:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,407,903
Активни 125
Страници 4,888
За един ден 1,302,066

Сделката за ЧЕЗ на практика трудно може да бъде спряна

КЕВР няма правомощия, КЗК и КФН - основание, да се намесят. НАП и ДАНС могат да направят проверки без последствия
Снимка: "Инерком"
Гинка Върбакова
Въпреки голямата суматоха, която настана сред българските политици, и наредените от премиера Бойко Борисов проверки, сделката за активите на ЧЕЗ в България на практика трудно може да бъде спряна. Пред Нова ТВ вчера собственичката на "Инерком България" Гинка Върбакова, която бе определена от ЧЕЗ за купувач на бизнеса й в България, дори предупреди, че ако държавата попречи на сделката, това ще е нарушаване на инвестиционен интерес. Това би могло да се тълкува като намек, че тя ще търси правата си в съда при такъв развой.

По закон по сделката становище трябва да дадат Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за финансов надзор (КФН) и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В неделя премиерът нареди проверки да направят и ДАНС, и НАП. Данъчните вчера изпълниха нареждането, но отказаха да дадат подробности. Върбакова вчера уточни, че всички висящи задължения на нейни фирми към хазната вече са погасени. А и финансирането на сделката се осигурява чрез заем, а не със собствени средства. Така че, дори НАП да установи нарушения, тя може да санкционира фирмата, но не и да спре сделката. За работата на ДАНС по принцип нищо не се съобщава, а и не е ясно как и на какво основание службата би могла да се намеси в случая.

Според Гинка Върбакова за продажбата на ЧЕЗ не се изисква одобрението на КЕВР. Думите й бяха потвърдени и от Пламен Младеновски от дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" към КЕВР. Пред Би Ти Ви той посочи, че ако продажбата стане по същата схема, по която беше продаден Е.ОН преди години, КЕВР няма правомощия да се произнася по сделката. Тогава, както и в случая с ЧЕЗ, като залог за привлечения капитал се използваха акциите на дружеството. В такъв случай няма основания за доказване на опита на компанията и промяна на лиценза. Подобна процедура би се наложила единствено ако като обезпечения към банката, която финансира сделката, се заложи част от електроразпределителната мрежа.

КЗК едва ли ще има основание да се противопостави на сделката, тъй като не се променя делът на ЧЕЗ на пазара. КФН пък ще следи дали евентуално новият собственик на ЧЕЗ ще отправи честно и прозрачно търгово предложение към по-малките акционери, ако реши да изкупи дела им. Върбакова каза, че това ще бъде сторено. Така че и тук пречка едва ли ще има, поне до финализиране на сделката.

Вчера президентът Румен Радев също се присъедини към притеснените, че важно за националната сигурност дружество се купува от неизвестна малка фирма, и покани на среща председателя на КЕВР Иван Иванов. На нея той изразил загрижеността си от липсата на достатъчно информация, както и на прозрачност в процеса на придобиване на активите на една от най-големите компании в стратегически сектор като енергетиката. На срещата между двамата са били обсъдени и отговорностите на КЕВР по Закона за енергетиката, пише в официалното съобщение на президентството.Офшорни съмнения витаят около сделката за ЧЕЗ

Чешкото издание "Лидове новини" обяви, че "Инерком" има задгранични помощници във финансирането
Случаят с продажбата на активите на ЧЕЗ в България на новоизлюпената фирма от Пазарджик "Инерком" продължава да се заплита, а въпросителните около купувача се роят. Собственичката на фирмата Гинка Върбакова реши да излезе на светло и да се опита да разсее съмненията около мътната сделка. В интервю за Нова тв тя заяви, че компанията й не е фасада, прикриваща реалния купувач на най-голямата електромрежа в България. "Аз съм крайният собственик. Това се вижда от Търговския регистър. Крайният собственик в Търговския регистър съм аз", натърти Върбакова.

Тя описа процедурата за активите на ЧЕЗ у нас като дълга и сложна, но достатъчно открита, въпреки че в петък чешкият бизнесмен Яромир Тесарж, който е собственик на "Енерго-Про" и бе един от кандидатите за бизнеса на ЧЕЗ, директно заяви, че сделката е непрозрачна.

Покупката на активите на ЧЕЗ ще стане с привлечено финансиране с банков кредит от международна банкова институция, която към момента, за съжаление, не мога да разкрия, изтъкна Върбакова. Запитана какви гаранции е представила пред банката "Инерком" - фирма на няколко месеца без никаква дейност, бизнесдамата обясни, че "Практиката при такъв вид финансиране е да бъдат залагани акциите на дружеството, което се придобива, това е напълно позната във финансовите среди практика".

Но часове след нейните уверения се появиха и други обяснения за финансирането на сделката. Почти половината от парите за закупуването на активите на ЧЕЗ са кредити, осигурени чрез офшорни фирми, съобщи Веселин Вачков, директор на "Лидове новини". Вестникът е собственост на бизнес групата на чешкия премиер Андрей Бабиш. Мажоритарен собственик на ЧЕЗ е чешката държава. "Фирмата купувач - според информациите, които има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая - почти половината от цената, е финансирана чрез кредит от офшорни фирми", разясни Вачков пред БНР. "Една от офшорните фирми се казва "Ескорт Трейд" и неин собственик е руско-грузинският милиардер Паата Гамгонешвили, чието име фигурира в разследването "Парадайз Пейпърс". В късния следобед от "Инерком" обаче настояха, че в бизнеса им и в покупката на активите за ЧЕЗ няма офшорки и скрити играчи.

В интервюто си пред Нова Гинка Върбакова отрече да се е възползвала от дългогодишното си познанство с енергийния министър Теменужка Петкова, която подаде оставка след новината за сделката на ЧЕЗ.

Собственичката на Инерком изтъкна, че цялата процедура се е провела по чешките закони и че "цялата сделка и разговори бяха в Прага и българското правителство, български министри или български политически лица не са имали абсолютно никаква информация за нея. Това е една частна сделка". Същото изтъкнаха в петък вечерта и от правителствената пресслужба. "Правителството няма отношение по сделката между двете частни компании, но ще използва ресурса си да провери всички обстоятелства и да гарантира енергийната сигурност", заявиха от кабинета.

Все пак премиерът Бойко Борисов прикани ДАНС и НАП да проверят сделката и кандидат-купувача. Подобен анализ трябва да направят и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), както и от Комисията за финансов надзор. "Сделката за ЧЕЗ се извършва в Чехия. Така както сделката с Нова телевизия, за равностойни суми. Тя се продаде за 185 млн. евра, умножено по две - 370 млн. лв. По тази логика ние що не си я одържавихме, да си имаме още една държавна телевизия? И някой разбра ли от нас кога и къде се продаде. Същото е и с ЧЕЗ", обобщи Борисов пред младежката организация на ГЕРБ - Сандански.

В същото време чешката държавна компания ЧЕЗ обяви, че не се съмнява в способността на "Инерком" да плати активите и да управлява добре електроенергийното дружество. Пред БНР говорителят на компанията Алис Хоракова казва, че всички компании, включени в процеса по продажбата, преминаха през проверка за изпълнението на критериите, която беше направена от ЧЕЗ. "Също така банките, които са ангажирани в процеса, направиха свои проверки, както изисква законодателството. Надзорният съвет на ЧЕЗ получи няколко независими доклада, свързани с плащанията на "Инерком". "Ние не очакваме спиране или връщане на сделката", обобщи тя.ИНВЕСТИЦИИ

Преди малко повече от година КЕВР провери инвестициите на трите ЕРП-та - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". Тогава експертите установиха разминаване между плановете и реалните инвестиции по мрежата. Затова и регулаторът преразгледа исканията за промяна в цената на тока. В справка за "Инвестор" от ЧЕЗ са отчели, че в периода 2015-2016 г. за нови съоръжения и присъединяване към мрежата са отделили 81.25 млн. лв., което е с 14.2 млн. лева над планираните средства.

Инвестициите на ЧЕЗ до края на 2017 г. ще достигнат 141 млн. лв., става ясно от отчет на компанията пред Народното събрание през есента на миналата година. Това е последната налична информация, свързана с вложенията на ЕРП-то. Към началото на октомври вече са изпълнени проекти за 67.8 млн. лв. От компанията неотдавна се оплакаха, че един от проблемите пред дружеството в последните години е свързан с изкупуването на съоръжения. Затова и през 2016 г. "ЧЕЗ България" изтегли заем от Европейската банка за възстановяване и развитие в размер на 116 млн. лв.

От отчета на компанията пред депутатите става ясно, че дружеството е инвестирало 10.6 млн. лв. за изнасяне на електромерни табла и 10.4 млн. лв. за нови присъединявания в същия период.ЛИЦЕНЗИ

Не е ясно дали ще се наложи прелицензиране на дружествата от групата на ЧЕЗ. Ако купувачът е заложил само акции, за да получи банково финансиране, това няма да се наложи. Ако обаче е заложил други активи, може да се стигне и до такъв развой. Справка на в. "Сега" в регистрите на КЕВР показа, че "ЧЕЗ Разпределение България" например работи по лиценз до 12.08.2039 г. От своя страна "ЧЕЗ Електро България" има два лиценза - за обществено снабдяване с ток и за доставка на ток от последна инстанция. Първото разрешително също е със срок 12.08.2039 г., а второто е до 30.06.2041 г. Лицензът на "ЧЕЗ Трейд" изтича след 05.10.2024 г.

ВЪПРОСИ БЕЗ ОТГОВОР

Сделката за ЧЕЗ поражда серия въпроси:

- Каква ще е съдбата на заема към ЕБВР в размер на 116 млн. евро, при положение че "Инерком" не е стратегически инвеститор. По неофициална информация в договора на компанията с ЕБВР има клауза, че ако ЧЕЗ продаде бизнеса си в България на нестратегически инвеститор, то заемът ще трябва да се върне предсрочно;

- Сделката включва ли и сумите по инвестиционната програма на дружеството. Всяка година компанията трябва да направи определен разход за вложения, на базата на който се определят и цените за бита и фирмите;

- Каква част от сумата по сделката е банково финансиране, има ли и други кредитори и какъв е делът на съучастието на "Инерком";

- ЧЕЗ води арбитражно дело срещу България във Вашингтон за стотици милиони евро. Как е регламентирано разпределението на плащанията при евентуална осъдителна за държавата присъда? Искът е заради поредица от действия на българските институции, които са в ущърб на работата на ЧЕЗ в България.В. "Сега" отправи тези въпроси към пресофиса на "Инерком". До редакционното приключване на броя отговори не бяха получени.

Грузинската връзка в покупката на ЧЕЗ

Грузинска връзка в покупката на ЧЕЗ България от "Инерком", според чешкото издание "Лидове новини" е руско-грузинският бизнесмен Паата Гамгонеишвили, твърди "Лидове новини".

Паата Гамгонеишвили е познат у нас като съдружник в Стоков базар "Илиянци" и доскорошен съсобственик на столичния мол "Парадайз център".

Името му фигурира в съвета на директорите на фирмата "Булреал", която през 2007 г. стана едноличен собственик на капитала на "Илиянци", след като купи и последната държавна акция в тържището. Собственик на "Булреал" е "Бул пропeрти", в чийто директорски борд са Гамгонеишвили заедно с Йосиф Блаошвили, Арие Мегре, Борис Милер и Николас Фернандес де Ретана. Първите трима имат дялове и в дружеството "Булфелд", еднолична собственост на "Бул дом" - инвеститор в столичния "Парадайз център". Изграждането на мола започна през 2010 г. и бе финансирано със собствени средства на инвеститора и кредит от 59 млн. евро от "Уникредит Булбанк". При отпускането му през 2011 г. е учреден залог върху дружеството собственик на мола - "Булфелд", а самото то е оценено на 150 млн. евро. Шест години по-късно, в края на 2017 г., Парадайз център бе продаден на южноафриканската компания NEPI Rockcastle за 252.9 млн. евро.

Руско-грузинските собственици на Стоков базар "Илиянци" са инвеститори чрез "Магна МК" и в Парадайз тауър - 215-метров небостъргач (в непосредствена близост до едноименния мол), чието изграждане бе одобрено през миналата година от Столична община, въпреки недоволството на живеещите в района.
 Паата Гамгонеишвили (вдясно) е председател на борда на Патеро Девелопмент и член на Попечителския съвет на Държавния университет по земеустройство
70
9382
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
70
 Видими 
26 Февруари 2018 20:07
Сделката за ЧЕЗ на практика трудно може да бъде спряна


Може да е трудно, но не и невъзможно.
Достатъчно е да се катурне хунтата.
Но тези шмекери няма начин да не са си опекли работата с половината социалшушумиги от ръководството на Позитано.
Опозиция - мечта!

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/restituirahme-trafoposta/
26 Февруари 2018 20:40
Кога ще съдиме публично тези, които продадоха нашия ток, нашата вода, нашите комуникации, нашата земя, нашето злато, нашия суверенитет, нашите деца и внуци?
26 Февруари 2018 20:46
"Сделката трудно може да бъде спряна." Сиреч, пригответе се да приемете неизбежното - казаците да контролират електроразпределителната мрежа.
В държава, в която премиерът издава директни заповеди на равнище какво да се показва по билбордовете, заглавия като това показват че е издадена заповед стадото да бъде обработено в насока "това е то демокрацията и свободния пазар, ръцете ни са вързани, Европа така заповяда".
26 Февруари 2018 20:49
Сделката трудно може да бъде спряна.

Май стигаме до вечната сентенция, че пред СВД-то всички са равни!
Ама... де го тоз юнак?!
26 Февруари 2018 20:57
- Каква ще е съдбата на заема към ЕБВР в размер на 116 евро, при положение че "Инерком" не е стратегически инвеститор. По неофициална информация в договора на компанията с ЕБВР има клауза, че ако ЧЕЗ продаде бизнеса си в България на нестратегически инвеститор, то заемът ще трябва да се върне предсрочно;

Голема дилема!
Па, колко му е да върнат 116 евро / 226,20 лв. /.
26 Февруари 2018 21:08
Ако купувача не беше правилната фирма, то отдаван прокуратурата да се беше само сезирала, ДАНС да са нахлули в офисите на не правилния купувач и куп държавни агенции и прочие да са започнали всевъзможни проверки.
Забелязах, че всички, които се изказват в защита на новия купувач говорят едни и същи фрази използват едни и същи думи /включително и вожда слънце премиер 3 български/.
Имам и един въпрос, на който много искам да знам отговора:
Защо нашите служби за сигурност са проспали тези преговори и сделка от национално значение за страната / макар между търговци/.
Питам защото вожда слънце премиер 3 български заяви, че не е знаел за продажбата и водените преговори / ако е така трябва да бъдат уволнени всички ръководни кадри във въпросните служби паразити/.

пп
След всички проверки на всевъзможни институции сделката ще се окаже най прозрачната и законна такъв за последните Н-години.
А може да се окаже, че законите в енергетиката са променяни за да може да се осъществи законно въпросната сделка.
26 Февруари 2018 21:23
Инвестициите в измервателните табла не повишава с нищо сигурността и качеството на електроснабдяването. Внасят се електромери и измерителни трансформатори, вместо български , с което се изнася печалба.
26 Февруари 2018 21:25
Сделката за ЧЕЗ на практика трудно може да бъде спряна

И защо трябва да бъде спряна ? Поне до тук не съм чул (прочел) коректно обяснение. Вместо това се изказва възмущение, че Гинка била неизвества, а фирмата й малка. Значи ако беше известна и фирмата й голяма, то всичко щеше да е в реда на нещата.

Чак е учудващо как тези критици, дори не се усещат, че застъпват олигархичен и мафиотски кастов начин на мислене. Значи е редно само олигарсите да купуват, а другото е нередно, недопустимо и такива сделки трябва да се развалят.
26 Февруари 2018 21:38
Като в приказката за малкото търговче и ябълките. Продавало, продавало детето, докато чичо му не се споминал и му оставил няколко милиона. Само че тука чичо е жив и здрав и държи ковашки чук.
26 Февруари 2018 21:41
И защо трябва да бъде спряна ? Поне до тук не съм чул (прочел) коректно обяснение. Вместо това се изказва възмущение, че Гинка била неизвества, а фирмата й малка. Значи ако беше известна и фирмата й голяма, то всичко щеше да е в реда на нещата.

Чак е учудващо как тези критици, дори не се усещат, че застъпват олигархичен и мафиотски кастов начин на мислене. Значи е редно само олигарсите да купуват, а другото е нередно, недопустимо и такива сделки трябва да се развалят.

Дори и на ампи не можеш да се направиш като хората...
Разбрахме те от първия път, не се напъвай, да не стане некоя беля...
26 Февруари 2018 21:42
Чак е учудващо как тези критици, дори не се усещат, че застъпват олигархичен и мафиотски кастов начин на мислене. Значи е редно само олигарсите да купуват, а другото е нередно, недопустимо и такива сделки трябва да се развалят.


Нямам намерение да стоя на тъмно заради Гинка от Пазарджик.
26 Февруари 2018 21:52
Гореща новина от последните минути....сделката е била в Чехия,защото леля Гинка купува не само ЧЕЗ България,а цялата ЧЕЗ.
26 Февруари 2018 21:54
И защо трябва да бъде спряна ? Поне до тук не съм чул (прочел) коректно обяснение.


Е що пък Делянчо да не бъде шеф на ДАНС?
26 Февруари 2018 21:55
Сделката за ЧЕЗ на практика трудно може да бъде спряна

Дали....да си спомним за Мишо Бирата
26 Февруари 2018 21:58
Сделката за ЧЕЗ на практика трудно може да бъде спряна

Трудно, трудно, колко да е трудно? Парламентът приема закон, по сила на който трите ЕРП-та стават държавна собственост, прави се експертна оценка на дружествата, плаща се равностойността им на собствениците и се изпращат по живо по здраво да си инвестират парите някъде другаде. Една държава винаги е по-силна от частните търговски дружества и винаги може да обоснове правния си интерес с националната сигурност и никой отвън копче няма право да й каже, ако на карта са поставени нейните интереси. Сега е моментът българите да се вземат в ръце и да поискат или правителството и НС да действат в техен интерес или да си ходят, а на тяхно място да дойдат хора, които да гарантират, че ще върнат държавната собственост върху стратегическите обекти обратно на държавата, каквото и да ни струва това. При всички случаи ще ни излезе по-евтино от продажниците на власт.
26 Февруари 2018 21:58
Нямам намерение да стоя на тъмно заради Гинка от Пазарджик.

Как да не се сети човек за Иво Христов. Продава се готова работеща компания (по скоро три). Всички те си имат назначени работници, техници, директори, имат си машините, съоръженията опитът. С какво това, че печалбата (загубата) няма да отива в ЧЕЗ -Чехия, а в Инерком България, променя нещо, относно функционирането ?

Значи по тази логика, най-големите глобални компании, дето не само нямат ясен собственик, а единствено анонимни, които се сменят всеки ден на борсите са най-лошите.
26 Февруари 2018 22:05
Парламентът приема закон, по сила на който трите ЕРП-та стават държавна собственост, прави се експертна оценка на дружествата, плаща се равностойността им на собствениците и се изпращат по живо по здраво да си инвестират парите някъде другаде.

Сигурна ли си, че си юрист ? Да си чувала за СТО, СЕТА (не засяга само компаниите от Канада, а всички) и поне още дузина споразумения за защита на инвестициите, които отдавна са поставили компаниите над държавите ?
26 Февруари 2018 22:09
Сигурна ли си, че си юрист ?

Като слушам Цецка и Цецо не съм. Другото няма да коментирам, щото няма смисъл. Гинка над всичко ми идва в повече.
26 Февруари 2018 22:13
Значи по тази логика, най-големите глобални компании, дето не само нямат ясен собственик, а единствено анонимни, които се сменят всеки ден на борсите са най-лошите.


Мен ме вълнува да не стоя на тъмно зарад Гинка, както вече споменах. Най-големите глобални компании са ми последна грижа.
26 Февруари 2018 22:16
Ами ако не бе Гинка щеше да е Пенка. Ти що не подаде оферта за покупката на ЧЕЗ ? Ако бе подала можеше да си ти. Няма никакъв проблем всяка банка да ти отпусне кредит за покупката на компания с гарантирано монополно положение и гарантирани приходи. Рискът за банката е нулев.

Големият ревящ, доколкото се вижда, е чехът собственик на "Енерго-Про". Защо в държавата му не са го предпочели- не знам, но тогава ние щяхме да имаме проблем с това, че един човек щеше да държи и източна и западна България.
26 Февруари 2018 22:19
Ами ако не бе Гинка щеше да е Пенка.ГИНКА-ПРЕЗИДЕНТ!!!
26 Февруари 2018 22:19
Ти що не подаде оферта за покупката на ЧЕЗ ?


А ти що не подаде?
26 Февруари 2018 22:19
Мен ме вълнува да не стоя на тъмно зарад Гинка, както вече споменах.

Мисля, че ясно ти обясних, че се продават цели работещи компании,в които личността и способностите на електротехник на Гинка нямат никакво значение. Но би ми било любопитно, като как смяташ, че покупката от Гинка ще ти спре тока ?
26 Февруари 2018 22:20
Тия гадове с години си плетат нужното им за гадостите "законодателство". Не остана България... Долна паплач.

Този драстичен пример ако се остави така, вече не виждам надежда за страната ни и народа ни.
26 Февруари 2018 22:20
Мисля, че ясно ти обясних, че се продават цели работещи компании,в които личността и способностите на електротехник на Гинка нямат никакво значение. Но би ми било любопитно, като как смяташ, че покупката от Гинка ще ти спре тока ?


https://www.youtube.com/watch?v=GhxqIITtTtU
26 Февруари 2018 22:20
А ти що не подаде?

Ми сигурно, защото като всички съм пропуснал, че ЧЕЗ продава компаниите си в България.
26 Февруари 2018 22:21
Ти що не подаде оферта за покупката на ЧЕЗ ?

Щото нямам капацитета да управлявам такова предприятие и да понеса такава отговорност. Но пък имам право да искам от държавата си да следи изкъсо всички сделки, които се отнасят до физическото оцеляване на българите и да носи отговорност за тях, а не да ми разправя, че това били "частни сделки". Защото ако корпорациите са над държавата, значи трябва да плащам данъци на корпорациите, не на държавата, нали тъй?
26 Февруари 2018 22:22
Ама разбира се, готвена е от 20 тодини!
26 Февруари 2018 22:22
Ми сигурно, защото като всички съм пропуснал, че ЧЕЗ продава компаниите си в България.


Аз не подадох, щото видях, че Гинка е подала и разбрах, че нямам шанс.
26 Февруари 2018 22:23
Но би ми било любопитно, като как смяташ, че покупката от Гинка ще ти спре тока ?

Може би, защото тези, които ти пускат и спират тока, са подчинени на Гинка, която ще им се явява занапред работодател. И ако Гинка рече "спрете тока на София", те нямат друг избор, освен да го спрат. Ти за задълженията на работниците и служителите по КТ не си ли чувал?
26 Февруари 2018 22:26
Гинка Върбакова-мис плейшалтер 2018....
26 Февруари 2018 22:27
Щото нямам капацитета да управлявам такова предприятие и да понеса такава отговорност.

И какъв капацитет смяташ, че трябва да имаш ? На електромонтьор ? На счетоводител ? На мошеник, който успешно да източва компанията, чрез външни услуги, като с това повишава разходите й и си обосновава исканията за вдигане на цената на тока ? Какъв капацитет ?

Големи компании се управляват най-лесно, защото имат пари и могат да си позволят да си направят най-добрата организация и наемат най-добрите служители, които да мислят за всичко. За теб остава само да следиш финансовите резултати и като приходите и печалбите растат, да не се намесваш. Най трудно се управляват малки компании. Там, дори само за да оцелееш те трябват сериозни качества.
26 Февруари 2018 22:29
Големи компании се управляват най-лесно


Тръмп е нагледен пример. Има обявени шест фалита.
26 Февруари 2018 22:31
Големи компании се управляват най-лесно


Големи глупаци се управляват най-лесно.
26 Февруари 2018 22:34
Гинка, която ще им се явява занапред работодател

Гинка едноличен търговец ли ще е ? Я като юрист кажи кой е работодател на работниците в едно ООД или АД ? И собственикът на капитала ли управлява дружеството ? Случайно да е Управителя, респективно съвет ? Собственикът на капитала може да е и управител, но обикновено при големите дружества не е. И тук най-вероятният управител е Теменужка Петкова, но може да е и някой от Словакия.
26 Февруари 2018 22:37
И тук най-вероятният управител е Теменужка Петкова, но може да е и някой от Словакия.


Гинка едноличен търговец ли ще е ?


Гинка е БУШОН.Гинка е НИКОЙ.Нищо няма да управлява.Ще управлява някой който се крие.Това е проблемът.Или се правиш на тъп....или....
26 Февруари 2018 22:37
Големи компании се управляват най-лесно, защото имат пари и могат да си позволят да си направят най-добрата организация и наемат най-добрите служители, които да мислят за всичко.

И повечето от тези служители, като повечето наемни работници, ще се пробват да излъжат шефа, да скарат персонала като му вкарат интриги и така да се отърват от неудобните служители, ще злоупотребяват с доверие, с предоставените им средства и т.н. От думите ти личи, че никога не си имал дори минимален досег с хора, които се занимават със сериозен бизнес. Ти знаеш ли колко служители на ЕРП-та срещу заплащане манипулират електронните електромери? Дори някои го правят в работно време. Ти знаеш ли до какви загуби за дружествата води това? Кой в крайна сметка плаща загубите няма да коментираме, защото обсъждаме монополи, но колко търговски дружества имат възможността да прехвърлят всички загуби върху клиентите си? И изобщо, ще ме прощаваш, не искам да те обидя, ама в случая говориш пълни глупости.
26 Февруари 2018 22:41
Neopol
26 Фев 2018 22:34

Последното ми изречение от предходния ми постинг се отнася и до горното. Понеже подозирам, че следващите ти писания ще са все в този формат и ще получат същата оценка, спирам да ти отговарям, щото няма нужда, за смисъл да не говорим.
26 Февруари 2018 22:41
тук най-вероятният управител е Теменужка Петкова

така е, тя и цени на тока ще намалява..
"Общото намаление е 31%. С "Марица Изток 3" е 17% и 14% е намалението с "Марица Изток 1", допълни Петкова.

Натисни тук
26 Февруари 2018 22:42
Една държава винаги е по-силна от частните търговски дружества
Не съм съгласен.

Една държава е по-силна от частните търговски дружества тогава и само тогава, когато е здрава, единна, силна, добре управлявана и обединена около истински ценности.

Съвременната българска "държава" е много далеч от това състояние и е лесна плячка за което и да е частно търговско дружество.

Доста усилия трябва да положим като общество и народ, за да изградим отново такава българска държава, която да може с лекота и успешно да отстоява интересите на целия български народ, а не само на частни търговски дружества и на външни организации.

26 Февруари 2018 22:43
електронните електромери


Леле - това къде го има ... или Гинките са повече ))
26 Февруари 2018 22:46
Гинка е БУШОН.Гинка е НИКОЙ.

Може и така да е - не знам, защото досега никой не е представил дори улики, освен една - общият и бизнес доскоро със словашкият магнат Зденек Земек. И ако има някаква далавера, то е между втория най-богат човек в Чехия и изпълняващ длъжността премиер Андрей Бабиш и Зденек Земек. Ако има корупция в тази сделка, то тя е в Чехия и в чешката държавна ЧЕЗ. България е просто терен. И ако това е така, то Гинка е избрана, защото е отговаряла на две условия едновременно - работила е със Зденек Земек и е приятелка на министърката Теменужка Петкова. Второто е нещо, като презастраховане, че няма да има атака от страна на България.
26 Февруари 2018 22:49
Леле - това къде го има ... или Гинките са повече ))

Видове Електромери
Електромерите се разделят на няколко вида според:
Начина, по който се показва отчитането – аналогов или дигитален
Вида на измервателната точка
Начина и мястото на приложение – дом, офис, промишлена сграда
Техническите параметри – еднофазни, трифазни и т.н.
Механичен електромер
Това са най-популярните и стари електромери. Те се състоят от въртящ се алуминиев диск, монтиран върху шпиндел между два електромагнита. Скоростта на въртене на диска е пропорционална на мощността, която се интегрира с използването на броячен механизъм и зъбни колела. Броячният механизъм включва два ламинирани електромагнита от електрическа стомана и шунтови магнити.
Електронни електромери
В сравнение с механичните електромери, електронните са много по-точни и надеждни. Освен това, те изразходват по-малко ток при работата си и започват да отчитат веднага, щом бъдат свързани. Електронните електромери могат да бъдат два вида – аналогово и цифрово показание.
Аналогови електромери – мощността се преобразува в пропорционална честота или импулсна честота и се интегрира чрез броячи, разположени вътре.
Дигитални електромери – мощността се измерва директно от високопроизводителен процесор.

На разположение сме на въпросите на всички Гинки, Малинки и Калинки
26 Февруари 2018 22:55
Налазиха ни Калинки - присмях ме се.
Налазиха тиквени ластунки - траех ми си.
Налазиха Гинки - ревеме се/га/.
умно село
26 Февруари 2018 23:48
Проклет да е гражданинът Симеон Борисов и "юпитата" му, които харизаха елекртичеството ни на чужбински шмекери и офшорки! Проклети да са и неговите следовници, които им харизаха и водата ни (Близашкото правителство)!
26 Февруари 2018 23:52
тоз отляво на снимката е Сергей Волков
27 Февруари 2018 01:47
Една държава винаги е по-силна от частните търговски дружества
------------------------------------
Не беше ли точно обратно? По идеите на Голямата Глобализация държавите "обслужват" големите корпорации и при нужда да променят своите закони, ако те пречат на "бизнеса".
Но като че ли в последно време това "светло бъдеще" даде заден ход
27 Февруари 2018 06:34
жана д`арк
26 Февруари 2018 21:58
Сделката за ЧЕЗ на практика трудно може да бъде спряна

Трудно, трудно, колко да е трудно? Парламентът приема закон, по сила на който трите ЕРП-та стават държавна собственост, прави се експертна оценка на дружествата, плаща се равностойността им на собствениците и се изпращат по живо по здраво да си инвестират парите някъде другаде. Една държава винаги е по-силна

Направи още едно малко усилие, копай още по-длибочко.
Ако тук имаше "една държава", тя щеше да е одържавила гичките.
Субсидирането на ВЕИ, на жаргон му казват "задължително изкупуване на енергията от ВИ по преференциални цени", си е пар екселанс непозволена държавна помощ.
При това напълно излишна от гледна точка на обществения и държавния интерес. Ние постигаме целта на ЕС-2020 за 16% дял на енергията от ВИ без ни една перка, ни една соларка и нито една гичка. МЕ го казва, не аз.
27 Февруари 2018 06:57
Може и по-просто, Жана.
С промяната на една дума. Махни "преференциални" и ще видиш дива надпревара между гички да продават
27 Февруари 2018 08:14
Един мол в София 260 млн. евро, а най-голямото ЕРП в България само 320 млн., хм?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД