:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 346
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов се размечта за балканска АЕЦ "Белене" с пари от Европа

Снимка: Пресцентър МС
Министър-председателят Бойко Борисов говори по време на форума в Лондон за бъдещето на Западните Балкани.
АЕЦ "Белене" да се построи като общ балкански проект, но с европейско финансиране. Това предложи премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция с лидерите на Западните Балкани вчера, след Инвестиционния форум, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон.

Според Борисов средствата от ЕБВР за региона са нужни не само за развитие на транспортните коридори и жп коридорите, но и за енергийна свързаност между страните. Балканските страни могат да участват заедно в изграждането на ядрената мощност у нас, каза той. И допълни, че страната ни има много добре развита електропреносна система и дори изнася ток за други страни. Освен това имаме два закупени ядрени реактора с мощност 2200 мегавата. "Платили сме ги и стоят в кашони. Дали не можем да помислим за едно общо финансиране с проценти, един Балкански проект" каза премиерът, цитиран от Инвестор.

Борисов подчерта, че ако регионът иска да просперира, от голямо значение е свързаността между държавите от Западните Балкани и останалата част от Европа. "За да бъде разгърнат икономическият потенциал и просперитет в региона, за да бъде Европа стабилна и сигурна, е необходима свързаност както между държавите от Западните Балкани, така и между региона и съседните държави в ЕС", заяви той.

Около 30 милиарда евро ще струва изграждането на транспортните коридори на Западните Балкани. Това показва сметката на лидерите от региона, съобщи Борисов. "Политическите срещи е редно да приключат, от тук нататък трябва да се разберем за лотовете и кой и как ще ги финансира. Време е хибридното финансиране от различните банки да го реализираме и да почнем да строим", каза премиерът. После допълни, че "интересът към Балканите е огромен отвън - Русия, САЩ, Саудитска Арабия, но този регион е част от "нашата Европа".

Реално стана ясно, че ЕБВР работи по проекта за жп инфраструктура, който ще свърже България с Македония. Тя подкрепя и т. нар. "Магистрала на мира" - Сърбия - България, Румъния - Сърбия, Косово - Македония. Преди няколко дни е било подписано споразумението за отпускане на 38.5 млн. евро, свързани с този проект, обяви председателят на ЕБВР Сума Чакрабарти.

2
1644
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
27 Февруари 2018 00:11
Освен на пресконференцията, пред някой друг - от когото зависи - казал ли го е това?
27 Февруари 2018 09:52
Фантазьор!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД