:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 418
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бежанските центрове са празни, но се нуждаят от ремонт

СНИМКА: АРХИВ СЕГА
Бежанските центрове днес са почти празни.
Бежанският център на МВР в софийското село Бусманци се нуждае от сериозен ремонт. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от ведомството. Центърът, който се управлява от дирекция "Миграция", е от затворен тип, т.е. хората, държани там, нямат право да излизат и са под постоянна охрана. В Бусманци полицията разполага с общо три сгради, строени през 1979 г. Базата там бе ремонтирана още преди бежанската криза. Според документите към обществената поръчка обаче сградите са сериозно увредени.

"Вследствие на пребиваването на граждани от трети страни значително са увредени спалните помещения, коридорите и общите части в блок 1. Влошеното състояние на тези помещения препятства осигуряването на условия за поддържане на личната хигиена на настанените чужденци и създава рискове за разпространяване на заразни болести и паразити. На следващо място актуалното състояние на обитаваните помещения е в разрез с установените санитарно-хигиенни изисквания към обектите с обществено значение. Предвид нарушения на целостта на покрива системно се руши сградният фонд", пише в поръчката.

Не става ясно дали сградите са разрушени от самите чужденци, или причините за щетите са други. Предстоят обаче сериозни ремонти. В блок 1 например трябва да се подменят подови и стенни плочки, да се премахнат амортизирани врати, да се изкърпи покривът, да се демонтират тоалетни чинии, казанчета и др. Сходна е ситуацията и в блок 2. Освен това трябва да се подмени и осветлението в двора. Общата стойност на поръчката е 161 329 лв. без ДДС.

В момента центровете на МВР, както и тези на агенцията за бежанците, са полупразни, сочат данните на полицията. Домовете на МВР имат капацитет от 700 души, а в момента там са настанени малко над 200, т.е. капацитетът е запълнен под 1/3. Агенцията за бежанците пък има капацитет за настаняване на 5190 души. В центровете им в момента има около 950 човека.
2
1549
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
19 Март 2018 07:57
"В блок 1 например трябва да се подменят подови и стенни плочки, да се премахнат амортизирани врати, да се изкърпи покривът, да се демонтират тоалетни чинии, казанчета и др."
Какви същества са настанявани там? Стадо разярени бикове ли?
19 Март 2018 11:05
Валенти, това са "лекари", "инженери" и джендъри.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД