:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 32
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Таксата за извинителна бележка ще отпадне, но догодина

От 2019 г. таксата, която личните лекари могат да искат за издаване на извинителна бележка за отсъствия от училище, би трябвало да отпадне. Имаме договорка с техни представители, че от догодина вместо специално издадената извинителна бележка за такава ще служи отрязък от амбулаторния лист, който така или иначе лекарят издава на пациента след преглед, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

Тепърва предстоят разговори и с Министерството на образованието, което да приеме амбулаторния лист за официален документ, на базата на който да се извиняват отсъствия по медицински причини.

В момента лични лекари вземат между 1 и 5 лв. такса за издаване на медицински бележки, тъй като според тях тази дейност не е регламентирана като тяхно задължение и не се плаща от здравната каса. От 1 април пък, когато влиза в сила новият рамков договор между НЗОК и Българския лекарски съюз, за извинителна бележка за училище ще се плаща до 3 лв. по преценка на личния лекар. Касата и БЛС се разбраха извинителните бележки да не влизат в пакета от услуги, които касата плаща на общопрактикуващите лекари.

НАПРЕЖЕНИЕ

Общопрактикуващи лекари от София протестираха вчера пред Министерството на здравеопазването с искане за намаляване на административната тежест, отпадане на 24-часовите разположения, обвързване на потребителските такси с минималната работна заплата, както и тя да важи за всички, а за освободените групи - деца и инвалиди, да плаща държавата. От МЗ обещаха да обмислят промени по отношение на административната тежест и дори облекчаване на задължението за 24-часово разположение, но препоръчаха на личните лекари да отправят искания, свързани с бюджета - например за потребителската такса, по времето, когато той се обсъжда, т.е. в края на годината.
1
4315
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
01 Март 2018 23:59
Няма такава договорка! Ананиев ЛЪЖЕ! Тези дни влезе направо в серия. Първо излъга за парите за доплащанията ни за пенсионерските такси (че ги бил превел навреме, но от НЗОК го заковаха), след това за дълговете към европейските здравни каси, сега и за това. Докога ще го търпят този, просто се чудя?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД