:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 365
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В Испания поискаха затвор за 36 футболисти

Халф на "Манчестър Юн" е сред обвинените за уреден мач в Примера
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Бившият селекционер на националния отбор на Мексико Хавиер Агире също се явява да дава показания пред съда във Валенсия по това дело, тъй като бе треньор на "Сарагоса" през сезон 2010/11, когато се игра въпросният скандален мач.
Испанската футболна лига поиска 4 години затвор за 36 футболисти, сред които са халфът на "Манчестър Юн" Андер Ерера и капитанът на "Атлетико" (М) Габи Фернандес. Те са обвинени за уговорен мач между "Сарагоса" и "Леванте" през май 2011 г.

Първоначално държавната прокуратура поиска 2-годишна присъда за футболистите, както и 6 г. забрана за практикуване на футбол. Обвинението бе внесено в съд във Валенсия по-рано този месец. 2-годишните присъди в Испания обаче са условни, ако става въпрос за първо нарушение, т.е. футболистите няма да влязат в затвора. Адвокатите на Ла Лига обаче са внесли нов иск, с който искат максималната присъда от 4 години затвор за "спортна корупция". Остава и другото евентуално наказание - 6 г. забрана за футбол. Очаква се процесът да започне по-късно тази година или в началото на следващата.

"Сарагоса" спечели с 2:1 въпросния мач с "Леванте" през 2011 г., а според обвинението резултатът е бил уговорен предварително. С победата тимът се спаси от изпадане за сметка на "Депортиво". Очаква се потърпевшият клуб да подаде отделен иск. Според испанските закони, може да има паралелни обвинения, които да искат по-тежки наказание от държавното. Юристите на Ла Лига искат и всеки от играчите да плати глоба от 2,9 млн. евро.

Обвинени са общо 42-ма души, сред които и тогавашният треньор на "Сарагоса" - мексиканецът Хавиер Агире, както и бившият собственик на клуба Агапито Иглесиас. Според обвинението ръководството е превело пари на 9 футболисти, включително Ерера, които след това те върнали върнати в брой, за да може да бъдат дадени на играчи на "Леванте". Твърди се, че "Сарагоса" е платил 965 000 евро на футболисти на съперника, за да загубят.

Попитан за делото, Ерера, който има 30 мача за "Юнайтед" този сезон, каза: "Както посочих още през 2014, когато за първи път бе повдигнат въпросът, никога не съм участвал в манипулиране на резултати. Ако ме привикат да дам показания, ще го направя с удоволствие, защото съвестта ми е чиста". Другите обвинени футболисти също се обявиха за невинни.
1076
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД