:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 412
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ха, животът имитира изкуството

"Лично правосъдие" е римейк на филм от 1974-та, но стряскащо напомня новините
Снимка: форум филм
Брус Уилис взима пушката и тръгва да раздава правосъдие.
С оглед на новините от последните дни чуйте само резюмирания сюжет на "Лично правосъдие" и кажете дали не е тъй: "Д-р Пол Кърси (Брус Уилис) е хирург. Работи в спешното отделение на болница в Чикаго, където ежедневно вижда крайния резултат от насилието, ширещо се по улиците на града. Един ден съпругата и дъщеря му са брутално нападнати в дома им. Полицията е неспособна да разреши случая. За да получи справедливост, Пол е принуден сам да издири и отмъсти на нападателите на семейството си, поемайки правосъдието в свои ръце".

Това е римейк на филм с Чарлс Бронсън от 1974 г., т.е. проблемът нито е нов, нито е решен. Оригиналният Death Wish се превръща в касов хит, въпреки че е приет противоречиво от критиката, търпи и продължения; САЩ все пак са страната на многото пушки и "неизбежната самоотбрана". Това донякъде обяснява защо близо 45 години по-късно в сходна ситуация, макар и в източното полукълбо, "Фейсбук" гъмжи от "отмъстители".

Римейкът обещаващо е ситуиран в епохата на Тръмп, т.е. може и да се опитват да ни кажат нещо. Но не: зад филма стои Илай Рот (режисьор на съмнителния хорър хит "Хотелът на ужасите", актьор в "Гадни копилета" и "Бибрутално"), чийто най-успешен кариерен ход е, че е близък с Тарантино. За разлика от ортака си, който съумява да изгради образи, да съчини брилянтни диалози и да естетизира извънмерното насилие, Рот е тройкаджия и филмите му са в най-добрия случай отегчителни.

Заснет в старомодния стил на евтин екшън за видеоконсумация, "Лично правосъдие" поне поставя в главната роля актьор от правилната епоха - Брус Уилис, 30 години след "Умирай трудно", където играеше за отбора на закона. Този път той няма намерение да умира, а само да убива - без правила, без ред, без милост. Появяващата се за кратко съпруга също е звезда от близкото минало - Елизабет Шу ("Да напуснеш Лас Вегас"), и тя отдавна изгаснала. За беда освен морален интегритет на героя и на филма им липсва дори една-едничка прилично заснета екшън сцена. Отмъщението може и да е ястие, което се сервира студено (по Тарантино), но тази претоплена манджа буквално не става за ядене.

По случая от Пловдив ще се произнесе съдът. Филмът, който прилича на него, обаче е убийствено, обидно слаб.
2
2651
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
10 Март 2018 06:28

Ха, животът имитира изкуството

Мдам, туй откритие не е направено от поредния холиуудски екшън все пак.
А от Оскар Уайлд. И фразата му има съвсем други конотации.
10 Март 2018 06:30
От поредния холиуудски римейк всъщност. Нещо като отражение на отражението на отражението, дет вика Платон. На няколко степени далеч от истината.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД