:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 613
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Спешни законови промени ще спират сделката за ЧЕЗ

От чешкото дружество намекнаха, че ако купувачът не успее да плати, ще се обърнат към втория кандидат
Снимка: Юлиян Савчев
Гинка Върбакова за пореден ден е в Прага за преговорите с ЧЕЗ. Към момента обаче развитие около евентуалното участие на държавата в сделката няма. На снимката: Върбакова говори преди седмица пред депутатите за участието на "Инерком" в покупката.
Спешни законови промени ще спират сделката за ЧЕЗ. Вчера в Народното събрание бяха вкарани промени в Закона за енергетиката, които предвиждат да се разширят правомощията на КЕВР. Предложението идва от "Обединени патриоти" и според него комисията ще има право да разрешава сделките при продажба на съществени части от капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната ни система инфраструктура. От съществено значение е дружествата купувачи да бъдат стратегически инвеститори, които могат да гарантират развитието на енергийната система, става ясно от мотивите на проекта.

Намеренията за промяна на законодателството бяха обявени веднага след като се разбра, че регулаторът няма възможност да проверява или да спира сделка за промяна на собствеността на енергоразпределително дружество. Единствените му правомощия са да следи дали новият собственик спазва условията на издадената лицензия. На практика се оказа, че няма нито държавен орган, нито независим регулатор, който да може да се произнесе по казуса. Намерението на управляващите е ремонтът на закона да бъде одобрен максимално бързо от парламента.

Междувременно неяснотите около сделката за ЧЕЗ и нейното приключване стават все повече. Както в. "Сега" писа, намерението на българската държава да придобие част или всички активи на чешката компания в България може да струва прекалено скъпо на данъкоплатците. Причината е, че предварителният договор вече е сключен. В него има клауза, че купувачът се задължава да съдейства на ЧЕЗ в арбитражното дело, което дружеството води в съда във Вашингтон срещу българската държава. По неофициални данни става дума за иск за над 500 милиона евро. От чешка страна вече намекнаха за евентуално извънсъдебно споразумение, но конкретни числа не са назовавани.

Ако "Инерком" не успее да изплати цялата сума, в сделката ще влезе следващият кандидат за покупка. Става въпрос за индийска компания с интереси в българския бизнес. Това е заявил един от директорите в "ЧЕЗ груп" Томас Плескач пред вестник "Лидове новини", свързан с премиера Андрей Бабиш. Темата за продажбата стигна и до президента на Чехия - Милош Земан, който в сряда вечерта е обсъдил темата с директора на ЧЕЗ, предаде БНР.

Срокът, в който "Инерком" трябва да плати цената по сделката, започва да тече от момента, в който българският антимонополен регулатор я одобри. Предполага се, че цялата процедура ще трае около девет месеца. И вчера трудните преговори между собственичката на инвеститора Гинка Върбакова и ЧЕЗ продължиха, но без особен напредък. В сряда от "Инерком" обясниха, че са провели разговори с ЕРП-то на тема може ли и как държавата да участва в сделката, както и са обсъдили нужните документи за одобрение на сделката от Комисията за защита на конкуренцията.

Политическите оценки около намерението на държавата да влезе в ЧЕЗ и около сделката продължиха и вчера. Според бившия енергиен министър Трайчо Трайков "държавата няма работа нито в ЧЕЗ, нито в другите ЕРП-та". "Хората, които не разбират от икономика и инвестиции, усещат с кожата си, че нещо не е наред. Това се използва от популистки партии като БСП, които се опитват да създават истерии и да се бутат в посока национализация и други натрапчиви идеи", коментира Трайков.

"Зад купувача на електроразпределителното дружество ЧЕЗ Гинка Върбакова стоят БСП и Партията на европейските социалисти", заявиха в декларация вчера от ГЕРБ. Причината е предполагаема връзка между "Инерком България" и Моника Станишева, съпругата на лидера на ПЕС Сергей Станишев. Часове по-късно в специално изявление до медиите Моника Станишева определи твърдението като фалшива новина. "Категорично заявявам, че няма да позволя името ми да бъде замесвано в подобни нелепи сценарии и че всеки, който разпространява неверни твърдения за мен, ще трябва да ги докаже в съда", се казва в писмото.



АРБИТРАЖ

Съдът на Европейския съюз реши, че клаузите за арбитраж, които са включени в почти 200 инвестиционни споразумения между държави членки на ЕС, нарушават европейското законодателство, предадоха агенциите. Според решението двустранните договори за защита на инвестициите, които имат арбитражна клауза, противоречат на правото на ЕС. Решението е по повод арбитражно дело между холандския застраховател Achmea и Словакия. През 2012 г. Словакия е осъдена да плати 22.1 милиона евро на Achmea, защото е нарушила договора. Словакия обжалва решението пред съд в Германия, откъдето случаят е прехвърлен към Съда на ЕС, за да постанови дали клаузите за арбитража са съвместими с правото на ЕС. В България арбитражни дела срещу държавата водят трите ЕРП-та заради загуби, претърпени от законодателни промени и регулаторни решения в енергийния сектор.
10
3078
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
08 Март 2018 20:18
Преди време имаше версия, че когато Станишев е сключвал договора за системата за издаване на лични документи, цената е била около 40-45 млн. евро и са се разбрали с отсрещната страна да я завишат до 120 млн. евро, като след това си делят горницата и си купи председателското място в ПЕС.

Тук се забелязват същите елементи на подобна сделка, които бяха споменати по Евроком. Активите на бизнеса на ЧЕЗ са оценени на около 225 млн. евро от Креди Сюис преди процедурата за продажба, а цената според горната статия отива към 500 млн. евро. Има значителна горница, като в момента в Чехия има скандал кой е изпратил документа, който Бай Х. показваше и всички отричат. Има неофициални канали между ЧЕЗ и БГ правителството.

Бизнесът на ЧЕЗ тук е от такъв характер, че не може да се остави да фалира или да работи на загуба, т.е. каквато и цена да постигнат, консуматорите или държавата трябва да я платят. Както и няма институция, която да проследи такава договорка. Всичките служби и агенции за борба с корупцията всъщност се стремят да замазват и прикриват формите на висша корупция.
08 Март 2018 20:26
Преди време имаше версия, че когато Станишев е сключвал договора за системата за издаване на лични документи, цената е била около 40-45 млн. евро и са се разбрали с отсрещната страна да я завишат до 120 млн. евро

"Отсрещната страна" беше Siemens и те не са такива хора.
08 Март 2018 20:31
Междувременно неяснотите около сделката за ЧЕЗ и нейното приключване стават все повече. Както в. "Сега" писа, намерението на българската държава да придобие част или всички активи на чешката компания в България може да струва прекалено скъпо на данъкоплатците.

ъхъ, а ако Гичка земе ЧЕЗ, тежестта по опслужването на кредитите Гичкини ще поемат само нейните абонати.
Един файтон хора.
09 Март 2018 10:09
От всичко писано дотук, схванах че не държавата, а "Баце & сие" иска да придобие определен дял от енергоразпределението в страната. Чехите прекрасно разбраха това и сега ще му извиват ръцете до последно.
А ний ще гледаме и ще плащаме.
09 Март 2018 11:57
Интересно,а Трайчо Трайков дали пък не е забавил ,че ЧЕЗ е почти държавна към 70-75 % -как тъй г-н ексминистре ,държавата на чехите могат да имат участие на държават на българите -не можело ? Или ние нещо не разбираме или ние сме по-умни от чехите,особено с такъв министър който защитава интересите на олигарха с който заедно отиват на съд и дружката им Дянков !?
09 Март 2018 13:29

Strudel
08 Мар 2018 20:18

Преди време имаше версия, че когато Станишев е сключвал договора за системата за издаване на лични документи, цената е била около 40-45 млн. евро и са се разбрали с отсрещната страна да я завишат до 120 млн. евро, като след това си делят горницата и си купи председателското място в ПЕС.

Много нескопосан пример, тип ЕЖК. Намесва Сименс.
Сделката с ЧЕЗ е по документираната схема на Борисов за АЕЦ- Белене, където купувачът предложи на продавача да му даде 20 000 000 000, че и 50 000 000 000 лв.срещу % комисион.
Тук увеличиха със 70% продажната цена на ЧЕЗ/оценката 210 000 000/ за да получат после % от платените от държавата ни 500 000 000 евро по спечеления от ЧЕЗ България арбитраж. Впрочем, осигуриха и печалбата на арбитража от ЧЕЗ.
Всичко по скандала сочи към Борисов, включително и хаотичните и тъпи защитни маневри на цялото герберско воинство и сателитите,включително и на неговия връх.
09 Март 2018 13:44
Пожаар, пожаар!
И онези в нотариата се спускат по пожарникарския пилон.
Наглеци
Цялото им законодателство един ден ан блок трябва някой да отменя, поне да спрат да творят малоумия, че едва се оправяме с настоящите!
10 Март 2018 08:49
Цецко няма ли да обясни ситуацията с обичайния си аргумент - "Завиждат!"
ПП Коктейлната рокличка на Гинка е много стилна!
10 Март 2018 10:44
ВИЦ
Уважаеми клиенти, в банката пари няма. Гинка ги изтегли. Съжаляваме за неудобството.
Премълчани истини
03 март 2018
http://eurocom.bg/shows/video/premulchani-istini/6808
10 Март 2018 16:15
Тази сделка толкова смърди, направо е изненадващо как ЧЕЗ не са предвидили това при подготвянето на продажбата.
От досега известните неща по нея става ясно, че Гинка е много оправна лелка, умопомрачително успешна в бизнеса, с упозамайващ опит и кадри, освен това е пляснала на тезгяха гаранция от 100 млн. лева - активи на нейните дружества.
Сделката е за 320 млн. евро, грубо 630 млн. лева, така въпросът е: останалите 530 млн. лева кой ЧЕ ги плАти?
- народът;
- населението;
- горните две плюс следващото поколение.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД