Йончева и най-близък съветник на Цветан Василев са източвали КТБ". "За тази клевета ще потърся правата си в съда. Г-н Цветанов има опит в разпространяването на лъжи и клевети. Поради тази причина Европейският съд по правата на човека е осъдил България над шест пъти именно поради лъжите, които г-н Цветанов изрича през последните години", коментира Йончева.

11
4482
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
20 Февруари 2018 20:24
.
Същото се отнася и за нашите магистрали ...

20 Февруари 2018 21:04
Има българска разработка- подобрител за асфалт.
Когато се добави към основната смес, се дава минимум 5 години гаранция, подобрения асфалт не замръзва под минус 30градуса, не се размеква под плюс 70 градуса.
Подобрителя струва буквално стотинки.
НИКАКЪВ интерес от български фирми, специализирани в строителство на пътища.
21 Февруари 2018 00:25
на 6 декември миналата година Цацаров е обявил на заседание на правната комисия, че относно строителството има доклади на АДФИ и на ДАНС и че "до седмица наблюдаващият прокурор ще вземе решение дали да образува наказателно производство".


Нинова не разбра ли, че това, което в тукашния бантустан наричат по стечение на фонетични обстоятелства "прокуратура", е организация със съвсем различни приоритети...

...........................................................
http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-na-prokurora/
21 Февруари 2018 00:44
Подобрителя струва буквално стотинки.
НИКАКЪВ интерес от български фирми, специализирани в строителство на пътища.
Проблемът на този подобрител е, че струва "буквално стотинки".

Да го направят 2 млн за км, и ще видиш как ще почне да се харчи.

Уви, така работи феодалната българска икономика.

21 Февруари 2018 05:57

greenville
20 Фев 2018 21:04
Мнения: 651
От: Bulgaria
Има българска разработка- подобрител за асфалт. Когато се добави към основната смес, се дава минимум 5 години гаранция, подобрения асфалт не замръзва под минус 30градуса, не се размеква под плюс 70 градуса. Подобрителя струва буквално стотинки. НИКАКЪВ интерес от български фирми, специализирани в строителство на пътища.


Ако не партийните лидери, а ние, гражданите, избирахме 240-те в НС, сиреч ако избирателната система беше такава, че въпросните 240 биваха избирани не от 31 многомандатни района, а от 240 едномандатни такива, с абсолютно мнозинство на 2 тура; и ако, в пакет с такава една избирателна система, имаше и а/ система за регулярни, на 3 месеца, отчети на избраника пред избирателите от района му, и б/ система за ПРЕДсрочна подмяна на избраника с нов такъв ако отчетите не задоволяват, то, драги Greenville, щеше сред 240-те да се намери един, който между 1-во и 2-ро четене на законопроекта да внесе предложение към параграфите на даникирливия законопроект да се добави още един параграф (вж. текста му по-долу), а пък останалите 239 допълнително внесения параграф да го приемат, с единодушие, и с акламации, standing ovation даже! (По Татово време, в "Работническо дело" на овейшъна му викаха "бурни и продължителни ръкопляскания"!)

Текстът на допълнително внесения параграф, първата му алинея, можеше да е такъв:

ЗАНАПРЕД, при строителство на нов път, или пък при ремонт на наличен, независимо дали с обществена поръчка или без такава поръчка, е пристъпено към строителството, респективно към ремонта, СТАВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ДОБАВЯ към асфалта, който ще се използва при строителство на пътища или при ремонта им, такъв и такъв подобрител, който прави асфалта такъв и такъв!

И като втора алинея на допълнително внесения параграф:

ЗАНАПРЕД ПОДЛЕЖАТ НА НАКАЗАТЕЛНО ПРЕСЛЕДВАНЕ както изпълнителят на пътно строителството, респ. на ремонтиране на път, така и възложителят на обществената поръчка (ако строителството или ремонтът е възложен чрез такава поръчка), респективно разпоредителят, първостепенен или второстепенен, с бюджетни средства, разплатил строителството или ремонта, извършено по друг ред, а не с обществена поръчка, ако при последващия контрол на пътя, новоизграден или ремонтиран, се разкрие, че в асфалтовата смес, НЕ Е БИЛ ДОБАВЕН подобрителят хикс-игрек-зет (правещ я еди-каква си)!

Но, драги ми Greenville, горните две проекто-алинеи НЯМА да бъде внесени между първото и второто четене! НЯМА!

Защото 240-те не са това, което Конституцията повелява да са! Щото тя едно повелява с първата алинея на своя Чл.42-ри, ама с втората му алинея на същия член 42-ри, пак тя, Конституцията, е пратила на майната си духа и буквата на първата алинея! И затова НЯМАМЕ описаната в първия ми абзац горе "3 в 1" система за регламентиране на взаимоотношения между 240-те в НС и гражданите на РБългария, които са над 18 години, и не в панделата или лудницата! Но си имаме система, от 1991 насам, при която т.нар. избирател ходи до урната за да изиграе ролята на НОТАРИАТ, на ГУМЕН ПЕЧАТ, за решеното от върхушките на няколкото т.нар.системни партии!
21 Февруари 2018 07:45
Европейският съд по правата на човека е осъдил България над шест пъти именно поради лъжите, които г-н Цветанов изрича през последните години",

Шест е любимо число на г-н Цветанов! Още от Вършец!
21 Февруари 2018 09:55
(почти милион на един километър),


Че то, при такава цена да бяхме опънали една високоскоростна магистрала.
Тогава и пиле нямаше да може да я прелети, камо ли въшливи махамби.
21 Февруари 2018 11:34
Един суджукораст никога не казва" "Стига съм крал!"
21 Февруари 2018 11:34
Един суджукораст никога не казва" "Стига съм крал!"
21 Февруари 2018 17:35
Кога ще започне годишното боядисване с АСФАЛТ?
21 Февруари 2018 17:40
Скрий: Име,IP

greenville
Имам роднина (пътен инженер), който от 20 години живее в УСА и предложи там подобен проект за пътно строителство, одобрен патент, дори писаха в 24 часа или Труд, но и там строителните фирми не сакат да строят здраво и дълговременно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД