:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 324
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В Сатирата „имат ситуация”

Пиесата е версия на отколешната история за Господаря и далеч по-хитроумния Слуга
Снимка: Темелко Темелков
Не конкретна партийна политика е на прицел в пиесата.
Премиера: "Да, господин премиер"

Участват: Кръстю Лафазанов, Мариан Бачев и други



Откровена и находчива сатира на бюрокрацията и държавните интриги е премиерното заглавие на Сатиричен театър "Алеко Константинов" - "Да, господин премиер". Автори са Антъни Джей и Джонатан Лин. Първият е с признати лични заслуги към кралското семейство и е носител на рицарско звание. Събратът му по перо пък е режисьор на касови филми като "Изисканият джентълмен", "Девет ярда", "Братовчед ми Вини", донесъл "Оскар" на Мариса Томей, и други. Излъчваният през 80-те години сериал "Да, господин министър", включващ 22 епизода, се обогатява впоследствие с 16-те епизода на "Да, господин премиер". Заради бурния успех на комедията през 2013 г. Би Би Си създава още шест серии, в които се появяват нови персонажи.

Родната постановка е дело на Борис Панкин, който заедно с Даря Доганова превежда пиесата на български език.

Сценографското оформление на Петър Митев пренася зрителите в луксозната резиденция "Чекърс", където изцяло е ситуирано действието. Там британският миниcтъp-пpeдceдaтeл Джим Хакър, личният му секретар Бърнард Уоли и служителят на кралицата сър Хъмфри Апълби "имат ситуация". От решението, което предстои да вземат в рамките на 24 часа, зависи съдбата на държавата, а и на намиращия се в тежка икономическа криза Европейски съюз.

В стихията си е Мариан Бачев, който прави ярка роля в кожата на опитния и умело лавиращ в трудни ситуации Апълби. Ненадминат е актьорът в сцените, когато героя му го избива на плеоназъм само и само да спечели време или просто защото не му изнася да отговоря на неудобни въпроси. Повече от убедителен е в образа на политика, който успява, бълвайки високопарни и заплетени фрази, в крайна сметка да не каже нищо по същество. Бачев демонстрира още танцови и певчески умения.

В традиционното си комедийно амплоа е и друг любимец на публиката - Кръстю Лафазанов. Превъплъщавайки се в г-н премиера, той залага на присъщото си, съзнателно търсено простодушно излъчване, граничещо с наивитет, дори с инфантилност. Случва се понякога да се позовава на този си имидж за заблуда на противника.

Към старото трио сега се присъединяват и нови "играчи". Това са дясната ръка на Хакър - сексапилната Клер Сатън (Рада Кайрякова) - и Умраз Нурмаков, представител на богата азиатска държава (Константин Икономов), на която Европа възлага всичките си надежди за излизане от кризата. Част от звездната актьорска компания е и Светослав Пеев, който е "лицето" на Би Би Си - този "бастион на висшата култура срещу настъпленията на комерсиализма".



2653
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД