:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,218,792
Активни 78
Страници 2,019
За един ден 1,302,066
Архив

Евангелие от Йоан Бокослов. Смяна на системата

"Како се зацфръстуеше чиликот" от Н. Островски. (В превод на трънско наречие.)
Точно преди 5 години гражданите, получили сътресение от електромерите си, излязоха да протестират и да искат "смяна на системата", Бойко Борисов вдигна кръвно, влезе в Правителствена болница и падна от власт. Това бе и моментът, в който Николай Бареков обърна палачинката и от екстремна любезност (учтиво казано) премина към бокохулство и бокоругателство. За духовна подкрепа и бокомилство край болничната постеля на Борисов бе привикан новоизбраният тогава патриарх. Той отиде, снимаха се по расо и халат, а патриархът дари на болния КНИГИ.

Днес Бокочовека съзира срещу себе си подобен сценарий, фигурант в който е Гинка - отново с водещата роля на ЧЕЗ. Разрових пожълтелите страници на "После" и извадих нещо, което съм писал за броя от 28 февруари 2013 г., но съм забравил да подпиша. Следва архивната публикация.

***

- Смя-на на сис-те-ма-та! Смя-на на сис-те-ма-та! - скандираше Човека от народа.

- Ела бе, твое светейшество! Ела да Ми смениш системата с глюкоза - обади се Човека от болничното легло в Правителствена. - Ела, че Ми писнаха тия сестри и докторя. Искам, прочее, духовно лице да Ми смени системата, аз Бокочовек ли съм или на бицепса турникетът?!...

Да бъде волята на Началника - каза си новият патриарх и тръгна към лечебницата.

***

Докато се приготвяше, патриархът получи още едно обаждане:

- Донеси ми портокали - заръча Бокочовека. - Донеси ми една хубава икона и някоя интересна книжка, ама да не е "Зимата на нашето недоволство" или "Есента на патриарха", а нещо за правата вяра.

***

Всички, които се имат за проницателни, си мислят, че това е гол пиар - преглъщаше горчивите хапове Бокочовека.

Първо, не съм гол, а по халат - и така възнамерявам да се снимам с патриарха; второ, покрай пиара аз действително искам да се обогатя духовно, затова си поръчах православни разработки, а не "Винету" или "Пиратът папа"; и трето - вчера наистина ми беше малко зле и кръвното ми скачаше като Сергей Бубка. Това, че си правя пиар от трагедията, не отменя другото.

***

При болен човек дядо поп да викат... Малко е неудобно чак - почеса си калимавката патриархът.

***

Патриархът влезе в болничната стая, прегърна Бокочовека, целуна Му ръка, снимаха се. Показа Му подаръците, седнаха за духовна беседа.

- Питай нещо, искай нещо! - покани Го патриархът.

- Дай да ти пипна жезъла! - помоли Бокочовека.

***

- Шти разкажа една медийна притча, твое светейшество, шти бъде от полза, щото и ти си обществено значима личност. През лето две иляди и девето си бех изкълчил крачето. Тогава бех в кампания и пак се снимах, пак направих личната Си драма обществена, лелки и лелинчовци Ме жалеха.

- Болен влезе, болен си излезе от властта! - ахна патриархът. - Като лисицата, дето гладна влязла, гладна си излязла през дупката в стената на лозето. Блажени необлажилите се от властта! Воистина свят човек си Ти!

- Това едно на ръка - небрежно махна Бокочовека. - Мисълта Ми е, че тогава идвА при Мене едно същество да Ми крепи шината и да Ми целува изтерзаните нозе. А тия последните дни, като взе да фучи вятърът на промяната, дето раздуха уличните пожари, се обадих на това същото същество. И му рекох: "Преди да пропеят първи петли, трижди ще се отречеш от Мене!"

А той подлецът ми разправя: "Аз петлите ги чувам предварително, Боци! Ти за мен вече си последна дупка на дудука!..."

Казвам ти, твое светейшество - сви Ме сърцето и оттогава Ми почнаха проблемите с кръвното. Челичен съм, но и каленият челик ще стане на стружки пред тая нечувана мерзост и въртогъзие. Тоя се върти не като фурнаджийска лопата, а като свредел в сърцето Ми!

- Грехота е! - съгласи се патриархът.

***

- А пък едно докторче, Юда с Юда, като ме видя вчера, взе да заеква: "Ecce Homo! Ecce Homo!". И скача да Ме целува мизерникът. Ти може да си хомо, викам му Аз, ама да бягаш оттука, че както съм дигнал кръвно, шти играя едно маваши-гери и само на мъжки целувки ше ми станеш...
1
1955
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
01 Март 2018 09:19
Иво Балев
екстремна любезност (учтиво казано)

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД