:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 313
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Снегът отново изненада управляващите

СНИМКА: БГНЕС
Очевидно никой не контролираше почистващите фирми да започнат да ринат снега навреме.
Очакваният от една седмица обилен сняг за пореден път успя да изненада отговорните за почистването му. В цялата страна бяха затворени пътища, в много градове токът спря, обявени бяха дървени ваканции в десетки селища.

Централните улици в София бяха почистени с голямо закъснение, а тротоарите в центъра на града сутринта в понеделник бяха непроходими. Подлезите и спирките тънеха в сняг и киша до късно през деня, а неспиращият валеж усложни положението.

Бедствената ситуация е на фона на 35.2 млн. лв. в републиканския бюджет за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища, както и 100 млн. лв. бюджет на София за чистота. Тази зима снежните дни се броят на пръсти.

На фона на лошото почистване институциите още сутринта посъветваха гражданите да не карат колите си. МВР обяви, че пътищата са опасни, и посъветваха да се тръгва на път само при необходимост. Министерството даде традиционните указания: "Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадва. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги."

Да не се карат коли, призоваха и от Столичната община. Кметът на София Йорданка Фандъкова предизвика гняв в социалните мрежи в понеделник сутринта, след като написа: "Пътната обстановката е изключително затруднена - температурата е -7 градуса, а снежната покривка е над 15 см. Ако се налага, улици ще се затварят, за да бъдат почистени. Почистването на кварталните улици ще започне след спирането на снеговалежа и осигуряване на трасетата на градския транспорт и основни улици." Граждани се възмутиха, че снегът може да спре чак през април - тогава ли ще започне чистенето. Факт е, че снегорини в София в понеделник никъде не се виждаха.

Градският транспорт беше трагичен. Други граждани отговориха на Фандъкова, че са послушали съвета й да излязат без коли и сега чакат тя да им прати градския транспорт, който чакат, мръзнейки. От общината признаха, че има авария по линиите на трамваи 20 и 22. Закъснения обаче имаха и редица други линии. Автобуси не стигаха до кв. "Манастирски ливади". Бяха затворени и пътищата към Витоша. Пак заради лошото време и непочистените улици бе обявено, че няма да работят синята и зелената зона. Около обяд от общината обявиха, че започват да чистят и малките улици, но в малко квартали имаха този късмет.

Над 8000 абонати на ЧЕЗ останаха без ток заради лошото време, съобщиха от компанията. Най-много потребители без ток имаше във Врачанско - 3212. Във Видинско бе спряно електричеството на 1948 домакинства. Ток нямаше и на места в Плевен, Благоевград, Монтана, Перник, София и областта. Заради лошото време към София бяха пренасочвани и полети от летище "Пловдив".

Спря и трафикът към Гърция през граничния пункт "Кулата". Според МВР движението е спряно заради искане от гръцка страна - пак заради силния сняг. Тежките камиони бяха спрени в много участъци. Ограничения бяха въведени в различни участъци край Харманли, Тополовград, Добрич, Велико Търново и Ловеч. Между Мъглиж и Николаево изцяло бе затворен подбалканският път. Причината бе нулевата видимост. На много места и училищата бяха затворени. Неучебни дни бяха обявени в Каварна, Смолян, Перник, Търговище, Попово, Антоново, Дулово и Шумен.

Студът взе поне 8 жертви в Полша

Студената вълна и обилните снеговалежи, които обхванаха голяма част от Европа, взеха поне осем жертви в Полша, съобщиха информационните агенции. В някои райони на страната температурите паднаха до минус 20 градуса по Целзий.

4-ма души пострадаха при катастрофи в германската провинция Мекленбург-Предна Померания, а в град Любек полицията регистрира около 100 леки катастрофи в рамките на няколко часа. Снегът доведе до отмяната на полети в Бремен.

В Рим бяха затворени всички училища заради падналия сняг, който наруши движението на градския транспорт и на влаковете. Затворени за посещения бяха Колизеумът, Римският форум и други популярни туристически обекти. В почистването на улиците се включи дори армията.

Снежните бури не подминаха и Хърватия. Около 1000 войници участваха в разчистването на снега в най-тежко засегнатите райони, където снежната покривка е над метър и половина.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Туристи се замерят със снежни топки на площада "Свети Петър" във Ватикана.
21
3706
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
26 Февруари 2018 20:06
Да бяха дошли управниците и "умната и компетентна" (по б.б.) кметица днес по обед и след обед в Дружба-1, старата част - около читалището, пощата, РТУ-то, пазара, езерото - да си видят чистенето и придвижването на хората !
26 Февруари 2018 21:17
По "Дондуков" и пресечките, които видях, хората си бяха изчистили тротоарите много добре. Аз също си направих разгрявка и за половин час почистих пред офиса до плочки (останалите са жени и калпави мъже). Действително имаше много по-малко коли. Хората са по-читави от управниците си!
26 Февруари 2018 21:21
По Цар Борис III в частта му от Княжево към Перник колите газеха някаква смес от киша и сняг една педя дълбока. Разбира се, това се отразяваше негативно на праволинейното им движение
26 Февруари 2018 21:54
Да бъдем коректни. През миналата нощ (след 12) в Св.Троица вече имаше снегорини. От сутринта много хора почистваха.
Днес излизах с колата - свърших си работата. Оставих я за по-малко от час и трябваше да мета стъклата наново. Просто по някой път вали повече отколкото може да се насмогне.
Радвайте се на хубавата зима бре, хора. (Иначе щеше да бъде "в тая държава и зимата не е както трябва". Стига с това черногледство.
26 Февруари 2018 21:58
Просто по някой път вали повече отколкото може да се насмогне.


Това изобщо не е обилен валеж. Няма как да сме коректни за несвършена работа.
Също и към 20 ч. южната дъга на околовръстното беше само с една почистена лента - средната. Междувременно на няколко места имаше по два-три спрели и нищо не правещи снегорина, които явно си доиграваха "сантасето" или нещо друго.
26 Февруари 2018 22:22
Сантасето не е заповядано от управляващите.
(Не че съм им фен).
26 Февруари 2018 23:19
Чух, че булевардът между летището и бизнеспарка в София е бил в идеално състояние-
26 Февруари 2018 23:42
Това дойде от изток, не може без помощ от НАТО да се справят хората. И да мине без партизански действия.
26 Февруари 2018 23:45
Преди години Баце се възмущаваше, че при Орешарски не чистели добре и хората трудно ползвали магистралите Му.
Затова Той направо ги затваря.
27 Февруари 2018 08:54
Що дивотии се изприказваха. Нормална зимна обстановка като за нашето географско положение- сняг, студ. Днес, като тръгвах за работа, очаквах да затънем в преспи. Ами не, не стана. Вече петнадесет години пътувам всеки ден отсечката Плевен- Долни Дъбник. Имало е много по- тежки зими, с повече сняг и по- ниски температури. Няма страшно, само трябва да сме екипирани и с подходящо настроение.
27 Февруари 2018 09:13
Трудно се оправяме за 5 дена със сняг, какво ли щеше да бъде, ако зимата беше наистина зима!
27 Февруари 2018 09:31
Докато у нас снегът го "ринат", бъркотията ще е пълна !
В градове като Виена домсъветите плащат на фирми, които почистват околоблоковите пространства с малки "Сузуки Самурай", оборудвани с осоляващ апарат отзад и малко гребло отпред. Работата им е да избутат снежната маса на уличното платно.
Там вече е ролята на Общината, която не рине и не разнася снега насам-натам по улици и плошади, а го товари на самосвали и го изнася на полето и в реката !
Ще попитате , от какъв зор домсъветите ще плащат за снегопочистване - много просто, ако някой се изтърси и потроши на тротоар прилежащ към жилищен имот, застрахователите разплакват мамата на собственика на имота в съда !!!
27 Февруари 2018 09:51
Въпреки, че вали сняг, в югозападните покрайнини на София въздухът е много мръсен:

Pavlovo, Sofia AQI: Pavlovo, Sofia Real-time Air Quality Index (AQI).
131 Unhealthy
for Sensitive Groups
Updated on Tuesday 9:00
Temp.: 1°C
27 Февруари 2018 10:01
Бедствената ситуация е на фона на 35.2 млн. лв. в републиканския бюджет за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища, както и 100 млн. лв. бюджет на София за чистота. Тази зима снежните дни се броят на пръсти.

Ето простото обяснение на бездействието на управляващата ни суджукорастия - за разлика от Австрия и София при социализма, тези основно крадат.
Парите са заделени за кражба, а не за снегопочистване.
27 Февруари 2018 12:41
Обаче не можа да изненада опозицията, която отново тържествува с новата победа, я как се радват дебилите - зъбите им скърцат, а от мордите им сяра и цинобър плиска!
27 Февруари 2018 12:52
при Орешарски

тоя па кой е?
да не е онова недоразумение, дето само през задни входове се измъкваше, да не го засрещне народната либов?
27 Февруари 2018 13:52
Фирмите за почистване правят чудеса. След като върнат 70% от бюджета към Мистър 70%, Баци Крадльото от Банкя, остава едно нищо.
Чудо е, че изобщо нещо се чисти.
27 Февруари 2018 14:07
Всяка година едно и също и светът спира за няколко дни , докато се стабилизира обстановката
27 Февруари 2018 14:48
Да бяха дошли управниците и "умната и компетентна" (по б.б.) кметица днес по обед и след обед в Дружба-1, старата част - около читалището, пощата, РТУ-то, пазара, езерото - да си видят чистенето и придвижването на хората !


Управниците на Дружба са точно срещу читалището и езерото.
Но не живеят в Дружба, а в околните села.
Дори кметът се пресели от Дружба 1 в Дружба 2.
Това - със селата - обяснява и защо общинарките, вместо да се грижат за чистотата на квартала, бързат да се приберат с влака по домовете си.

В непосредствено съседство с общината са няколко жилища, населени с роми...
На улицата на общината със седмици стоят неприбрани отпадъци от ремонти.
За това как се решават проблемите в квартала можете да съдите и по вида на тези жилища...

Но в интерес на истината вчера в София имаше далеч по-малко задръствания отколкото при сухо време.
Пред входа ни само една кола бе излязла на път, останалите си останаха под снега...
Включителни тези, които са паркирани насред зелените площи и изобщо не са забелязвани от същите общинари, намерили препитание в общината НИ...



27 Февруари 2018 17:59
Ся Гинка като земе ЧЕЦ-а тока няма да спира. Чак ще прелива през контактите.
27 Февруари 2018 17:59
ако някой се изтърси и потроши на тротоар прилежащ към жилищен имот, застрахователите разплакват мамата на собственика на имота в съда !!!
И в Германия е така, а там зимата е доста по-сурова от нашата. Нищо необичайно не се е случило тук - зима като зима, със свирепия вятър на североизток, който от как свят светува навява преспи и се налага тежка техника да разчиства и да помага за извозване на болни и родилки към болниците. Всички мрънкаме, че местните власти не чистят като хората в населените места, а държавните - пътищата обаче...Предупредиха ни от де що има медии да не тръгваме на път без изрична необходимост и какво - пак са вадили цяла нощ от преспите стотина закъсали леки автомобили из добричко. Само 2-3 от тях са били румънски, айде комшиите български може би не знаят, ами нашите? Като струпат техниката да вади автомобили, нали я отклоняват от преките и задължения да чисти пътища и да вози храни и хора нуждаещи се от лекарска помощ. Да, ама на много хора не им увират главите зима след зима, след зима...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД