:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Юлен" са спокойни за прокурорската проверка

Екоминистърът изкара концесионера в Банско над закона
СНИМКА: БГНЕС
Намери се "зелен" международен експерт, който да подкрепи идеите за "обновяване" на ски зоната в Банско и да не забелязва рискове за природата от това. Вчера кметът на Банско Георги Икономов домакинства на Херве Летие - представител на Международния съюз за защита на природата IUCN, на когото показа опашките на лифта. Вицепремиерът Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов отидоха до Банско да се видят с госта.
Концесията за ски зоната в Банско е проверявана повече от 10 пъти и няма установени нарушения. Това обявиха почти в един глас "Юлен" и екоминистърът Нено Димов вчера - ден след като главният прокурор Сотир Цацаров възложи проверка по сигнал на партия "Зелените" за множество нарушения при сключването и изпълнението на договора. Върховната касационна прокуратура трябва да установи и кой е действителният собственик на "Юлен", който според премиера Борисов е Цеко Минев, но според Цеко Минев не е.

Прокуратурата е правила над 10 проверки и в тях няма установени нарушения, заяви вчера пред БНТ екоминистърът. Той цитира и "две много големи проверки" на междуведомствени групи от периода 2014-2016 г., като и при тях не отбеляза да са засечени нередности, а само "необходимости от промени" и "едни неточности от 2001-2002 г." Почти дословно същото заявиха и от "Юлен". "Ски зона Банско и концесионерът са проверявани вече 17 г. по различни сигнали и не са открити сериозни нередности. От досега направените проверки 10 са приключили със заключенията, че няма никакви нарушения. Една е констатирала дребна нередност и в момента се обжалва", изтъкват от "Юлен".

Историята обаче е по-различна. Първият кабинет на Борисов направи анализ на концесията и официално обяви, че "Юлен" ползва 64% по-голяма площ от договореното. Впоследствие заключенията в този доклад бяха оправдани с неясноти и празноти в концесионния договор, неопитност на държавата в концесионирането и пр., а концесионерът хвърли всички сили да узакони завзетата площ. Това е и една от целите на подготвяната промяна в договора. Димов обаче опитва да създаде тъкмо обратното впечатление. Според него промените щели да въведат за пръв път ангажимент в договора за спазване на екологичните изисквания, а оттам и санкции за нарушаването им - скандално изявление за министър, натоварен да съблюдава спазването на екологичното законодателство.
3
2854
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
09 Март 2018 11:25
ми то толкова пъти вече са ги проверявали, нормално да са спокойни.
09 Март 2018 12:35
Неясноти и празноти в концесионния договор със сигурност има, затова и промяната на договора е наложителна, хем да се оправят неточностите, хем да се спре с безизходната ситуация с втория лифт и да го видим завършен скоро
09 Март 2018 20:30
"Спокойно гледам в бъдещето ази"
защото знам, че Баце задника ми пази...
Цеко Минев
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД