:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 326
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Словакия е на ръба на политическа криза заради убийството на журналист

Малка партия заплашва да се оттегли от правителството
Снимка: Фейсбук
Журналистът Ян Куцяк заедно с приятелката си Мартина, преди да бъдат разстреляни.
Словакия е на ръба на политическа криза заради убийството на разследващия журналист Ян Куцяк, съобщават местни медии. Напрежението в управляващата коалиция, която е съставена от партиите "Смер" на премиера Роберт Фицо, центристката "Мост-Хид" и консервативната Словашка национална партия, расте от началото на седмицата, когато бяха открити труповете на Куцяк и годеницата му в неговия дом във Велка Мача.

Партията "Мост-Хид" настоява за отстраняването на вътрешния министър Роберт Калиняк и началника на полицията Тибор Гашпар и заплашва, че ако това не стане, ще напусне коалицията. Ако това се случи, Словакия е изправена пред предсрочни избори. В момента коалицията има мнозинство от 79 от 150 места в парламента.

Вчера оставки подадоха асистентката на премиера Мария Трошкова и секретарят на Държавния съвет за сигурност Вилиям Ясан, които убитият журналист обвинява във връзки с италианската мафия в последния си недовършен материал. Той беше публикуван от сайта Aktuality.sk, за който работеше Куцяк. Ден по-рано заради жестокото убийство от кабинета се оттегли и министърът на културата Марек Мадярич, който е от премиерската партия "Смер". Той обясни, че е взел това решение, тъй като "не може да приеме факта, че журналист е бил убит по време на мандата му".

В съвместно изявление Трошкова и Ясан заявяват, че опитите "от някои политици и медии да свържат имената ни с тези отвратителни престъпления" са неприемливи. Те заявяват също, че напускат, тъй като не искат имената им да се използват в политическа битка срещу премиера Роберт Фицо.

Полицията в Словакия обяви, че е задържала заподозрян за двойното убийство на журналиста и годеницата му. Властите са извършили обиски в домовете край Велка Мача на лица, заподозрени в разпространение на наркотици. Освен ареста при обиските са конфискувани 160 грама от наркотика перветин, хладно и огнестрелно оръжие, което е изпратено за балистична експертиза. Шефът на словашката полиция Тибор Гашпар обясни, че все още не ясно дали с конфискуваното оръжие е извършено тежкото престъпление. Основната версия за убийството на журналиста е, че той е ликвидиран заради работата си.
3239
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД