:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 345
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

133 млн. лв. са просрочените дългове на НЗОК към чужди клиники

Касата ще прави анализ на диагнозите, за които българи ходят в чужбина
СНИМКА: БГНЕС
Камен Плочев и Жени Начева
Здравната каса дължи 271 млн. лв. за лечение на български пациенти в чужбина, като 133 млн. лв. от тях са просрочени, сочат резултатите от спешната проверка за задълженията на институцията към чужди здравни фондове, която насрочи зам.-министърът на здравеопазването и председател на надзорния й съвет Жени Начева в петък. Сумата е същата, каквато съобщи по-рано управителят на НЗОК проф. Камен Плочев пред депутатите. Същевременно в бюджета на касата за тази година са заложени 73 млн. лв. за разплащане с чужди клиники.

Цяла седмица различни представители на кабинета оспорваха данните на Плочев, а финансовият министър Владислав Горанов предупреди, че разминаването може да провали подписването на рамковия договор за тази година. Сега Начева твърди, че "разминаването в данни, обстоятелства и факти, представени преди дни, се дължи на системни нарушения на вътрешно-нормативни документи от поредица от оперативни ръководства".

До актуализация на бюджета на касата няма да се стига, разплащането ще става в рамките на бюджета. С Германия и Австрия, на които дължим най-големи суми, имаме споразумения за разсрочване. На управителя проф. Плочев е възложено до 10 март да предложи погасителни схеми към съответните държави, подали искове. Предстои и изготвяне на анализ на диагнозите, по които български пациенти са лекувани зад граница. Целта е да се направят задълбочени преценки за какво точно се налага лечението им в чужбина. Според Начева проблемът е възникнал през 2015-2016 г.

От изявленията вчера се разбра, че не би следвало да има опасност за националния рамков договор. Финансовият министър искаше при разминаване в данните да се спре заложеното увеличение на цените на над 130 клинични пътеки със 150 млн. лв., за да се покриват дългове към чужбина. Няма пречка да се подпише договорът, увери Начева. Очаква се това да стане в сряда.



СКАНДАЛЪТ

Скандалът около задълженията на здравната каса към чужди фондове избухна на 15 февруари, когато стана ясно, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на управителя й проф. Камен Плочев заради това, че през главата му е бил тревога до парламента за дълговете на касата към чужди клиники и е поискал актуализация на бюджета. Ананиев твърди, че проблеми с европейските каси няма и България е сключила споразумения за разсрочване на задълженията. Плочев пък огласи данни, че над 660 души са подали сигнал до касата за отказано лечение в чужбина заради тези дългове. Впоследствие Жени Начева опроверга това и заяви, че това не са върнати случаи, а всички, които са поискали възстановяване на суми за платено лечение в чужбина.

Днес управителят трябваше да бъде изслушан от ПГ на ГЕРБ, за да се разбере дали ще му бъде поискана оставката или не, тъй като в компетенциите на министъра не влиза назначаването и освобождаването на ръководителя на здравната каса. Напрежението през последните дни обаче влоши здравословното състояние на проф. Плочев и той влезе в болница.



НАЗНАЧЕНИЕ

От вчера здравната каса има нов подуправител - д-р Йорданка Пенкова, която досега беше директор на РЗОК-Шумен. Назначението потушава управленската криза, в която затъна касата в последните дни - тя няма подуправител след напускането на Димитър Петров, а с влизането на Плочев в болница няма кой да подписва документите. Д-р Пенкова има потвърден от съда конфликт на интереси за това, че през 2013 г. като шеф на РЗОК е сключила 4 договора с "Частна психиатрична клиника - 2000", в която баща й и сестра й притежават 97% от капитала. Комисията за конфликт на интереси е наложила глоби за 12 хил. лв. и постановила отнемане в полза на държавата на 201 хил. лв. - парите, които РЗОК е платила на частната психиатрична клиника. Съдът обаче е намалил санкцията на 50 000 лв.
3
1790
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
27 Февруари 2018 07:13
Извинете му се на професора, бе! Поболяхте го човека с вашите простотии, нВ болница го вкарахте! И тоя, дето са ни го турили за министер на финансите - само 7 милиона били дълговете! А бе Горанов ти у ред ли си - не си като доктора Генчо Начев, финанси в Свищов май си карал! Ама и ти кат Генчо не знаеш основни работи! Пита го оная, Марчевата, по БТВ в неделя сабахлен колко е дълга на неговата болница, а той й отговаря, че нямал бил плащания, на които падежът бил настъпил! Ма настъпил, не настъпил падежът, всичко ти е ДЪЛГ, бре Генчо! Златни ръце имаш, корав и точен хирург, много животи си спасил, Бог да те поживи, ама това от мен, випускник на ВИИ "Карл Маркс" да го запомниш - всичко дето са ти го дали, е актив за тоя, който ти го е дал, а за тебе е пасив, сиреч - дължиш му го обратно! Ма доктор си, простено ти е да не знаеш азбучни истини от финансите, ама на това нафукано момченце, Горановото, не може да му се прощават такива грешки! А най-вече, съучастието му във фокусите на БОКО - да бърка в цилиндъра и да вади десетки милиони, които като зехтин да хвърля връз яростно бушуващите вълни! Горанов, ВЕДНАГА СЕ ИЗВИНИ НА ПРОФЕСОР ПЛОЧЕВ И СИ ПОДАВАЙ ОСТАВКАТА! И ТИ, КИРО АНАНИЕВ, И ТИ СЕ ИЗВИНИ И ПОДАВАЙ ОСТАВКАТА! ***
27 Февруари 2018 09:38
Сега Начева твърди, че "разминаването в данни, обстоятелства и факти, представени преди дни, се дължи на системни нарушения на вътрешно-нормативни документи от поредица от оперативни ръководства".



Ако работещите в НЗОК се съберат на тиймбилдинг, няма да ги събере един стадион от калибъра на "Лудогорец Арена".
И каква им е работата, ще попитате ? - Не , не е да лекуват някого, а просто да правят сметка на милионите, които държавата скубе от бедния българин за здраве.
И , видите ли, пак омотали и замазали десетки милиони ??!
27 Февруари 2018 10:19
ПлесNick27 Февруари 2018 07:13


Пикачу27 Февруари 2018 09:38

Време е за новия НАРОДЕН съд! Време е!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД