:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК се усъмни в строежа на метролиния в Букурещ

СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Международно летище Отопени в Букурещ.
ЕК е изискала от Румъния разяснения относно изграждането на нова метролиния между центъра на Букурещ и международното летище Отопени, за която властите искат еврофинансиране, съобщи електронното издание "Зиарул финанчиар". Евроекспертите се интересуват от избраното трасе, както и от стойността на проекта, за който в края на миналата година Румъния поиска от ЕС около 1 млрд. евро. Букурещ изчислява, че за строежа ще са необходими почти 1.4 млрд. евро, като властта е успяла да осигури само 320 млн. евро чрез заем от Японската агенция за международно сътрудничество, договорен през 2010 г., припомня "Романия инсайдер".

От Брюксел е изпратено писмо в Букурещ, в което се искат обяснения за реалната стойност на проекта и защо метролинията няма да започва от площад "Виктория" в столицата, а от вече съществуващата станция "1 май", с което се удължава маршрутът. Според ЕК властта в Румъния значително е завишила броя на пътниците, които се очаква да използват линията - в рамките на един час в метрото би трябвало да се возят около 50 000 души във всяка посока. Планираната метролиния ще бъде с дължина от 14.2 км и ще има 12 станции.





ПЛАН

Властта си е поставила за цел метрото, което ще свързва центъра с летище Отопени, да започне да функционира през 2020 г. Бившият транспортен министър Феликс Строе обеща през декември м.г., че новата линия със сигурност ще бъде завършена през 2020 г., когато Румъния ще бъде домакин на мачове от европейското първенство по футбол, припомня електронното издание "Романия инсайдер". Това обаче е доста оптимистично, тъй като все още не е избрана компания - изпълнител на проекта. Строителството би трябвало да започне през втората половина на 2018 г. и да е завършено в рамките на две години, но и да се спази това, пак няма да има метро до летището за началото на футболния еврошампионат през 2020 г., отбелязва изданието.
3
1675
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
18 Март 2018 23:01
Ако правилно разбирам намека, и третия лъч на софийското метро е под въпрос.
19 Март 2018 09:39
Ми , не ....
За третия лъч отдавна е осигурено финансиране, а Румъния тепърва се чудят откъде да намерят.
19 Март 2018 11:18
ЕК ако знае, че мутрите взеха парите за прокопания през 1988 г. тунел за подпаважния трамвай!
Пропуснатите възможности за София Каква е тъжната равносметка на 25 години дясно управление на нашия град Петър МЕЖДУРЕЧКИ Софиянци трябва да знаят, че метрото е създадено след дългогодишните проучвания и реализации от стоните специалисти, а не по волята на вездесъщия ген. Борисов. Първият лъч на метрото беше планирано да минава под Цариградско шосе и в края да има отклонение към летището. По този начин се премахва- ше общественият наземен транспорт по „Цариградско шосе“ и се облекчаваше движението по тази натова рена транспортна комуникация. И друго нещо - тунелът под бул. „Драган Цанков“ беше построен за трамвая, идващ от Студентския град. Той трябваше да мине под Перловската река и подпаважно да се движи по „Граф Игнатиев“ и „Леге“ и да стигне площад „Македония“. По този начин ул. „Граф Игна- тиев“ ставаше пешеходна, а площад „Славейков“ се освобождаваше от трамвая. За реализация на тази идея щеше да ни помогне и кметът с българско потекло на Будапеща, където от 100 години имаше подпаважен трамвай.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД