:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Адвокати: С промените в НК всеки втори ще стане престъпник

СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Промените в НК са написани от правосъдното министерство.
Предлаганите от правителството промени в Наказателния кодекс могат да доведат до произвол, да криминализират граждански отношения и на практика да превърнат всеки, който дължи нещо по договор, в престъпник. Това е записано в становище на Висшия адвокатски съвет по повод законовите промени, предлагани от правосъдното министерство. От ведомството на Цецка Цачева твърдят, че целта на текстовете е да се засили борбата с корупцията в частния сектор, като се криминализира търговията с влияние, да се прецизират текстовете за длъжностно престъпление, както и да се разшири понятието за това кой е длъжностно лице и може да отговаря за подобни престъпления. Въвежда се е и норма, според която се налага наказание на всеки, който не изпълни задължение или превиши права и от това произтекат вредни последици за другиго, за фирма или за търговско обединение.

Досега промените срещат сериозен отпор. Новите текстове бяха силно критикувани от шефа на Катедрата по наказателноправни науки в СУ проф. Пламен Панайотов. Той предупреди, че ако те се приемат, всеки длъжник по договор може да стигне до затвора. Отрицателно се изказаха и от Върховния касационен съд.

Сходно е и мнението на адвокатския съвет. "Ако нормата бъде приета, то всяко забавено плащане по търговска сделка, което е причинило вреда на контрагента (например защото той не може да изпълни свое парично задължение към трето лице и дължи лихви и неустойки), ще представлява престъпление. Според данните за нивата на фирмената задлъжнялост всеки втори български гражданин ще бъде обект на наказателно преследване", пише в становището им.

Друга критика е по повод отпадането на сега съществуващата специална цел при длъжностно престъпление. В момента, за да има престъпление, законът изисква длъжностното лице да е обогатило себе си или другиго с извършеното. Според промените обаче това отпада. Така според адвокатите се разширява неимоверно обхватът на нормата и под ударите на длъжностно престъпление могат да попаднат редица други, по-леки нарушения. Новата редакция на закона "не позволява разграничаването на престъпно действие или бездействие от административно или дисциплинарно нарушение на служебни задължения, вкл. нарушения на трудовата дисциплина. На практика всяко неизпълнение или нарушение на служебни задължения (вкл. неизпълнение на поставени задачи) може да доведе до немаловажни вредни последици оттам и до наказателна отговорност", отбелязват от адвокатския съвет.

1732
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД