:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Жена пребори ресторантска такса “20 лв. за дете”

Жителка на Стара Загора спечели дело във ВАС по повод желание на местен ресторант да забрани детската игра на своя територия и да налага люти глоби при нарушение. Върховната институция счете, че управата на заведението е проявила неравнопоставеност спрямо клиентите и разпореди Комисията за защита от дискриминация (КЗД) да излезе с адекватно решение.

Случката стана публично известна през 2015 г. Тогава 37-годишната Живка Александрова влиза в ресторанта с бебешка количка, но се изненадва от надпис в менюто на титулната страница: "Добре дошли! Заведение без площадка за игра! Не се допуска детска игра! При нарушение се таксува 50% надценка на сметката (минимум 20 лв.)". От ресторанта обяснили, че по този начин се грижат за безопасността на малчуганите, тъй като наскоро щуреещо дете щяло да си разбие главата. Александрова, която е майка на три деца, подава жалба в КЗД и си служи с аргумент "неравно третиране по признак "семейно положение". Комисията обаче не намира нарушение. Според нея надписът е указание с цел предотвратяване на неблагоприятни за търговеца и потребителя инциденти, а не е препятствие пред услуга.

Александрова не се предава и обжалва пред старозагорския административен съд, а той потвърждава решението на КЗД. ВАС обаче мисли различно. С решение от 12 март съдебен състав се произнася, че не само има дискриминация относно семейното положение, но е нарушен и Законът за туризма (цените при предоставяне на услуги са еднакви за всички клиенти). "Дали коментираното забранително условие е било поставено заради безопасността на децата, или като мярка за запазване на имуществото на заведението при игра на децата, е въпрос, който е неотносим към предмета на спора и не следва да се обсъжда", аргументират се върховните съдии. Първоинстанционното решение и това на КЗД са отменени, като комисията следва да се произнесе съобразно указанията.



Още процедури

В разгара на публичния скандал Комисията за защита на потребителите се самосезира и наложи 5000 лв. глоба на ресторанта. През пролетта на 2017 г. районният съд в Чирпан отменя санкцията на първа инстанция.
3
1902
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
15 Март 2018 23:23
15 Март 2018 23:39
Не желая децата на Живка да ми врещят докато съм в заведение.
Живке, за да сме равноправни мога ли да си извеждам кучето и да си хвърлям фасчетата на детската ви площадка?
Не бъркайте обществените места с детски градини!
15 Март 2018 23:48
Забравих да добавя, че другите любимки са ми тези, които демонстративно размятат цици по моловете, щото било естествено да се кърми.
Да се кърми - да, да се обръща на сеир, щото “вижте колко сме разкрепостени” - не.
Миналото лято станах неволен свидетел на една такава екземплярка Обясниха ми, че вероятно от вида, гнездящ по моловете и отглеждащ поколението си там.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД