:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,573,405
Активни 129
Страници 19,106
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Авторитетът пада, или Гераците 2

Бойко Ламбовски
Малцина вече помнят, но забележителният ни музикант Васко Пармаков (лека му пръст) пишеше и разкази. Издаде книжка преди няколко години, "Аз и майор Блюхер". Четиво стряскащо, тук-там пророческо. Едно разказче от там можем да наложим върху онзиденшните резултати от проучването, направено от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа между 2000 учители и родители.

Изводът от проучването беше: "Авторитетът на родителите в семейството пада". При Пармаков един от текстовете бе за ошашавено семейство от мразещи се, отвратени от другите, отричащи всичко родители. Те имаха син, който мразеше тях и цялото битие. Но родителите все пак, следвайки стереотипите, бяха създали дете, щото "така се прави". Тоест възпроизвели се бяха. Синът им обаче - агресивно асоциален, социопат отвсякъде, нямаше никакво намерение да се възпроизвежда - всичко му беше криво и безсмислено, освен дребните сетивни кефове.

Не знам помните ли какво подхвърли жената, обвинена в убийство на дядото в "Люлин", и държала трите си деца в изолация, без училище, когато я водеха полицаите. На въпроса защо не си е дала децата да се изучат, тя подхвърли нещо такова: Ненавиждам българското училище, в него има много насилие. Тоест тази, предприела насилие към децата си и дядо им, си беше намерила оправдание и алиби за отказа си от социалните норми и здравия консерватизъм.

Друг основен извод от горецитираното изследване бе, че сме в някаква обща европейска тенденция, но се развиваме с изпреварващи темпове в нея. Тоест в нещо надбягваме останалите европейски държави. Този извод на въпросното проучване, е че в отношенията деца-родители се налагат все повече "партньорски" и "приятелски" отношения. Изглежда уж добро нещо. Но не е. "Приема се, че двата обекта - деца-родители, са "полярни". Тоест едните са авторитет и възпитател, което в лошия вариант води до манипулация на децата и потискане на волята им, но в добрия - до изграждане на здрави стереотипи. Пък другият път на развитие е либерализацията на отношенията - тогава във връзката "дете-родител" се стига до изравняване на нивата на влияние. Стига се и до изпреварващо нарастване на влиянието на детето над родителя. Ето, тъкмо в тази тенденция България изпреварва останалите европейски държави. Какво според изследването означава това?

Означава, че често гласът и волята на децатаса определящи за традиционно вземани в миналотоот родителите им решения - "къде да почиват, какво да обядват, как да се забавляват, какво да слушат и кога да мълчат." И че е "станало правило да няма правила" - за лягане, за участие в домашните задължения, за поемане и носене на отговорност при грешки и неприемливи деяния. Че е налице "отказ от активно възпитание в ценности - семейни, обществени, морални, човешки."

Но отсъствието на възпитание също е възпитание, са казва в изследването. Само че възпитание, което възпитава в непукизъм към задълженията, в пренебрегване на другите, "в отлагане и отказ от решаване на проблемите", в търсене на вината винаги у другите, в безкритичност към себе си.

Повестта на Елин Пелин "Гераците" разказва за разпада на селския патриархален модел. Живее си задружно едно голямо селско шопско семейство, това е основата. Всъщност селски са били 80 от населението ни тогава. Но всичко в един момент свършва. Умира старият Герак, братята се изпокарват, а непрокопсаникът Павел, развратен от привидната лекота на живота в големия град, досъсипва морално и всякак фамилията.

Навремето ни учеха, че за този разпад е виновен капитализмът. Вярно, но от една гледна точка - че машинното производство катализира процесите, премества цели популации и разбива стария бит и стария морал. А че е разпад изобщо, не е вярно, защото иначе не би имало постъпателност на цивилизацията. Просто процесът удря морала там и у този, където е най-слабо. При Елин Пелин това е Павел. Неприемането на новото с възторг не значи, че трябва да орем с волове и днес, за да запазим морала, както призоваваше Лев Толстой или практикуват амишите в САЩ.

Либералният педагогически модел,който нахлува в семейството по цял свят днес,очевидно е световна тенденция. Светът ще намери неутрализация на негативите на процеса, както и ще вземе позитивното от него. Надявам се. Фактът обаче, че в България нахлува изпреварващо, означава, че сме нещо като Павел на Гераците - най-податливи на негативите, без да сме открили как да отсеем доброто.

Запитвали ли сте се защо най-богатите и аристократични фамилии изпращат децата си от ранна възраст в прочути със строгостта си лицеи и пансиони? И плащат луди пари, за да третират питомците им там като редници новобранци първи месец обучение - дрехите сгънати под конец, четката за зъби на три сантиметра от пастата, ставане в 6.30? Защото ще научат много науки и езици ли?

И за това, разбира се. Но главното e друго. Защото консерватизмът в педагогиката гарантира запазване на поколенията от ранно изхабяване, от употреба на удоволствието преди да си изградил навици за неговия контрол, учи на труд, организация на собственото време. Родителските поколения на българския преход, стресирани от нахлулия модел така, както селото на Гераците беше стресирано от машинния галоп на цивилизацията и изкушенията на "лекия" градски живот, се оставиха на новото. С най-ниска доза критичност, може би от страх да не ги обявят за ретрогради.

Затова поведохме в Европа по един показател. Но поведеш ли по-знаещи и можещи от тебе, е за стряскане, не за ура.11
6213
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
26 Февруари 2018 21:36
Не знам дали сме повели на Европа. Скоро четох, че в Швеция поколението от деца, възпитавани в егоизъм и своеволие са вече около 20 годишни и са се качили на главата на държавата . Отделен е проблемът с неуправляемите имигранти.
26 Февруари 2018 21:45
Да, педагогиката е много важна. Щото въпросният Павел не е бил възпитаван да контролира удоволствието и да се труди, затова така. А с брат му Петър бай Данчо съвсем либерално се е отнасял, щото оня беше смотан като малко дете.
26 Февруари 2018 22:49
27 Февруари 2018 00:32
Хубава статия - точно в целта.

Обикновено се казва, че с поднасяне на Проблемът следва да се предположи и някакво решение. Поне толкоз, колкото ще е необходимо за да се започне някакъв диалог.

От друга страна, следва да погледнем в корените на тази криворазбрана "модерност" и да продължим, може би всеки за себе си, с разсъжденията около и за нея. Която сама по себе си може много неща да декларира, но по-важното е какво предлага съдържанието 'и и от там - какви са всеобщите последствия. Тук все пак става дума за една от глобалните тенденции. А точно такива "тенденции" са по дефолт много далеч от щастливо самозараждане. Следващата крачка е да разберем, доколкото е възможно, какви са корените 'и. Най-малкото защо и с каква цел те се обгрижват, поливат в услуга на определен кръг хора. Друг вариант няма именно заради факта поднесен от уважаемият Автор: - Как тези хора, с много власт и обскурни цели, си възпитават поколенията за да не допуснат кривване настрана от Главната линия. Те са именно от онзи 1%, който заради желязната воля, целеустременост, безжалостност, без да си "губят времето" с разни Печорински колебания, са двигателят за установяването на този именно хаос, на планетата!...
27 Февруари 2018 02:03
Показателни са изследванията, проведени сред американски ученици и студенти, посочващи огромните разлики в постигнатите резултати между бели, черни, латино и азиатци от една страна, както и зависимостите между успеваемостта и това дали родителите са първо, второ и т.н. поколение имигранти.
Ха познайте, кои са най-напред с материала...

Източно-азиатската дисциплина сгигане няма.
27 Февруари 2018 02:50
>>><<<

Затова поведохме в Европа по един показател. Но поведеш ли по-знаещи и можещи от тебе, е за стряскане, не за ура.


Поведохме я по един, а ще я подведем по много. Много ни се удава това!
27 Февруари 2018 10:45
Бойко Ламбовски
27 Февруари 2018 10:47
"Умира старият Герак, братята се изпокарват, а непрокопсаникът Павел, развратен от привидната лекота на живота в големия град, досъсипва морално и всякак фамилията."

Старият Герак умира накрая; разпадът започва със смъртта на майката, баба Марга.

"Но на пролет баба Марга се помина съвсем ненадейно. Заедно с нея от къщата на Гераците изчезна добрият и строгият дух, който държеше всичко в ред. Косата на дядо Йордан бързо посребря, неговата силна господарска ръка отслабна, отпусна юздите, и домашната колесница, която вървеше толоква равно и спокойно, изскочи от пътя си и затропоти по камъняка.
В къщи изпълзяха като змии, незнайно откъде, сръдни, недоразумения, крамоли и отровиха мекия домашен покой, сладко сгряван толкова дълги години от любогрейната топлина на общото огнище."

27 Февруари 2018 10:49
"И плащат луди пари, за да третират питомците им там като редници новобранци първи месец обучение - дрехите сгънати под конец, четката за зъби на три сантиметра от пастата, ставане в 6.30? "

6.30 е късно, ние ставахме в 5 и 20.
27 Февруари 2018 12:19
Добра статия...
И, все пак - кой е виновен? Ясно - не е капитализмът, казва авторът. Предполагам, че е социализмът. Или Путин - за да сме либерално модерни...
-------------
Блогът на Генек
27 Февруари 2018 12:31
Генек, според мен това е градът, с неговите порядки, несъвместими със стария селски бит. Градът, в който всичко е на показ, шарении, реклами, светлини, градът с удобната си анонимност. Не като селото, всичко да ти е на показ, всички се познават, всички са роднини, всички са задружни, помагат си, заедно оцеляват.
Не бих казал виновност - просто градът ти предлага едно, селото друго. В града всичко се продава и купува, той е нахален и агресивен, с една дума: градът е пазар.
Не помня да са ни учили в училище, че капитализмът бил виновен за разпада на стария патриархален бит. Може и така да е било, зависи от учителя.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД