:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 367
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София прие промените в приема за първи клас

Нови правила има и за детските градини
От есента бъдещите първокласници в София ще бъдат приемани по нови критерии. Вчера Столичният общински съвет прие промяна в Наредбата за прием в първи клас. Основният критерий, на който трябва да отговарят бъдещите първолаци, е т.нар. уседналост. Той е разделен на 4 групи. Първа група дава най-голямо предимство на децата, които поне три години имат постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището. Втора група се отнася за деца, живели над 1 година в прилежащия район на училището, но постоянният/настоящият им адрес е променен през последните от 1 до 3 години преди подаване на заявлението. Трета група са деца, които са живели в прилежащия район на училището, но адресът им е бил променен през последната 1 година преди подаване на заявлението. Ако постоянният/настоящият адрес на детето е променян през последните над 3 години, от 1 до 3 години или през последната 1 година преди подаване на заявлението, но промяната попада в границите на прилежащия район на училището, се ползва по-благоприятната за ученика група. В четвърта група попадат деца, които са с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището към деня на подаване на заявлението.

8 допълнителни критерия са предвидени в случите, когато броят на децата в определена група надхвърля броя на местата, определени с училищния план-прием. Най-много точки получават децата, които имат брат или сестра в същото училище - 22 т. Дете с трайни увреждания над 50% получава 6 т. По 5 т. получава: дете с двама починали родители, дете, което живее в семейство с три и повече деца, и дете с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район, граничен на прилежащия район на училището. Децата, които са завършили подготвителна група в избраното училище, получават 4 т., при един починал родител - 3 т., и дете, отглеждано в приемно семейство или семейство на роднини и близки, както и дете с един неизвестен родител и осиновено дете - 1 т.

С новите правила за прием в първи клас отпадат критериите за адрес на месторабота на един от родителите в границите на определената за училището прилежаща територия и за адрес на месторабота на един от родителите в административния район на училището.

"Това, което беше особено важно, е, че се намери решение за въпроса с многодетните семейства. Те получиха сериозен бонус за приемането и решихме най-важния въпрос при записано първо дете - къде отива второто. Беше разработен ефективен механизъм, който да позволи второто дете да се класира при първото и всяко следващо - също", коментира зам.-кметът Тодор Чобанов. Според него механизмът, който е разработен, е много, много по-работещ от миналогодишния.

Съветниците промениха и наредбата за прием в детските градини в София, около която в последните седмици възникнаха редица скандали. "Най-съществената промяна е, че за разлика от досегашния регламент, който водеше до записване на деца със специални образователни потребности и хронични заболявания извън системата за публичен прием, сега реално всички деца ще трябва да кандидатстват в системата за публичен прием, което съм убеден, е една добра процедура. Скоро ще видим и резултатите от нея", обясни Чобанов. В групите вече ще се приемат по 5 деца с хронични заболявания и 3 със специални потребности.

Според приетата наредба към осемте социални критерия за прием в детска градина, действащи при сегашната наредба, са добавени още два, всеки от които носи на дете по още 1 точка. Те са, ако в семейството има и друго дете, което посещава същата детска градина или подготвителна група в училището и ако кандидатстващото зa място дете има разлика до две години с друго дете от семейството.

НАД ЛИМИТА

На въпрос предвижда ли се ограничение на броя на децата в групите, където са повече, за да се преустанови допълнителният прием, Чобанов отговори, че в около 25% от детските градини броят е над това, което е обявено като регламент, но същевременно няма отказ от държавата да финансира такива групи. Освен това средната посещаемост реално била много по-ниска - например сега в грипния сезон в групите имало по 10-12 деца.1357
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД