:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 353
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Метрото стига "Красно село" през септември 2019 г.

За третия лъч тестваме влакове без машинист
СНИМКА:ИЛИЯНА КИРИЛОВА
На проверката на метрото дойдоха и министри, тъй като обектът минава за мярка срещу замърсяването на въздуха и се прави с европари.
На три етапа ще бъдат пуснати влаковете на третата линия на метрото. Това стана ясно по време на проверка на изгражданата в момента метростанция на ул. "Св. Георги Софийски" при Александровска болница. "През септември 2019 г. ще бъде пуснат първият етап, в края на годината - вторият етап и вероятно през декември 2019 г. или януари 2020 г. - участъкът в "Овча купел", съобщи изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев. По думите му първо ще бъде отворен за движение участъкът от Попа до кв. "Красно село", след месец - месец и нещо участъкът от Орлов мост до бул. "Владимир Вазов", а накрая - отсечката от кв. "Красно село" до Горна баня.

В момента в Германия се извършват тестове на всички параметри на един от влаковете, които ще возят пътниците по третия метродиаметър. "Той е с опция за работа без машинист, но ще го пуснем първо с машинист, само че функциите му са много ограничени. Единственото е, че той в някаква екстремна ситуация може да поеме ръчно управление. В края на линията влакът сам сменя посоката си без машинист", обясни инж. Братоев.

Влаковете ще са отделени от перона със стъклени прегради, които в момента се произвеждат от "Панасоник" като подизпълнител на "Сименс". Максималната скорост, с която ще се движат влаковете, ще е 80 км/ч. С пускането на третата линия от дружеството очакват, че метрото ще се ползва ежедневно от почти 500 хил. души.

Към момента третият лъч е изграден на 56%, обяви кметът Йорданка Фандъкова. "Пет от влаковете се очакват да пристигнат още тази година. Очакваме до тази есен да освободим земното движение на ул. "Св. Георги Софийски" в стария габарит", каза тя.
5
2115
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
14 Март 2018 19:56
Той е с опция за работа без машинист, Абе я да го пуснат и без вагони
15 Март 2018 09:45
Добре бе, мамка ви общинска, защо, защо, защо, все кварталите с НАЙ-ЛОШ ТРАНСПОРТЕН ДОСТЪП все ги отлагате за накрая?!?!??! Център, Красно Село, Владимир Вазор имат добре уреден транспорт и СЕГА. Овча Купел, стара, 1 и 2 + Горна Баня са ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ! И това продължава години! Всеки месец забавяне за Овча Купел и допълнителен тормоз за живеещите там! Как пък тая община не свари на кмет, който да скръцне със зъби и да изтегли сроковете! Все са някакви пишман кметове и още по пишман кметици.
15 Март 2018 10:45
ОК 1 и 2 наистина са трагедия! Дано след около година и нещо да се оправят с това пусто метро.
15 Март 2018 12:00
Perseus15 Март 2018 09:45
Добре бе, мамка ви общинска, защо, защо, защо, все кварталите с НАЙ-ЛОШ ТРАНСПОРТЕН ДОСТЪП все ги отлагате за накрая?!?!??! Център, Красно Село, Владимир Вазор имат добре уреден транспорт и СЕГА. Овча Купел, стара, 1 и 2 + Горна Баня са ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ! И това продължава години! Всеки месец забавяне за Овча Купел и допълнителен тормоз за живеещите там! Как пък тая община не свари на кмет, който да скръцне със зъби и да изтегли сроковете! Все са някакви пишман кметове и още по пишман кметици.

Отговорът е - некадърност и крадливост.
Бившият градоначалник Петър Междуречки ( http://www.politika.bg/article?id=1131) заимства една идея от тогавашния кмет на Будапеща ¬ за подпаважен трамвай. Проектът е сравнително евтин за изпълнение, защото тунелите за подземните трамваи са значително по-плитки от тези за метрото. Експертите се захващат сериозно за работа ¬ новият трамвай трябвало да се движи под земята от "Дианабад" чак до "Пирогов", така "Граф Игнатиев" щяла да стане изцяло пешеходна и търговска улица.
"Тунелът под бул. "Драган Цанков" е проектиран за подпаважен трамвай, но схемите за метрото бяха променени и сега то ще минава оттам. Жалко, че тази красива идея беше погребана!", ядосва се Междуречки.
Метрото е основен ангажимент и по време на управлението на Междуречки. Той поема щафетата от предшественика си Панев. Голямата битка в онези години е дали изобщо да се строи подземна железница. Кметът е твърдо „за“, привлича и чужди експерти за подготовка и контрол. С тяхна помощ е одобрена метросхема. При изграждането на НДК е подготвена метростанцията. Прави се базата на подземна железница „Обеля“. По открит способ е изкопано трасето от Люлин до централната градска част. По същото време се довършва и част от тунела, който днес се използва от метрото – от „Канала“ до руското посолство. Само че не е бил предвиден за него, а за скоростен трамвай. Той не трябвало да стига само до там, а – отново в тунел – да премине под цялата улица „Граф Игнатиев“, която да се превърне в пешеходна зона – нещо, което е бъдещ план за развитие на София едва сега – 30 години по-късно.
15 Март 2018 12:00
+
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД