:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Разследващ журналист беше разстрелян в Словакия

Ян Куцяк е убит заради работата си, категорична е полицията
"Това е безпрецедентна атака срещу свободата на пресата и демокрацията в Словакия", заяви премиерът Роберт Фицо.
Разследващ словашки журналист беше разстрелян в дома си заедно с приятелката си, съобщиха информационните агенции. Трупът на 27-годишният Ян Куцяк и на годеницата му Мартина Кушнирова са открити в неделя вечерта в къща, намираща се във Велка Мача, на около 50 км от столицата Братислава. От полицията съобщиха, че Куцяк е застрелян в гърдите, а неговата приятелка - в главата. Все още не е ясно кога точно са извършени убийствата. Сигналът в полицията е подаден от роднини на жертвите, които дълго време не успявали да се свържат с тях.

Ян Куцяк е журналист в електронното издание Aktuality.sk, а материалите му основно са разследвания на данъчни измами. Той многократно се е оплаквал, че получавал заплахи, включително и такива за живота си. Миналата година Куцяк подал жалба в полицията заради заплахи, отправени му от бизнесмена Мариан Коцнер, но тогава властите не са реагирали.

В последната си статия от 9 февруари Куцяк описва бизнесмен, за когото има съмнения, че продава на свои компании апартаменти в жилищен комплекс. Според журналиста бизнесменът прави това, за да може държавата да му върне 2 млн. евро ДДС. Той работи по случая от няколко години. И заради разкрития по него в Словакия имаше протести миналата година с искане за оставката на вътрешния министър Роберт Калиняк заради връзките му с разследвания строителен предприемач Ладислав Бащернак, писа в. "Гардиън".

Убийствата вероятно имат връзка с разследванията, които е правил Ян Куцяк, заяви шефът на словашката полиция Тибор Гашпар. От полицията обявиха вчера, че ще се разследват всички, чиито интереси са били засегнати от материалите на журналиста. Според Гашпар в Словакия досега никога не е била извършвана подобна атака срещу журналист. За разследването на жестоките убийства ще бъде създаден специален екип от главната и специалната прокуратурата, вътрешното министерството и контраразузнавателната агенция.

Германското издателство "Аксел Шпрингер", от което е част Aktuality.sk, също изрази "обосновано подозрение" за връзка между убийството и работата Куцяк. От компанията обявиха, че ще съдействат на разследването и това ще ги мотивира дори още по-силно да стоят зад независимата журналистика.

НАГРАДА

Награда от 1 млн. евро ще даде правителството на Словакия за информация, която да помогне за залавяне на убиеца или убийците на Ян Куцяк и приятелката му. Вътрешното министерство откри специална линия за връзка с хора, които разполагат с данни за случая. "Всичко, което ще помогне за залавянето на виновните, е ценно", каза премиерът Роберт Фицо и призова опозицията да не злоупотребява с трагедията.
1614
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД