:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 536
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Прозрачност без граници" попиля хвалбите на премиера за корупцията

България се родее с Беларус, Вануату и Лесото по подкупни политици и чиновници
Автор: Transparency.bg
Къде сме ние и другите от ЕС
Мащабно проучване на "Прозрачност без граници" (Transparency International) буквално счупи розовите очила, с които нашите управляващи гледат на корупцията. Страната ни се оказва на позорното 71-во място в Индекса за възприятие на корупцията за 2017 г., който бе публикуван в сряда. Това е поредната международна класация, в която България е най-зле представящата се членка на ЕС.

Авторите на проучването, което обхваща над 170 държави, изрично уточняват, че то оценява покварата сред политиците и чиновниците и не се занимава с проявленията й при бизнеса и гражданите. В същото време се "мерят" всякакви разновидности на корупцията - подкупи, злоупотреба с власт и пост, ходатайства и връзкарски назначения, уреждане на обществени поръчки и т.н.

71-вото място е срамно за европейска държава и ярко контрастира с хвалбите на премиера Бойко Борисов, който напоследък агресивно обяснява, че правителството громи корупцията и критиките са безпочвени. "Ако има такава корупция, каквато казват, ще има ли ръст на икономиката и инвестиции. Как ще ни избират все нас на първо място", разсъждаваше Борисов през януари пред евродепутатите в Страсбург. "Как може контрабандата на цигари в България да е само 6% и в същото време "който откъдето се появи, да ни пита борим ли се с корупцията", възмути се Борисов през февруари в София и се закани да пита колегите си от ЕС дали имат такива успехи в борбата със сивата икономика.

Подреждането, направено от "Прозрачност без граници", сочи, че покварата сред нашите политици и чиновници не е толкова мащабна като в намиращите се на дъното Либия, Судан, Сирия и Сомалия. Но е показателно, че наши "съседи" в Индекса са държави като Беларус, Оман, Буркина Фасо, Вануату и Лесото. Можем само да завиждаме благородно на Дания, Швеция и Финландия, които са в челото, и да се възхищаваме на Естония, която е на престижното 21-во място в света.

ОЦЕНКИ

България не само е в застой в битката с корупцията, но и все повече изостава от страните в региона и оценката й вече е по-ниска и от средното за Балканите, отбелязват от "Прозрачност без граници". И още тежки критики: "Липсва раздвижване по отношение на превантивните мерки за борба с корупцията и трансформация към прозрачно и отчетно управление, напълно е неглижиран проблемът с лобизма и за защитата на лицата, които предоставят информация за корупция".НАКЪДЕ

В краткосрочен план са важни реализацията на електронното управление и ефективността на работа на новия антикорупционен орган в страната, а в дългосрочен план трябва да бъде категорично преодолян проблемът с политическата корупция, пишат за България авторите на Индекса.18
7223
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
22 Февруари 2018 19:46
Баце не чете Прозрачност без граници, така че проблеми за нас няма. Отличници сме, стЛбилни сме и Шенген е зад ъгъла.
22 Февруари 2018 19:56
...и Шенген е зад ъгъла

Тц! На една боя разстояние!
22 Февруари 2018 20:45
Индекса за възприятие на корупцията

Т.е. усещането за корупция на ангажираните грантово финансирани НПО. НПО, които по една "случайност" си имат и политическа партия, чиято основна прокламирана цел е борба с корупцията. Нищо, че тази партия е пряк и идеен наследник на най-корумпираното управление, издигнало корупцията до държавна политика. Костовисткото.
23 Февруари 2018 07:31
Орешарски е виновен - няма друго обяснение!
23 Февруари 2018 08:12
Не знам колко е реалната корупция в България. Но да се мери с усещане за корупция е подигравка. Българите се имат за най-нещастни макар , че отвън се чудят как може държава от златния милиард да е най-нещастна. Мрачните усещания на българина в основата си са свързани с демография и чувство на безперспективност , а не с огромна корупция.
23 Февруари 2018 08:30
Темата е пример за словоблудство , и това от години. Защото все се говори за "корупция" , а истинският проблем си има друго име. Неотдавна някаква западна газета разчупи медийното ни табу и го нарече с истинското му име. В България царял "мафиотски дух" ! Е те това е проблемът , между кокошкарското "корупция" и много по-глобалното и страшното "държава-мафия", има качествена разлика. България НИКОГА няма да влезе ни в Шенген , нито истински да се интегрира в ЕС , докато е държава на мафията. "Корупция" е западен евфемизъм , зад който се крие именно това - "мафия".
23 Февруари 2018 08:44
Дори и към МногоУменми се ще да добавя:Вече не е Държавамафия,а мафия с палаш държавни органи.Държавата като политическа ожрганизация не съществува,има държавни органи0лични бухалки на онзи...
23 Февруари 2018 09:09
Тези дни четох, как експертът, писал в ООН методика как да се отнасяме с децата, бил педофил. Та и тази - Трансперанси интернешънъл, е горе-долу същата. Босна и Херцеговина практически се управлява от ООН и ЕС, над цялата държавна власт е "Върховен представител на ЕС и ООН", а на такива НПО-та е дадена власт да поучават местните хора. Та въпросната "Трансперанси" изготвяше черен списък на хората, които не бива да се назначават в държавната администрация и държавните компании, в т.ч. енергийни и водоразпределитени компании, "заради участието им във войната". Не става въпрос за военни престъпници - те си се вкарват в затвора съглано съответния закон, а за обвинения, които не се нуждаят от доказателства - "експертите" на ТИ "имат такава информация". Та тези хубавци тръгват да обикалят шефовете на всяка по-голяма държавна компания или енергийно дружество и "говорят в числа" - ако не си платиш, влизаш в черния списък. Ставаше въпрос за стотици хиляди евро откуп от човек, не за "шише ракия". И онези си плащат, къде ще ходят - в БиХ е безработица. Да, ама в един момент Милорад Додик, президента на Република Сръбска в състава на БиХ, обяви пред света тази информация и конкретните имена на "честните експерти". Леле, какъв вой се вдигна - това на Делян Добрев нищо не е! Горките честни експерти, гнусно оклеветени, те безкористно помагат на горката държава, а да срещнат такова отношение! Да не мислите, че някой нещо им направи?! Не, ТИ застане зад "експертите" си и ЗАПЛАШИ, ЧЕ ЩЕ СЕ МАХНЕ ОТ БиХ! Мале, ужас! Президентство (там са трима на всеки пост!), депутати и "всякая сволач" - без Додик и другите политици от Р Сръбска, разбира се, коленопреклонно взеха да молят "честната и непорочна" ТИ да остане в страната и да си прави списъците, никой не се съмнява в тях! И "жестокостта им се сломи" - останаха и "помагат на БиХ", както помагат на България - като последна инстанция по всеки въпрос.
23 Февруари 2018 09:12
Класацията си е наред, нашето място в нея също. Както уточняват авторите не става дума само за даване на пари за услуга, а за всякакви проявления на корупция.
В същото време се "мерят" всякакви разновидности на корупцията - подкупи, злоупотреба с власт и пост, ходатайства и връзкарски назначения, уреждане на обществени поръчки и т.н.
А точно в тази сфера сме царе. Всичко се урежда по приятелско- роднинско- партийна линия. От 10-15 години дори чистачките по учрежденията се назначават след обаждане от "горе". Да не говорим за по-високи позиции.
23 Февруари 2018 09:27
Penchobre 23 Февруари 2018 07:31
Орешарски е виновен - няма друго обяснение!

И Путин, и Путин!!!
...обаче, въобще не е смешно!
23 Февруари 2018 10:01
Мнението ми е горе-долу като на toly - всички говорят за корупция, а никой не посочва реален случай, например "този ми поиска 200 лв , за да ми уреди еди какво си..". При това положение за мен у нас няма корупция, защото никой не ми е искал каквото и да е било незаконно. При сегашните медии е абсолютно ясно, че се насажда това "усещане за корупция" защото им е удобна дъвка - повечето са неспособни да направят новини и да ги коментират човешки, без да споменат , че са "ексклузивни".
23 Февруари 2018 10:31
До Дядо Илия: Счетоводителка съм във фирма- средна по нашите стандарти. Веднага давам пример за "легална" корупция. Не приеха единствения ни опит за европейско финансиране, защото консултантската фирма не беше "правилната". Пояснявам: По проект има определени разходи за консултантски услуги. Шефът направи проучване и нае една жена за консултант, вместо фирма от "правилния" списък. Струваше ни ПЕТ пъти по- малко. Върнаха проекта. На поправката се принудихме да наемем фирма от списъка, която взе всичките данни от готовия проект и просто ги преписа на тяхна бланка. Всъщност дори не си направиха труда да преписват, дадохме им готов файл. Взеха ни 1/3 от нормалната такса за преписването и явно не е стигнало за всички, та ни отхвърлиха. Всичко по проектната документация беше направено перфектно от първия консултант, но... С какво се сблъскват нормалните предприемачи, бедна ви е фантазията.
23 Февруари 2018 14:34
Тцъ тцъ тцъ България ряпа да яде !

Людмила Путина бившата съпруга на Владимир Путин, които се разведоха в 2013, вече се е омъжила за руснак с повече от 20 години по-млад.
Младоженците са си купили луксозна къща в Южна Франция на 7.5 милиона долара.

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/vladimir-putin-russia-kremlin-ex-wife-lyudmila-ocheretnaya-a7839426.html

23 Февруари 2018 14:43
Мариа Путина - дъщеря на Владимир Путин са си продали луксозният апартамент с холандския си съпруг в Хага Холандия за 3 милиона долара.
Тези имат повече пари от Цецо Цветанов и неговите 6 апартамента.

Междувременно..другата дъщеря на Путин- Екатерина, се е развела от Кирил Шамалов - наследник на руската еврейска банкова фамилия,която притежава банка 'Россия'.
Финансовото състояние на Катерина Путин е оценено на повече от 1 милиард долара.

https://www.express.co.uk/life-style/life/874620/Vladimir-Putin-daughter-daughters-Katerina-Tikhonova-Mariya-Putina

пс Извинявам се, че линка не се отваря поради вестник Сега, които решават, кои линкове да се отварят и кои не.
23 Февруари 2018 14:58
Поредното доказателство, че Бай Оня живее в свой измислен свят. Лошото е, че всички страдаме от това.
23 Февруари 2018 15:15
С какво се сблъскват нормалните предприемачи, бедна ви е фантазията.


Тойзи форум не е на копачи предприемачи и пазачи.
Той е за граматика, дантели и кино..
23 Февруари 2018 17:28
Прави ми впечатление,че форумната интелигенция мълчи.
Та ние сме два пъти по-напред от матушката.
Шест места преди вдъхновяващият пример на Китай.
За Венецуела и С.Корея няма да отварям дума.


Та въпроса е:
- Или прозрачност без граници са лъжци и у нас корупцията (усещането за нея) е много по-малко,
- Или розовата мечта и мокрите сънища са постигнати и ние сме ПО-УСПЕЛИ от целта им?

А?
23 Февруари 2018 18:32
Класацията си е наред, нашето място в нея също. Както уточняват авторите не става дума само за даване на пари за услуга, а за всякакви проявления на корупция.

"Нашето място" не го зная къде е, но "класацията" не е наред. Най-малкото, защото Transparency International са "типична форма" на корупция - в зависимост кой какво е дал, даващият намира подходящо място в "класацията". "Класацията" е най-вече "въздух под налягане", защото няма нито едни проверяем параметър, по който се изгражда - работи на същия принцип като "Мис Свят" или коя да е конкурсна миска - "далата" доволно-много пъти печели конкурса.
Все едно е да ви направя класация, в която числото 7 има най-ниска степен на корупция, а числото 2 се намира на 71 място (срам за цялата алгебра), защото съм дал десеторно по-голяма тежест на нечетните числа с изключение на единицата - най-честата форма на корупция е неприбирането на рестото от една стинка.
А за проявленията на корупцията - 67% от БВП са "услуги срещу заплащане". Дали ще дадеш "комисиона" на брокера (имотен, за наемане на работа, консултант, адвокат) или директно на "правилния човек", няма значение за държавата - и в двата случая няма до постъпят очакваните данъци.
Самата правна рамка (високи косвени данъци и ниски преки; измислени човешки права -джендъри, социален клоун, бърсач на задници, опс личен асистент) предполага "живот на услуги" (корупция) вместо "живот чрез производство".

Апропо, някой може ли да ми укаже, тая класация кому е полезна и колко е платил за сдобиването на тая "жизнено-важна" информация? Ако една информация няма пазарна стойност, то тя минава по перото "пропаганда", като ония хрантутници от дружеството "Георги Кирков", прераснало в АОНСУ, Академия за обществени науки и стопанско управление, довело до "развит" (отвсякъде разголен) социализъм.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД