:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сделката за ЧЕЗ обедини ГЕРБ и БСП

Депутатите решиха парламентарна комисия да разследва случая, докато от "Инерком" поискаха КЗК да разреши продажбата
Снимка: БГНЕС
Част от левицата се смути от единодушието между управляващи и опозиция. А ДПС не хареса това, че парламентът ще проучва сделка на друга държава. На снимката: председателят на ДПС Мустафа Карадайъ (третият от ляво на дясно) заедно с депутати.
Създаването на временна комисия, която да разследва сделката за ЧЕЗ, обедини вчера управляващи и опозиция. Предложението за нея дойде от БСП и бе подкрепено от управляващите. Председател на временната комисия ще бъде депутатът от левицата Жельо Бойчев. Комисията трябва да проучи и приватизацията на дружеството отпреди 14 години, както и сделката по сегашната му препродажба. Срокът за работата й е един месец.

Създаването на комисията идва на фона на увеличаващите се съмнения за финансирането на сделката, в която "Инерком" купува българските активи на ЧЕЗ - чешко дружество с мажоритарно държавно участие, у нас. От ЧЕЗ дори допуснаха преди два дни възможността за провал на сделката. Независимо от това от "Инерком" поискаха, както е по закон, КЗК да разреши продажбата.

Създаването на комисията всъщност е чисто политически акт, без каквато и да било стойност за развоя на сделката. Това стана ясно и от последващи изказвания от страна на премиера. "Хубаво е, че и тази комисия я има, за да може тази манипулация на обществото най-после да се премахне. Подкрепихме създаването на анкетна комисия за продажбата на ЧЕЗ, защото от изказването вчера разбрах, че аз не ги подкрепям", заяви преди заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. Ден по-рано в интервю пред БНР ръководителят на Надзорния съвет на компанията Вацлав Пачеш изрази съмнение, че "Инерком" ще успее да осигури финансирането по сделката и заяви, че премиерът Борисов не иска ЧЕЗ да работи в страната.

Министър-председателят призова вчера "да се извади всичко през годините за ЧЕЗ". "От изказването на представител на ЧЕЗ разбрах, че не ги обичам, а до вчера опозицията ме обвиняваше, че ги обичам и че през годините аз съм им пречил", коментира Борисов. Той изтъкна, че обект на проверка през годините са били и трите ЕРП-та, и добави, че "не става въпрос за харесване и нехаресване, а за изпълняване на ангажименти".

"Не сме пречили на никого, а сме искали ЕРП-тата да спазват законите. Изпращали сме проверки и на трите дружества, има наказания. ДКЕВР и прокуратурата са установявали нарушения", каза още Бойко Борисов. Той заяви, че компаниите не са влагали достатъчно средства в преносната и разпределителната система, което им е вменено като ангажимент. Премиерът напомни и за проверките, свързани с изнасянето на дейности към външни компании през годините след приватизацията на ЕРП-тата.

"Хубаво е, че и тази комисия я има, за да може тази манипулация на обществото най-после да се премахне", повтори премиерът и разпореди на вицепремиера Томислав Дончев и на финансовия и на енергийния министър Владислав Горанов и Теменужка Петкова да изготвят план и стратегия.

Енергийният министър Теменужка Петкова също защити правителството. "Държавата по никакъв начин не е пречила на техните инвестиционни намерения. Ние имаме закони и те трябва да се спазват. Правихме постоянни проверки на ЧЕЗ", каза Петкова и допусна, че ЕРП-то може да се е почувствало нежелано заради постоянния контрол. Ескалацията на напрежението по случая пък се била създала изкуствено. "Разбираме какви са страховете на хората. Искаме да създадем такива условия, че те да бъдат минимализирани и хората да бъдат спокойни, че държавата ще има определено контролно участие в тази сделка", каза още Петкова пред Нова тв.



ЗАДОЧНО

Петкова коментира и изказването на президента Румен Радев, който се оплака от информационно затъмнение и поиска подробности около финансирането на сделката. Според Петкова държавният глава няма право да намесва правителството в дискусията за ЧЕЗ. "Сделката стартира като бизнес сделка. Сами видяхте как темата ескалира и как всъщност някои се опитаха да направят от тази чисто икономическа бизнес сделка политически въпрос. Смятам, че това развитие на събитията не беше благоприятно за никого. Не съм съгласна с изказването на президента, че правителството трябва да даде отговор за финансирането на сделката", заяви тя. То нямало как да отговори, тъй като не е участвало в процедурата.



РАЗРЕШЕНИЕ

Кандидат-купувачът на ЧЕЗ - "Инерком", поиска вчера от Комисията за защита на конкуренцията официално разрешение за сделката. Новината бе обявена в лаконично съобщение от компанията, в което се припомня, че тази стъпка беше тема на проведените в средата на миналата седмица разговори в Прага между "Инерком България" и ЧЕЗ, както и че тя е изискване по вече подписания договор между двете страни.



1
1474
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
14 Март 2018 19:57
Няма страшно! Комисията за защита на корупцията ще оправи работата. Както винаги ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД