:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 352
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Инерком" втвърди тона за държавното участие в сделката за ЧЕЗ

Промяната на собствеността няма да бъде усетена от клиентите, твърдят от компанията
Дни след като се съгласи и държавата да участва в сделката за ЧЕЗ, купувачът на българските активи на чешката компания рязко смени тона. "Инерком България" не смята, че придобиването на държавен дял от страна на българското правителство е единственият начин да се гарантират общественият интерес и доставките на електричество за българските потребители, стана ясно вчера.

Информацията идва на фона на изказването на финансовия министър Владислав Горанов, който смята, че България има достатъчно инструменти да регулира доставката на ток. Затова и държавно участие в сделката не е необходимо, обясни той. Темата вчера коментира и енергийният министър Теменужка Петкова. Тя посочи, че след като "Инерком" е изразил съгласие държавата да участва, продавачът е този, който трябва да каже своята дума. "Според мен тази истерия, която изкуствено беше създадена, целеше съвсем други неща. Много се надявам целите, които си бяха поставили някои хора, да не се реализират. Трябва да се проявят разум, хладнокръвие. Всички ние трябва да бъдем много отговорни, когато се говорят всякакви неща, свързани и с арбитражите", заяви Петкова. Очевидно тя визира арбитражното дело за 500 милиона евро, което ЧЕЗ води срещу България. Според анализатори именно то е пречка пред намерението на държавата да придобие контрол върху енергоразпределителното дружество.

"Ние сме съгласни с финансовия министър и не смятаме, че държавно придобиване на дял от бизнеса на ЧЕЗ е единственият начин да се гарантира общественият интерес", коментира Милена Стоева, председател на съвета на директорите на "Инерком". Според нея единствено от компанията зависи дали българската държава ще има дялово участие при покупката.

В края на миналата седмица от централата на ЧЕЗ съобщиха, че ще направят анализ на вариантите и ще обявят решението си до края на март или в началото на април. Стоева не коментира стойността на сделката. В интервю пред сайта "Гласове" през уикенда обаче тя поясни, че "Инерком" има активи за около 100 млн. лв. Годишният оборот е около 50 млн. лв. и по предварителни данни печалбата за 2017 г. ще бъде около 10 млн. лв.

От "Инерком" отново обявиха, че за финансирането на сделката се водят преговори с няколко банки, много от които нямат офиси в България. Никакви офшорни компании няма да участват в трансакцията, изтъкнаха от компанията. Финансирането на сделката никога не е било обсъждано и с руски банки, а за нея ще бъде осигурен значителен дял собствено финансиране. "Промяната на собствеността няма да бъде усетена по никакъв начин от клиентите", заяви и Веселин Захариев от "Меин Кепитъл", финансов консултант по сделката.

"Още през 2003 г. тези ЕРП-та са преминали в частни ръце. Държавата няма как да стои зад тази сделка. Зад тази сделка стои чешката държава", коментира вчера министър Теменужка Петкова. Тя изтъкна, че България няма как да влияе на сделката, а "всичко, което се опитва да се наложи към публичното пространство, са едни инсинуации".



ПОСТ

"Доверието на премиера Борисов, доверието на нашите коалиционни партньори и подкрепата, която получих от страшно много колеги, ме задължават страшно много", каза Петкова по повод отказа на премиера да приеме оставката й. Решението му донякъде бе изненадващо, тъй като самият той поиска министър Петкова да напусне поста си. Причина бе дългогодишното й познанство със собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова. "Приемам този отказ да бъде приета моята оставка като една много сериозна отговорност", изтъкна Петкова.
22
5264
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
12 Март 2018 19:37
Новото не е това, което пише в статията, а че Инерком няма как да плаща заема от печалбата си, както обяви.
12 Март 2018 19:56
каза Петкова по повод отказа на премиера да приеме оставката й. Решението му донякъде бе изненадващо, тъй като самият той поиска министър Петкова да напусне поста си.
Той ѝ поискАл оставката, ама не искал да я приеме!
+----------
Едно любопитно четиво:
http://svobodnoslovo.eu/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D1%87%D0%B5/
12 Март 2018 20:38
E, с такава бизнес дама начело, подкрепяна от такива спонсори, няма как абонатите да усетят смяната на собствеността.
12 Март 2018 20:49
"Приемам този отказ да бъде приета моята оставка като една много сериозна отговорност", изтъкна Петкова.

Теменужке, оставиха те на поста, за да понесеш отговорността за неправилно съхраняване и губене на гаранцията за реакторите в Белене.
Защото шефът ти никога и за нищо не е поемал отговорност.
12 Март 2018 21:04
Сетих се за великия Т.Колев в "Двойникът"
А ?... Теменужке ?... Братчед ?....ъъъъъ
13 Март 2018 00:12
Опасения в ЧЕЗ, че "Инерком" няма да успее да плати за сделката
Премиерът на България не иска ЧЕЗ да работи в страната, смята шефът на Надзорния съвет на компанията
Автор: Марта Младенова

http://bnr.bg/post/100944387/vaclav-pachesh-premierat-na-balgaria-boiko-borisov-ne-iska-chez-da-raboti-v-stranata
13 Март 2018 00:24
Е, купувачът за какво купува ЧЕЗ? За да бъде на загуба ли?
13 Март 2018 08:02
"Е, купувачът за какво купува ЧЕЗ? За да бъде на загуба ли?"

явно не си слушал другаря Р. Овч. по темата. човекът им обясни как парите, които днес печели ЧЕЗ утре може да ги няма. щото пазара свободен и абонатите могат се договорят с което искат от останалите три ЕРП да им доставя ток, щото загубили доверие, например. и купувачът да се окаже с много кабел и малко абонати...
13 Март 2018 08:36
В интервю пред сайта "Гласове" през уикенда обаче тя поясни, че "Инерком" има активи за около 100 млн. лв. Годишният оборот е около 50 млн. лв. и по предварителни данни печалбата за 2017 г. ще бъде около 10 млн. лв.

И от какво е този оборот и активи? 20 мегавата фотоволтаици с всякакви евентуални шмекерии и надписвания правят ток за 10 до 15 милиона лева годишно. Това са приходите, а има и доста разходи. Инвестицията е минимум 60 милиона лева, при 10 годишен заем с 4.5% лихва вноските са около 7.5 милиона годишно. В общи линии, ако зарежат поддръжка и прочие, могат да докарат милион-два-три годишна печалба за някакъв кратък срок. Останалото до годишни 50 милиона оборот и 10 млиона печалба трябва да е от паркинга в Пазарджик. Самата компания-купувач доколкото се вижда има активи около 0.05 милиона лева и 1 човек нает персонал - директора. Кредитната история на собствениците също не изглежда особено привлекателна за отпускане на частично необезпечени заеми до милиард и нагоре.
Изобщо не прилича това да са купувачите. Ако чехите продават сами на себе си, само за смяна на името, за да не пише ЧЕЗ на табелката на рухващо електроразпределение, може и да има някаква имитация на сделка. Ако някакви авантюристи са решили да се правят на интересни - сделката е приключила отдавна. И в двата случая наливането на данъкоплатски пари е нещо което може да се разглежда като престъпление.
13 Март 2018 08:59
Тъй, тъй.
13 Март 2018 09:22
Дежурния
13 Мар 2018 08:36


13 Март 2018 09:25
Е, купувачът за какво купува ЧЕЗ? За да бъде на загуба ли?


Купувачът, г-н Б. Борисов, е и премиер и със сигурност ще превърне сделката в изключително изгодна своя инвестиция чрез "плавно" покачване на цената на тока и куп още "иновации". Подчинените му от КЕВР ще правят чудеса и ще разрешават всичко.

Съвсем скоро шумът ще утихне, "Гинка" ще преведе 500-600 милиона евро от джобните си, а цената на тока ще подскача весело. Борисов ще си избие инвестицията за броени години. После яко напред.
13 Март 2018 09:59
Със заглавие „България: Странни сделки в държавата на олигарсите и бедността“ австрийският вестник Der Standardпредставя случаят „Гинка Върбакова“ в контекста на повсеместната корупция и бедност в страната
Още в заглавието авторът Маркус Бернат поставя двата основни акцента – корупция и бедност в страната, председателстваща в момента Съвета на Европейския съюз.
„България винаги е била силна театрална сцена”, пише авторът – „Гинка от Пазарджик” е новата театрална постановка, която смайва публиката през последните дни. „Човек си мисли, че всичко е свършило и точно тогава отново идва нещо такова. Те не научиха нищо”, казва австрийски инвеститор, примирил се с вмешателството на властимащите в политиката и икономиката в балканската държава”

Уйде в киреча Председателството МУ.
13 Март 2018 10:58
Според мен тази истерия, която изкуствено беше създадена, целеше съвсем други неща. Много се надявам целите, които си бяха поставили някои хора, да не се реализират.

Верно ли ма, како нуше? И какво целеше истерията? Кои са тези "някои хора"? Кои са целите им?
13 Март 2018 11:21
От "Инерком" отново обявиха, че за финансирането на сделката се водят преговори с няколко банки,

Ама не е ли решено, как ще се плаща? Ами ако преговорите са неуспешни? А тъкмо си харесахме Гинка!

Причина бе дългогодишното й познанство със собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова.
Причината е отпаднала! Теменушка е раз познала Гинка!
13 Март 2018 12:02
щото пазара свободен и абонатите могат се договорят с което искат от останалите три ЕРП да им доставя ток, щото загубили доверие, например. и купувачът да се окаже с много кабел и малко абонати...
Уважаеми бъркате, абонатите могат да се договорят с друг доставчик да ги снабдява с ел.енергия , но инфраструктурата (т.е.кабели и трафопост оставата) на ЧЕЗ Разпределение остава , тя е оператор на разпределителната мрежа и чрез всеки едни дзоставчик може да ти достави ел.енергия-точно тази дейност е срого регулирана законодателно на ЕК, не и продажбата. Идеята на Р.Овчаров е че "ЧЕЗ Електро България" (краен снабдител) няма да работят така както е сега , тъй като може да им намалеят клиентите защото пазара ще е свообден за избор на доставчик , но кога ще стане това ще каже законодателят и регулаторът, засега има само наченки , де юре има възможност , де факто при тези регулирани цени на краен снабдител(изпилени от регулатора умишлено, за да няма вълнения) няма как да се появи търговец(доставчик) с по атрактивна оферта.
13 Март 2018 14:04
абонатите могат се договорят с което искат от останалите три ЕРП

Мамут е прав, писалият горното е в дълбоко неведение касетелно свободния избор на доставчик на ток. Първо останалите(без ЧЕЗ) ЕРП са 2 , а не 3, но ток могат да доставят още една тумба лицензирани доставчици-пре-препродавачи тип кадиевци. Всяка фирма може да си избре някой от тях. Тънковтта е в това, че те ПРЕ-ПРЕ-продават. Другото тънко е, че тока пак ще ви го доставя ЧЕЗ, но "другите"(примерно Кадиев) могат да си уредят по-евтин ток от АЕЦ и наем далекопроводи от НЕК и колкото им вземе ЧЕЗ за услугата. Така "конкуренцията" става, но БЕЗ ВРЪЗКИ няма евтин ток и работата се разсъхва и затова Кадиев пищи от година и половина. Или без далевера "конкуренцията" е невъзможна. Монополът го осигурява собствеността над кабелите, подстанциите и трафопостовете. Интересно е да се отбележи, че същите почти изцяло са дело на Тодор Живкова България. Тези ЕРПта купили Енергото при НДСВ нямат никакъв съществен принос(инвестиции) в тези съоръжения. Инвестициите им са основно за поддръжка и подмяна на износени и откраднати елементи.
13 Март 2018 14:26
Самите ЕРП съшо ползват съоръжения под наем за да достигнат през тях до свои абонати, на изградили ги за свои цели големи предприятия, основно в отдалечени места - селски, планински, вилни зони.
13 Март 2018 14:34
Граждански протест пред КЕВР срещу криминалната покупка на ЧЕЗ! Няма да робуваме на Гинка!b
На 14 март, сряда (от 10.30 часа) пред Комисията за енергийно и водно регулиране ще се проведе граждански протест срещу криминалната покупка на ЧЕЗ. Който подкрепя правителствената директива Гинка да купи електроснабдяването на 3 милиона българи, няма място на протеста! Който си затваря очите за произхода на половин милиард лева, с които неясни субекти ще купят ЧЕЗ, да си стои у дома! Който се е примирил със съдбата на клиент, покорно плащащ сметките за ток на „Шайка“-та, нека сам оплаква съдбата си!
Велизар Енчев, Фейсбук
13 Март 2018 14:34
Граждански протест пред КЕВР срещу криминалната покупка на ЧЕЗ! Няма да робуваме на Гинка![/b
На 14 март, сряда (от 10.30 часа) пред Комисията за енергийно и водно регулиране ще се проведе граждански протест срещу криминалната покупка на ЧЕЗ. Който подкрепя правителствената директива Гинка да купи електроснабдяването на 3 милиона българи, няма място на протеста! Който си затваря очите за произхода на половин милиард лева, с които неясни субекти ще купят ЧЕЗ, да си стои у дома! Който се е примирил със съдбата на клиент, покорно плащащ сметките за ток на „Шайка“-та, нека сам оплаква съдбата си!
Велизар Енчев, Фейсбук
13 Март 2018 14:46
де юре има възможност , де факто при тези регулирани цени на краен снабдител(изпилени от регулатора умишлено, за да няма вълнения) няма как да се появи търговец(доставчик) с по атрактивна оферта.

И на теория и на практика има и по-атрактивни оферти, но все още са с по-голям риск (репутация на продавача, има вече и фалирали). За друго става въпрос, от снабдяване няма как да се правят много големи печалби, защото веднага ще има превключване към друг доставчик. От преноса на тока по жиците, при нормална регулация, също няма как да се правят огромни печалби. Остава висящ въпрос откъде ще идват стотина милиона годишно за вноски по кредитите? Между другото, този въпрос си е съвсем резонен за задаване и от КЕВР и от НАП и от разни структури на ДАНС. Отделно банкерите дето щели да дават финансиране, но това си е банкерски частен въпрос и частен риск. Ако въпросът няма отговор, формално излиза, че Гинка ще иска да декапитализира напълно дружеството за 2-3 години, а това вече е въпрос за сигурност на снабдяването и не е частен.
13 Март 2018 14:51
Между другото, този въпрос си е съвсем резонен за задаване и от КЕВР и от НАП и от разни структури на ДАНС.
...ахъм, явно г-н Президентът им го вкарва осмоъгълен свиквайки този консултативен съвет?
Сега очаквам вой и квич, може и да се опитат (пак) да бойкотират сбирката в Президентството. Ще има да отговарят на много въпроси. Мдаааа, чакам.

PS Ганьо, титане наш, няма ли да отговориш на вчерашните ми (и онзиденшни) въпроси, а, готин? Пропуснал си да споменеш КорНи и Ковачки, що?
Няма вече кинти, а?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД