:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 235
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът закри фондация заради финансиране на ДОСТ

СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Лютви Местан твърди, че партията му няма нищо общо с прекратеното сдружение.
Дейността на неправителствена организация бе прекратена с решение на съда заради подозрение, че е финансирала незаконно партията на Лютви Местан ДОСТ. Закриването на сдружение "Асоциация Бату платформ" бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров миналата година. Няколко месеца по-рано, по време на парламентарните избори, от прокуратурата обявиха, че са задържали голямо количество хранителни продукти в района на Добрич. Според държавното обвинение те са били разпределени в пакети, които е трябвало да бъдат раздавани в замяна на гласове за ДОСТ. От прокуратурата твърдят, че тези продукти са били купени със 100 хил. евро, преведени на фондацията от турска банка.

"Организацията по транспортирането, приемането и складирането на пакетите с хранителни продукти е осъществена от членове на сдружение "Асоциация Бату платформ" с активното съдействие на членове и симпатизанти на политическата партия ДОСТ. Пакетите са раздавани безвъзмездно на български граждани с мюсюлманско вероизповедание, за да бъдат мотивирани да гласуват за политическа партия ДОСТ на изборите за 44-то народно събрание", твърдят от прокуратурата. В аргументите им за прекратяване на фондацията е записано, че това нарушава конституцията, както и че е престъпление според НК.

От асоциацията не са се явили на делото пред пловдивския съд, става ясно от решението. Затова то е взето неприсъствено. По време на заседанието обаче съдът е разгледал документи от разследването, образувано след намирането на хранителните пакети в Добрич. Материалите по това производство още миналото лято бяха прехвърлени в Софийската градска прокуратура. Към момента това разследване не е приключило, заявиха за в. "Сега" оттам. По делото няма обвиняеми.

От партия ДОСТ не коментираха съдебното решение. Още в края на миналата година обаче Местан заяви, че не е запознат с дейността на "Бату Платформ". "Заявявам категорично, че нямаме отношения с тази фондация", каза той.
1159
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД