:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Минало непредсказуемо

Съдът, който наричаха „народен“

Иван Илчев
И тази година около началото на февруари се разгоряха споровете около т. нар. Народен съд. Т. нар., защото нито бе народен, нито бе съд, който да спазва изградени в течение на хилядолетия морални и юридически норми.

Подобни процеси в онези години имаше не само в цяла Европа, но дори и в Далечния изток. Но нашият е сред най-мащабните. При повече от 11 000 подсъдими бяха произнесени близо 3000 смъртни присъди. Вероятно повече от 2000 бяха изпълнени.

Лозунгът бе да се накажат виновните за изстъпленията през войната. И това бе справедливо. Защото мнозина бяха озверели. Като касапина от Ястребино, като тези, които режеха глави на партизани, за да получат полагаемата им се парична награда и изнасилваха пленените партизанки, за да ги разстрелят на сутринта. Но щеше да е похвално, ако бяха наказани и от другата страна - тези, които, оправдавайки се с "революционна необходимост", бяха убивали невинни пъдари или горски стражари. И тези, които убиваха членовете на семействата на свои другари - заподозрени, че могат да ги предадат. Или тези, които бяха отсекли главата на кмета на с. Голямо Шивачево и я поставиха наместо лампа на фенера пред общинския дом. За тях съд нямаше. Нещо повече - те бяха "народът", който седеше като съдебни заседатели и решаваше съдбите на обвиняемите под непрестанните викове "смърт", идещи отвън дори от устата на нахъсени и незнаещи за какво викат истерясали деца.

Съдът бе само страница от продължаващата десетилетия гражданска война. Започнала с насилственото сваляне от буржоазията на законно избраното правителство на Александър Стамболийски и неговото зверско убийство. Минала през септемврийските събития от 1923 г., през антихуманния комунистически атентат от април 1925-а и безогледните убийства на левичари след него, през избитите на улицата политически врагове през тридесетте години и организираното от комунистите антифашистко движение през войната, което бе най-впечатляващо сред бившите съюзници на Германия.

Народният съд всъщност имаше една задача - да разчисти страната от истински или набедени врагове на комунистите. А в началния период и на земеделците. Защото техни министри подписваха създаването на трудови лагери. Лагери за политически врагове, не за престъпници. От 2300 въдворени само 144 бяха криминални.

Погромът бе започнал веднага след 9 септември. Най-авторитетният водач на комунистите в страната Трайчо Костов се хвалеше в телеграма до Георги Димитров: стихийно бяха уредени сметките с най-злите врагове, попаднали в наши ръце. В първите седмици след промяната вероятно хиляди военни, чиновници, по-имотни граждани и селяни, свещеници, германофили станаха жертва на незаконни акции на отмъщение. [ние разстреляхме]... тримата регенти, между които един княз от Сакс-Кобургската династия...; поставихме на подсъдимата скамейка духа на "О, Бозе почившия Цар Борис III"... разстреляхме всички министри на три фашистки кабинета - два на Богдан Филов и този на Добри Божилов и половината министри на кабинета на Иван Багрянов, всичко 33 министри, между които трима министър-председатели. (...) разстреляхме почти цялата престъпна дворцова камарила; 67 народни представители от фашисткото ХХV ОНС. Но само това ли? Не, ний разстреляхме тоже целия висш военен съвет, целия генерален щаб. (...) имаме едно почти пълно кастриране на върховете на кървавия фашистки апарат в нашата страна.

Доклад на главния народен обвинител Георги Петров от 3 юли 1945 г.

В доклада ясно личеше основната цел - да бъде обезглавена възможната съпротива. Това беше работа на Народната милиция. В ръководството й влизаха най-вече комунисти, често партизани или бивши политзатворници. Тя избуя бързо до 19 000 души - 1500 от тях в Държавна сигурност.

Част от осъдените действително имаха тежки провинения. Бяха обявили "символична война" на САЩ и Великобритания, поставиха на карта съдбата на родината и доведоха до смъртта на хиляди нейни граждани. Други се бяха опиянили от пролятата кръв при дългогодишния социален конфликт. Но хиляди пострадаха за права бога.

Думата "фашист" се превърна в стигма за всеки, който не споделяше идеите на Отечествения фронт. "Фашисти" бяха министрите на Муравиев, които обявиха война на Германия, "фашисти" бяха влиятелни представители на буржоазията, "фашисти" станаха и николапетковистите.

Последва масова чистка в съдебната и изпълнителната власт. След това във всички нива на администрацията. Отменено бе изискването за притежаване на образователен ценз при заемане на длъжност. В бюрокрацията нахлуха хиляди жадни за власт, малограмотни и неподготвени за задълженията си, но затова пък ревностни привърженици на ОФ.

Атмосферата тегнеше от недоказани упреци и необосновани обвинения. Никой не можеше да е сигурен за бъдещето си. И църквата не остана встрани от всеобщия уплах. Екзарх Стефан - човек безспорно храбър, само шест месеца след промяната я славеше с фразеология, достойна за по-добри цели, във в. "Отечествен фронт".

Репресиите удариха тежко интелигенцията. Стандартното обвинение бе буржоазен национализъм и шовинизъм. Под ударите му попаднаха всички, които не бяха забравили вековните връзки със сънародниците ни, останали извън границите на родината. Понякога - заради произведения, писани в угода на "монархо-фашисткия" режим. Дори и заради лични чувства - професионалната ревност и завистта играеха огромна роля.

В първата вълна репресии бяха арестувани интелектуалци като писателите Димитър Талев, Чавдар Мутафов, Славчо Красински, Владимир Василев.

Осъдени бяха карикатуристите Александър Божинов и Александър Добринов, писателите Фани Попова-Мутафова, Йордан Стубел, основателят на националното радио поетът Змей Горянин и доста други. Последваха ги професорите Г. П. (Георги Петров) Генов, Михаил Арнаудов, Стефан Консулов. В затвора бе хвърлен един от най-много заслужилите за София кметове Иван Иванов.

Дори след освобождаването им органите на властта не ги изпускаха от поглед, следяха ги, ограничаваха ги. Изселваха ги в райони, в които нямаха никакви познати, никаква форма на препитание, лишени бяха от основното за интелектуалеца - правото на творчество.

Мащабни бяха чистките в образованието. Зер, тук се възпитаваха младите хора. На просветния министър бе наредено да уволни за "фашистки прояви" 128 от общо 135-те директори на гимназии и да бъдат назначени нови кандидати.

Етикетът "сътрудничил с фашистки професори" бе поставен не само на тези, които бяха работили и специализирали в Германия още преди идването на националсоциалистите на власт, но и на работилите при изтъкнати немски учени, емигрирали в САЩ и Великобритания поради преследванията и несъгласие с провежданата политика. Само като пример сред обвинените фигурираше и физикът проф. Рашко Зайков, първи носител на Хумболтова стипендия у нас. Като грях му бе вменено, че в началото на кариерата си бил асистент при немски професор. Въпросният изследовател бе евреинът, враг на националсоциалистите и емигрант Алберт Айнщайн.

Никой не можеше да се спаси от обвинения, колкото и абсурдни да бяха. Композиторът Панчо Владигеров бе нападан, че бил любимец на музикалния елит на хитлеристка Германия. Само че стана ясно, че негови произведения били забранени за изпълнение в Германия, тъй като авторът им бил евреин. Последва нова атака - бил великобългарски шовинист, защото написал своята рапсодия "Вардар".



От пещерата с лъвовете гладни

избавил се пророкът Данаил;

но я в Държавна сигурност да падне,

та да го питам как би се спасил!?...

Змей Горянин. Де да видим



БРП (к) се разправи и с възможната опозиция в армията. Монтираха се процеси срещу офицери звенари, обвинени, че замислят военен преврат. Изтезанията докарваха до самообвинения и желаните признания и най-упоритите.

В края на 1948 г. бе проведен процес срещу социалдемократите. Обвиняемите - сред тях 7 депутати във Великото народно събрание, предварително бяха обработвани в милицията - стояха прави по 20 часа в денонощието, биеха ги с юмруци и гумени бичове. Организационният секретар на младежите социалдемократи Людмила Славова умря от мъченията. Гнусни бяха обясненията на мъчителите й. Били я пуснали да се изкъпе в банята, но тя не знаела как да ползва тази културна придобивка и сама се попарила с вряла вода.

Огромни групи хора, свързани в една или друга степен с предишния режим, на практика бяха изхвърлени от талвега на политическото и културното развитие. Отношението към тях бе презрително. Въведен бе терминът "бивши хора". Кои бяха те, ще получим представа от една справка на Държавна сигурност от 1950 г.



Социални слоеве, класифицирани от БКП като "бивши хора" (бр.)

Уволнени офицери 4480

Бивши полицаи и съдени от Народен съд 12 970

Бивши индустриалци 6700

Бивши търговци 8000

Заличени адвокати 2500

Бивши висши чиновници 1000

Изключени студенти 3500

Общо 39 160



Към тях трябва да се добавят бившите собственици на едра градска собственост, на големи полски имоти, на земеделски машини и т.н. Всъщност зад всяко от тези числа стоеше поне едно, а често и повече семейства, защото не само уволненият или арестуван полицай бе бивш човек, но и неговото семейство споделяше участта му. И брат му, и сестра му, и първите му братовчеди бяха задължени да пишат в анкетите, че в рода си имат засегнати от мероприятията на народната власт. Сиреч огромен брой българи, оплетени в паяжината на омраза, която новата идеология наричаше класова, но зад която често се криеха съвсем битови причини. Семействата им бяха затваряни в трудови лагери, интернирани в отдалечени малки селища в Добруджа, в Родопите и по Дунава. На децата им реално бе забранено да продължават образованието си, затворен бе пътят им към социален напредък.

Та съвсем не бяха 11 хил., а стотици хиляди истинските жертви на Народния съд, а последствията, както виждаме, личат и до днес.



 Заседание на т.нар. Народен съд в Шумен. Комунистите съумяха да организират хилядни маси, за да упражнят натиск върху колебаещите се съдебни заседатели.
 Лозунгите говорят ясно - основната задача на милицията не е да защитава отечеството или гражданите, а властта на ОФ.
 Бележките, издавани от ОФ, бяха магически инструмент. С тях можеше да се постъпи в университет или в случай на нужда да се получи допълнителен купон за храна или плат.
 Карикатуристът Райко Алексиев (Фра Дяволо) бе убит без съд и присъда още през есента на 1944 г. Грехът му бе, че си бе позволил през 30-те години да публикува карикатури на Сталин
210
7526
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
210
 Видими 
25 Февруари 2018 19:06
25 Февруари 2018 19:37
25 Февруари 2018 19:39
Доста меко написано, по професорски, исторически ...
Но оценката на историят и на хората е ясна - престъпния комунистически режим е на едно с хитлеро-фашизма, като го задминава сериозно със своята анти хуманност.
Всеки който прокламира комунистическия режим като някаква ценност е обикновен престъпник.
25 Февруари 2018 20:25
Съдът може да не е народен , но отмъщението за случилото се от 1918г до 1944г без съд и присъда си е било народно !
И това , което ще дойде за случилото се от 1989г досега , също ще бъде без съд и присъда и ще бъде народно !
25 Февруари 2018 20:26


Настоявам за плурализъм! Толкова време не се ли намери някой достоен опонент? Все възгледите на конюнктурщиците, конформистите.
25 Февруари 2018 20:35
Каква беше исканата присъда за Димитър Пешев от т.нар. Народен съд?
-Прокурорът искаше за него смъртна присъда. И за малко не я постигна.

Това, че е участвал в спасението на евреите ли натежа при замяната на исканата смъртна присъда с присъда за 15 годишен затвор?
- Не. Акцията му за евреите изобщо не натежава като аргумент. Та нали двама от адвокатите, самите те евреи, отказват да го защитят. Нисим Меворах отказва по политически причини, защото е комунист. Другият – Давид Лиджи бе назначен служебно и отказва да го защитава, предполагам от страх. Не знам, навярно са имали основания да се страхуват. Не мога да ги съдя. Но помня как другият ми вуйчо, по-големият брат на майка ми и тя самата търсеха адвокат да го защитава и колко бяха отчаяни, когато Меворах им отказа.

Накрая добре че Йосиф Яшаров, той също беше евреин, впрочем, се съгласи да го защити. Вуйчо ми казваше, че той много добре го е защитил и след като излезе от затвора, отиде да му благодари. Самият Яшаров си изпати от комунистическата власт за това, че е защитавал вуйчо ми. Бяха му отнели адвокатските права и затова по-късно – през 1949 година, когато на евреите беше разрешено да напуснат комунистическа България, той емигрира.

http://www.svobodata.com/page.php?pid=10450&rid=12
25 Февруари 2018 20:45
Проф. Иван Илчев е син на проф. Илчо Димитров.
И за него важат думите на Лев Толстой за наследниците си:
"Видимо природа отдыхает"
25 Февруари 2018 20:54
Идеологията на фашизма и нацизма са разработени като ответна мярка и за борба с комунизма.
При сегашното реинкарниране на фашизма, без да има комунистическа идеология, нещата приличат по-вече на кушия с един кон.
Или, на пародия.
25 Февруари 2018 20:56
Авторът, който наричаме "професор"

Общо 10 919 подсъдими, от тях осъдени на смърт 2618, реално изпълнени смъртни присъди - 1046, оправдани - 1485. Как тези 1046 стават "стотици хиляди" - тайна великая ест
25 Февруари 2018 20:59
престъпния комунистически режим е на едно с хитлеро-фашизма, като го задминава сериозно със своята анти хуманност.


Цомби, не се изхвърляй. Не забравяй за холокоста при хитлеро-фашизма! За расизма му! За пангерманизма! За лозунга Lebensraum im Osten!

Абе, ти май си бил ботуши по жълтите павета в луковия марш?

25 Февруари 2018 21:00
Народният съд — неизживяна трагедия на българския народ
Българската гилотина. Тайните механизми на народния съд
Поля Мешкова, Диню Шарланов
https://chitanka.info/text/2020/31
25 Февруари 2018 21:01
Проф. Иван Илчев

25 Февруари 2018 21:03
Идеологията на фашизма и нацизма са разработени като ответна мярка и за борба с комунизма.
При сегашното реинкарниране на фашизма, без да има комунистическа идеология, нещата приличат по-вече на кушия с един кон.
Или, на пародия.




25 Февруари 2018 21:03
Чок觧
25 Фев 2018 20:25
25 Февруари 2018 21:07
Авторът , защо изказвате мнение за Народния съд в България без сравнение с другите от същия период :
Народния съд в Унгария

Народния съд в Румъния

Народния съд в Югославия

Народния съд във Финландия

Народния съд в Чехословакия
и още много други процеси и трибунали
изброени Натисни тук

Защото не ви изнася?



25 Февруари 2018 21:12
Всеки който прокламира комунистическия режим като някаква ценност е обикновен престъпник.

За кефа за разни недомаслени, няма да си зачеркна младостта и работата ми за родината. Защото беше наша и бригадите дори не са ми тежали.
Като се зачерква всичко през онези 45 години и им се слага клеймо "комунистически режим" се постига точно нищо. Нищо добро за България.
Всяко нещо което е прекалено, вреди. Този пишман антикомунизъм, след дъжд качулка е жалък.
25 Февруари 2018 21:16
Народният съд е бил неизбежна историческа необходимост. Впрочем той е бил изискване и от Страните Победителки над оста ,в т.ч. САЩ и Великобритания. Ако изключим жертвите на спонтанните отмъщения през есента на 1944 , то самите жертви на официалния Народен съд са доста малко. Под 3000 човека. За справка , в една Франция жертвите се измерват на около 30 000 човека ! Спонтанни отмъщения срещу фашисти , колаборационисти и националисти, има навсякъде в Европа след оттеглянето на хитлеровите войски. Например масови убийства на фашисти има в Италия , дори в малка и кротка Белгия няколко стотин колаборациониста дават "фира" ... Така че България 1944-1945 не е никакво изключение от общата атмосфера в Европа. Вярно е че сред официално осъдените от Народния съд /на смърт/ има видни фигури , които от днешна гледна точка буди недоумение защо са така сурово наказани , да не навлизаме в персонификация... Но в крайна сметка такова е било времето , такива са били тогавашните настроения на мнозинството. Смятало се е че "елита" до 9/9 е виновен за бедствията струпали се на България , и трябва да бъде наказан. Покрай сухото е изгоряло и доста сурово.
25 Февруари 2018 21:28
След потушаването на Септемврийското въстание, за да избегнат смъртните присъди, и през последвалите години на терор в България, страната напускат над 150 000 българи комунисти. Разпръснати са по целия свят. Голяма част от тях участват в Испанската гражданска война, след това се бият в редиците на Червената армия по време на ВСВ. Много от тях загиват, а накои стигат и до генералски пагони.
44година, политическите емигранти се завръщат. След 21 години, като победители.
Тогава идва ред на фашистите да излезнат в нелегалност и да напуснат страната.
Сега смятат, че са се завърнали като победители.
После...После пък тях....
И така. Колелото на историята.

Кой беше този който говореше за краят на Историята?
25 Февруари 2018 21:38
44година, политическите емигранти се завръщат. След 21 години, като победители.

Дори има "търкания" между местните комунисти и емигрантите. Например Трайчо Костов, Вълко Червенков, Благой Иванов...
25 Февруари 2018 21:43
Butch

Да, ама ген. Фердинанд Козовски!
25 Февруари 2018 21:47
Фердинанд Козовски е "по-дребна" риба.
По-добър пример е генерал Петър Панчевски. Той е емигрант и не е бил "понижен" в БГ.
25 Февруари 2018 21:53
Butch
Благодаря.
Баа! Въобще не е бил дребна риба. Сталинист.
И каква голяма разлика в „стила„ на написването на двете биографии в Уикито!
25 Февруари 2018 21:53
Завръщането на политически емигранти като "победители" след десетилетия изгнание не е български феномен. От това как "победителите" ще се възползват от победата си , доколко ще бъдат великодушни , доколко ще се удържат да не тероризират победените , доколко ще се намери национално помирение ... личи дали една нация е силна и интелигентна. Или е застинала в старозаветно мислене зъб за зъб , око за око ... и няма потенциала да загърби миналото и да погледне напред. Пример за успешни нации в национално помирение леви-десни , след десетилетия на гражданска война и терор , са Испания в Европа. Чили в Южна Америка. Тези страни не са вторачени болезнено в миналото си като българите. Затова вървят напред. А ние копаем на място , ровим костите ту на едните , ту на другите. Никъде днес по света няма такова противопоставяне комунизъм-антикомунизъм. Днес 2018 това не е дилема пред хората по света , това е някакъв анахронизъм. Болестно зацикляне в миналото.
25 Февруари 2018 21:54
Смърт на комунизма, свобода на народа!!!
25 Февруари 2018 22:33
Бъди рахат - и за тебе ще дойдат.
25 Февруари 2018 22:33
joros
Комунизмът умря преди много години.
Народът е свободен от много години.
25 Февруари 2018 22:34
Комунистите освен да крадат и убиват, друго не могат. Болшевиките разкатаха фамилията на България.
25 Февруари 2018 22:41
провинциалист
25 Фев 2018 22:33
Мнения: 85
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
joros
Комунизмът умря преди много години.
Народът е свободен от много години.


Да , свободен да яде сено , за да не умре от глад ; да рови по кофите за боклук ; да си изкарва прехраната на Околовръстното и на Дунавмост ; да бъде грабен , изнасилван и убиван от цигани , въобще , СВОБОДА та дрънка !
25 Февруари 2018 23:17
Има ли СЪВРЕМЕННА България проблеми? Има. Много. Корупция, организирана престъпност, битова престъпност, правосъдие, здравеоопазване, бедност и т.н. и т.н.
Дайте да ги подредим по значимост.
Народният съд къде го слагате в списъка с наболелите проблеми?
За къв х** си губим времето да обсъждаме проблеми отпреди 70 години които нямат никакво отношение към очертващата се национална катастрофа. Нацията изчезва пред очите ни. Армията е с размери една трета на унизтеланите ограничения по Ньойския договор, докато на гранците ни се възражда Османската империя. Държавата се тресе от 'усещане за корупция'.
Циганизация, мутри, нагли чиновници... Те тръгнали да копат миналото. Удобно, нали?
25 Февруари 2018 23:57
Авторът , защо изказвате мнение за Народния съд в България без сравнение с другите от същия период :

Авторът ги е споменал и по-важното е цитирал един отчет от 3.07.1945 пред ЦК на БРП(к) на главния обвинител, Георги Петров (същия, на когото лично Георги Димитров редактира обвинителната реч) . По-нататък Георги Петров (който впрочем е няколко пъти осъждан и амнестиран от "фашистката държава" ) изрично се спира на другите от същия период :
Става вече ясно, че и в международен мащаб нашият Народен съд ще остане ненадминат.
И наистина, вече месеци, близо година откак в Румъния бе смъкната фашистката власт, а Народният съд там остава само на книга – резултати никакви!
В Унгария – така изстрадала и разорена от агресията на кървавия фашизъм, Народният съд там издава такива меки присъди, че може смело да се нарече един чисто противонароден, пораженски съд.
Във Франция бяха осъдени съвсем малко политически престъпници и знаем как вяло бе проведена акцията на Народния съд, че може да се квалифицира като една гавра над революционния френски народ.
В Германия – главната централа на кървавия фашизъм и хитлеризъм, се вече приготовлява от Съюзниците не един истински международен съд, а по-скоро един възмутителен фарс
В Италия – всеопрощението на Съюзниците – отдавна са покрили чудовищните престъпления на фашистките престъпници.

Действително, перфидната разправа с политическите опоненти наречена "народен съд" у нас се родее повече с нацисткия Volksgerichtshof ("народен съд", нежели с Нюрнбергския процес.
Поздравления за проф. Илчев, че е успял да постигне тъй балансиран текст, позоваващ се изключително на факти.
Несъмнено основната теза:
Народният съд всъщност имаше една задача - да разчисти страната от истински или набедени врагове на комунистите. А в началния период и на земеделците. Защото техни министри подписваха създаването на трудови лагери. Лагери за политически врагове, не за престъпници. От 2300 въдворени само 144 бяха криминални.
е невъзможно да бъде опровергана.
И преди отново някой да внесе опорната точка че "народният съд" бил изискване на съюзниците, ще посоча един малко известен факт. Министърът на Правосъдието в Правителството на Муравиев (2-9.04.1944) , Борис Павлов, също изготвя проект за закон за съдене на виновниците за войната в краткия си мандат. Това не пречи той самият да бъде осъден от т.нар. "народен" съд , а след това да бъде изпратен в "Белен", където умира през 1952 г.
Проф. Илчев е прав, че правителството на К. Муравиев, което включва само отявлени противници на обвързването с Германия, хора , активно противопоставили се се както на влизането в Тристранния пакт, така и на промените в ЗЗД, на Закона за защита на нацията и на изселването на евреите, като Никола Мушанов, като Атанас Буров и Александър Гиргинов или като Димитър Гичев бяха заклеймени като "фашисти" , макар те да молеха "народните съдии" да бъдат съдени отделно, а не заедно с Буров и Габровски.
Да не говорим, че те бяха съдени от хора, които през 1939 г. агитираха "против домогванията на Англия и Франция да 6ъдeм включени в техния фрoнт срещy Германия и фактичeски сpeщy СССP."

26 Февруари 2018 00:05
„ Усещане за корупция„

А толкова години до сега какво усещахте?
Или, ако ви дере някоя мултинационална компания, ако ви дере и граби някаква офшорка с неизвестни собственици - може, а сега, когато ви се показа лицето на собственика -не може! Корупция!
А каква е разликата?
Каква е разликата дали чешката държава или кака Гинка ще ти прибира паричките?
Ааа! Да те граби Чехия, Франция, или Нигерия е по-престижно.

А ние обсъждаме тук това, което ни се предлага.
26 Февруари 2018 00:15
гражданска война. Започнала с насилственото сваляне от буржоазията на законно избраното правителство на Александър Стамболийски и неговото зверско убийство.

"Гражданската война" започва от войнишкото въстание 1919 г., преминава пред неговото потушаване, "Оранжевата гвардия" и първия опит за въвеждане на тоталитаризъм в България, осъществен от Стамболийски. Всъщност, колкото и парадоксално да е за промитите ни от пропаганда мозъци, превратът на Ал. Цанков е опит за крачка назад към демокрация, провален, заради "Световната пролетарска революция" организирана от Коминтерна и изразила се в "Септемврийско въстание" и множество атентати, включително и най-големият за времето си - Света Неделя.
26 Февруари 2018 00:25
Комунизмът умря преди много години.


Че в България имало ли е изобщо комунизъм?

Аз помня как живяхме при социализма, а кога е съществувал този нероден Иванчо, назоваван комунизъм, че успял и да умре?


26 Февруари 2018 00:35
Аз помня как живяхме при социализма, а кога е съществувал този нероден Иванчо, назоваван комунизъм, че успял и да умре?


Ъхъ.... при социализъма , в комунистическа държава, т.е. държава, срастната с комунистическата партия.
26 Февруари 2018 00:47
над 150 000 българи комунисти

Тва числата за нищо ги нямате. Едва ли тогава в цяла България е имало и 1500 комунисти. В официалната история на БКП, която се изучаваше повреме на тоталитаризма, като идеологическа дисциплина във ВУЗ-овете, съвсем официално си пишеше, че БРП (к) към края на 1944 г. (вече на власт) е наброявала около 5000 члена.
26 Февруари 2018 00:48
След като joros пледира за неговата смърт, значи е съществувал!
Не можеш да искаш смърта на нещо, ако то не е съществувало.
26 Февруари 2018 00:51
А иначе да не пропусна - Проф. Иван Илчев .
Обективна статия безпристрастно изградена върху фактите.
26 Февруари 2018 00:53
Neopol
Ще наброява я!
При 20 години гонения на комунисти и земеделци, 44г на територията трудно е било да намериш комунист. Всички по чужбина.
Долу-горе като сега.
26 Февруари 2018 00:57
Памфуций
Мдаа!
Когато се подпали къщата, заедно със сухото, изгаря и полусухото.
Така е било, така и ще бъде.
26 Февруари 2018 01:00
провинциалист,
комунистите са били малко, щото са крайни, а от там и маргинали. Българинът е умерен човек със здрав разум и стои здраво на земята. Комунистите са били тези, дето за нищо не са ставали, и когато от коминтерна почват да идват пари за "световната пролетарска революция" и те захлебват, като слуги. Същото, като днешните соросоиди. Само дето последните още не взривяват бомби и не убиват.
26 Февруари 2018 01:06
провинциалист
26 Фев 2018 00:57
Мнения: 90
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Памфуций
Мдаа!
Когато се подпали къщата, заедно със сухото, изгаря и полусухото.
Така е било, така и ще бъде.


Нима? И как се отнася тоя постулат към ястребинчетата ?
И понеже гледам си цитирал в другата тема оня извор на истината, Червенковата История на Ж. Натан от 1955 г., що не приложиш към изфабрикуваните данни за избитите партизани и ятаци удачната формулировка на др. Жаблянов "необходимото и неизбежно военновременно правосъдие"?
26 Февруари 2018 01:07
Neopol
Използването на израза „българинЪТ„, говори достатъчно за ниво и качество на знания и познания.
26 Февруари 2018 01:12
Памфуций
Някой съдил ли е ястребинчетата? И каква връзка имат те към персоните, на които се възправяш защитник?
Ястребинчетата са убити без съд и присъда.
Господата, на които се явяваш оплаквач са били във властта.
А, може би са злоупотребили с нея, иначе нямаше да има разстреляни ястребинчета без съд и присъда.
Както казва народът - Да би мирно седяло, не би чудо видяло.
Освен това в България тогава се е намирала Тристранна комисия, представители на Англия, САЩ и Съв.съюз, която е следила дали се изпълняват взетите решения в Техеран и Ялта. Защо те не са се застъпили за никой, дори и за тези, които били искали да сътрудничат с Англия и САЩ и да сключват съюзи, сделки и примирия?
Защо сега, и от какво сега е тази офанзива за дискредитиране на Народния съд? Какво се цели и до къде води? Смешна е ситуацията в която от една страна върви по телевизорите сериал, величаещ У. Чърчил, а от друга страна шум и оплювки по Народния съд - осъществен по негова инициатива.

Защо да прилагам чужди изрази и мисли?
За разлика от вас, аз пиша това, което сама съм осмислила, а не препечатвам чужди поръчкови статии. Недодялано, но мое мнение.
А данните са си данни, колкото и да ви се ще да фабрикувате, все някъде се намират.
26 Февруари 2018 01:17
Някой съдил ли е ястребинчетата?
Или са били във властта?
А, може би са злоупотребили с нея?

Това ли е контрадоводът . Йихааааа.....
26 Февруари 2018 06:45
Хубава статия-направо да влезе в учебниците по история за 10 клас...Но някои неточности...дори не знае колко точно са убитите със издадени смъртни присъди..2000 ли са ...3000 ли са ...Такъв цинизъм?! И този злополучен ректор на СУ крайно време е да вземе да обясни на целокупната академична общност на СУ-като как така даде над 170 000 лева хонорар на небезизвестния Златю Орсов-ТКЗС идола на комунягите, при положение че в СУ си има цял юридически отдел, който се занимава с делата на СУ???Срам и позор Илчев, засрами се....
26 Февруари 2018 06:45
*
26 Февруари 2018 08:41
Ей тука нещо за Панфуций и Илчо Илчев :
http://epicenter.bg/article/Advokat-Vladimir-Sheytanov--Mezhdunarodno-ritualno-balgarsko-sepuko-/147992/11/33
26 Февруари 2018 09:04
Думата "фашист" се превърна в стигма за всеки, който не споделяше идеите на Отечествения фронт.

То и у форума набърже лепват "фашист", ако вземеш та не харесваш соц концлагера, путинова русия или зверставта на оня съд, който наричаха „народен“.
26 Февруари 2018 09:12
Муравиев е мракобес.
Верните народни синове - Военният съюз - свалят и него , и минисгрите капиталисти!
26 Февруари 2018 09:25
си губим времето да обсъждаме проблеми отпреди 70 години които нямат никакво отношение към очертващата се национална катастрофа.

Нищо подобно.
Връзката е очевидна.
Военният трибунал, който наричат съд, е съзададен за денацификация, но далеч надхвърля тази цел.
А по същество неговата задача е ОБЕЗГЛАВЯВАНЕТО на нацията. На всички нива.
Изтрепани, пречупени или прогонени са всички по-будни, по-учени, по-богати, по-забележителни хора.
Всички тези, които ще могат да надигат глава и да пречат на окупатора.
Така се налага посредствеността, като принцип за оцеляване.
И това е правено БЕЗ ГРИЖА за бъдещото развитие на държавата, с омраза към държавата, която лишават от естествения й елит.
Но това е само половината проблем.
Много по-страшно е, че тази омраза към държавата остава наложена като принцип.
Съгласно който, режимът позволява кариерно развитие само на "верните" на просъветския режим,
но не и на "можещите" (освен когато не съвпаднат).
Вредно за развитието, деструктивно, от полза само за окупатора, който оставя тук марионетен режим.
Превратът на '89 бе извършен от същите хора, по същите принципи.
Преходът - по същите принципи.
Защото интересът на метрополиите и на ИЗток и на Запад е тук да има слаба държава.
Пита се често - защо в прехода не се надгради върху постигнатото добро, а държавата бе срината.
Отговорът е в трайно насадения сред управляващите принцип на разрушението, по който те са селектирани.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД