:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 353
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Неизвестните около сделката за ЧЕЗ стават все повече

Гинка Върбакова очаквала парите за покупката - доста над 320 млн. евро, да дойдат от "международна банка с висок рейтинг"
СНИМКА: БГНЕС
На семинара на младежите от ГЕРБ Борисов начерта светли перспективи за Западните Балкани и заяви, че до края на годината ще сме в "чакалнята за Шенген".
Сделката за продажбата на най-голямото електроразпределително предприятие у нас - ЧЕЗ, потъва във все повече странности, а управляващите правят отчаяни опити да се разграничат от скандала. След като в четвъртък стана ясно, че неизвестната малка фирма "Инерком" е обявена за купувач на милионния бизнес на ЧЕЗ, министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка заради близкото си приятелство със собственичката на купувача - Гинка Върбакова.

В единствено изявление пред БТА - интервю, което приличаше на пиар съобщение, Върбакова разясни, че сделката за около 320 млн. евро ще бъде финансирана от "международна банка с висок кредитен рейтинг". Всъщност цената ще набъбне, тъй като ЧЕЗ работи по инвестиционна програма, която всяка година защитава пред Комисията за енергийно и водно регулиране. От изпълнението й зависи и по какъв начин ще се променят цените на тока за всяка регулаторна година.

Според експерти цената за покупката на ЕРП-то ще бъде доста по-висока от 320 млн. евро. Причината е, че ЧЕЗ има инвестиционен заем от 116 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие. Неофициално се твърди, че в договора на компанията с ЕБВР има клауза, че ако ЧЕЗ продаде бизнеса си в България на инвеститор, който не е стратегически, то заемът ще стане предсрочно изискуем. Засега не се коментира, че ЧЕЗ съди България пред международен арбитражен съд за вреди, нанесени от държавата. Точна сума не е обявявана, но става дума за стотици милиони евро. Дали този иск е част от преговорите около сделката, не е ясно.

В събота в официално прессъобщение Министерският съвет се разграничи от продажбата и обяви, че "правителството няма отношение по сделката между двете частни компании". Въпреки това премиерът Бойко Борисов е възложил в събота на ДАНС и НАП да направят проверка на сделката, както и на самия купувач - създадената в края на миналата година "Инерком България". В проверката ще се включат и две комисии - за енергийно и водно регулиране и за финансов надзор.

Вчера Борисов продължи темата на зимния университет на младежката организация на ГЕРБ в Сандански. "Сделката за ЧЕЗ се извършва в Чехия. Така както сделката с Нова телевизия, за равностойни суми. Тя се продаде за 185 млн. евра, умножено по две - 370 млн. лв. По тази логика ние що не си я одържавихме, да си имаме още една държавна телевизия. И някой разбра ли от нас кога и къде се продаде? Същото е и с ЧЕЗ", описа ситуацията той, като оплете евро и левове.

От БСП заявиха, че ще поискат среща с чешкия посланик, на който ще бъдат връчени документи за чешкото правителство. "Искаме истината дали държавата ни е ангажирана, както и една банка във финансирането й в частен интерес очевидно", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. От партията се интересуват дали при посещението на чешкия премиер Андрей Бабиш у нас през януари той и Борисов са разговаряли за сделката. "Поемал ли е нашият министър-председател ангажименти от страна на България и българското правителство", попита Нинова. Според нея "нещата" водят към Борисов, там "е и главният бушон, не е надолу вече към малките бушончета".



ДИСТАНЦИРАНЕ

По повод на намеците на БСП за финансирането на сделката от Българската банка за развитие заявиха, че банката не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в сделката по продажбата на активите на ЧЕЗ и покупката им от страна на "Инерком". На спешна пресконференция в централата на ГЕРБ вчера депутатът Делян Добрев, шеф на енергийната комисия, заяви, че твърденията за участието на ББР са лъжа, и се възмути от твърденията на БСП. За нас е необяснимо защо се пускат такива плоски лъжи, каза Добрев. В петък сутринта той каза пред Нова тв, че е приел новината за сделката като фалшива. Другият защитник на Борисов Антон Тодоров заяви на същата пресконференция, че "Гинка ще каже откъде са парите за ЧЕЗ, когато Корнелия Нинова каже откъде е взела пари, за да участва в приватизацията".



КАНДИДАТИ

Макар засега най-спряганият вероятен заместник на Теменужка Петкова да е нейният заместник - Жечо Станков, коментарите по темата не спират. Вчера лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров заяви, че ако ГЕРБ му се довери, той може да намери човек за поста. "Не бих подкрепил единствено кандидатура на Делян Добрев. Аз се чудя каква е тази негова амбиция да е в парламента?", заяви той пред "България он еър". Ако няма големи трусове, няма причина правителството да не изкара пълен мандат, изтъкна той.
30
10310
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
25 Февруари 2018 19:13
"Сделката за ЧЕЗ се извършва в Чехия. Така както сделката с Нова телевизия, за равностойни суми. Тя се продаде за 185 млн. евра, умножено по две - 370 млн. лв. По тази логика ние що не си я одържавихме, да си имаме още една държавна телевизия. И някой разбра ли от нас кога и къде се продаде? Същото е и с ЧЕЗ"

Къде е Ямбол, къде е Стамбул. Тези надути пуяци ни правят на маймуни.
25 Февруари 2018 19:33
И как така сделка между две БЪЛГАРСКИ фирми се извършва в Чехия. Оранжевото кръгло нещо има ли изобщо понятие за какво иде реч?!
25 Февруари 2018 19:39
Защо не е цитирана лъжата на Борисов, че ЕРП-тата са продадени по време на правителството на БСП през 2005? Те бяха продадени при царя, когато самият той беше главсек, май.
25 Февруари 2018 19:50
По-скоро ИЗВЕСТНИТЕ около сделката за ЧЕЗ стават все повече.
25 Февруари 2018 20:13
По постъпките на гробарите личи, че Баце е решил да хвърли пешкира преди края на Прецедателството...............
25 Февруари 2018 20:18
второ КТБ... само. че ЧЕЗ са клекнали.. ако си спомняте и тогава имаше искане за прехвърляне на бизнеса за жълти стотинки.
25 Февруари 2018 20:22
демокрацията.. когато няма лесни пари.. води до ей такова изяждане. КТБ стигна само за няколко години... ЧЕЗ.. ще стигне сигурно за 2.. след това пак ще има такова првземане на бизнеси.
25 Февруари 2018 20:33
Първият партиен и държавен ръководител излъготи както обикновено. Правителството на ндсв + дпс продаде електро-разпределителните дружества в края на мандата си. Царя, доган е бриго а. набутаха по това време бай бойко в политиката. На парламентарните избори през 2015 той оглавяваше две листи на ндсв.
25 Февруари 2018 21:17
Георги Кадиев, фейсбук
Зад Гинка Върбакова наднича похотливата физиономия на властимащи, използващи неизвестни лица, за да овладяват бизнес след бизнес и сектор след сектор.
Булгартабак, Общинска банка, Виваком, ЧЕЗ са само част от поредицата.
Приятелка на министъра на енергетиката от ГЕРБ купува за 320 млн.евро ЧЕЗ.
Държавната ББР, управлявата от бивш депутат от ГЕРБ, дава кредит за гаранцията за участие в търга.
Майката на депутат от ГЕРБ, шеф на КЗК, ще проверява сделката.
Заместничката на министъра на финансите от ГЕРБ, шеф на КФН, ще е другата проверяваща
Сега всички се правят на изненадани, хвърчат оставки, Борисов уж иска проверки.
Уж КЗК и КФН ще ги проверят. И двете институции се управляват от ГЕРБ, едната даже и семейно. Покупката на ЧЕЗ е голяма корупционна сделка, направена от управляващите чрез подставени лица.
25 Февруари 2018 22:12
Ние - хора все пак с някакъв опит, поблъскани от живота, с някакъв багаж образователен, интелектуален, практически - ние сериозно ли сме тръгнали да коментираме тази сделка? На Гинка, дето фирмата й не била ОШфорка, по собствените й думи ( НОва)? И сериозно ли сме тръгнали да слушаме бай минпреда, че две български юридически лица са сключили сделка по "чешките закони и право", за продажба на електроразпределителната мрежа на половин България - и ние, и оглавяваното от него правителство нямаме думата?
Ми то бетер крепостни селяни сме...
25 Февруари 2018 22:15
"Гинка-без-снимка"
http://pogled.info/bulgarski/kazusat-ginka-bez-snimka-kupuva-chez.92759
26 Февруари 2018 08:36
Държавата ако и формално да няма никакво участие във тази сделка между две уж частни лица /едното от които не е частно а държавно на чужда държава/ във края на краищата ще обере пешкира точно както стана със КТБ. Защото заем от 320 млн. плюс още 120 млн. за предсрочно изискуемият заем и още кой знае колко по разни скрити клаузи са много пари и за да се избият единственото решение за фирмата купувач е да вдигне със много цените на тока.Тъй като това няма как да стане защото силно ще повлияе на стабилноста на правителството другото решение е фалит или препродажба или и двете заедно.И получаваме новото КТБ щото тези пари няма как да бъдат върнати от физическо лице независимо със какве ресурси разполага.
26 Февруари 2018 08:51
Зад Гинка стои Ковачки и банка Уникредит.
Толкова явно фалшива сделка, че чак смешно.
26 Февруари 2018 09:05
Той и Цветан Василев беше най добрият банкер и всичко беше наред докато не гепи милионите. Защо да възлагаме такива надежди и на Ковачки? Мигар той много хубав?
26 Февруари 2018 09:18
За все още неразбралите какво точно се случва искам да обясня още веднъж простичко...по чобански! Когато вълкът ти натръшка двадесетина овце и ги изяде после и да го убиеш и него и цялата му глутница нито ще имаш толкова месо /в случай че ще го ядеш/ нито от кожите ще изкараш толкова пари да си купиш нови овце.Да не говорим за пропуснатите ползи като мляко вълна и агнета.За това най добре е да го отстреляш преди да ти е направил щетата и него и глутницата му и да му поддържаш популацията на санитарният минимум.Колко още щети трябва да понесе държавата ни? Точно сега е момента когато глутницата се е събрала и точи зъби за ЧЕЗ стопанинът да и разкаже играта.И ЧЕЗ да стане държавна.
26 Февруари 2018 09:38
Само да попитам-банките вече отпускат ли кредити на хора с лоша кредитна история? Щото Гинчето едни 70 хилки не успяла да върне.Сега ще й дадат няколко милиона без проблем?
26 Февруари 2018 09:56
Аз пък мислех, че сериозните банки в големи сделки искат % самоучастие на фирмата- купувач, и със сигурност- не е 1%. Ако фирмата има толкова пари, не е ли въпрос на българското правителство и контролиращите откъде ги има?
26 Февруари 2018 10:01
Дали някой стои за Гинка (много вероятно) или точно Кой, не е най-скандалното в тази сделка. Основното е, че знаем точно кой ще изплаща заема (поне 700 милиона лева) за покупката на компанията - аз, ти и всички клиенти на ЧЕЗ.

След като Гинка има свой министър - със сигурност тя (или този Кой зад нейния гръб) има поне 5 членове на КЕВР, които ще включат разходите за погасяване на този заем в цената на тока. На печелившите - честито!! 3 милиона клиента - по лев-два-три на месец. А за клиентите на другите две ЕРП-та - не се радвайте - за да не е очевидна голяма разлика - и техните цени ще вдигнат.

***

А на журналистите от редакцията - намерете членовете на КЕВР и им задайте следните въпроси:

1. Ще разрешите ли ЧЕЗ да гарантира/изплаща със своите приходи изплащането на заема за покупката си?
2. Защо ЧЕЗ има 30 милиона печалба, а цената на тока не е намалена?
3. Имат ли Гинка и Инерком влияние върху вас лично?
26 Февруари 2018 10:07
Токът и водата трябва да са държавни! Точка.
26 Февруари 2018 10:07
Точно сега е момента когато глутницата се е събрала и точи зъби за ЧЕЗ стопанинът да и разкаже играта.И ЧЕЗ да стане държавна.

А защо смяташ, че на ЧЕЗ вече не е "разказана играта"? Защото има голям оборот? Или защото има много жици и трансформатори?
26 Февруари 2018 10:09
Само да попитам-банките вече отпускат ли кредити на хора с лоша кредитна история?


Да - ако са правилните хора.

Казусът е от гимназиалния курс. ЧЕЗ има печалба 30 милиона на година. Гинка (чрез нейните хора в КЕВР, вдигайки цената на тока за крайния потребител или намаляваща цената на изкупуване от централите) може да качи тази сума например на 100 милиона. Почти всяка банка би отпуснала кредит на компания, разполагаща с чист паричен поток от 100 милиона на година. И с оборот милиарди. Тоест - много възможности правилният човек да намери средствата да си плати заема.
26 Февруари 2018 10:13
https://bivol.bg/ginka-cez-1.html
26 Февруари 2018 11:16
Begemot 25 Февруари 2018 22:12
..... И сериозно ли сме тръгнали да слушаме бай минпреда, че две български юридически лица са сключили сделка по "чешките закони и право", за продажба на електроразпределителната мрежа на половин България - и ние, и оглавяваното от него правителство нямаме думата?
...
Бегемот, мисля че грешите : продавач е чешко юридическо лице, купувач е българско юридическо лице, предмет на сделката е българско юридическо лице, собственост на продавача.
Няма проблем договорът да се сключи прилагайки произволно избрани но договорени материални и процесуални норми. Например американците винаги настояват да се прилагат техните закони, не само при спорове и арбитраж.
Европейците (поне в миналото) бяха по-разумни (нашите ВТО приемаха като приложимо право немското, тъй като имахме юристи, запознати с него, по-рядко френското).
26 Февруари 2018 11:26
Волен Сидеров: Ако няма големи трусове, няма причина правителството да не изкара пълен мандат

+++

То какви по-големи от тези? Да чакаме Тонгузки метеорит тази седмица?
26 Февруари 2018 12:39
Дежурния! Мисля че не разбрахте алегорията.Точно ЧЕЗ е ваклата овчица в случая. И глутницата я е наобиколила.Чобанските кучета/данс манс кевр мевр / са отвързан
и стопанинът стои със запъната пушка и чака.Ако види че някое от кучетата е ортак с вълците...най напред на него едни девятки.И после още един път.Не може да си позволи то да избяга ранено.Ако е вълк ранен той и без друго ще загине щото другите вълци няма да му помогнат.А на кучето все ще се намери някой глупак да помогне и после то става по страшно и от вълк.Познава хората и привичките им няма страх от тях и ще направи големи поразии. Предишните дето ни управляваха може да бяха прости чобани ама една мисъл имаха.Стадото да добрува и да се множи.Близо до девет милиона го бяха докарали.Сегашните...големи умници...устите им пълни с купешки лафове като патета с топли фъшкии а разпиляха стадото и го оставиха на вълците...Та така.
26 Февруари 2018 12:54
Мисля че не разбрахте алегорията.Точно ЧЕЗ е ваклата овчица в случая. И глутницата я е наобиколила.

Разбрах, но обмислям и друг вариант на алегорията. Ако ваклата овчица вече е изядена, а се разиграва театър за да бъде платена още веднъж.
26 Февруари 2018 13:01
Дежурния! Възможно е и така да е. Най малкото е разкъсана.Но глутница се е събрала.Който е куражлия може да носи вълчи кожух...до края на мандтата си ...че и още!
26 Февруари 2018 15:23
ВИЦ
Гинчето:
– Муцка, виж какъв ЧЕЗ си купих за 320 милиона!
Теменужка:
– Ти пък, има го за 200 в базар БГ!

26 Февруари 2018 15:23
ВИЦ
Гинчето:
– Муцка, виж какъв ЧЕЗ си купих за 320 милиона!
Теменужка:
– Ти пък, има го за 200 в базар БГ!

26 Февруари 2018 16:00
Преди седмица Искра ДЕКАЛО, кореспондент на БНР в Израел, в предаването на Радиото, което започва веднага след новините в 12 (водещ му бе Волгин) пусна интервю с един израелски гражданин... МногУ интересно интервю! Не хванах началото, та не разбрах въпросният израелец дали е шефът, или редови член на един ... КИБУЦ! (Аз доколкото знам и колхозите и совхозите в СССР, и ТКЗС-етата и ДЗС-етата в България през т.нар. социализъм, са все формирования от джендъра на кибуците...) Та израелецът разказваше как кибуцът му продава по цял свят ....СОФТУЕЪР, за банкова сигурност, и клиенти му били първокласни банки!!! Сега от интервюто не стана ясно защо софтуерни магьосници си продават стоката от сергията на кибуц вместо от сергията на ООД или АД, но сигурно са направили добре сметката! Предполагам че кибуцът усвоява слънчевата и ветрова енергия чрез СОБСТВЕНИ инсталирани ф.в. мощности и перки!

Можеше вместо ГИНКА да е СОБСТВЕНИКЪТ на големите соларни "паркове" и ветро "ферми" край Пазарджик, такъв да бъдат ТКСС и ТКВС създадени от общините, гражданите и бизнесите, всички с равни права - като на член кооператори! Да ама не! В Израел може, в България не може! А най ме е яд на умници от тоя Форум, дето се изтрепват колчем поставя (не ми е първица) въпроса за ТКСС и ТКВС, да остроумничат и ехидничат по моята идея! Големи умници, страшни разбирачи! Едно е сигурно - всичките ми критици са върли слагачи на статуквото мафиотско в българската енергетика, в дименсията й, нарича битово потребление!

Ако сте забравили какво съм предлагал със съкращението ТКСС да ви го припомня - Териториални Кооперативни СОЛАРНИ стопанства! ТКВС - същото, ама В-то е за ВЕТРОВИ такива!

И сега БОКО нямаше да разправя простотии по адрес на Ниновица и нейното предложение за "одържавяване" на ЧЕЗ, защото националната АСОЦИАЦИЯ на ТКСС и ТКВС на България щеше без никакъв проблем ДА КУПИ ЧЕЗ-а от чехите, като по-малко щеше да има проблем на портата одма да потропат известни инвестиционни банки, които чевръсто да СИНДИКИРАТ нужния и заем за да осъществи покупката от чехите!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД