:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 610
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

УЕФА даде повече места на големите в Шампионската лига

Българският шампион ще играе в Лига Европа, дори и да отпадне по-рано от Лигата
Форматите на Шампионската лига и Лига Европа бяха сменени от УЕФА, а новите правила влизат в сила още от следващия сезон 2018/19. Основната промяна е, че гарантирано място в групите вече ще имат 26 отбора, а не 22, както досега. Така само 6 тима ще влязат в турнира след квалификации, като сред спорещите в тези пресявки ще е и шампионът на България. Четирите държави с най-силните първенства - Испания, Германия, Англия и Италия, вече ще получават по 4 места в групите, а не по 3. Така се избягва вариант отбор, класирал се 4-ти, да отпадне още в квалификациите, както се случи няколко пъти в последните години, особено с италиански представители.

Държавите на 5-о и 6-о място в ранглистата на УЕФА - Франция и Русия, получават по 2 места в групите, а страните от 7-о до 10-о място - Португалия, Украйна, Белгия и Турция, по едно. Директно за тази фаза ще се класират и победителите в Шампионската лига и Лига Европа от предния сезон. От УЕФА уточняват, че ако шампионът на Европа си е осигурил мястото през вътрешното първенство, за групите ще се класира първенецът на Чехия, тъй като държавата е на 11-о място в ранглистата. Ако победителят в Лига Европа също се е класирал за турнира на богатите през вътрешния шампионат, то неговото място ще бъде заето от третия отбор във Франция. Една федерация може да има максимум 5 тима в групите.

В квалификациите за лигата ще има два потока - шампионски, през който ще се класират 4 тима, и "нешампионски", който ще дава 2 места.

Макар и да ограничава по-малките държави за Шампионската лига, УЕФА все пак прави и положителна промяна. Според новите правила отпадналите от квалификациите на ШЛ отбори ще продължат със сигурност в Лига Европа, независимо кога приключат участието си в по-силния турнир. Така, дори да отпадне още в първия кръг, българският шампион ще играе в Лига Европа, а няма да приключи директно участието си, както беше досега.

Сред другите промени е и въвеждането на нови начални часове за мачовете в Шампионската лига. Срещите ще са от 19:55 и 22:00 ч., по същото време ще са и двубоите от Лига Европа.
950
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД